12 Березня 2024
Новини

У Європі українці використовуватимуть «Дію» як цифровий гаманець

У Європі українці використовуватимуть «Дію» як цифровий гаманець

Створення законодавчої основи для цифрової ідентифікації — цифрового гаманця — схвалив Європейський парламент.

Після його запровадження українці зможуть використовувати «Дію» в Європі для цифрової ідентифікації, а європейці свої додатки — в Україні, - повідомляють на сайті Міністерства цифрової трансформації.

Як пояснили у відомстві, цифровий гаманець — це мобільний додаток, у якому зберігатимуться персональні дані користувача. 

У пілотному проєкті POTENTIAL протестують шість різних видів послуг:

  • користування державними сервісами онлайн;
  • зручне й безпечне відкриття банківського рахунку онлайн;
  • постійний доступ до водійських посвідчень у смартфоні;
  • реєстрація SIM-карти; 
  • користування електронним підписом;
  • отримання електронних медичних рецептів.

В Україні вже є такий державний застосунок — «Дія». Саме він стане для українців цифровим гаманцем у Європі. Натомість європейці зможуть використовувати свої цифрові гаманці в Україні.

Нагадаємо, в 2023 році Україна разом із 18 країнами-членами Європейського Союзу долучилася до розробки проєкту POTENTIAL. Причому Україна — єдина країна у складі консорціуму, яка наразі не є членом ЄС, але активно працює над майбутньою електронною ідентифікацією в Європі.

Спільно з європейськими колегами українці розробили вимоги до європейського гаманця та сценарії його використання. Також українські фахівці поділилися досвідом упровадження застосунку «Дія», що має більшість функцій, які повинні бути у європейських цифрових гаманцях.

Після ухвалення Європарламентом держави-учасники консорціуму POTENTIAL повинні представити свої національні гаманці ЄС протягом 24 місяців, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, європа, документи
В тему

Останні матеріали