19 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 19 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини  19 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 726 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Уночі 19 лютого російські окупанти запустили по Україні 4 ударні безпілотники типу "Шахед", усі ворожі цілі вдалося збити.

Дрони противник випустив у напрямку Харківщини із Бєлгородської області.

  • Сьогодні вранці наші Повітряні сили знищили ще два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35.

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, ці літаки завдавали ударів керованими авіабомбами по позиціях наших військ. Знищення ворожої техніки відбулося на Східному напрямку.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 70 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський інформує, що українські військові закріпилися на нових рубежах оборони на Авдіївському напрямку Донеччини.

Наші оборонці успішно відбивають спроби російських окупантів розвинути наступ.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, упродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, 1 пункту управління та 10 зенітно-ракетних засобах противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 пункту управління, 4 складах боєприпасів та 5 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 19 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 403 720(+1 290) осіб,
  • танків – 6 498 (+11),
  • бойових броньованих машин − 12 232 (+34),
  • артилерійських систем − 9 733 (+24),
  • РСЗВ − 986 (+2),
  • засобів ППО − 674,
  • літаків − 336 (+1),
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 460 (+11),
  • крилатих ракет − 1 898,
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 767 (+31),
  • спеціальної техніки − 1 545 (+5).

 

  • У Державній прикордонній службі повідомляють, що станом на зараз у росії немає достатніх сил для повторного вторгнення з півночі.

«росія не має там достатніх сил, щоб здійснити повторне вторгнення. рф вивела всі свої підрозділи з Білорусі, які були на полігонах і нових заведено не було».

На кордоні з рф фіксують схожу ситуацію.

«Усі дії, які здійснюються ворогом на кордоні з Україною направлені у першу чергу на те, щоб Україна тримала необхідну кількість своїх підрозділів і не перекидала їх на більш важливі напрямки, де зараз ведуться бойові дії».

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-лейтенант Олександр Павлюк зазначив, що війна переходить в іншу фазу — де воюють безпілотні засоби. Водночас без людини не буде ніякого успіху, не буде ніяких реальних дій.

«Без солдата, який не виконає свою задачу, не зайде на позицію противника, не знищить тих, хто там є. Поки безпілотні засоби можуть максимально сприяти цьому. Але відсоток знищення противника дуже відрізняється від того, що був на початку війни і зараз. За останні місяці процент знищення безпілотними засобами в загальному десь 70% цілей. Але, знову ж таки, залишаються і боєприпаси — найбільша проблематика, крім засобів протиповітряної оборони. І техніка, особливо артилерія», - розповів Павлюк

Він також додав, що в питаннях забезпечення мобілізованих спорядженням, обладнанням і зброєю немає питань.

  • Аналітики Інституту дослідження війни зазначають, що захоплення російськими військами Авдіївки є ілюстрацією того, як росія веде наступальні операції, які не конче створюють умови для ширших оперативних здобутків, але все одно змушують Україну відряджати особовий склад і техніку для оборони.

«Російські війська досі не продемонстрували спроможності забезпечити значний оперативний успіх або провести швидкий механізований маневр на великих смугах території, і взяття Авдіївки не слід сприймати як демонстрацію цієї спроможності», – пишуть експерти.

  • Сьогодні особовому складу командування Об’єднаних сил ЗСУ представили новопризначеного командувача генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

До цього він обіймав посаду командувача Морської піхоти Військово-морських сил ЗСУ. З перших днів широкомасштабного вторгнення росії Содоль відповідав за оборону на одній з найскладніших ділянок фронту. Зокрема, у 2023 році він очолював оперативно-тактичне угруповання у Донецьку на Вугледарському напрямку.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський під час поїздки на Харківщину відвідав передові позиції ЗСУ на Куп’янському напрямку. Він побував у батальйонному командному пункті 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого.

У командному пункті Володимир Зеленський заслухав доповідь командира бригади, підполковника Олексія Трубнікова про оперативну ситуацію на ділянці фронту. Також глава держави поспілкувався з військовими та нагородив захисників, які відзначилися під час захисту України.

  • Міністерство фінансів схвалило Довгостроковий національний стратегічний план цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Держмитслужби.

Стратегічний план цифровізації є керівним документом з впровадження та розвитку митних інформаційних систем до 2026 року. Документ передбачає:

  • запровадження принципів кіберзахисту;
  • впровадження безпаперових процедур;
  • побудову надійних та сучасних ІТ-систем митниці.

Успішна реалізація цих змін забезпечить ІТ-систему української митниці необхідними інструментами для боротьби з корупцією та шахрайством.

  • 85% українців у цілому впевнені в перемозі країни над російським агресором. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 10-11 лютого

«Абсолютна більшість респондентів (85%) у цілому впевнені, що Україна зможе відбити напад рф. 15% не впевнені у цьому».

Водночас важливою умовою перемоги респонденти називають міжнародну підтримку: лише 19% опитаних вважають, що перемога України можлива без міжнародної допомоги, відповідно 79% не впевнені, що без західної допомоги вдасться перемогти.

  • Віцепрем’єр із відновлення, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой через блокаду польськими протестувальниками, зокрема, пасажирського транспорту.

«Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу на ім’я росія. Жінки та діти, що шукали прихистку від війни і в силу різних причин повертаються додому не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів», – зазначив Кубраков.

Він додав, що такі акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані російськими спецслужбами для розбурювання штучного конфлікту між нашими країнами.

«Ми очікуємо на конкретні дії польських колег, щодо недопущення таких ситуацій та вирішення проблеми загалом».

  • У Повітряних силах ЗСУ наголосили, що Україна вже адаптовує інфраструктуру для американських винищувачів F-16. Адаптація – це те, що дозволить літакам виконувати завдання з наших злітно-посадкових смуг і утримуватись на наших аеродромах.

Інфраструктура для F-16 в Україні та її готовність є дуже непростим питанням, бо для того, щоб підготувати це капітально, потрібні роки. При цьому інфраструктура повинна бути захищена засобами протиповітряної оборони, і проти балістики, і проти крилатих ракет та дронів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Банки Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) слідом за кредитними організаціями Туреччини та Китаю обмежили розрахунки з росією і стали закривати рахунки компаніям та фізичним особам.

Зараз банки ОАЕ не приймають гроші з росії, але назад платежі не проводять. Водночас без пояснення причин іде закриття рахунків, додав він.

  • Ставши світовим рекордсменом за кількістю введених санкцій, росія стрімко втрачає зв'язки з провідними країнами світу, які десятиліттями постачали економіку технологіями, обладнанням та hi-tech-товарами.

У 2023 році імпорт до росії з країн G7 - США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Японії та Канади - скоротився до мінімуму принаймні з першої половини 2000-х.

Згідно з даними Інституту міжнародних фінансів, щомісяця країни «Великої сімки», на які, за даними МВФ, припадає 26% світового ВВП, постачали до рф товарів на суму менше $2 млрд.

Порівняно з довоєнними рівнями імпорт із розвинених країн схлопнувся у 2,5 рази: у 2017-19 рр. це було близько $5 млрд на місяць. До анексії Криму постачання з країн G7 перевищували $8 млрд щомісяця, а рекорд було встановлено у першій половині 2008 року — понад $10 млрд на місяць.

  • росія втратила великого покупця свого зерна. Єгипет, один із найбільших імпортерів пшениці у світі, відмовився від купівлі російського зерна на останньому тендері, зробивши вибір на користь постачань з України та Румунії.

Як повідомляють російські інформаційні агентства з посиланням на главу Російського зернового союзу (РЗС) Аркадія Злочевського, російська сторона робила кілька пропозицій, проте всі вони були відкинуті Єгиптом.

Причиною такого рішення єгипетської влади були занадто високі ціни, пропоновані з боку рф. Пропозиції з рф перевищували $245 за тонну, тоді як переможці тендеру Україна та Румунія запропонували пшеницю по $238 за тонну.

  • Міноборони рф заявило про важке отруєння фенольними сполуками у грудні 2023 року колаборанта і зрадника, очільника псевдореспубліки на Луганщині Леоніда Пасічника.

Крім того, у російському Міноборони стверджують, що інших «високопоставлених посадових осіб» також намагалися отруїти. Однак, крім колаборанта Володимира Сальдо, окупанти більше нікого не назвали.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У перші місяці 2024 року Японія стала найбільшим донором фінансової підтримки для України.

Як повідомив прем’єр Денис Шмигаль, Японія надасть України фінансову допомогу на 12,1 мільярда доларів. Грант на 4,7 мільярда доларів надійде до кінця цього місяця.

Загалом Японія вже надала підтримку Україні на суму понад 4,6 млрд дол., у тому числі близько 372 млн дол – у формі грантів.

Прем’єр-міністр Фуміо Кішіда заявив, що позиція Японії на підтримку України залишається непохитною.

  • Японія виділить 1,25 млрд євро для підтримки японських інвесторів в Україні - відповідні документи підписали під час конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо.

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, нова програма експортно-кредитного агентства Японії NEXI буде складатись із двох частин. Це, зокрема, гарантії для японських інвесторів, а також кредитна лінія для експорту японських товарів для реалізації проектів відновлення України.

Також під час заходу обговорили питання подальшої лібералізації торгівлі між нашими державами.

  • Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія – не союзник росії у питанні України та нагадав про міжнародне право щодо визнання державних кордонів.

«Я вже казав, що Вірменія в питанні України не є союзником росії, і це наша чесна позиція … Народ України – дружній нам народ».

Пашинян нагадав, що Біловезькою угодою росія, Україна і Білорусь вирішили, що СРСР більше не існує, і вони стають незалежними державами й визнають кордони одна одної.

  • Національна поліція отримала від США новий пакет допомоги зі спеціальним обладнанням.

Йдеться про передачу слідчим підрозділам 66 автомобілів, 250 дронів, 9 систем 3D наземного лазерного сканування з програмним забезпеченням та ДНК-лабораторію.

Лабораторія швидкісного встановлення ДНК-профілю людини «ANDE 6C» дасть можливість встановити ДНК-профіль трохи більше як за півтори години.

Передану технічну допомогу відправлять насамперед до прифронтових регіонів, які щодня перебувають під ворожим вогнем.

  • Компанія Google оголосила про запуск другого етапу фінансування Фонду підтримки Google для стартапів в Україні на суму 10 мільйонів доларів для виділення грантів без залучення капіталу протягом 2024 року.

У рамках другого етапу відібрані українські стартапи будуть оголошені поступово протягом року й отримають до 200 тис. доларів у бездольовому фінансуванні, а також менторську підтримку Google, підтримку продуктів та 300 тис доларів у вигляді кредитів Google Cloud.

«Ця практична допомога спрямована на те, щоб українські підприємці мали можливості підтримувати та розвивати свій бізнес, зміцнювати свою спільноту та створювати основу для економічного відновлення після війни», - заявили в Google.

  • Євросоюз готує нові санкції через смерть російського опозиціонера Алєксєя Навального у виправній колонії. Про це повідомила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

«Російська жорстока агресивна війна проти України – це не лише війна проти України, але й проти свободи у Європі та світі і також проти свободи в росії. Ми вже бачили в росії, і не лише перед 24 лютого, два роки тому, жорстоке насильство, з яким російський президент (путін) репресує своїх громадян, які виходять на вулиці за свободу, які хочуть відстоювати свободу на виборах, які хочуть мати свободу слова в газетах чи на новинних порталах».

Бербок додала, що саме тому ЄС протягом останніх двох років уже запроваджував санкції у відповідь на масові порушення прав людини в росії, «а також у зв’язку з довільними арештами, які мали місце».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали