21 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 21 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 21 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 728 доба повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація проти нашої країни й нашого народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 21 лютого 2024 року окупанти атакували Україну зенітною керованою ракетою С-300, керованою авіаційною ракетою Х-59, 4-ма крилатими ракетами Х-22 та 19-ма ударними безпілотниками типу «Shahed».

У результаті бойової роботи знищено керовану авіаційну ракету Х-59 на Полтавщині та 13 із 19-ти «Шахедів» у межах Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Донецької областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 51 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 3 ракетних та 84 авіаційних удари, здійснив 71 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, упродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Також підрозділи Повітряних Сил ЗСУ знищили черговий винищувач-бомбардувальник Су-34 та 3 розвідувальні БпЛА.

  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 5 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 складах паливно-мастильних матеріалів, 3 пунктах управління, 8 артилерійських засобах та 1 радіолокаційній станції противника.

 

Станом на ранок 21 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 404950 (+1230) осіб,
  • танків – 6503 (+5),
  • бойових броньованих машин ? 12268 (+36),
  • артилерійських систем – 9773 (+40),
  • РСЗВ – 988 (+2),
  • засоби ППО ? 675 (+1),
  • літаків – 338 (+2),
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7521 (+61),
  • крилаті ракети ? 1902,
  • кораблі /катери ? 25,
  • підводні човни - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12805 (+38),
  • спеціальна техніка ? 1551 (+6).

 

  • За Інформацією ГУР, росія не має наразі сил і засобів, щоб воювати одразу на двох стратегічних напрямках. Усі сили окупантів концентруються на сході, тому для Харкова, Сум, Київщини чи Чернігівщини – загрози нема.

«Харків, Суми, Чернігів, Київщина – це західний стратегічний напрямок. Міста, де зараз йдуть активні бойові дії – це південно-західний стратегічний напрямок. На сьогодні росія продовжує стратегічну операцію тільки на одному напрямку. В неї немає ні військ, ні сил, ні засобів, щоб проводити потужну наступальну операцію на західному стратегічному напрямку. Резерву стратегічного зараз немає у рф, вони намагаються його створити. Все, що створювалося, відразу заводилося на нашу територію. 18-та армія, 25-та армія, 3-й армійський корпус – вони всі воюють, резерву немає».

  • Журналісти BBC зазначають, що з початку повномасштабного вторгнення російська армія втратила щонайменше 216 військових пілотів. На підготовку кожного пілота потрібно не менш ніж 6 років та понад 3 мільйони доларів.

За даними видання, у 2023 році рф втратила щонайменше 62 військових пілотів. Ще 13 військових російських льотчиків у 2023 році загинули на території самої росії під час заколоту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

За наведеними даними, більше одномоментних втрат російська авіація зазнала тільки в перший день повномасштабного вторгнення в Україну.

  • Американський Інститут дослідження війни не підтвердив слова міністра оборони рф Шойгу про відбиття плацдарму українських військ у селі Кринки на лівобережжі Херсонщини.

«Доступні у відкритих джерелах візуальні докази, а також повідомлення з російської та української сторін вказують на те, що українські сили зберігають за собою свій обмежений плацдарм у цьому районі. Станом на момент публікації ISW не спостерігав жодних візуальних доказів нещодавнього помітного просування Росії поблизу обмеженого українського плацдарму в Кринках та поблизу нього».

В Оперативному командуванні «Південь» ЗСУ заявили, що російські військові і військово-політичне керівництво «вдалися до маніпуляцій і фальсифікації фактів», заявляючи про «зачищення плацдарму на лівому березі Дніпра» в Херсонській області.

«Офіційно повідомляємо, що дана інформація не відповідає дійсності. Сили оборони півдня України продовжують утримувати зайняті позиції, завдаючи значних втрат ворогу. Здійснивши протягом дня єдину спробу штурму, через суттєві втрати окупанти відійшли на заздалегідь підготовлені пропагандистські позиції, з яких фальшиво звітують про знищення плацдарму, не маючи змоги виконати поставлене командуванням завдання».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду, де, окрім щоденних тем, обговорили блокування на польському кордоні.

Учасники наради дійшли висновку, що лібералізація торгівлі з Європейським Союзом має тривати.

«Я вдячний чіткій позиції Європейської комісії. Має бути міцною і наша єдність заради спільної безпеки й безпеки всіх країн, яким загрожує російська агресія. Ситуативні інтереси не мають права її похитнути», – зазначив Президент.

Також на селекторі обговорили ситуацію на фронті. Була детальна доповідь міністра оборони Рустема Умєрова щодо постачання боєприпасів, зброї, систем РЕБ, дронів, а також детальна доповідь головкома Олександра Сирського щодо ситуації по напрямках. Зведення ГУР МО та Служби зовнішньої розвідки.

Крім того, Президент заслухав доповіді щодо ситуації в регіонах: про ліквідацію наслідків російських ударів, допомогу людям, подальшу розбудову багаторівневого захисту критичних об’єктів у прифронтових та прикордонних областях.

  • Володимир Зеленський запропонував польському президенту Анджею Дуді та прем'єр-міністру Дональду Туску зустрітися на кордоні з Україною. Там також будуть представники українського уряду.

«Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане прем?єр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог», — сказав глава держави.

Він заявив, що сам теж готовий приїхати на кордон, де буде весь український уряд — від «логістики до аграрного сектору» — і, зокрема, міністр оборони.

За словами Президента, Україна звернулась до Єврокомісії, щоб у зустрічі польського й українського урядів на кордоні також узяв участь представник Єврокомісії.

Володимир Зеленський зазначив, що Україна не може змиритися з тим, що зараз відбувається на кордоні, зокрема з появою «відвертих пропутінських гасел». А тому прагне спільно та справедливо розв'язати ситуацію на кордоні.

«Досить москви на наших землях. Досить непорозумінь. Не можна принижувати одне одного, не можна принижувати ані українських, ані польських фермерів. Нам потрібна єдність. Нам потрібні рішення — між нами, Україною та Польщею, і на рівні всієї Європи».

  • Українська пшениця залишається найдешевшою на більшості ринків, а її продаж на експорт постійно зростає.

Як повідомили у Всеукраїнській аграрній раді (ВАР), від початку лютого законтрактовано понад 2 млн тонн, що може стати рекордним обсягом постачання за сезон. На березень продано вже 1,4 млн пшениці.

  • Економічна ситуація в Україні вирівнюється, про що свідчить відкриття упродовж другого року великої війни найбільшої кількості ФОПів за останні 10 років - майже 315 тисяч.

Кількість новостворених компаній приросла на 60% у порівнянні з показниками першого року великої війни - 2022.

Так, з 1 лютого 2023 по 1 лютого 2024 років українці створили рекордну кількість ФОП за останнє десятиліття і встановили абсолютний рекорд — 314 392. Аналітики підкреслюють, що цей показник перевершив не тільки перший рік воєнного стану, але й 2021 рік.

Також в другий рік великої війни суттєво зросла кількість зареєстрованих юридичних осіб та компаній у порівнянні з минулим роком.

Наразі показник новостворених компаній не вийшов на довоєнний рівень, але динаміка позитивна і приріст відносно минулого року становить близько 60%. Загалом упродовж обраного періоду в Україні було зареєстровано понад 27,3 тисячі нових компаній.

  • 73% українців стверджують, що готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно, ще 3% готові терпіти досить довго, наприклад, рік.

Такі результати опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Соціологи зазначають, що з травня 2022 року ситуація не змінюється – у травні 2022 року 71% готові були терпіти стільки, скільки потрібно буде, у грудні 2023 року – 73%. І такі настрої спостерігають у всіх регіонах.

«Хоча після майже двох років широкомасштабного вторгнення ми спостерігаємо деяке зниження віри в перемогу України, але попри все абсолютна більшість українців продовжують зберігати оптимізм. Так, станом на початок лютого 2024 року 89% українців загалом вірили в перемогу України, зокрема, з них 60% безумовно були переконані в цьому. У травні 2022 року 95% вірили в перемогу і з них 80% були безумовно переконані в цьому».

  • Уряд України затвердив розподіл субвенції в розмірі 2,3 мільярда гривень на 2024 рік на фінансування 66 проектів відновлення в регіонах.

«Згідно з рішенням Кабміну, субвенція направлена місцевим бюджетам для реалізації проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. 2,3 мільярда гривень будуть розподілені між місцевими бюджетами громад, проєкти яких були раніше схвалені Європейським інвестиційним банком».

Ідеться про відновлення соціальної інфраструктури та об’єктів житлово-комунального господарства в регіонах, що зазнали руйнувань через агресію росії.

  • Міністерство оборони України оголосило про розробку нового застосунку для військових, спрямованого на автоматизацію та спрощення робочих процесів.

Як повідомив міністр оборони Рустем Умєров, бійці часто скаржаться на великий обсяг паперової роботи, зокрема на заповнення журналів та складання рапортів. З метою розв'язання цієї проблеми розробляється застосунок з назвою "Армія+", який має на меті оцифрувати значну частину робочих процесів. Зокрема, у застосунку передбачається можливість складання рапортів у декілька кліків, отримання посвідчення захисника, надання відгуків щодо служби, а також можливість подання скарг та ідей.

Окрім цього, у застосунку планується створення комплексної онлайн-бази знань, яка дозволить військовим отримувати доступ до необхідної інформації для самоосвіти. Запуск застосунку "Армія+" планують влітку.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Після знищення сьомого за тиждень російського військового літака путін зміг замість захисту передати Військово-космічним силам рф тільки ікону "Спас Нерукотворний".

Найсмішніше в цій ситуації те, що раніше цю ікону привозили до Чорноморського флоту рф. Завдяки зусиллям українських силовиків результати відомі всьому світу.

  • Рубль продовжує повільно, але впевнено дешевшати на Московській біржі на тлі проблем із платежами через банки Туреччини, Китаю та ОАЕ, через які під ударом виявилися експортні доходи російської економіки.

На торгах у середу, 21 лютого, курс євро вперше за шість тижнів піднімався понад 100 рублів. Європейська валюта досягала позначки 100,06 рубля (рекорд із 9 січня), а долар подорожчав до 92,56 рубля.

З середини січня курси зросли більш ніж на 4 рублі, всупереч заходам ЦБ, який різко підняв ключову ставку та зобов'язав експортерів продавати на біржі майже всю валюту. Ризиком для рубля стало «посилення санкційної політики», яка позначилася у тому числі на постачанні російських енергоносіїв.

  • У росії вилучають з книгарень світові бестселери через нібито пропаганду ЛГБТ.

Так, російський інтернет-магазин "Мегамаркет" вилучив з продажу понад 250 назв книжок, що підпадають закону про заборону "пропаганди ЛГБТ".

До переліку увійшли твори авторів світових бестселерів Стівена Кінга, Харукі Муракамі, Марселя Пруста, Оскара Вайльда, Стефана Цвейга та інших письменників. Крім того, у списку заборонених опинився роман "Нєточка Нєзванова" російського письменника Федора Достоєвського.

  • Російський військовий пропагандист Андрій Морозов (Мурз), який написав правду про великі втрати армії рф в Авдіївці, застрелився через цькування з боку своїх «колег».

Перед смертю Морозов написав, що його змусили видалити той пост, де він визнав, що росія втратила в Авдіївці за кілька місяців атак убитими більше людей, ніж СРСР за десять років війни в Афганістані.

Саме за визнання й оприлюднення цього факту російські пропагандисти наполягали на притягненні свого «колеги» до відповідальності. У підсумку Мурз сам застрелився.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Посли країн-членів Євросоюзу сьогодні погодили в принципі 13-й пакет санкцій проти росії за її агресію проти України.

Цей пакет є «одним із найширших», схвалених з боку ЄС. Він пройде письмову процедуру з ухвалення та буде офіційно затверджений 24 лютого.

  • Молдова надасть Україні нову партію гуманітарної допомоги, першу у 2024 році. Вартість допомоги у вигляді матеріальних цінностей та іншого обладнання становить понад 250 тисяч євро.

Серед товарів, які будуть передані, 19 електростанцій, обладнання для переливання крові, близько 80 тисяч захисних масок, дезінфікуючі засоби для рук і понад 50 тисяч свинячих і рибних консервів.

  • Уряд Словаччини погодив постанову про продовження терміну дії тимчасового притулку для українців, які через війну переїхали до країни.

Тимчасовий притулок для українців буде продовжено до 4 березня 2025 року.

Українці можуть оновити документ через електронні служби міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки.

Статус тимчасового притулку дозволяє біженцям працювати на території Словаччини, здобувати середню та вищу освіту, відвідувати школу, мати доступ до медичної допомоги та житла, а також дає право на матеріальну допомогу в разі потреби.

  • Державний банк розвитку Німеччини KfW виділив на підтримку України понад €1,4 млрд. Загалом передбачена реалізація понад 40 проектів.

520 млн євро виділено енергетичному сектору, оскільки лінії електропередачі, підстанції та електростанції постійно зазнають атак з боку росії, тому необхідні постійні ремонтні роботи.

Ще понад 530 млн євро буде спрямовано на житлові програми та соціальні послуги для внутрішньо переміщених осіб і громад, які їх приймають.

KfW також зміцнює базову муніципальну інфраструктуру, виділяючи близько 135 млн євро, зокрема, на ремонт і модернізацію медичних центрів, шкіл і питних водопроводів.

  • Південна Корея передала Україні 10 «швидких». Усього Корея планує передати 100 автівок. У грудні минулого року Україна вже отримала 30 автомобілів швидкої допомоги, в березні поточного року будуть доставлені ще 70 авто.

Автомобілі невідкладної допомоги обладнані засобами, що дозволяють надавати життєво необхідну допомогу пацієнтам під час медичного транспортування.

  • Три з чотирьох найбільших китайських банків - Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank та Bank of China - припинили приймати платежі з російських підсанкційних кредитних організацій з початку 2024 року.

Це рішення було ухвалено на тлі посилення контролю з боку американської влади після запровадження 12-го пакета санкцій проти рф.

Китайські банки почали відхиляти всі перекази від санкційних фінансових організацій, незалежно від того, яка система проведення платежів застосована, SWIFT, російська СПФС або китайська CIPS.

Це стало значною проблемою, адже майже 40% російських платежів спрямовуються саме до Китаю та Туреччини.

Турецькі банки також посилили політику щодо російських клієнтів, тому російські експортери нафти вже деякий час не отримують із Туреччини гроші за продані барелі.

  • У Швейцарії Державний секретаріат з економічних питань (SECO) створив групу спеціалістів для розслідування та забезпечення виконання санкцій проти росії, які країна запровадила після повномасштабного вторгнення в Україну.

Цей крок зробили після того, як торік Швейцарія зазнала критики через те, що не робить достатньо, щоб запобігти зберіганню грошей росіян у швейцарських банках.

  • Група експертів-юристів погодила арешт заморожених активів російського центрального банку, стверджуючи, що такі дії дозволені міжнародним правом з огляду на масштаби триваючих російських атак в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Лист, який був розісланий столицям країн G7, підписали десять експертів і практиків з міжнародного права з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США, які намагаються обґрунтувати законність арешту активів, про які йдеться.

«Ми дійшли висновку, що, згідно з міжнародним правом, було б законним для держав, які заморозили російські державні активи, вжити додаткових контрзаходів проти росії, з огляду на триваюче порушення нею найфундаментальніших норм міжнародного права, у вигляді передачі російських державних активів як компенсації за шкоду, що виникла безпосередньо в результаті незаконної поведінки росії», – зазначають експерти.

  • У другу річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого у понад 100 містах світу відбудеться масштабна кампанія закордонних українців на підтримку нашої країни.

Кампанія відбудеться під хештегом "Світло переможе темряву" (#LightWillWinOverDarkness).

Її лозунгом став вислів "Вірте в Україну! Дійте заради демократії!", а мета - наголосити на важливості не втрачати віру в Україну, необхідності зміцнення її підтримки, зокрема військово-технічної, посилення санкцій проти росії, конфіскації її заморожених активів та їх передачі нашій державі з метою забезпечення перемоги України у війні за власну незалежність та відновлення територіальної цілісності, у війні за збереження панування демократії у світі.

24 та 25 лютого у світі відбудуться маніфестації та мітинги, які нагадають суспільству, що в Україні вже 2 роки триває нічим не спровокована повномасштабна агресія росії, а 10 років триває кровопролитна війна, розв’язана путіним.

Організаторами на місцях виступають активісти українських громад і діаспори.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему