21 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 21 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  21 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 757 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 21 березня рашисти атакували нашу державу двома аеробалістичними ракетами "Іскандер-М" (KN-23) і Х-47М2 "Кинджал", а також 29-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555.

«Ракети заходили з півночі, основний напрямок удару – Київ! До відбиття повітряного нападу залучено зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил та мобільні вогневі Сил оборони України. В результаті успішної бойової роботи усі ворожі ракети були збиті на Київщині!» – повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

  • За даними видання Forbes, ця масована ракетна атака коштувала росії близько 390 мільйонів доларів.

Вартість ракети Х-101 становить 13 млн дол., тож загальна вартість 29 випущених ракет – 377 млн доларів.

Гіперзвукова ракета Х-47 "Кинджал" може коштувати від 10 млн дол. і вище за одиницю. Балістична ракета "Іскандер-М" може коштувати 3 млн дол. за одиницю.

  • Протягом доби зафіксовано 67 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 36 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 96 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів телефонну розмову з французьким генералом Тьєрі Бюркаром і розповів, що Силам оборони вдалося стабілізувати обстановку на сході України.

«Проінформував про ситуацію на полі бою. Зокрема, про те, що на даний момент Силам оборони України  вдалося стабілізувати обстановку на сході України».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 артилерійському засобу та 2 засобах протиповітряної оборони противника.

 

Станом на ранок 21 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 433 840 (+750) осіб,
  • танків – 6 832 (+4),
  • бойових броньованих машин − 13 074 (+16),
  • артилерійських систем − 10 740 (+26),
  • РСЗВ − 1 018 (+1),
  • засобів ППО − 721,
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 365 (+10),
  • крилатих ракет − 1 922,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 14 242 (+44),
  • спеціальної техніки − 1741 (+3).

 

  • За даними розвідки Британії, російські війська продовжують зосереджувати свої війська в Донецькій області, але останніми тижнями просування сповільнилося, ймовірно, частково через значні втрати під час наступальної кампанії на Авдіївку.
  • Експерти Інститут вивчення війни (ISW) вважають, що певні фінансові, економічні та військові показники свідчать про те, що росія готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО із застосуванням звичайного озброєння.

За інформацією військових аналітиків, напад, швидше за все, відбудеться в коротші терміни, ніж припускали деякі західні фахівці, але не в найближчій перспективі.

  • Опозиційні панівному режиму російські добровольчі формування анонсували, що "скоро підуть і до інших міст" рф, та закликали співвітчизників вступати до своїх лав. Підрозділи зауважили, що мешканці Курщини та Бєлгородщини проігнорували псевдовибори – тепер ніхто не зможе стверджувати, що російського диктатора путіна обрали законно. Про це йдеться у спільній заяві, яку добровольці озвучили на пресконференції в Києві.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

Під час розмови йшлося про виконання домовленостей, досягнутих під час його нещодавнього візиту до України, щодо продовження оборонної співпраці, зокрема посилення української ППО.

«У необхідності надійного захисту неба пан прем’єр-міністр переконався в Одесі 6 березня. Я також розповів йому про ранковий російський удар по Києву».

Лідери домовилися прискорити роботу над двосторонньою безпековою угодою в межах Вільнюської декларації G7.

  • Найвищий військовий посадовець Альянсу − голова Військового комітету НАТО Роб Бауер прибув з візитом до Києва.

«Мій візит – перша військова делегація НАТО, яка відвідала Україну після широкомасштабного вторгнення – є свідченням того, що НАТО та Україна ближчі, ніж будь-коли».

Бауер у своїй промові на Київському безпековому форумі застеріг від надмірного песимізму щодо здатності України виграти війну й закликав до подальшої підтримки Києва.

«Якщо світ, можливо, був надмірно оптимістичним у 2023 році, ми не повинні припуститися тієї ж помилки, ставши надмірно песимістичними у 2024 році».

Бауер підкреслив: якщо поглянути на факти, є всі підстави бути впевненими у здатності України досягти успіху.

«Єдине, що вам потрібно... це наша допомога. Країни-члени НАТО і багато інших країн світу надають Україні безпрецедентну підтримку, і це справді змінило ситуацію на краще. Але Україна потребує ще більшої підтримки».

Він зауважив, що українській військові докорінно змінили багато аспектів сучасної війни.

«Зіткнувшись з поєднанням окопів і артилерійських загороджень часів Першої світової війни з безпілотниками і штучним інтелектом XXI століття, ви швидко адаптувались і дали відсіч. Ви є першопрохідцями в інноваціях, використовуючи поєднання радянської техніки з сучасними західними зразками озброєння».

  • Колишнього міністра освіти та науки України Дмитра Табачника засудили до 15 років за ґратами. Після втечі з України він співпрацює з ФСБ, консультує гауляйтерів та колаборантів на окупованих територіях.

За даними слідства, Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення рф.

Також він консультував російських ставлеників на окупованих територіях Володимира Сальдо і Євгена Балицького з питань проведення псевдореферендумів у Херсонській та Запорізькій областях.

Ще одним завданням Табачника була «методична» допомога колаборантам з переформатування освітньої галузі за російськими «стандартами».

  • Сьогодні Президент Володимир Зеленський та військове керівництво країни вшанували пам'ять захисників, які загинули в боях за Мощун. На території лісу неподалік Мощуна створюють меморіал «Янголи перемоги».

«Ми згадуємо битву, яку ніколи не можна забувати. Саме в боях за Мощун і неподалік, у боях за Гостомель, за Ірпінь, за інші міста і села Київщини була визначена доля України й української столиці».

У лісі неподалік Мощуна відбувалися одні з найзапекліших боїв з оборони Києва від російських окупантів у березні 2022 року.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Голова російського Грайворонського міського округу, що у Бєлгородській області, закликав росіян покинути прикордонні населені пункти. Він зазначив, що у населених пунктах поблизу кордону з Україною безпекова ситуація залишається напруженою.

Фактично ті люди, які два роки тому раділи запускам ракет, що вбивали й калічили мирне населення Харківщини, сьогодні на своїй шкірі мають можливість відчути всі радощі війни, яку розв’язав російський диктатор путін.

Тим часом військовий оглядач BILD Юліан Репке зазначив, що армія рф жорстоко бомбардує населений пункт Козинка. При цьому російські добровольці, які виступили проти путіна, змогли закріпитися лише на одній вулиці цього населеного пункту.

Місцеві жителі кажуть, що біля кордону «села практично зруйновані». Путінська армія навіть свої населені пункти не береже, а готова зрівняти їх із землею, тому що інших методів ведення війни рашисти не знають.

  • У росії різко подорожчали фармацевтичні субстанції, у тому числі ті, з яких виготовляють лікарські препарати. 2023 року їхня вартість збільшилася на 26%.

Після початку війни в Україні в росії різко скоротилася кількість доступних ліків. У 2023 році з асортименту зникли 2,2 тис. торгових позицій. Усього в аптеках за підсумками року було доступно 19,4 тис. лікарських засобів, або на 11% менше, ніж роком раніше.

  • Російські бізнесмени скаржаться, що відразу кілька китайських банків перестали приймати платежі в юанях із росії і почали повертати такі трансакції клієнтам.

Нові обмеження викликані побоюваннями через можливе введення вторинних санкцій і тиску з боку США.

Відмова приймати платежі в юанях із росії суттєво ускладнює проведення розрахунків для російських компаній

  • У росії в останній момент скасували пуск ракети "Союз-2.1а" з кораблем "Союз МС-25" із космодрому Байконур на Міжнародну космічну станцію.

Запуск мав відбутися о 15:21 за київським часом у четвер.

Фактично ми маємо чергове підтвердження занепаду космічної галузі в росії, яка в останні роки не продемонструвала розвитку, а тільки користується напрацюваннями часів СРСР. Навіть із цих позицій гігантський державний Роскосмос витісняють західні приватні космічні компанії.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що 20 березня у Києві відбулася зустріч радників з питань нацбезпеки з країн усього світу, на якій обговорювали "Формулу миру" Президента Володимира Зеленського.

Деталі: Офіційно про проведення цієї зустрічі у столиці не повідомляли.

Напередодні Київ з візитом відвідав радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван. Він запевнив, що Сполучені Штати вірять в перемогу України, і закликав українців вірити у США на тлі зусиль з ухвалення критично важливого пакету допомоги Україні.

  • Міністр оборони Австралії Річард Марлес на спільній пресконференції зі своїм колегою з Великої Британії Грантом Шаппсом заявив, що Австралія приєдналася до коаліції дронів для України.

«Ми оголошуємо, що Австралія братиме участь у коаліції з безпілотників, яку очолюють Сполучене Королівство та Латвія».

  • Естонія надішле Україні наступний пакет військової допомоги на 20 мільйонів євро.

До нового пакета увійдуть, зокрема, артилерійські боєприпаси, протитанкові гармати, вибухові речовини, протигази, снайперське спорядження, боєприпаси меншого калібру.

Пакет допомоги включає снаряди калібру 155 мм, що є додатковим внеском Естонії в ініціативу ЄС щодо відправлення в Україну мільйона снарядів. Точну кількість боєприпасів не розголошують з міркувань безпеки.

  • Україна отримала 2 млрд канадських доларів від Канади, що еквівалентно 1,5 млрд доларів США.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, ці кошти, допоможуть уряду фінансувати дефіцит, зокрема соціальні програми допомоги українцям.

Загальна сума фінансової підтримки від Канади від початку повномасштабного вторгнення росії становить майже 7 млрд канадських доларів.

  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує інвестувати в Україну до 10 млрд євро протягом наступних 5 років.

За їхніми словами керівництва банку, реагуючи на кризу, спровоковану війною, ЄБРР сфокусувався на п’яти основних напрямках для підтримки України, частково у приватному секторі, частково у державному секторі. Йдеться про енергетичну безпеку, важливу інфраструктуру, продовольчу безпеку, підтримку бізнесу і торгове фінансування.

Також зазначається, що як тільки буде мир, ця сума зросте ще більше.

  • У Брюсселі почався дводенний саміт лідерів країн Європейського Союзу, на якому зокрема будуть обговорювати постачання зброї для України.

На основі презентації Єврокомісії лідери мають обговорити Стратегію європейської оборонної промисловості та Програму європейської оборонної промисловості.

  • Спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон повідомив, що пріоритетом Конгресу є погодження бюджету уряду США на 2024 рік, а оскільки це питання вже майже вирішене, то до пакета допомоги Україні та партнерам перейдуть вже найближчим часом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали