5 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 5 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  5 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 741 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 5 березня противник атакував 22-ма ударними безпілотниками типу «Shahed».

У результаті бойової роботи наша протиповітряна оборона знищила 18 «шахедів» у межах Одеської області.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 95 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.
  • Головне управління розвідки Міноборони офіційно заявило, що внаслідок атаки українських безпілотників Magura V5 потопили російський патрульний корабель Чорноморського флоту рф "Cергій Котов". ГУР опублікувало відео атаки. Вартість потопленого корабля становить близько 65 мільйонів доларів.

Внаслідок удару є загиблі й поранені окупанти, частина екіпажу могла евакуюватися. Розвідці відомо принаймні про понад 10 карет швидкої допомоги, які на найближчій ділянці суходолу були викликані ворогом. Тобто евакуаційна операція все ж таки проводилася.

Перевіряється інформація щодо перебування на борту корабельного транспортно-бойового гелікоптера Ка-29.

У ГУР наголосили, що «Сергій Котов» разом із крейсером «Москва» брав участь в атаці на острів Зміїний, а тепер цей корабель долучився до раніше знищеного крейсера.

За даними розвідки, на цьому кораблі планували розмістити зенітно-ракетні комплекси. Відповідно, знищення судна означає більше можливостей для українських сил безпеки й оборони.

Потоплення чергового російського бойового корабля доводить, що Чорноморська флотилія росії повинна тікати з Чорного моря. Не з Севастополя до Новоросійська, або з Новоросійська до Сухумі, а взагалі з Чорного моря, інакше рано чи пізно буде повністю знищена.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ нанесли вогневе ураження по 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 складу боєприпасів, 1 зенітному ракетному комплексу Бук-М1 та 1 радіолокаційному комплексу розвідки і контролю стрільби Зоопарк-1.

 

Станом на ранок 5 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 419020 (+1070) осіб,
  • танків – 6657 (+9),
  • бойових броньованих машин ? 12688 (+28),
  • артилерійських систем – 10258 (+48),
  • РСЗВ – 1007 (+3),
  • засоби ППО ? 700 (+2),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7863 (+18),
  • крилаті ракети ? 1917 (+1),
  • кораблі /катери ? 25,
  • підводні човни – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 13423 (+49),
  • спеціальна техніка ? 1630 (+9).

 

  • Міністр оборони Рустем Умєров разом з головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським провели розмову з очільником Пентагону Ллойдом Остіном.

Українська сторона поінформувала Остіна про поточну ситуацію на фронті, обговорили зміни на найважливіших напрямках.

«Працюємо разом над забезпеченням потреб ЗСУ та нарощуванням спроможностей української армії», - зазначив Умєров.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • За оперативними даними Державної казначейської служби, за лютий 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 188,6 млрд гривень.

У Мінфіні зазначили, найбільшим джерелом фінансування державного бюджету України у перші два місяці цього року стали військові облігації.

Обсяг залучених коштів від продажу облігацій внутрішньої державної позики склав 1,95 млрд доларів.

При цьому обсяг міжнародної допомоги сягнув 1,2 млрд доларів. Кошти надійшли від Японії, Норвегії та Іспанії. 75% від загального обсягу фінансування було залучено у формі грантів.

  • У "Дії" спростили і пришвидшили процес подання заяви на оформлення субсидії – відтепер можна оформити субсидію на порталі за 10 хвилин.

Для оформлення потрібно заповнити всього 7 полів замість 21. Більшість інформації підтягнеться з реєстрів автоматично.

Сервіс доступний для українців, які жодного разу не оформлювали субсидію, пояснили в "Дії". Якщо громадяни подавали заяву про отримання субсидії раніше онлайн або офлайн, то надсилати її повторно не потрібно.

  • У Мінстратегпромі заявили, що українські виробники дронів вже спроможні щомісяця виготовляти до 150 тисяч одиниць продукції, а до кінця року Україна може вийти на загальну цифру у 2 мільйонів безпілотників.

150 тисяч одиниць БпЛА на місяць – це не межа, за умови додаткового фінансування виробництво можна наростити кратно.

Загалом у цьому секторі задіяно близько 200 вітчизняних компаній, з яких майже 60 вже долучені до державного замовлення.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії не припиняється істерика з приводу того, що посли країн ЄС проігнорували запрошення на зустріч від очільника МЗС росії Лаврова.

Як кажуть російські пропагандисти, Сєргєй Лавров півтора тижня тому запрошував дипломатів на зустріч. Причиною стали майбутні так звані вибори президента в росії, результат яких усім і так зрозумілий.

Міністр закордонних справ країни-агресорки заявляв, що в росії буцімто були дані, які свідчили про підготовку механізмів підтримки несистемної опозиції перед президентськими виборами та про те, що це прагнули організувати посольства ЄС у Москві. Саме тому Лавров вирішив зібрати послів, щоб дати їм пораду такими справами не займатися.

Дипломати пропозицію відхилили, аргументувавши це низьким рівнем довіри до російської влади.

У постійному представництві ЄС зауважили, що послів дійсно запрошували. Але зробили це «без будь-яких пропозицій щодо порядку денного».

«Наша відповідь була після смерті Олексія Навального й того, як заклики ЄС до незалежного міжнародного розслідування причин його смерті залишилися без уваги», – зазначали в дипмісії.

Водночас дії дипломатів дали поштовх бурхливій реакції росіян. Так, Сєргєй Марков, депутат Держдуми та довірена особа путіна, заявив, що ігнорування Лаврова є «безпрецедентною подією». А колишній президент рф Мєдвєдєв заявив, що послів країн ЄС слід вигнати із росії, а також знизити рівень дипломатичних відносин.

Дії дипломатів – чергове підтвердження того, що з росією ніхто з цивілізованого світу справ мати не хоче. Утім, самі росіяни цього ніяк не хочуть прийняти, тому й відкрито погрожують, чим тільки поглиблюють протистояння.

  • Акції технологічних компаній потужно зростають на біржових торгах, тоді як російський "Газпром", який донедавна був геополітичною зброєю Кремля, зазнає збитків та занепадає.

Через санкції та власну дурість доходи рф від продажу вуглеводнів скорочуються. В першу чергу це стосується "Газпрому", збитки якого до 2025 року можуть скласти до 1 трильйона рублів. А це своєю чергою означає, що найближчим часом Кремлю не вистачатиме грошей не тільки на пенсії та зарплати бюджетників, а й на зброю, яка використовується у війні проти України.

  • Розвідка Британії проаналізувала заяву голови російського оборонного концерну "Ростех" Сергія Чемезова щодо відмови розгорнути на війні проти України надсучасний танк РФ Т-14 "Армата" начебто через високу вартість.

У спецслужбі вважають, відправки в Україну не буде через потенційну репутаційну шкоду від втрати «престижної» машини в бою, а також через потребу у виробництві більшої кількості танків, яку можна задовольнити лише за рахунок інших варіантів.

Попри анонси перших осіб держави, у 2021 році «Армата» не з'явилася в армії рф.

У самій росії багато хто критично поставився до слів чиновників про нібито високу вартість «Армати». Люди переконані, що влада просто намагається хоч якось виправдати перед народом суцільні провали. Адже за фактом виходить, що і російський автопром чудовий, але може лише прикручувати шильдики до китайських машин. Місячна станція рф передова, але розбилася. Рубль набагато кращий за долар, але знецінюється. Російська економіка впевнено зростає, але десятки мільйонів росіян продовжують жити у злиднях і єдиною можливістю заробити вважають підписання контракту з міноборони, що майже гарантовано означає смерть або каліцтво в Україні.

  • Росіяни у своєму намаганні звинуватити в усьому Захід буквально в усьому доходять до повного абсурду.

Так комуністична партія «Комуністи росії» звернулася до ФСБ та Генеральної прокуратури рф із проханням перевірити можливу причетність західних спецслужб до смерті радянського диктатора Йосифа Сталіна.

Люди, які живуть минулим, не можуть повірити в те, що тиран сконав сам, а його смерті раділи мільйони громадян СРСР. Для них Сталін такий же ідол, як і нинішній кремлівський диктатор, який проливає невинну українську кров.

Саме тому весь цивілізований світ зараз працює над тим, щоб путін не сконав десь у робочому кабінеті, а сів на лаву підсудних у Гаазі.

  • Російський уряд приховав дані про отримувачів послуг соціальної підтримки у 2022 році, щоб приховати втрати, які російські війська зазнали в перший рік війни в Україні.

Це також може бути пов'язане з тим, щоб приховати неспроможність уряду рф виплатити обіцяну соціальну допомогу вразливим верствам населення.

Частина прихованих даних містить інформацію, яка може виявити показники про «вдів військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби» та «громадян, які отримали поранення, контузії, травми та каліцтва під час виконання обов'язків військової служби».

Аналітики припускають, що статистику приховали, щоб запобігти соціальному невдоволенню, що виникло б навколо повідомлень про втрати росіян в Україні.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувачів дальньої авіації росії (Сергій Кобилаш) та Чорноморського флоту рф (Віктор Соколов) в межах розслідування потенційних воєнних злочинів росії в Україні, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення. Обидва підозрювані несуть відповідальність за ракетні удари по об'єктах електроенергетичної інфраструктури України у зазначений період, завдані силами, які перебували під їхнім командуванням.

Кобилаша і Соколова підозрюють у вчиненні воєнних злочинів, що полягали у здійсненні нападів на цивільні об'єкти, заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об'єктам, а також у злочині проти людяності, що полягав у вчиненні антигуманних дій.

Існують обґрунтовані підстави вважати, що ці особи несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини.

  • Європейська комісія представила першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію на рівні ЄС, яка передбачає тісне залучення України.

Європейська оборонно-промислова стратегія (EDIS) встановлює чітке, довгострокове бачення досягнення оборонно-промислової готовності в Європейському Союзі.

Стратегія окреслює виклики, з якими наразі стикається Європейська оборонна технологічна і промислова база (EDTIB), а також можливості для повного використання її потенціалу і визначає напрямок розвитку на наступне десятиліття.

Документ, зокрема, пропонує розвиток тісніших зв'язків з Україною через її участь в ініціативах ЄС на підтримку оборонної промисловості та стимулювання співпраці між оборонною промисловістю ЄС та України

  • Президент Франції Емманюель Макрон підтримав чеську ініціативу щодо постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну з країн за межами ЄС.

Президент Франції сказав, що ініціатива Чехії «надзвичайно корисна, ми її підтримуємо і будемо брати в ній участь».

Макрон також заявив, що не треба "бути боягузами", коли йдеться про війну росії проти України.

«Ми, безумовно, наближаємося до того моменту в нашій Європі, коли буде доречно не бути боягузом».

За словами Макрона, Франція і Чехія «добре усвідомлюють, що війна повернулася на нашу землю (в Європі), що деякі сили, які вже не зупинити, з кожним днем посилюють загрозу нападу на нас, і що ми повинні будемо діяти відповідно до історії і мужності, якої вона вимагає».

  • Литва долучиться до ініціативи Чехії щодо придбання артилерійських снарядів для України за межами Євросоюзу.

Чеська ініціатива зараз особливо важлива з огляду на сповільнення постачання боєприпасів до України.

У межах цієї ініціативи країни спільно закуповують та передають боєприпаси для України, шукають запаси боєприпасів або джерела швидкого виробництва, доступні для придбання.

Усе заради того, щоб якомога швидше доправити військову допомогу ЗСУ, необхідну для протистояння російським окупантам.

  • Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що зі знищенням російського бойового корабля "Сергій Котов" Україна продемонструвала, що Чорне море не є безпечним для російських кораблів.

«Чорне море не є безпечним для путінського флоту. Донедавна це було неможливо уявити. Тепер, коли Захід підтримав Україну, це не викликає сумнівів».

Британський міністр висловив переконання, що коли партнери нададуть українським військовим те, чого вони потребують, то «хоробрість і майстерність Збройних сил України зможуть зробити здійсненими перемоги, які колись вважалися неможливими».

  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) після початку великої війни надало Україні обладнання для електростанцій на суму понад 8,5 млн євро.

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, також тривають дискусії щодо визначення потреб у ліквідації наслідків затоплення в Херсонській області. МАГАТЕ підготувало пропозицію щодо першого етапу підтримки у сфері безпеки та захисту радіоактивних джерел в Україні.

  • Медичні сили ЗСУ отримають пів мільйона аптечок. Основна партія допомоги прямує з Німеччини, а перші 50 тисяч комплектів уже прийняли на склади Міноборони. При цьому крім німецьких аптечок тут також зберігають ще 300 тисяч комплектів.

Перезавантажити процес зберігання майна на військових складах вдалося завдяки спрощенню процедури списання.

Нововведення, зокрема, має значно спростити процес забезпечення засобів тактичної медицини на передову. Бельгія протягом останніх місяців вислала з країни десятки так званих «російських дипломатів», які явно були шпигунами.

За словами прем'єр-міністра Александра Де Кроо, росія атакує Бельгію, зокрема вона провела численні дезінформаційні кампанії в країні.

  • Литовські фермери стверджують, що мають проблеми з російським зерном, а не з українським, і в ситуацію повинна втрутитися Єврокомісія.

«Понад 3 мільйони тонн російського зерна пройшло через Латвію та Литву разом у 2023 році. Загалом минулого року на ринок ЄС було імпортовано 12 мільйонів тонн російського зерна», – сказав Аушріс Мачіяускас, голова Асоціації виробників зерна Литви.

За його словами, російське зерно знижує ціни по всьому ЄС: росіяни навмисно демпінгують, щоб створити хаос в аграрному секторі. І Єврокомісія має інструменти, щоб покласти цьому край.

«Існує регламент, який дозволяє ЄС втручатися на ринок у надзвичайних ситуаціях і починати купувати продукти харчування, ціни на які різко падають».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему