7 Березня 2024
Новини

Завод, пов'язаний з нардепом Куницьким, постачав зарядні станції у Крим

Завод, пов'язаний з нардепом Куницьким, постачав зарядні станції у Крим
У тимчасово окупованому Криму працюють зарядні станції для електрокарів, виготовлені харківським заводом Autoenterprise, яке пов’язане з нардепом від партії «Слуга Народу» Олександром Куницьким.

Сам він заявив, що «до продажів не мав жодного стосунку». Про це йдеться в матеріалі «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»).

Autoenterprise — український виробник зарядних станцій для електрокарів. У листопаді 2022 року росіяни поцілили в завод Autoenterprise ракетою С-300. Тоді поранень зазнали шестеро людей, вибух пошкодив виробничі цехи.

Журналісти зауважують, що бізнес тісно пов’язаний із депутатом Куницьким, який до обрання у Верховну Раду обіймав у Autoenterprise керівні посади, а після цього зробив власника заводу, харківського бізнесмена Дмитра Ніконова своїм помічником.

Офіційно завод не заперечує, що торгував з росією до 2022 року, оскільки це не заборонялося законодавством, але не відкидає постачання до Криму.

Як з’ясували «Схеми», харківська фірма «АЄ Фекторі» з групи Autoenterprise поставляла електрозарядні станції як приватним російським компаніям, так і державній структурі — холдингу «россети» — щонайменше з 2016 року.

Також журналісти звернули увагу, що з 2021 року в Криму запрацювала та збільшувалась мережа електрозарядних станцій під брендом DriveEnergy. На цих зарядних станціях прямо написано «Зроблено в Україні». «Схеми» підозрюють, що обладнання виготовлене на харківському заводі Autoenterprise.

Директорка харківського підприємства, депутатка Харківської міськради Аліна Мустафаєва заявила, що їм невідомо, як станції опинились у Криму. Проте журналісти підозрюють, що це неправда.

«Схеми» зауважують, що Мустафаєва сама в інтерв’ю казала, що компанія відстежує усі станції в онлайн-режимі. Також одразу два різних джерела, які тоді працювали на харківському підприємстві, підтвердили, що Мустафаєва свідомо домоглася того, аби прибрати в контрактах із росіянами згадку про Крим, залишивши просто «Південний округ рф».

Куницький у коментарі «Схемам» заявив, що йому «невідомо» про продаж харківської продукції до росії з 2016 року. Він вважає, що «зараз це неприпустимо». Раніше депутат визнав, що до повномасштабного вторгнення не бачив у росії ворога.

Про те, як станції опинилися в окупованому Криму, Куницький не знає. Депутат наголосив, що «до продажів не мав жодного стосунку».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, війна з Росією, Бізнес, слуга народу, депутати, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали