15 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 15 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 15 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 751 день з моменту широкомасштабного вторгнення російської армії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 15 березня російські окупанти ударили 7-ма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 по Харківщині та Донеччині, однією керованою авіаційною ракетою Х-59 по Полтавщині та 27-ма ударними БпЛА типу «Shahed».

У результаті бойової роботи збито усі 27 «шахедів» у межах Кіровоградської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Вінницької, Київської та областей.

  • Протягом доби зафіксовано 68 бойових зіткнень.
  • Загалом, ворог завдав 8 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних дій, на жаль, є жертви серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Сьогодні, росія завдала декілька ракетних ударів по Одесі, цинічно завдавши повторного удару по співробітникам ДСНС, які на той час вже приступили до ліквідації наслідків та надання допомоги потерпілим. Внаслідок цієї терористичної атаки, за попередніми даними, щонайменше 19 осіб загинуло та ще 70 поранено.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що побував на одному з найгарячіших напрямків на фронті − Авдіївському, де разом із командирами розглянув оптимальні варіанти дій українських військ та заходів для зміцнення оборони.

За словами Сирського, росіяни свої наступальні дії підтримують інтенсивним вогнем артилерії та активним застосуванням FPV дронів і дронів зі скидами. Авіація окупантів періодично наносить удари КАБами з відстані 40 − 50 км, а свої артилерійські позиції та основні елементи бойового порядку окупанти прикривають засобами РЕБ.

«Спільно з командирами розглянули оптимальні варіанти дій наших військ, маневр резервами, забезпечення боєприпасами та іншими матеріальними засобами. Були вжиті всі необхідні заходи для зміцнення оборони та організації постійної взаємодії між всіма елементами оперативної побудови на цьому напрямку. Продовжуємо роботу».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 14 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 428 420 (+580) осіб,
  • танків – 6758 (+1),
  • бойових броньованих машин ? 12949 (+11),
  • артилерійських систем – 10580 (+15),
  • РСЗВ – 1017,
  • засобів ППО ? 717,
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8254 (+34),
  • крилатих ракет ? 1920,
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 13993 (+34),
  • спеціальної техніки ? 1711 (+3).

 

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), росіяни задіюють тактичні та оперативні резерви з метою підтримувати і нарощувати наступальні операції на сході України.

Фахівці вказують, що російські війська поки що не продемонстрували здатності здійснювати продумані механізовані маневри, які б дозволили швидко захопити значні ділянки території.

Експерти наголошують, що добре забезпечені українські війська довели, що вони можуть перешкодити військам рф досягти навіть незначних успіхів під час широкомасштабних російських наступальних операцій, і немає жодних підстав сумніватися в тому, що Сили оборони за умови достатньої західної безпекової допомоги зможуть стабілізувати нинішнє положення на лінії фронту.

Аналітики прогнозують, що складні погодні умови та рельєф місцевості навесні 2024 року, ймовірно, звузять ефективний механізований маневр по обидва боки лінії зіткнення і ще більше обмежать можливості російських військ досягти значних тактичних успіхів.

  • Три БПЛА атакували нафтозавод у Калузькій області рф: пошкоджено обладнання.

Дрони вдарили по «Першому заводу» у селищі Полотняний завод. Один із вибухів потрапив на відео.

При цьому губернатор Калузької області як зазвичай заявив, що в регіоні нібито збито чотири безпілотники, але це, як стверджує незаежний тг-канал ASTRA, виявилося неправдою.

  • Україні вдалося повернути тіла і рештки 100 загиблих оборонців України.

Після ідентифікації тіла наших героїв будуть передані родинам для гідного поховання з дотриманням усіх почестей.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів важливі військові наради, на яких, зокрема, визначили найуразливіші місця ворога.

Глава держави заслухав доповідь Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

«Разом з Головкомом, начальником ГШ Анатолієм Баргилевичем, міністром оборони Рустемом Умєровим, головою СБУ Василем Малюком, начальником ГУР МО Кирилом Будановм і заступником Головнокомандувача ЗСУ, відповідальним за напрямок безпілотних систем, Вадимом Сухаревським визначили найуразливіші місця ворога, ті, де ми можемо завдати йому найбільшої шкоди. І будемо завдавати. Що більше російська держава втрачатиме і що більшою буде ціна її агресії, то ближчим буде справедливе завершення цієї війни».

Також відбулася нарада з представниками Кабміну, ОПК та інших відомств щодо виробництва високотехнологічних дронів для проведення операцій.

«В Україні є така зброя, але вона повинна ставати далекобійнішою, масовішою та потужнішою. Визначили відповідні завдання та терміни. Жоден російський теракт не повинен залишатися без відповіді».

  • Кабінет міністрів затвердив, що Національне військове меморіальне кладовище буде розташоване поблизу селища Гатне, що межує з Києвом.

Уряд офіційно визначив дві ділянки у Гатненській громаді Фастівського району Київської області.

«Створення такого кладовища має дуже велике значення для нашої країни. Ми завжди маємо пам’ятати тих, хто віддав життя за Україну у війні за нашу свободу та незалежність», – зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

  • Державний оператор тилу уклав договори з постачальниками для забезпечення Збройних сил України харчуванням за 13 секторами, які охоплюють всю Україну. Перші поставки очікуються вже з 1 квітня.

Державний оператор тилу за три місяці роботи уклав 87 договорів на суму 12 мільярдів гривень, зокрема, на закупівлях вдалось заощадити 2,9 мільярда гривень бюджетних коштів.

  • Українські аграрії в 14 областях уже почали посівну кампанію й посіяли 128 тисяч гектарів ярих культур. За тиждень засіяні площі збільшилися на 60 тисяч гектарів.

Сіють пшеницю, ячмінь, горох та овес. Найбільше посіяли ярових в Одеській, Миколаївській, Тернопільській, Дніпропетровській, Вінницькій і Хмельницькій областях.

  • 183 громади отримають електроскутери для використання соціальними працівниками в роботі.

У Мінсоцполітики заявили, що ці транспортні засоби допоможуть соціальним працівникам у їхній роботі. Закупівля 200 скутерів та їхня доставка до громад стала можлива завдяки Програмі розвитку ООН в Україні та фінансування уряду Японії.

Скутери розподілили громадам 11 областей: Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Миколаївська, Київська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонська, Черкаська та Чернігівська.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Легіон «Свобода росії» заявляє, що жителі Бєлгородської та Курської областей почали евакуюватися з небезпечних районів − за ніч виїхали 7,6 тисячі машин. Пізніше добровольці анонсували нові удари по військових об'єктах Бєлгорода.
  • путін нарешті прокоментував ситуацію в Бєлгородській і Курській областях і заявив, що події там нібито мають на меті зірвати "вибори" в росії.

Кремлівський диктатор запевнив, що начебто близько 95% ракет і снарядів знищуються засобами ППО рф, однак не пояснив, чому ж останніми тижнями в росії масово палають нафтопереробні заводи.

  • У рф на тлі атак на російські нафтопереробні заводи (НПЗ) гуртова вартість нафтопродуктів - бензину і дизпального - зросла на 6-7%.

Цього тижня БпЛА уразили переробні потужності великих НПЗ "Лукойлу" і "Роснєфті", що розташовані в Ніжегородській і Рязанській областях. Також 15 березня зазнав ушкоджень міні-НПЗ "Первий завод" у Калузькій області.

Виведення з ладу російських НПЗ відбувається напередодні весняного зростання попиту на паливо і початку сезону ремонтів. Найбільш критичною виглядає ситуація з постачаннями бензину, оскільки росія виробляє лише на 10% більше від власних потреб.

  • Російська ЦВК почала «малювати» не лише кількість голосів за путіна, а й кількість держав у світі.

Так, за офіційним повідомленням, у росії начебто зафіксовано близько 334 тис спостерігачів із 706 країн світу. І це при тому, що офіційно в ООН є 195 країн-держав.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейська комісія оголосила про виділення 500 млн євро європейським компаніям для нарощування потужностей з виробництва боєприпасів за схемою, яка дозволить збільшити поставки снарядів в Україну і поповнити запаси країн ЄС.

Комісія відібрала 31 проєкт, щоб допомогти європейській промисловості у збільшенні виробництва боєприпасів і підвищенні їхньої готовності.

Відібрані проекти охоплюють п'ять сфер: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також сертифікацію випробувань і відновлення.

  • Португалія приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це 100 мільйонів євро.

У португальському оборонному відомстві зазначили, що використання цих боєприпасів на полі бою досягло надзвичайно високого рівня, що "робить життєво важливим і терміновим для України отримання додаткових боєприпасів для відповіді на інтенсивніші атаки росії".

  • Президент Європейської ради Шарль Мішель у саркастичній формі «привітав» путіна з перемогою на президентських виборах, які сьогодні розпочалися в росії.

«Хотів би привітати володимира путіна з переконливою перемогою на виборах, які сьогодні починаються. Без опозиції. Без свободи. Без вибору»

  • Bloomberg пише, що ідея конфіскації російських активів для оплати військової допомоги Києву набуває все більшої популярності серед республіканців у Конгресі. Вони почали роботу над власним пакетом підтримки України.

Голова комітету у закордонних справах Палати представників Майк Маккол від республіканців заявив, що працює «над тим, як рухатися вперед» щодо допомоги Україні. Він повідомив, що також обговорював з колегами можливість надання Києву кредитів, щоб зменшити витрати для платників податків та заручитися більшою підтримкою однопартійців.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що доходи від заморожених російських активів буде використано для купівлі зброї для України. Про це він сказав на пресконференції з прем'єром Польщі Дональдом Туском та президентом Франції Еммануелем Макроном.

За словами Шольца, наступного тижня міністри оборони НАТО зустрінуться на «Рамштайні» й обговорять детальний план реалізації.

  • Наступного тижня експерти ООН представлять чергову доповідь про злочини росії у війні проти України, в ній йтиметься про тортури українських військовополонених, а також бомбардування цивільного населення, особливо в Маріуполі.

Свідоцтва доповіді отримані від сотень очевидців - українських військовополонених і російських солдатів, які дезертирували. Слідчим ООН вдалося опитати їх під час десятка візитів в Україну.

Автори документа доходять висновку, що стосовно ув'язнених широко поширені систематичні тортури: їх регулярно б'ють, катують електрошоком і навіть завдають каліцтва.

Також у доповіді докладно описано і невибіркові бомбардування мирних жителів, лікарень і культурних об'єктів, а також тортури, зґвалтування та вбивства мирних українців, незаконне вивезення до росії українських дітей, що відбуваються в окупованих росією містах.

Крім того, наведено докази й інших воєнних злочинів та злочинів проти людяності, за які винні мають понести відповідальність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали