6 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 6 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 6 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Сьогодні 742 день від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Сьогодні вночі окупанти атакували Україну 5-ма зенітними керованими ракетами С-300 та запустили 42 ударні безпілотники типу "Shahed".

У результаті бойової роботи збито 38 «Шахедів» у межах Дніпропетровської, Одеської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Харківської, Вінницької та Сумської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 складу боєприпасів та 4 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 6 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 420 270 (+1 250) осіб,
  • танків – 6 678 (+21),
  • бойових броньованих машин − 12 728 (+40),
  • артилерійських систем − 10 308 (+50),
  • РСЗВ − 1 008 (+1),
  • засобів ППО − 701 (+1),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 921 (+58),
  • крилатих ракет − 1 918 (+1),
  • кораблів/катерів − 26 (+1),
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 479 (+56),
  • спеціальної техніки − 1 642 (+12).

 

  • У Курській області безпілотники атакували склад із пально-мастильними матеріалами та гірничо-збагачувальний комбінат імені О.В. Варичева.

На об’єктах почалися масштабні пожежі. До цього у місті оголосили ракетну небезпеку.

Тільки за лютий по території росії завдали щонайменше 309 атак ударними безпілотниками. Найбільше зафіксували в Білгородській області: на неї припало 219 випадків. Російська сторона приховує випадки ураження об’єктів дронами.

  • Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що внаслідок потоплення російського патрульного корабля «Сергій Котов» дістали поранення щонайменше 27 окупантів, ще 7 загинули.

У ГУР наголосили, що інформація уточнюється.

  • Британська розвідка вважає, що потоплення українськими силами чергового російського патрульного корабля обмежить свободу пересування російського флоту у Чорному морі.

У відомстві нагадали, що «Сергій Котов» - це вже третій корабель Чорноморського флоту росії, потоплений за останні п'ять тижнів.

  • Сили оборони Півдня повідомили, що росіяни поширюють фейкові повідомлення про свій наступ на Херсон та на Миколаївщину, а також про те, що Україна нібито евакуює з низки південних міст держслужбовців. Це неправда.

Пропагандистська риторика росіян є передвиборчою. Вона спрямована на населення тимчасово окупованих територій, яке не виявляє бажання долучатися до цирку з квазівиборами. У такий спосіб ворог інформаційно намагається тиснути на людей.

У такий спосіб окупанти показують людям, що їм усе одно нібито доведеться жити із владою, яку нібито "оберуть" на псевдовиборах 17 березня. Крім того, так вони намагаються компенсувати свої невдачі на фронті.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні в Україну прибув із візитом прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, який зустрівся із Президентом Володимиром Зеленським в Одесі.

Україна та Греція почали підготовку двосторонньої угоди щодо майбутніх безпекових гарантій у межах Спільної декларації G7.

«Я сподіваюся, що невдовзі наші команди підготують угоду для підписання. Ми маємо зафіксувати в ній досягнутий рівень співпраці та підтримки на цей рік, а також на наступні – саме довготривала співпраця дає найкращі результати», – сказав Володимир Зеленський.

Він повідомив, що Міцотакіс підтвердив свою участь у першому саміті миру щодо реалізації Формули миру, який відбудеться у Швейцарії.

Також під час переговорів у вузькому та розширеному форматах сторони обговорили посилення санкцій проти росії та її представників, підтримку роботи Міжнародного кримінального суду та протидію російській дезінформації.

  • Центральна виборча комісія офіційно заявила, що жодних проблем із легітимністю президента Володимира Зеленського після 20 травня не існує.

У Центрвиборчкомі наголосили, що згідно з ч. 1 ст. 108 Конституції України, президент виконує свої функції до вступу на посаду новообраного голови держави. При цьому у ч. 2 ст. 106 Основного закону прописано, що президент України не може передавати свої повноваження іншим особам або органам.  

Крім того, законодавство передбачає, що в умовах воєнного стану повноваження президента не можуть бути припинені. Якщо ж під час воєнного стану термін повноважень спливає, то їх продовжують, поки на посаду не заступить новий голова держави, обраний після воєнного стану.

У ЦВК підкреслили, що некоректним висвітлення теми легітимності / нелегітимності повноважень президента може скористатися країна-агресорка рф для загострення суспільно-політичної ситуації в Україні.

  • Служба безпеки України продемонструвала перший морський дрон, який був виготовлений завдяки масштабному волонтерському збору.

«Перший зразок у цій партії, який СБУ показала під час тестувань, отримав назву "Авдіївка". Він відрізняється від попереднього покоління, в тому числі й зовнішнім виглядом. Sea baby 2024 року випуску – це дрон нового покоління, який вдосконалений і ще більш смертоносний для ворога».

Як і кожна модель морських дронів, "Авдіївка" пройде повний цикл морських випробувань. У процесі команда розробників СБУ буде адаптувати новітнє бортове озброєння, спеціально сконструйоване та виготовлене для використання на багатоцільових платформах, якими є Sea Baby.

  • «Укргазвидобування» з початку року запустило четверту високодебітну свердловину – вона видобуває близько 400 тисяч кубометрів газу на добу.

Цю свердловину вдалось закінчити на 30% швидше, всього за 105 днів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путіну не вистачає грошей на війну, тому їх здеруть із простих громадян рф.

В уряді вже опрацьовують варіанти підвищення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) після вимоги путіна «справедливіше» розподілити податковий тягар.

Мінфін рф розпочав роботу над цим питанням ще наприкінці минулого року. Зокрема, у відомстві розглядають запровадження додаткових ставок у прогресивній шкалі прибуткового податку. Наразі готового рішення немає, але зниження початкової ставки у 13% не розглядається.

  • Bloomberg повідомляє, що "Роснефти" не вдалося укласти довгострокові контракти з найбільшими індійськими нафтопереробними заводами на придбання 500 тисяч барелів на добу.

Переговори, які тривали як мінімум з початку лютого, закінчилися безрезультатно: індійські державні підприємства Bharat Petroleum і Hindustan Petroleum ухвалили рішення не брати на себе жорстких зобов'язань із закупівель у найбільшої нафтової компанії росії в наступному фінансовому році.

Нова хвиля американських санкцій із внесенням до чорних списків десятків танкерів «тіньового флоту» та блокуванням платежів через банки Туреччини, Китаю та ОАЕ суттєво вдарила по поставках російської нафти до Індії.

  • росія втрапила у черговий міжнародний скандал, цього разу через індійських громадян.

Індійські журналісти оприлюднили відеозвернення сімох громадян Індії, які заявили, що російська влада змушує їх воювати на війні в Україні на боці росії. Чоловіки розказують, що вони приїхали до рф наприкінці грудня 2023 року як туристи. Потім вони за пропозицією турагента поїхали в Білорусь, де їх затримала міліція. Далі туристів передали російській владі, яка змусила їх підписати документи російською мовою, не надавши перекладача.

Після цього громадяни Індії протягом 15 днів проходили військове навчання, а потім були відправлені у «місце, де йде війна». Індійцям пояснили, що альтернативою військовій службі могло стати тюремне ув'язнення терміном 10 років.

Ситуація спричинила серйозний резонанс і зараз у ній розбираються.

  • У російській Туві на Шагонарській ТЕЦ вранці 6 березня стався вибух, внаслідок чого місто залишилось без центрального опалення.

Внаслідок вибуху постраждали 23 людини, 15 госпіталізовано, 6 перебувають у важкому стані, один постраждалий помер у лікарні.

Офіційною причиною вибуху в триповерховому приміщенні названо детонацію вугільного пилу.  

Близько 4 тисяч жителів 12-тисячного Шагонара залишилися без опалення. Уночі температура повітря в місті опустилася до -26.

Заняття у школах Шагонара скасовані, влада закликала "максимально" зберігати тепло.

Ця аварія, як і десятки інших – це наслідок дій путінського режиму, який замість того, щоб займатися покращенням добробуту своїх громадян, спрямовує гроші на кровопролитну загарбницьку війну.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Велика Британія готова «позичити» Україні всі заморожені активи центрального банку росії. Це можливо, оскільки рф буде змушена сплачувати Україні репарації після завершення війни. Про це сказав міністр закордонних справ Девід Кемерон. Активи можуть бути використані як гарантія виплати репарацій.

План Британії більш радикальний, ніж у Євросоюзу, який поки що обговорює надання Україні лише прибутків від заморожених активів, а не самих активів. Сума цього прибутку – $4 млрд на рік.

«Є можливість використати щось на кшталт синдикованої позики чи облігацій, які використають заморожені російські активи як гарантію, щоб надати ці гроші українцям, знаючи, що ми їх відшкодуємо, коли росія виплатить репарації. Це може бути найкращим способом зробити це. Ми прагнемо домогтися максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо цього досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть вжити таких заходів», – сказав Кемерон.

Він не вважає, що план облігацій якимось чином підірве репутацію лондонського Сіті.

Це вперше Кемерон так детально відкрито говорив про передачу активів. Цей план особливо корисний у випадку якщо у США триватиме блокування надання Україні нової допомоги.

  • Німеччина долучиться до ініціативи президента Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України за межами Євросоюзу.

Як поінформував речник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт, німецький уряд з цього питання проводить «дуже інтенсивні» переговори з урядом Чехії вже певний час – йдеться про артилерійські боєприпаси 155-мм калібру.

«Для цього буде виділено тризначну суму в мільйонах євро, що ми підтримаємо». Рішення очікується найближчим часом.

  • Речник Державного департаменту Метью Міллер заявив, що українці можуть досягати перемог на полі бою. Вони не раз це показували .

«Нещодавно у Чорному морі вони потопили черговий російський корабель. Тому я думаю, що у них є сюрпризи в запасі, чекаємо на них з нетерпінням».

  • Міністерство оборони США, як і вся адміністрація Байдена, продовжує закликати Конгрес негайно ухвалити запит з додатковим фінансуванням, що передбачає понад $60 млрд допомоги для України.

«Ми продовжуємо закликати Конгрес якнайшвидше прийняти законопроєкт з додатковим фінансуванням, щоб ми могли підтримати Україну в скрутний для неї час – та, звісно ж, поповнювати наші власні запаси», – сказав речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

Він наголосив, що Україні «потрібні всі ресурси, закладені в цьому пакеті». За словами Патріка Райдера, «насправді немає іншого способу повністю задовольнити потреби Сил оборони України на полі бою».

  • Група американських конгресменів від обох партій після зустрічі з українською делегацією в Мюнхені на прохання останньої звернулася до міністра оборони США Ллойда Остіна із закликом передати Україні далекобійні ракети ATACMS та вирішити проблему нестачі боєприпасів.

У своїй заяві конгресмени просять дати детальне пояснення причин, якщо існують перешкоди для негайного виконання цих запитів або їхнього розгляду.

  • Уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів із росії та Білорусії, заборонених для ввезення.

До переліку внесли овочі та коренеплоди, зокрема картоплю, цибулю, моркву, помідори, всі зернові, кормову сировину та готові корми, горіхи та інші фрукти та ягоди.

Під заборону на імпорт потрапили також мариновані, консервовані, сирі та сушені продукти сільгосппродукції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему