16 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 16 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 16 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 754 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 18 березня російські окупанти атакували Україну 22 безпілотниками типу "Шахед".

У результаті бойової роботи збито 17 "Шахедів" у межах Київської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Вінницької, Запорізької, Рівненської областей

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 56 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 60 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по одному засобу ППО окупантів.

 

Станом на ранок 18 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 431 550 (+810) осіб,
  • танків – 6 809 (+19),
  • бойових броньованих машин − 13 014 (+17),
  • артилерійських систем − 10 668 (+34),
  • РСЗВ − 1 017,
  • засобів ППО − 720,
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 308 (+36),
  • крилатих ракет − 1 922,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 14 141 (+68),
  • спеціальної техніки − 1 731 (+8).

 

  • У легіоні «Свобода росії» заявляють, що російська армія зазнала величезних втрат у живій силі та техніці за кілька днів операції у Бєлгородській та Курській областях.

За словами повстанців, загарбники деморалізовані втратами серед своїх товаришів по службі.

Станом на ранок 18 березня втрати армії Росії в прикордонні склали: 613 вбитими, 829 пораненими, ще 27 людей потрапили в полон.

Знищено сім танків, 20 бойових машин піхоти, шість гаубиць Д-30, чотири бронетранспортери, чотири міномети, дві протитанкові гармати "Рапіра", дві самохідні артилерійські установки "Мста-С", два безпілотники Zala, одну реактивну систему "Град", 57 автомобілів тощо.

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що українські удари в Чорному морі змусили ЧФ передислокувати більшість своїх військово-морських засобів з головної бази в Севастополі на бази менші і з меншими спроможностями в Новоросійську та інших місцях.

Військові аналітики вважають, що позиція міністра оборони рф Шойгу щодо нібито «захисту» Чорноморського флоту створює умови, щоб Шойгу міг або приписати собі заслуги, якщо ЧФ ефективніше захищатиметься від українських ударів, або звинуватити інших командирів, якщо ЧФ зазнає невдачі в цих зусиллях.

Центр стратегічних комунікацій ЗСУ повідомив, що українські удари вивели з ладу приблизно 33% бойових кораблів ЧФ станом на початок лютого 2024 року, в тому числі 24 кораблі і один підводний човен.

  • Інженерні підрозділи Сил підтримки ЗСУ з початку 2024 року обстежили та очистили від вибухонебезпечних предметів близько 23 тис. га сільськогосподарських угідь, понад 1 тис га лісових масивів та 71 км доріг. На перевірених територіях вилучено та знешкоджено понад 7,5 тис. вибухонебезпечних предметів.

Сапери насамперед розміновують території, де тривають бойові дії, зокрема Херсонщини, Донеччини, Запоріжжя та Харківщини.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій ішлося про ситуацію на фронті, озброєння та будівництво фортифікацій.

«Отримав детальні зведення з фронту. Доповідь Головкома Олександра Сирського за основними напрямками активних дій. Доповіді щодо витрат та надходження боєприпасів, дані розвідок. Також пройшлися по стану виконання укладених контрактів та контрактування на майбутні періоди: закупівля та виробництво техніки, озброєння, снарядів».

Також були заслухані доповіді щодо виконання попередніх рішень ставки, зокрема щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури: енергетики, водо- та газозабезпечення.

На ставці говорили і про продовження будівництва оборонних рубежів.

  • Уряд ухвалив план для Ukraine Facility − він є основою для надання допомоги від Євросоюзу в межах 4-річної програми загальним обсягом 50 млрд євро.

Цей план містить структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів. Це європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ в різних сферах: від енергетики та аграрної галузі.

Також у плані прописані такі наскрізні напрями як "зелений" перехід, цифровізація, євроінтеграція. Розробляли його спільно з європейськими партнерами.

Найближчим часом план передадуть на розгляд Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ із плану для Ukraine Facility Україна зможе отримати близько 16 млрд євро цього року.

  • Кабмін ухвалив рішення з 1 квітня скоротити 19,3 тис. вакантних штатних посад у системі державних органів.

Коли в міністерствах була значна кількість вакансій, а фонд оплати праці рахувався за граничною чисельністю, це створювало передумови його економії та призводило до виплат більшої заробітної плати.

Тому уряд у 2024 році реалізував реформу оплати праці, запровадивши нову грейдову систему посадових окладів в органах державної влади.

  • Уряд ухвалив рішення про виділення додаткових 5 млрд грн на закупівлю дронів для Сил оборони України.
  • У Міністерстві охорони здоров’я дозволили проводити первинне щеплення двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19.

«Двовалентна омікрон-специфічна вакцина проти COVID-19 – це оновлена версія вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer, яка адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон», – зазначають у міністерстві.

Щеплення проти COVID-19 є безоплатними для всіх українців. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії завершилися так звані вибори президента країни. Голоси порахували з рекордною швидкістю й «намалювали» путіну дуже високу підтримку, при цьому на окупованих українських територіях показово зробили рівень підтримки навіть вищим, ніж у самій рф.

Так Кремль хоче легалізувати окупацію в очах світу та виправдати війну перед внутрішньою аудиторією.

Російська пропаганда намагалася створити видимість міжнародного визнання, демонструючи спостерігачів з Уругваю, Камеруну, Ботсвани.

Тим часом цивілізований світ не збирається визнавати результати цього голосування на захоплених територіях України.

Так, високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що «вибори» проходили у дуже обмежених умовах, адже російська влада перед ними продовжувала системні репресії проти опозиції, нелояльного громадянського суспільства і незалежних ЗМІ. Зокрема, багато опонентів опинилися за ґратами за політично вмотивованими вироками суду, а ув’язнений опозиціонер Навальний невдовзі перед виборами помер у колонії.

За таких умов багато потенційних кандидатів навіть не намагалися висувати свою кандидатуру на вибори, а росіяни, відповідно, не мали вибору.

  • Європейський союз заявив про невизнання так званих «виборів», які росія організувала на окупованих українських територіях.

У заяві ЄС ідеться про те, що альянс «рішуче засуджує» проведення «так званих виборів» у Криму, а також у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях. Проведення виборів на цих територіях ЄС назвав «явним порушенням росією міжнародного права».

  • путін заявив, що у разі конфлікту росії з НАТО, світ опиниться "за один крок" від Третьої світової війни.

Фактично російський диктатор укотре озвучив погрози всім цивілізованим країнам. Однак його слова зараз у світі нікого не лякають, бо за час повномасштабної війни з Україною світ зрозумів, що путін у більшості випадків блефує задля досягнення власних цілей. І якщо раніше росіян боялися, то зараз світ готовий протистояти рф і підтримує Україну, щоб зупинити путінську агресію.

  • Агентство Reuters оцінило вплив атак дронами по російських НПЗ і виробництво бензину й дизелю у рф.

Наразі росія втратила 13% від загальної потужності установок первинного перероблення нафти (де відбувається розділення нафти на основні фракції – бензинову, гасову, солярову). Частина цієї потужності припадає на НПЗ з простою схемою перероблення, які випускають переважно фракції прямої гонки, а не товарне пальне.

Випуск бензину в рф може скоротитися на 5,8%, дизелю – на 6,6%.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • На засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС ухвалено остаточне рішення щодо виділення додаткових 5 мільярдів євро у 2024 році на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба, який взяв участь у засіданні, висловив вдячність колегам за цей крок, а також подякував Чехії за своєчасну ініціативу з закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

«Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення», - сказав Кулеба.

Він наголосив, що погрози росії на адресу членів НАТО і ЄС свідчать про те, що російський диктатор прагне розширювати агресію. Підтримка України є єдиним способом завадити цим планам.

«Український солдат — єдина надія Європи на збереження миру. Не повинно бути жодних обмежень чи затримок у забезпеченні українських військових усім, чого вони потребують, щоб зламати хребет російським окупаційним військам на українській землі».

Кулеба наголосив, що союзники мають також знайти необхідні правові підстави та політичну волю для використання не лише доходів від заморожених російських активів, але й самих активів.

  • Чехія у межах ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для України знайшла можливість придбати додаткову кількість боєприпасів. Ідеться про 700 тисяч великокаліберних снарядів, які можна придбати додатково за наявності необхідних коштів.

Різних постачальників знайшли у країнах, які не входять до Євросоюзу і НАТО.

Спочатку Чехія в межах своєї ініціативи знайшла можливість придбати 800 000 артилерійських снарядів для потреб Сил оборони України. Наразі понад 15 країн взяли на себе зобов’язання профінансувати закупівлю цих снарядів.

  • Amazon та Google слідом за Microsoft з 20 березня закриють доступ до своїх хмарних сервісів для російських компаній через санкції ЄС.

Для російських компаній це означає, що скористатися цими продуктами або отримати доступ до даних, що містяться в них, з 20 березня 2024 р. буде неможливо.

  • Румунські медіа пишуть, що президент країни Клаус Йоганніс дав згоду на перевезення територією Румунії деякої зброї для України та навчання українських пілотів в Європейському навчальному центрі F-16 (EFTC) на військово-повітряній базі Фетешті.

За даними журналістів, Йоганніс листом поінформував парламент про те, що дав дозвіл на транзит військової допомоги для України від Фінляндії, а також на навчання на території Румунії близько 50 українських військових.

Питання мають проголосувати у парламенті на наступному пленарному засіданні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали