1 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 1 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 1 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 736 доба героїчного спротиву українського народу повномасштабному збройному вторгненню росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 1 березня 2024 року противник атакував 5-ма зенітними керованими ракетами С-300 та 4-ма ударними БпЛА типу "Shahed".

Сили оборони знищили 4 "Шахеди" у межах Харківської та Дніпропетровської областей

  • Загалом ворог завдав 6 ракетних та 79 авіаційних ударів, здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Як повідомили в Оперативному командуванні "Південь", українські захисники закріпили плацдарми на лівому березі Херсонської області. Однак ворог продовжує штурмувати, не змінюючи тактики.

У росіян ембарго на використання бронетехніки на цьому напрямку. Відповідно, окупанти застосовують суто «м'ясні» штурми.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження військової техніки, 2 артилерійських засобах, 3 пунктах управління, 3 складах боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 1 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 414 680 (+920) осіб,
  • танків – 6 610 (+17),
  • бойових броньованих машин − 12 582 (+30),
  • артилерійських систем − 10 106 (+36),
  • РСЗВ − 1 000,
  • засобів ППО − 691 (+1),
  • літаків − 345 (+3),
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 794 (+26),
  • крилатих ракет − 1 912,
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 206 (+54),
  • спеціальної техніки − 1 611 (+10).

 

  • У лютому втрати противника склали 28450 окупантів і 3854 одиниці озброєння та військової техніки. Зокрема 288 танків, 809 бойових броньованих машин, 878 артилерійських систем, 939 одиниць автотехніки тощо.

Також наші захисники знищили 2 військові кораблі, 1 гелікоптер і 13 літаків.

  • Правда про величезні втрати окупантів під час штурму Авдіївки продовжує просочуватися у відкриті джерела.

Зокрема друг Гіркіна, блогер-пропагандист Вершинін опублікував лист дружин убитих загарбників, де стверджується, що тільки в полку №1015 від 2300 осіб залишилося живих лише трохи більше 30 осіб.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів підписали двосторонню безпекову угоду.

«Документ передбачає два мільярди євро військової допомоги від Нідерландів цього року, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних десяти років. Угода також визначає пріоритети надання допомоги у сфері протиповітряної оборони, артилерії, морських та далекобійних засобів, з особливим акцентом на зміцненні Повітряних сил Збройних Сил України. Угода формалізує принципову позицію Нідерландів щодо посилення санкцій проти росії, примушення її до відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності», - зазначив Президент.

Згідно з документом, Нідерланди також підтримують майбутнє членство України в ЄС і НАТО

  • Марк Рютте також заявив, що Амстердам підтримає чеську ініціативу щодо направлення до України 800 тисяч боєприпасів, виділивши на це 250 мільйонів євро.

«Ми знаємо, що в багатьох країнах є снаряди та системи, які зараз нагально не потрібні, щоб захищати безпосередньо ці держави. Тому ми працюємо з цими країнами, щоб впевнитися, щоб більше систем потрапляли в Україну… Нідерланди допоможуть чеській ініціативі закупити 800 тисяч боєприпасів. І це станеться найближчими тижнями», – сказав він на спільній з українським Президентом пресконференції.

Прем’єр Нідерландів висловив упевненість, що колеги з НАТО приєднаються до цього процесу, і боєприпаси будуть доставлені в Україну так швидко, наскільки це можливо.

  • Володимир Зеленський наголосив, що станом на зараз Україна уклала безпекові договори ще з шістьма країнами.

«Маємо безпекові угоди … з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією. Кожна така угода наближає нашу державу до більших можливостей, до більшої взаємодії зі світом, до більшої сили. І разом із цим кожна така угода додає більше сили міжнародному порядку, заснованому на правилах. Що більше ми взаємодіємо, то швидше російські терористи програють. Дякую кожному лідеру, кожній державі, які допомагають Україні!»

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у планах на поточний рік видати близько 12 000 пільгових іпотечних кредитів у 2024 році за державною програмою «єОселя».

За його словами, вже 7600 українських сімей скористалися цією програмою. Більшість – це військовослужбовці та працівники силових відомств.

За «єОселя» видано кредитів на 8,85 млрд грн у 2023 році, що лише на 0,06 млрд грн менше, ніж сума виданих українськими банками іпотек у довоєнному 2021 році, коли було зафіксовано рекордний обсяг кредитів на купівлю житла.

  • Україна пройшла зиму повністю на власному газі.

«Ми з вами пройшли зиму повністю на українському газі! Історична подія. 10 років тому в це ніхто б не повірив. 2 роки тому, коли почалась повномасштабна війна, в це теж складно було повірити. Але ми це зробили і плануємо підтримувати тенденцію енергонезалежності України й надалі», - зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

  • Українським морським коридором у лютому цього року експортовано рекордний обсяг вантажів – 8 млн тонн. Це рекордні показники експорту не тільки українським коридором, а й у період повномасштабного вторгнення.

Зараз показники експорту наближаються до тих, які були до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

З початку роботи морського коридору експорт його шляхами сягнув 28 млн тонн, 19 млн тонн з яких – зернові й олійні культури. Вантажі перевозилися в 42 країни.

Україна залишається одним із ключових гарантів продовольчої безпеки. Особливо стосовно експорту зернових до країн Африки та Азії

  • У Головному управлінні розвідки МОУ зазначили, що у списку тих, кого Кремль залучив до підривної кампанії проти України під кодовою назвою "Майдан-3", – перший заступник керівника адміністрації президента рф Сергій Кирієнко та колишній помічник путіна Владислав Сурков.

«Що стосується конкретних прізвищ: так, Кирієнко, так, Сурков. Зрозуміло, що всі колаборанти-зрадники, яких прихистила наразі московія, будуть так чи інакше в цьому задіяні. На жаль, є і прізвища з тих людей, які зараз знаходяться на території України. Як об’єкти впливу. Це не означає, що вони вже дали згоду. Ця інформація перевіряється і уточнюється».

У ГУР додали, що контррозвідувальні заходи в Україні тривають постійно і не припиняються.

  • У четвер, 29 лютого, в Україні знову зафіксували профіцит електроенергії. Причиною є сонячна погода та активна робота сонячних електростанцій.

На сьогодні в резерві перебуває 19 одиниць теплової генерації. Також планується комерційний імпорт та експорт електроенергії.

Зокрема, прогнозується імпорт електроенергії – 465 МВт-год, а також експорт до Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови та Угорщини – до 9389 МВт-год.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Москві поховали російського опозиційного політика Олексія Навального, який раптово помер у 16 лютого у виправній колонії.

Влада вжила максимальних заходів тиску, щоб похорон не перетворився на акції протесту. До церкви пустили тільки родичів і близьких, хоча на вулиці біля храму зібралося кілька тисяч росіян. Черга охочих попрощатися з Навальним розтягнулася більш ніж на кілометр. Відспівування тривало менше ніж 20 хвилин.

Територію церкви оточили металевими огорожами. Цвинтар також був оточений поліцією, рух поруч із ним перекритий, виставлені рамки металодетекторів та камери.

путін та його оточення зробило все для того, щоб російський народ спокійно «проковтнув» чергову жертву диктаторського режиму.

Причому більшість громадян рф навіть не ставлять собі питання про те, хто ж буде наступним об’єктом знищення. «Сіру масу» в рф усе влаштовує.

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважать, що під час виступу на Федеральних зборах путін використовував риторику про переговори і брязкання ядерною зброєю для того, щоб привернути увагу Заходу до цієї промови та для просування поточних інформаційних операцій Кремля.

ISW наголосив, що путін продовжує переслідувати максималістські цілі в Україні, він хоче повну капітуляцію України, а також має на меті послабити і  роззброїти НАТО - це він розглядає як невід'ємну частину російських національних інтересів.

Наразі Кремль проводить інформаційну операцію, імітуючи зацікавленість у переговорах, щоб спонукати Захід до поступок щодо суверенітету і територіальної цілісності України.

Військові аналітики зауважили, що путін і російські офіційні особи часто посилаються на ядерні загрози, щоб вселити страх у західну аудиторію і послабити підтримку України з боку Заходу.

  • Поки російська влада повторює мантру «санкції нам не шкодять», компанії зовнішньої торгівлі стикаються з новими та новими проблемами. Чергова виникла у Гонконгу.

Це популярне місце закупівлі товарів для паралельного імпорту, але російські імпортери до кінця лютого практично втратили можливість прямо переводити туди платежі.

Поставляти продукцію через Гонконг зручно, бо її не потрібно розмитнювати. Це був зручний пункт для закупівель товарів, які не продавали до росії через санкції або просто відмову західних компаній вести з нею справи, а також для платежів тим, хто не приймав гроші з рф.

Тому сотні російських бізнесменів зареєстрували компанії у Гонконгу як для посередницьких послуг, так і для власних зовнішньоторговельних операцій. Наразі не виходить ні безпосередньо поповнювати їхні рахунки, ні розплачуватися з іншими компаніями у Гонконзі.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канада готова розмістити свої небойові частини війська в Україні для проведення тренувань за умови, якщо це місце буде далеко від лінії фронту. Про це повідомив міністр оборони Канади Білл Блер.

За його словами, Канада не відкидає можливості розміщення своїх військ в Україні, які будуть направлені тільки для тренування українських військових.

«Я не хочу розміщувати персонал канадських збройних сил десь поблизу ділянки ведення бойових дій, який може створити враження, що ми беремо на себе якусь відповідальність на фронті. Це має бути зроблено досить обережно та з можливістю проведення навчання», — додав Блер.

Він також уточнив, що ця ідея з’явилася після проведення саміту безпеки НАТО, на якому він зустрівся з президентом Франції Емануелем Макроном та обговорив його пропозицію.

  • Франція замовить у Delair 100 безпілотників, які надійдуть до України вже цього літа.

Як зазначив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню, загалом країна замовила 2 тисячі безпілотників. Вони будуть придбані для потреб військ Франції і потреб України.

  • Українські льотчики у рамках навчання на винищувачах F-16 вже відпрацьовують удари по наземних та повітряних цілях.

«Це дуже потрібно, бо не лише літати треба на літаках і контролювати повітряний простір. На них треба повоювати. І саме ці речі зараз відпрацьовують наші пілоти», - сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Крім того, наземний персонал наразі дізнається, як обслуговувати літаки, як їх програмувати, як завдавати ударів високоточною зброєю.

Україна своєю чергою адаптує під F-16 інфраструктуру, щоб вони могли застосовуватися з українських летовищ.

  • Японія схвалила нові санкції проти рф через її вторгнення в Україну, зокрема, застосувавши заборону на експорт до ще 20 російських компаній.

Під нові обмеження загалом потрапили 36 організацій та фізосіб. Серед них – концерни з ОПК росії - "Калашников" і "Алмаз-Антей", а також "Тінькофф-банк" і Об'єднана суднобудівна корпорація, ФГУП "Атомфло", концерни "Уралвагонзавод", "Базальт", ОСК, компанії "Авіадвигун", "Аероскан", "Нева електроніка", "Ангстрем" та інші компанії.

Крім того, обмеження стосуються уповноважених з прав дитини в Калузькій і Ростовській областях РФ Ірини Агєєвої та Ірини Черкасової, уповноваженого з прав людини в Чечні Мансура Солтаєва, директора "Артека" в окупованому РФ Криму Костянтина Федоренка та інших.

Також Японія заборонила поставки з третіх країн російських алмазів непромислового використання.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему