29 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 29 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 29 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 735 доба від початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Протягом доби відбулося 73 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 79 авіаційних ударів, здійснив 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський після відвідання району бойових дій у Донецькій області зазначив, що ворог продовжує активні наступальні дії на багатьох напрямках лінії фронту

Особливо напружена ситуація склалася на Авдіївському та Запорізькому напрямках, де російські штурмові підрозділи намагаються прорвати оборону українських військ.

Сирський похвалив бійців за вибиття ворога з околиць Орлівки і повідомив, що доручив виділити на Авдіївський напрямок додаткові боєприпаси й необхідні резерви.

«Під час роботи в окремих командирів були виявлені певні прорахунки у володінні обстановкою та оцінці противника, що безпосередньо вплинуло на стійкість оборони на окремих напрямках. Мною було вжито всіх заходів для виправлення ситуації на місці, з виділенням додаткового ресурсу боєприпасів та матеріальних засобів, а також необхідних резервів».

Сирський також відзначив мужність, стійкість і героїзм військовослужбовців 3 штурмової та 25 окремої повітряно-десантної бригад.

«Вони сміливими та рішучими діями вибили противника, який прорвався на околицю Орлівки».

  • У Генштабі ЗСУ підтвердили, що Збройні сили завдали ракетного удару з РСЗВ по скупченню російських військ у селищі Оленівка Донецької області, знищивши і поранивши кілька десятків загарбників.

«За попередніми даними втрати ворога внаслідок удару: 19 мертвих російських окупантів, зокрема заступник командира російського військового підрозділу, та 12 поранених загарбників, зокрема командир цього підрозділу».

Упродовж лютого це вже третій удар по скупченню окупантів.

Як повідомляли російські пропагандисти, 20 лютого внаслідок обстрілу російських мотострільців біля села Трудівське в окупованій частині Донеччини загинуло близько 70 загарбників.

Також кілька десятків окупантів було знищено внаслідок удару по полігону російських військ на лівому березі Херсонській області біля села Подо-Калинівка.

  • Повітряні сили ЗСУ сьогодні знищили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Літаки було збито на Авдіївському, Маріупольському та Східному напрямках.

Від початку місяця Сили оборони відмінусували 13 російських військових літаків.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 3 реактивних системах залпового вогню БМ-21 «Град», 1 складу боєприпасів, 1 засобу радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 29 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 413 760 (+1 150) осіб,
  • танків – 6 593 (+23),
  • бойових броньованих машин − 12 552 (+44),
  • артилерійських систем − 10 070 (+41),
  • РСЗВ − 1 000,
  • засобів ППО − 690 (+2),
  • літаків − 342,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 768 (+15),
  • крилатих ракет − 1 912,
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 152 (+40),
  • спеціальної техніки − 1 601 (+7).

 

  • Українська ІТ-Армія здійснила успішну атаку на найбільший інтернет-портал росії Mail.ru, внаслідок чого безкоштовний сервіс електронної пошти на ньому був зупинений.

У Міністерстві цифрової трансформації України зазначили, що завдяки атакам кібервійська безоплатний сервіс електронної пошти зупинився.

«Усі користувачі, які перебувають поза територією рф, та частина внутрішніх юзерів втратили доступ до своїх акаунтів. Доступ до імейла — це не тільки пошта, а й можливість відновлення паролів, проходження двофакторної верифікації, доступ до девайсів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів нараду щодо європейського напряму та завдань на цей рік.

«Цей рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу. Ще навесні ми можемо розпочати, зробити перші переговорні кроки. І так само цей рік має стати часом максимального прагматизму у відносинах із сусідами. Кожен бачить, що росія не збирається зупинятися.

Вони там, у Москві, хочуть і гонку озброєнь, і нові хвилі дестабілізації. Ми всі у Європі маємо чітко це усвідомлювати. Якщо впаде свобода когось одного – не витримає свобода всіх інших. Така реальність. Ми маємо захищатися. І можемо захиститися. Мусимо досягти наших спільних цілей».

Володимир Зеленський зазначив, що пріоритет України – усі домовленості, які є, мають виконуватись, і кожне слово, яке звучить, має працювати в реальності. Україна забезпечує саме такий підхід на європейському напрямку і завдяки цьому досягла історичних результатів.

  • За перші два місяці 2024 року український оборонно-промисловий комплекс виготовив близько 200 тисяч FPV-дронів.

У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості повідомили, що цього року спроможності виробництва досягнуть 2 мільйонів дронів різних типів, зокрема, FPV.

Наразі в розробці перебувають FPV-дрони типу «крило» та легкі розвідувальні дрони, які можна назвати аналогом квадрокоптерів Mavic.

  • До загального фонду державного бюджету України надійшло $1,2 млрд зовнішнього фінансування за січень-лютий 2024 року.

Як зазначили в Міністерстві фінансів, грантові кошти, що надаються на безповоротних умовах, становили майже 75% із загального обсягу фінансової допомоги за цей період.

Міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров'я, співробітників ДСНС, пенсійні виплати, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.

Очікується, що в березні 2024 року до бюджету України надійде фінансова допомога від Євросоюзу, Японії та Великої Британії, а також від МВФ за успішного третього перегляду програми співробітництва.

  • «Енергоатом» досяг рекордного 100% коефіцієнта використання встановленої потужності (КВВП) енергоблоків АЕС протягом опалювального сезону. Цей показник відображає скільки часу протягом холодів блоки працювали безупинно і виробляли електроенергію.

«Вперше в історії вітчизняної атомної енергетики вдалось досягнути 100%-го коефіцієнту використання встановленої потужності. Блоки працюють на максимумі весь осінньо-зимовий період. Цього вдалося досягти завдяки технологічним рішенням і висококласній роботі нової команди НАЕК», - йдеться у повідомленні компанії.

  • «Укрпошта» оголосила про розширення пілотного проєкту "Укрпошта.Аптека" на шість прифронтових областей: Запорізьку, Миколаївську, Харківську, Херсонську, Чернігівську та всю Сумську.

Проект має на меті забезпечити доступ до життєво важливих ліків для жителів населених пунктів, де аптеки відсутні або зруйновані через війну.

Щоб придбати лікарські засоби, треба зателефонувати до контакт-центру і зв’язатися з фахівцем. Наразі є змога замовляти безрецептурні препарати, а також ті, що доступні за програмою «Доступні ліки».

  • В Україні розпочали збір свідчень про воєнні злочини росіян проти довкілля, які потім використають у Міжнародному кримінальному суді.

«На платформі можна залишити, зокрема, розповіді про екоцид росіян, фотографії, відео. Ці свідчення передаватимуть до Міжнародного кримінального суду, Офісу Генпрокурора та розслідувачам», – повідомив Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець.

Він додав, що ця платформа є «своєрідним сховищем спогадів українців», де люди анонімно описують свій досвід життя під час війни, збираються докази воєнних злочинів, скоєних країною-терористом.

  • З початку роботи Фонду підтримки енергетики України на його рахунки фактично надійшло 396,4 мільйона євро від донорів.

Якщо рахувати із тими внесками, які заявлені, - то загальна сума буде 405,1 млн євро. Усього Фонд підтримки енергетики наразі має 20 донорів, із них 13 – це уряди країн-партнерів, решта – це організації.

В Україну допомога надходить у вигляді закупленого на запити енергетичних компаній обладнання та матеріалів для проведення ремонтів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін під час послання до федеральних зборів знову пригрозив світові застосуванням ядерної зброї і намагався залякати захід. При цьому диктатор заперечує плани росії розмістити ядерну зброю у космосі.

Як зазначають експерти, у виступі практично немає жодної яскравої і політично значущої тези, яка була б гідна цитування і серйозного аналізу. Тому навіть у російських пабліках коментують не стільки зміст цього виступу, скільки форму — що це найдовше послання, оплески 80 разів і відсутність Кадирова.

За тривалістю послання путін встановив рекорд із часів Брежнєва, Горбачова та з'їздів КПРС.

Перфоманс російського диктатора тривав рекордні 2 години 6 хвилин. Майже стільки ж виступав 75-річний Леонід Брежнєв на 26-му з'їзді КПРС 1981 року.

Не дивно, що дехто із присутніх у залі просто заснули: зокрема, міністр будівництва Ірек Файзуллін, головний виконавчий директор Роснефти Ігор Сєчін, міністр сільського господарства Дмитро Патрушев (це син голови Радбезу, якого називають потенційним "наступником" путіна), а також заснув єпископ Російської православної старообрядницької церкви митрополит Корнилій та інші.

  • Скандальний американський журналіст Такер Карлсон розповів про свої враження від інтерв’ю з путіним та визнав, що Кремль намагається демонізувати українців, називаючи їх нацистами.

«Я думаю, це найтупіше, що я коли-небудь чув. Я так і не зрозумів, що це означає. Денацифікація? Я сам антинацист, але не існує жодного нацистського руху у 2024 році. Це просто спосіб назвати людей злом. Називати їх (українців) нацистами, це якось по-дитячому».

Карсона nfrj; визнав, що ця частина розмови з російським диктором йому не сподобалося, оскільки gутін просто намагався очорнити Україну.

  • У рф кількість людеи?, засуджених за політичними статтями, лише в останній президентський термін путіна перевищило показники СРСР часів Микити Хрущова і Леоніда Брежнєва.

Як пише російське видання «Проект», загальну кількість репресованих у рф за кримінальними та адміністративними статтями за 2018-2023 роки можна оцінити приблизно у 116 тис. осіб.

За кримінальними статтями про екстремізм, виправдання тероризму, про так звані феи?ки та дискредитацію арміі? переслідування за період з 2018 по лютии? 2024 року зазнали 5613 осіб. Якщо додати до цього тих, хто ще и? відмовився воювати в Украі?ні, а також звинувачених у держзраді, шпигунстві тощо, то вии?де цифра 11 442.

Близько 100 тисяч осіб зазнали адміністративного переслідування, зокрема за статтями про участь у неузгоджених акціях.

  • путін таємним указом у 2023 році запровадив посаду політруків у російських державних органах.

Згідно з документом, у федеральних державних органах офіційно вводиться посада «заступника керівника з суспільно-політичної роботи». Людей на посаду політрука будуть шукати всередині структур - насамперед серед заступників, які вже працюють. Кандидатуру потрібно узгодити з адміністрацією президента.

В оприлюднений ЗМІ методичці вказано, що геополітична ситуація та війна проти України вимагають від держорганів ефективної та системної роботи, зокрема, зі зміцнення патріотизму у працівників. Для цього передбачено низку заходів, зокрема проведення так званої просвітницької роботи.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європарламент ухвалив резолюцію щодо необхідності непохитної підтримки України ЄС після двох років повномасштабної війни.

«росія веде злочинну, неспровоковану та невиправдану повномасштабну війну проти України з 24 лютого 2022 року. Вона розпочала цю війну у 2014 році шляхом анексії Кримського півострова та одночасної окупації частин Донецької та Луганської областей. Ця війна є грубим та показовим порушенням Хартії ООН, фундаментальних принципів міжнародного права. Дії росії в Україні впродовж минулих двох років загрожують миру й безпеці в Європі та у світі».

Європарламент наголосив на непохитній солідарності з народом та політичним керівництвом України, підтвердив підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Депутати висунули вимогу до росії та її поплічників негайно зупинити бойові дії та вивести всі свої сили та військове обладнання з усієї території України.

Резолюція окремо наголошує на неприпустимості атак проти мирного населення та цивільної інфраструктури, закликає росію зупинити практику насильницької депортації українців з тимчасово окупованих територій та звільнити всіх українців, які перебувають у російському полоні або ув’язненні, припинити практику завезення російських громадян на ТОТ України.

Документ засуджує намір росії провести «президентські вибори» на ТОТ України та підкреслює, що Європарламент не визнає результати цих протиправних «виборів».

Депутати закликали Єврокомісію, високого представника ЄС та уряди країн-членів працювати разом з Україною та всім міжнародним співтовариством для створення спеціального трибуналу з розслідування та покарання злочину агресії, що був скоєний проти України російськими керівниками та її поплічниками, зокрема, в Білорусі. В документі вітається заснування Міжнародного центру із переслідування за злочин агресії проти України у Гаазі.

Європарламент закликав ЄС та його членів продовжувати санкції проти країни-агресора, забезпечити ефективну імплементацію всіх 13-ти пакетів таких обмежувальних заходів.

Документ містить ряд принципових положень, зокрема про те, що головною метою України залишається перемога у війні з росією, що означатиме виведення всіх російських сил та їх поплічників з усієї міжнародно визнаної території України

«Європарламент… наголошує на важливості звільнення Кримського півострова, окупованого росією 10 років тому, нагадує, що мешканці півострова, які є вірними Україні, зокрема з числа корінного населення (кримських) татар, піддаються репресіям, арештам і тортурам… та підтримує зусилля України з реінтеграції Криму, зокрема в рамках Кримської платформи».

Європарламент підтвердив підтримку зусиллям країн-членів та ЄС з постачання в Україну необхідної зброї та військового обладнання і закликав продовжувати цю допомогу так довго, як це буде необхідним для перемоги України.

Європейські політики висловили підтримку «Формулі миру» Президента Володимира Зеленського та привітали підписання двосторонніх угод у сфері безпеки між Україною та Великою Британією, Данією, Італією, Німеччиною та Францією в рамках реалізації спільної декларації G7 з підтримки України. При цьому документ окремо наголошує, що ці угоди не можуть розглядатися як альтернатива майбутньому членству України в НАТО.

  • Уряд Данії виділяє грант на 1,45 мільйона доларів для підтримки співпраці з українськими містами у відновленні країни.

Гроші підуть на співпрацю між муніципалітетами Орхуса і Копенгагена та українськими містами Львів, Київ і Миколаїв.

  • Нова Зеландія запровадила черговий пакет санкцій проти рф. Запроваджені обмеження передбачають:
  • введення граничної межі ціни на нафту російського походження, встановленої G7+;
  • чітко встановлюють заборону на експорт товарів подвійного призначення до росії та Білорусі через треті країни;
  • до санкційного списку включено 45 фізичних та 16 юридичних осіб.

«У спробах обійти санкції використовуються все більш витончені методи. Орієнтуючись на методи ухилення, уряд робить свій внесок у надійність системи санкцій. Нова Зеландія запровадила санкції проти ще 61 російської фізичної та юридичної особи, в тому числі тих, хто причетний до закупівельних мереж з метою обходу санкцій», - йдеться у заяві.

До списку потрапили компанії, що закуповують технології для російської оборонної промисловості, а також топменеджери деяких російських банків. Також під санкції потрапили особи, причетні до закупівлі зброї у КНДР.

  • Президент Аргентини Хав?єр Мілей заявив, що планує наприкінці цього року «саміт підтримки Латинської Америки» для України.

Він також зазначив, що для нього пріоритетні союзи з «країнами, які захищають свободу», тобто зі США, Ізраїлем і Україною

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему