27 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 27 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 27 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 734 день з моменту повномасштабного вторгнення росії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 27 лютого росіяни атакували Україну 6 ракетами та 13 безпілотниками типу «Шахед».

У результаті бойової роботи протиповітряна оборона знищила 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 11 «Шахедів» у межах Харківської, Сумської, Дніпропетровської, Хмельницької та Кіровоградської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 86 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 94 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • На Східному напрямку підрозділи ЗСУ сьогодні знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

Після обіду командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук оприлюднив фото другого збитого сьогодні російського винищувача-бомбардувальника Су-34.

Повідомляється, що 26 лютого Повітряні сили теж намагалися збити російський літак, але окупантам вдалось ухилитися від українських ракет.

Як наголошують експерти, за неповний лютий цього року ЗСУ вже збили більше Су-34 (7 штук), ніж ВКС росії отримали за весь 2023-й рік (6 штук).

Тобто наші захисники менш як за місяць нівелювали річний потенціал авіабудівного ВПК росії.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що лише за останній тиждень окупанти втратили на Таврійському напрямку 30 танків і 104 ББМ.

«Активні штурмові дії на Таврійському напрямку відбуваються щодня практично по всій лінії фронту. Завдяки героїзму й неймовірній стійкості наших захисників нищимо ворога, його техніку і резерви».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу противника.

Також 4 розвідувальні БпЛА.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 артилерійських засобах, засобу протиповітряної оборони та радіолокаційній станції противника.

 

Станом на ранок 27 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 411 550 (+850) осіб,
  • танків – 6 556 (+1),
  • бойових броньованих машин − 12 494 (+16),
  • артилерійських систем − 10 009,
  • РСЗВ − 1 000,
  • засобів ППО − 686,
  • літаків − 340,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 729 (+22),
  • крилатих ракет − 1 912 (+2),
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 065 (+28),
  • спеціальної техніки − 1 588 (+8).

 

  • Комітет із питань розвідки при Президентові України заявив, що кульмінація російської інформаційної спецоперації проти України буде найближчими тижнями. рф розраховує, що до першої половини червня їй вдасться розхитати ситуацію і завдати Україні військової поразки на сході.

«В умовах свідомого відволікання світової суспільної уваги від тривалої та кривавої російсько-української війни, керівництво країни-агресора вдалося до реалізації плану спланованих диверсійних дій, інформаційних спецоперацій та відвертих провокацій.

Основні напрямки та цілі ворога – зрив української мобілізації, поширення дезінформації про нездатність України здобути перемогу, створення та розповсюдження фейків про "втому від України" серед наших партнерів і союзників у Світі. Глобальна міжнародна ціль росіян – зменшити підтримку нашої країни з боку проукраїнської коаліції у світі.

Мета росіян всередині України – деморалізувати українців, посіяти паніку серед населення, вбити клин між військовослужбовцями та цивільними, розсварити усіх з усіма, в тому числі представників політичного керівництва країни, громадянського суспільства».

Комітет зазначив, що у листопаді минулого року, в рамках спецоперації "Майдан-3"на поширення антиукраїнських настроїв лише на платформі Telegram Hосія витратила майже 250 млн доларів. Натомість, як повідомляє розвідка, загальний бюджет операції склав астрономічні 1,5 млрд доларів. Це – найдорожча "акція" російських спецслужб в історії.

«Спецоперація "Майдан-3" досягне власної кульмінації у березні-травні 2024-го року, протягом найближчих тижнів ворог кине максимум зусиль на розповсюдження деструктивних для світової безпеки наративів і спроб розпалювання конфліктів – як всередині України, так і в інших точках світу, де є дієва підтримка України.

Методика кампанії – традиційна для російських спецслужб: поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої, зневіру, штучно протиставити цивільних та військових, посварити нас з нашими союзниками, розповсюдити в суспільстві усілякі "теорії змови".

Також росіяни через власних агентів впливу в Україні та по всьому світу робитимуть ставку на організацію різноманітних протестних акцій, свідомо дискредитуватимуть процес обміну військовополонених.

За задумом ворога, на першу половину червня ситуацію в нашій державі вдасться розхитати і тоді, скориставшись ситуацією, Україні буде нанесено військову поразку на сході, в цьому і є ключова ідея їх операції.

З огляду на вищевказані обставини Комітет звернувся до українського суспільства, до наших міжнародних партнерів та союзників із закликом посилити спільний опір та всеохопні безпекові заходи, особливо в інформаційному просторі, задля ефективної протидії глобальним загрозам та викликам нової світової гібридної війни, яку проти всього цивілізованого світу сьогодні веде рф та її злочинні союзники.

  • Британська розвідка вважає, що після ліквідації другого російського літака далекого радіолокаційного виявлення й управління А-50 росія продемонструвала нездатність захистити свої повітряні засоби.

«Це змусило російське керівництво розглянути більш безпечні райони для польотів літаків. Це ставить під сумнів ефективність російських авіаційних планувальників».

У британському оборонному відомстві вважають, що у рф залишилось ще сім діючих літаків А-50, тому російські ВПС зможуть покрити негайну втрату.

«Проте втрата двох досвідчених спеціалізованих екіпажів за кілька місяців, швидше за все, призведе до подальшого напруження і бойової втоми сил, що залишилися, якщо вони хочуть продовжувати постійні операції. Цілком ймовірно, що російські військово-повітряні сили знову розглядатимуть інші місця базування, але Україна демонструє здатність до швидкої адаптації і продовжує становити загрозу».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У Пенсійному фонді України повідомили, що з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій проведуть перерахунок пенсій з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року.

Перерахунок пенсій здійснять без додаткових звернень пенсіонерів.

  • Учасники бойових дій, люди, які внаслідок війни отримали інвалідність, і деякі категорії військових зможуть безоплатно протезувати зуби.

Отримати послуги з протезування зубів можна буде в лікарнях будь-якої форми власності.

«Держава компенсує лікарням витрати на зубопротезування ветеранів через Національну службу здоров’я, яка укладає договори із медзакладами та закуповує у них послуги з медичного обслуговування населення», – повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

На пілотний проект із державного бюджету планують витратити 750 мільйонів гривень.

  • Кабінет Міністрів призначив керівника відділу детективів НАБУ Віктора Павлущика головою Нацагентства з питань запобігання корупції.

25 лютого Конкурсна комісія з відбору на посаду голови НАЗК оголосила його переможцем конкурсу. За кандидатуру Павлущика проголосували всі шість членів комісії.

  • Платформа United24 уже залучила понад 1,8 мільярда гривень для медичних потреб. За ці гроші закуплено 205 автівок швидкої допомоги, із них — 13 броньованих машин, виготовлених на замовлення за стандартами НАТО.

Також, було закуплено понад 100 тисяч одиниць медичного обладнання: апарати ШВЛ, наркозно-дихальні апарати, рентгенівські установки, апарати зовнішньої фіксації, апарати вакуумної терапії ран, операційні столи, функціональні ліжка та обладнання для реабілітації.

Крім того, вже відновлено лікарні на Чернігівщині та триває відновлення амбулаторії на Сумщині.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Компанії Bosch і Sony закривають свої останні спеціалізовані магазини в росії. Компанія LG закрила всі магазини бренду "через зупинку постачання".

Співробітник сервісної підтримки Sony повідомив, що магазини закриваються через припинення постачання. За його словами, три магазини у Москві працюватимуть до літа, щоб розпродати залишки. Bosch закрила всі магазини, окрім одного, де планують розпродати залишки товару.

  • Перша із західних компаній, чий бізнес у росії був конфіскований і переданий у власність держави, вирішила звернутися до суду. Фінський енергоконцерн Fortum, який до війни володів у рф мережею теплоелектростанцій, зокрема однією з найбільших та найсучасніших Нагянської ГРЕС у ХМАО, подав позов та ініціює арбітражний розгляд стосовно рф.

Концерн, який є найбільшим в енергосекторі Фінляндії та більш ніж наполовину належить уряду країни, вимагає компенсації за свої активи та інвестиції. Точну суму Fortum не називає, оцінюючи її у «мільярди євро».

  • Російські користувачі інтернету вдруге за місяць зіткнулися з великим збоєм, який торкнувся популярних сайтів і програм.

Проблеми з доступом виникли у Telegram, соцмережі VK, відеохостингу YouTube, а також месенджерів Whatsapp і Viber.

Представники компаній зв'язку заявили, що проблема не на їхньому боці.

Мінцифри рф повідомило, що спільно з Роскомнаглядом веде «роботи» щодо встановлення причин інциденту.

  • У Красноярську силами партизанського руху "Екстреміст" ліквідовано військового злочинця Сергія Конкеєва. Він не лише перебував в окупаційному контингенті на території України, а й під запис зізнався у воєнних злочинах (розстріляв трьох українців і зарізав двох польських добровольців).

Відповідно до офіційних даних про працевлаштування, Конкєєв працював у СІЗО-1 Красноярська, яке багато разів фігурувало в розслідуваннях щодо катувань підслідних.

  • Російська пропаганда покаже у кінотеатрах цьогорічне послання президента путіна Федеральним зборам. Послання транслюватимуть у кінотеатрах в 17 містах.

У мережі кінотеатрів, яка планує організувати трансляцію, стверджує, що нібито запит глядачів досить високий. У Пермі, наприклад, уже забронювали понад 50% місць у залі.

Зрозуміло, що на місцях дуже швидко організують бюджетників для перегляду цього так би мовити шедеврального «кінотвору». Не виключено, що незабаром людей змусять конспектувати промови путіна.

Зрештою, через санкції в російських кінотеатрах однаково нема якісних кінофільмів, тому треба хоч щось людям показувати. З часом виступи путіна можуть замінити весь навіть нинішній бідний репертуар.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейський парламент більшістю голосів схвалив виділення пакета макрофінансової підтримки України обсягом 50 мільярдів євро.

На початку лютого лідери ЄС подолали довготривалий спротив Угорщини і досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні.

В уряді України розраховують отримати від ЄС перший транш макрофінансової підтримки у розмірі 4,5 млрд євро в березні.

  • Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про коаліцію для надання Україні "ракет середньої та великої дальності та бомб".

За його словами, було вирішено створити коаліцію для глибоких ударів по окупантах. Макрон також закликав європейців виробляти більше боєприпасів.

«Протягом наступних десяти днів ми збираємося докладати всіх цих зусиль, тому що ми опитали багато європейських і неєвропейських країн, у яких є боєприпаси».

За словами президента Франції, Європа не повинна чекати результатів виборів у США у рішеннях про підтримку України та власну безпеку та повинна діяти зараз.

Наполягаючи на тому, що поразка росії є абсолютно необхідною для миру і безпеки в Європі, Макрон сказав, що європейцям необхідно перейти від слів до дій і прийняти чіткі рішення щодо побудови європейського оборонного фундаменту, незалежного від Америки.

«Ми не можемо чекати результатів американських виборів, щоб вирішити, яким буде наше майбутнє. На кону – майбутнє Європи, тому рішення мають прийняти європейці. Якщо інші хочуть приєднатися і допомогти, це фантастика, але це лише додатковий бонус».

За словами Макрона, росія не може виграти цю війну. Вона є єдиним агресором.

«Це єдина країна, яка розпалила цю війну. росія зараз явно впливає на нашу власну безпеку як традиційною, так і гібридною війною».

  • Президент Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії для обговорення формули миру та питань щодо повернення полонених і депортованих українців.

«Торік у Джидді ми провели результативну зустріч на рівні радників щодо її реалізації. Зараз упритул наблизилися до проведення першого Саміту миру й розраховуємо на продовження активної підтримки з боку Саудівської Аравії», - зазначив Президент.

Також передбачається обговорення повернення полонених і депортованих осіб.

«Лідерство Саудівської Аравії вже сприяло звільненню наших людей. Впевнений, що й ця зустріч принесе результати».

Крім того, будуть обговорюватись перспективні напрями економічної співпраці та участь Саудівської Аравії у відбудові України.

  • Нідерланди виділять понад 100 мільйонів євро Україні на чеську ініціативу закупівлі артилерійських снарядів поза межами ЄС.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що українські війська продовжують мужньо стояти на своєму, проте росія продовжує тиснути. Саме тому це висуває великі випробування до захисників.

«Важливо, перш за все, виконати те, що ми обіцяли. І подивіться, що ще ми можемо зробити. Саме тому Нідерланди виділяють понад 100 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів».

Також Рютте додав, що путін готується до тривалої війни, тому слід продовжувати показувати, що «ми непохитні і час не на його боці».

  • Молдова направила в Україну нову партію гуманітарної допомоги на загальну суму понад 253 тис. євро.

П'ять фур із вантажем понад 75 тонн гуманітарної допомоги у вигляді медичних товарів, зокрема там є системи переливання крові та дезінфікуючі засоби, а також консерви та електрогенератори.

  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський виступив на Атлантичній раді, де попросив, щоб США продовжували підтримувати Україну.

За його словами, лише три кроки відділяють нас від безпечнішого та стабільнішого світу.

«По-перше, надайте українцям боєприпаси, які їм терміново потрібні.

По-друге, інвестуйте в нашу безпеку, щоб створити настільки потужний стримуючий фактор, який затьмарить Путіна та його наближених.

По-третє, поглиблюйте та розширюйте наші альянси, щоб забезпечити тривалий мир з позиції сили.

Нам потрібно зробити ці кроки не для ескалації війни в Україні, а для того, щоб запобігти ще більшому глобальному конфлікту, який наразі все ближче наближається до наших кордонів».

Сікорський зауважив, що вторгнення в Україну – це аж ніяк не регіональна сварка. Це війна з глобальними наслідками.

Він також вважає, якщо залишити Україну без допомоги, то путін зрозуміє, що йому може все зійти з рук.

  • Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що Європа повинна уникнути помилок 1930-х років і активізувати та розширити свою оборонну промисловість для стримування росії.

«Я бачу більш агресивну росію в усіх аспектах, не лише в Україні. І я думаю, що ми повинні запитати себе: чи є Україна кінцевим пунктом призначення для росії? Чи це тільки частина того, чого вони хочуть досягти, знову будуючи Велику росію?.. Ми були занадто наївні, а в західній частині світу ми були занадто зосереджені на тому, щоб стати багатшими, і тому ми також створили залежність від країн, від яких ми не повинні залежати – газ від росії, нові технології від Китаю», – зазначила прем’єрка, додавши, що настав час провести «дискусію з нашим населенням».

«Загалом ми не заплатили ціну за нашу свободу за останні 30 років».

  • Австралійський філантроп, бізнесмен Ендрю Форрест та його колишня дружина Нікола виділяють понад $3,2 млн на проекти з розмінування в Україні.

Ідеться про знешкодження наземних мін у тих регіонах України, де вирощуються сільськогосподарські культури, щоб очистити землі та зробити їх безпечними для фермерів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали