26 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 26 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 26 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 733 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 26 лютого росіяни атакували Україну 7 ракетами та 14 ударними безпілотниками типу "Shahed".

Повітряні сили ЗСУ знищили три керовані авіаційні ракети Х-59 та 9 "Шахедів" у межах Харківської та Дніпропетровської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 79 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 58 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • В оперативно-стратегічному угрупованні військ «Таврія» заявили, що українські військові на таврійському напрямку за тиждень взяли в полон 34 російських окупантів.

До числа полонених входять кадрові військові, мобілізовані, колишні кримінальні злочинці.

Найчастіше потрапляють у полон окупанти на авдіївському напрямку. Там тривають активні бойові дії. За добу українські військові на цій ділянці відбили 25 атак військ рф.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, упродовж доби авіація сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 пункту управління, 1 наземній станції управління БпЛА противника.

 

Станом на ранок 26 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 410 700 (+880) осіб,
  • танків – 6 555 (+13),
  • бойових броньованих машин − 12 478 (+37),
  • артилерійських систем − 9 993 (+12),
  • РСЗВ − 1 000 (+1),
  • засобів ППО − 686 (+2),
  • літаків − 340,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 707 (+26),
  • крилатих ракет − 1 910 (+3),
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 037 (+26),
  • спеціальної техніки − 1 580 (+2).

 

  • Аналітики Інститут вивчення війни (ISW) вважають, що російські офіційні особи та пропагандистські ЗМІ утрималися від коментарів щодо другої річниці початку повномасштабного вторгнення, щоб не привертати увагу до невдач рф у досягненні заявлених стратегічних цілей в Україні та в реалізації менших цілей - захоплення всієї Луганської та Донецької областей, а також до значних втрат особового складу.

Експерти зазначають, що недавнє російське опитування громадської думки показало, що настрої росіян щодо війни в Україні в основному залишаються незмінними протягом останніх місяців і що більшість росіян здебільшого апатичні до війни, хоча не підтримують другу хвилю мобілізації.

путін і російські урядовці, ймовірно, утрималися від висвітлення другої річниці повномасштабного вторгнення росії, намагаючись зберегти суспільну апатію до війни, що частково дозволяє російським чиновникам продовжувати війну без значної суспільної реакції.

На думку фахівців ISW, путін усвідомлює, що друга хвиля мобілізації буде в цілому непопулярною, і стурбований тим, що це спричинить широке невдоволення.

  • В Оперативному командуванні «Південь» повідомили, що після збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 зросла активність використання росіянами розвідувальних дронів на півдні України.

Упродовж минулої доби, 25 лютого, на цьому напрямку вздовж усієї лінії бойового зіткнення зафіксували понад 100 російських розвідувальних дронів.

«Вони намагаються збирати ту інформацію, яку вже більше не передасть А-50. І саме через це ми бачимо неспецифічну активність тактичної авіації, яка більше тримається у віддалені в акваторії Чорного моря, також концентруючи свої зусилля на зборі відповідних оперативних даних».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський оголосив про старт нової економічної платформи "Зроблено в Україні".

Глава держави наголосив, що новостворена платформа має стати майданчиком постійного прямого діалогу держави і підприємців.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб якнайбільше українських підприємств змогли зберегти та масштабувати свою роботу. Я доручив Кабінету Міністрів України розробити кілька практичних кроків».

Також Володимир Зеленський заявив про необхідність узгодити сучасну моральну угоду між суспільством і бізнесом, між державою і бізнесом.

«Підприємницькі успіхи окремої людини мають бути частиною суспільного успіху та спільної сили всієї України. Це можливо тільки за умови, що бізнес працює чисто, по-білому, платить податки в Україні, намагається створювати гідні робочі місця для громадян України і не працює в росії та не допомагає війні проти України».

Президент наголосив, що це абсолютно зрозумілі моральні правила, і кожен, хто дотримується таких правил, має отримати повне сприяння держави та всіх інституцій.

«Підприємництво відображає одну з найкращих якостей людини - уміння організувати життя, уміння організовувати відносини з іншими так, щоб не лише ти сам, а й інші були більш захищеними, мали надійніше, приємніше життя та відчували більше впевненості у своєму завтра. Держава точно не має і не буде цьому заважати».

  • Президент оголосив, що в межах нової державної програми кешбеку "Купуй українське", громадяни України зможуть отримати компенсацію частини оплати товарів і послуг, вироблених в Україні.

Володимир Зеленський дав відповідне доручення уряду, і наразі цю програму розробляють. Завданням цієї програми є те, щоб українські гроші залишилися в Україні та працювали в нашій державі.

«Це податки, це зарплати наших воїнів, це можливості нашої держави, зокрема й оборонні. Уже готують параметри українського кешбеку: фінансові й технічні», - зазначив Президент. Він додав, що необхідно постаратися, щоб програма кешбеку запрацювала вже цьогоріч.

  • Україна наздогнала росію в виробництві дронів-камікадзе - аналогів іранських дронів типу Shahed.

Як заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, українські зразки подібні на іранські «і за кількістю вибухівки, яку вони несуть, і за дальністю дії, і за іншими технічними параметрами».

«На цей рік наші спроможності виробити такі дрони вже нічим не поступаються росії».

  • Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков прибув з неанонсованим з візитом в Україну.

У складі болгарської делегації − міністри юстиції, навколишнього середовища та енергетики – Атанас Славов, Юліян Попов та Румен Радев, заступники міністрів оборони та закордонних справ Станімір Георгієв та Тихомир Стойчев, а також глава Збройних сил, адмірал Еміл Ефтімов.

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з прем'єр-міністром Болгарії.

Глава держави подякував Болгарії за підтримку українських зусиль у Чорному морі та в Дунайському регіоні щодо розширення торговельних потоків та відновлення нормального судноплавства.

За словами Володимира Зеленського, Україні й Болгарії вдається забезпечувати нормальні економічні відносини навіть у нинішній непростий час.

«Ми домовилися з Болгарією активізувати розбудову логістики та інфраструктури в нашому регіоні. Наша спільна повага до принципу добросусідства додасть економічного зростання обом нашим країнам».

  • Фонд держмайна (ФДМУ) отримав в управління акції Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАлК), які раніше належали російському олігарху Олегу Дерипасці.

Вищий антикорупційний суд передав нам 29,54% від акціонерного товариства "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат". Раніше у Фонді уже були понад 68% акцій цього підприємства. Тож на сьогодні їх - 97,5%.

ЗАлК - єдиний виробник алюмінію в Україні.

  • Попри війну держава продовжує підтримувати підприємців, надаючи доступ до пільгових кредитів. За час дії воєнного стану в Україні видано 47 тисяч кредитів для підприємців на загальну суму 189 мільярдів гривень. Майже 100 мільярдів гривень надали банки держсектору.

З початку 2024 року за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали 2858 кредитів на суму 11,8 мільярда гривень. А за час дії воєнного стану в Україні було видано 47 тисяч кредитів на загальну суму 189 мільярдів гривень.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав заборонити експорт боєприпасів із європейських країн в інші країни, окрім України, через гостру нестачу боєприпасів у ЗСУ.

«Всі контракти на експорт боєприпасів, вироблених в Європі, до третіх країн мають бути призупинені, і всі такі боєприпаси мають бути направлені в Україну. Кожен патрон, вироблений в Європі, повинен служити для захисту Європи».

Голова МЗС сказав, що партнери «занадто пізно вирішили нарощувати власне виробництво, підписувати довгострокові контракти та вводити в експлуатацію нові виробничі лінії. На жаль, ми зараз розплачуємося за ці помилки».

  • Українці на тимчасово окупованих територіях зможуть оформити тимчасове посвідчення громадянина України за заявою членів сім?ї або законних представників. Відповідний експериментальний проект ухвалив уряд.

Ідеться про оформлення документа без присутності самої особи, яка перебуває на ТОТ. Але член сім’ї або законний представник, який звертається за документом від імені людини на ТОТ, має перебувати на підконтрольній території.

Тимчасове посвідчення громадянина України виготовлятимуть безкоштовно за 15 робочих днів від дня подачі заяви.

  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна працює над відновленням роботи одного з аеропортів.

Це станеться тільки тоді, коли всі питання безпеки будуть закриті. Влада розуміє, наскільки це буде потужний поштовх для розвитку економіки.

Наразі не уточняється, який саме аеропорт може відновити роботу.

  • До кінця 2025 року в Україні на базі кластерних лікарень запустять щонайменше 30 центрів ментального здоров’я. Крім того, 12 санаторіїв планують перепрофілювати на повноцінні центри психологічної реабілітації

Наразі психологічну допомогу надає кожен третій сімейний лікар.

У 2023 році за психологічною допомогою звернулися понад 320 тисяч пацієнтів.

У центрах ментального здоров’я можна буде безоплатно отримати психологічну підтримку і допомогу від психологів та психотерапевтів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російській владі не вистачає грошей через колосальні витрати на війну, тому зараз розглядається можливість залучення позики в юанях у Китаю.

Як заявив міністр фінансів рф Антон Сілуанов, переговори з КНР ідуть досить давно, але рішення поки що немає.

Проект державних юаневих облігацій обговорюється в росії від початку війни з Україною у 2014 році. Після початку повномасштабної війни з Україною російський уряд знову повернувся до цієї ідеї, але результату у цьому напрямку у 2022 році досягти не вдалося,

Уряд росії активно шукає нові джерела наповнення федерального бюджету через зростання видатків на війну проти України. Частка військових видатків у бюджеті росії на 2024 рік може стати рекордною з останніх років існування СРСР і вперше у новітній історії перевищить видатки на соціальні програми.

  • Російська омбудсменка Тетяна Москалькова звернулася із проханням до Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Дмитра Лубінця посприяти поверненню 24 поранених полонених окупантів.

Показово, що ця офіційна заява з’явилася після відео, на якому зафіксовано, як російські солдати вчергове розстріляли українських військовополонених.

Україна неодноразово на різних рівнях зверталася до рф із пропозиціями про обмін полоненими у різних форматах, однак країна-агресор ігнорувала звернення.

  • Російська влада продовжує кампанію зі скасування підсумків приватизації 1990-х, вилучаючи у власників великі промислові активи.

Сьогодні арбітражний суд Свердловської області задовольнив позов Генпрокуратури щодо передачі державі акцій заводів групи Челябінського електрометалургійного комбінату. За підсумками засідання, яке проходило у закритому режимі, вимоги було задоволено «в повному обсязі».

Націоналізації, згідно з рішенням суду, підлягають три підприємства — АТ «Челябінський електрометалургійний комбінат», АТ «Сєровський завод феросплавів» та АТ «Кузнецькі феросплави».

Прокурори наполягали, що усіх їх було незаконно приватизовано у 1990-х, після чого активи заводів було виведено за кордон для «завдання шкоди національним інтересам, обороні та безпеці країни».

  • Пропагандист Соловйов отримує із держбюджету росії по 1,5 млрд рублів на рік на інформаційно-ідеологічну роботу.

Для порівняння можна сказати, що у 2023 році було виділено виділив 1,5 мільярда рублів на лікування тяжкохворих дітей на Ставропілля. У Чувашії 1,5 мільярда рублів – це загальний бюджет на благоустрій. У Вологодській області 1,5 мільярда рублів виділили на купівлю техніки для пожежників, утримання протипожежних служб, встановлення пожежних сповіщувачів у будинках та квартирах багатодітних сімей. Петербург виділить 1 млрд рублів на капремонт лікарень у 2024 році.

Таким чином стає чітко зрозуміло, що владі росії вкрай потрібні пропагандисти, які будуть зомбувати населення й закликати їх воювати за інтереси путіна та його оточення. На це і на саму війну влада рф грошей не жаліє. А росіяни мають і самі якось вирішувати свої насущні проблеми.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Українські громади й організації діаспори провели 24 лютого 1023 акції на підтримку України у 746 містах в 69 країнах, на всіх континентах світу, включно з Антарктидою.

Як повідомив Світовий конгрес українців (СКУ), учасники рекордної за своїм масштабом глобально кампанії реєстрували свої події на інтерактивній карті.

Найбільша кількість подій 24 лютого відбулася в Німеччині, США, Франції, Великій Британії та Канаді.

  • Президент США Джо Байден зустрінеться з лідерами Конгресу, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона, у Білому домі у вівторок.

Зустріч відбудеться, щоб розблокувати мільярди доларів екстреної допомоги союзникам, включаючи Україну, і запобігти припиненню роботи уряду США.

У заході також візьмуть участь лідер більшості у Сенаті Чак Шумер, лідер меншості у Сенаті Мітч Макконнелл та лідер меншості у Палаті представників Хакім Джефріс.

  • Латвія виступає за введення на загальноєвропейському рівні санкцій проти імпорту російського зерна. Пропонується замінити його українським зерном.

«Ми все ще просимо поширити на російське зерно та продовольчі товари європейські санкції. Латвія ухвалила національне законодавство, яке захищає нас від російського імпорту до Латвійської Республіки. Це не вражає транзит до третіх країн, у тому числі до інших країн ЄС», - заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе.

За його словами, придбання українського зерна підтримає Україну.

  • Українські громади й організації діаспори провели 24 лютого 1023 акції на підтримку України у 746 містах в 69 країнах, на всіх континентах світу, включно з Антарктидою.

Як повідомив Світовий конгрес українців (СКУ), учасники рекордної за своїм масштабом глобально кампанії реєстрували свої події на інтерактивній карті.

Найбільша кількість подій 24 лютого відбулася в Німеччині, США, Франції, Великій Британії та Канаді.

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон вважає, що Захід зробив недостатньо для підтримки України.

«Є багато позитивних змін. Але чи зробили ми достатньо разом? Ні. Україна не має достатньо снарядів. Україна потребує підтримки Сполучених Штатів. Україні потрібно більше фінансування, а також озброєння. Тому ми повинні бути вірними тому, що ми сказали, ми кажемо, що підтримуємо Україну, ми віримо в українців. Тоді ми повинні доводити це за допомогою зброї, грошей, дипломатичної, військової та моральної підтримки».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему