12 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 12 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 12 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 748 день повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 22 БпЛА типу “Shahed”.

Силами та засобами протиповітряної оборони України 17 ударних БпЛА було знищено.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 78 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 9 ракетних та 73 авіаційних удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу, артилерійському засобу та 2 засобах ППО противника.

 

Станом на ранок 12 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 425 890 (+910) осіб,
  • танків – 6 747 (+8),
  • бойових броньованих машин − 12 901 (+27),
  • артилерійських систем − 10 522 (+23),
  • РСЗВ − 1 016,
  • засобів ППО − 713 (+2),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 184 (+43),
  • крилатих ракет − 1 920 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 870 (+44),
  • спеціальної техніки − 1 691 (+5).

 

  • В Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що російська оборонно-промислова база зіштовхнеться з нестачею робочої сили, скороченням запасів, у тому числі й через санкції, тому її спроможності не будуть стійкими у середньо- і довгостроковій перспективах.

рф не здатна повністю компенсувати військові товари й товари подвійного призначення, які вона більше не може купувати через санкції.

  • У Військово-морських силах ЗСУ зазначили, що знищений 11 березня в районі Кінбурської коси танкер під прапором рф "Механік Погодін" росіяни використовували як пункт управління.

Його було ліквідовано згідно з нормами міжнародного гуманітарного права як законну військову ціль.

У ВМС розповіли, що на танкері противник розгорнув спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ. Загарбники періодично використовували судно як платформу для завдання ударів FPV-дронами по території Херсонської області.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для Le Monde та BFM TV заявив, що путін вже продемонстрував в порту Одеси формат діалогу, який він хоче вести з Україною.

«Мені здається, як приклад, який ви самі наводили з Одесою, говорить про те, що його не цікавить жодні перемовини. І формат діалогу в порту Одеси він вже продемонстрував. А друге, ми проходили нормандський формат, який у нас був, ми проходили це».

Глава держави нагадав, що була велика кількість різних зустрічей не тільки у нормандському форматі, а також нижче на технічному рівні в мінському процесі.

«І там була велика кількість перемовин, там біля 200, там більше сотні точно. І для нього, для путіна, це як кисень, ця пауза. Зрозумійте, ця пауза – це не мирні перемовини, це для нього подих, додаткова можливість, додатковий час для відновлення боєздатності своєї армії, яка сьогодні в складному становищі».

«На нас прилітають північнокорейські снаряди. На нас прилітає північнокорейська артилерія. До нас прилітають північнокорейські ракети. Це говорить не про те, що він (путін) не один, а з багатьма партнерами. Ні, це говорить про те, що у нього брак. Брак і дефіцит відповідної амуніції».

Володимир Зеленський підкреслив, що якщо буде пауза, то це буде наступний "Мінськ", який дасть можливість росії підготуватися.

«І в цей раз прийти з повною окупацією України, але вже не зробити тих помилок, які він наробив на самому початку».

  • Уряд вдосконалює механізм програми єРобота. Тепер держава покриватиме 70% вартості проєктів для аграрних господарств, решту (30%) фінансує підприємець. За умови створення достатньої кількості робочих місць та виконання інших умов гроші не потрібно буде повертати.

Уповноважені банки зможуть моніторити цільове використання коштів.

Після того, як єРоботу запустили в липні 2022 року, держава уже інвестувала в малий та середній бізнес понад 7 млрд грн.

  • Більшість українців (66%) вважають, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування. Це найвищий показник з 1990-х, адже у 1997 році таку ідею підтримували лише 18% українців, а у 2015 році – 21%.

Лише 3% опитаних в лютому 2024 року заявили, що російська мова має отримати статус другої державної. Про це йдеться у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології.

Загалом у 2024 році в Україні є лише 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною.

Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні.

Чим молодші респонденти, тим більш активно вони наполягають на усуненні російської мови з офіційного спілкування. Серед наймолодших респондентів (18-29 років) 84% наполягають на повному усуненні російської мови з офіційного спілкування.

  • Правоохоронці викрили та нейтралізували злочинну організацію так званого медійного блоку УПЦ МП. Зловмисники розпалювали релігійну ворожнечу в Україні на замовлення ФСБ.

Вони масово продукували та «розганяли» прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в нашій державі.

Учасники групи здійснювали розробку та висвітлення в медіа, в тому числі західних країн, викривленої інформації щодо процесу переходу релігійних громад УПЦ до ПЦУ.

Для поширення російських наративів використовували спільноти у соціальних мережах, відеохостинг YouTube та медіамайданчики.

За результатами проведених понад 20 обшуків у Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Житомирській областях та місті Києві.

В СБУ зазначають, що наразі це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення.

  • Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10448, який гарантуватиме військовослужбовцям права на біологічне батьківство або материнство.

Біологічний матеріал полеглих військових зберігатиметься за кошти держави протягом 3 років після їхньої загибелі. Його не будуть утилізовувати.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Бійці легіону «Свобода росії», «РДК» та «Сибірського батальйону» повідомили, що зайшли на прикордонну територію росії. Вони просуваються в Курській і Бєлгородській областях, ведуть бої і завдають ураження збройним силам рф.

Зокрема є заяви про взяття під повний контроль смт. Тьоткіно Курської області. Путінська армія стрімко залишає селище і свої позиції, кидає важку техніку.

Водночас ФСБ традиційно звітує про нібито сотні убитих бійці, які проривались з території України, та знищення десятків одиниць техніки.

Бійці легіону «Свобода росії», «РДК» та «Сибірського батальйону» заявили, що вирішили реалізувати своє конституційне право на голосування.

«Добровольці вирішили віддати свій голос. Ми віддаємо свій голос за росію без путіна, за звільнення росії від путіна… Ми громадяни росії, ми йдемо до себе додому, щоб звільнити нашу батьківщину від диктатури путіна».

  • Росіяни не довіряють владі та своїй банківській системі. І поки влада мріє перетворити заощадження населення на інвестиції, громадяни продовжують нарощувати закордонні накопичення. Внутрішні заощадження, втім, зростають ще активніше.

Основна частина зарубіжних заощаджень росіян - кошти в іноземних банках: за рік туди перевели понад трильйон рублів (1,04 трлн). Ще 142,5 млрд руб. було переведено зарубіжним брокерам. Разом - майже 1,15 трлн руб.

Пік виведення накопичень за кордон припав на перший рік війни: у 2022 р. росіяни відправили за кордон понад 2,3 трлн руб. Ще на 1,2 трлн руб. збільшилася сума готівкової валюти на руках населення.

  • Для виконання передвиборчих обіцянок путіна російським платникам податків доведеться витратити з бюджету 11,5 трильйона рублів, або майже $130 млрд.

Як зазначає Reuters, така сума буде потрібна, щоб профінансувати все, про що путін оголосив у посланні Федеральним зборам 29 лютого.

У більш ніж 2-годинному виступі, який за тривалістю зрівнявся з доповідями радянських генсеків з'їзду КПРС, путін знову пообіцяв знизити рівень бідності, наростити несировинний експорт, вивести росію на четверте місце за розміром економіки у світі, газифікувати регіони й почати модернізацію комунальної інфраструктури.

Зрештою, росіяни це чують не вперше, і чітко помічають, що ситуація в державі від обіцянок та грандіозних планів не покращується. Санкції діють, а паралельно з з погіршенням економічної ситуації все більше й більше приходить гробів з України, на яку путін та його оточення вирішили напасти.

  • Міноборони рф підтвердило, що в місті Іваново біля військового аеродрому Північного розбився військово-транспортний літак Іл-76. На його борту було вісім членів екіпажу та сім пасажирів.

За попередньою інформацією, всі люди загинули. Причиною катастрофи називають пожежу одного з двигунів під час зльоту.

Як повідомляють користувачі соцмереж, на борту могла бути команда спеціалістів для нового російського літака-розвідника А-50.

  • У ніч проти 12 березня у п'яти російських регіонах заявили про атаки безпілотників. У двох областях відомо про удари по нафтобазах.

Як пише Reuters, унаслідок атаки безпілотника на нафтобазу «Лукойл» у Нижньогородській області росії половина виробництва там зупинилась.

Головний блок перегонки сирої нафти (AVT-6) на нафтобазі зазнав пошкоджень. Загалом на заводі переробляють близько 6% від усієї нафти в росії.

В Орлі внаслідок атаки загорівся резервуар нафтосховища.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Данії оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. Його загальна вартість становить близько 340 млн доларів США.

Новий пакет допомоги, зокрема, включає артилерійські системи «Цезар» та боєприпаси.

Офіційний Копенгаген рішуче підтримує Україну та взяв на себе зобов’язання передавати країні значну військову допомогу з початку війни.

  • Чехія може організувати закупівлю ще 200 тисяч артилерійських боєприпасів для ЗСУ на додаток до обіцяних раніше 300 тисяч одиниць. Про це заявив прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала.

За його словами, закупівля додаткових 200 тисяч артснарядів може статися у необов’язковому порядку.

«Я вважаю це великим успіхом. Це ще один доказ того, що Чеська Республіка є повністю активним гравцем у безпеці».

Фіала зазначив, що на сьогодні до ініціативи закупівлі боєприпасів для ЗСУ у країнах за межами ЄС приєдналися 18 країн.

  • У Європейському парламенті підтримали тематичну доповідь на підтримку пропозицій Єврокомісії до Директиви із визначення кримінальної відповідальності та покарання за порушення обмежувальних заходів ЄС.

Документ зобов’язує країни-члени ЄС вживати необхідних заходів для того, щоб «порушення обмежувальних заходів ЄС будь-якою фізичною, юридичною персоною, установою або організацією, переслідувалися як кримінальний злочин».

  • Financial Times пише, що країни ЄС 13 березня, можуть погодити збільшення на 5 мільярдів євро фінансування Європейського фонду миру, який використовується для фінансування військових поставок в Україну.

Передбачається, що пріоритет віддаватиметься закупівлі зброї європейського виробництва, хоча не виключається зброя з третіх країн, якщо вона є єдиним варіантом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему