13 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 13 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 13 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 720 доба розпочатої росією повномасштабної війни проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 13 лютого противник атакував 23-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131".

В результаті бойової роботи знищено 16 ударних БпЛА противника у межах Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей.  

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 52 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 1 ракетного удару, 94 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти критичної інфраструктури.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) Таврія бригадний генерал Олександр Тарнавський повідомив, що російські агресори запустили дезінформаційну кампанію про нібито втрати ЗСУ в районі міста Селидове у Донецькій області.

«Це російська ІПСО (інформаційно-психологічна операція). Таким чином противник відволікає увагу від своїх щоденних колосальних втрат на Таврійському напрямку. Вони лише за добу 12 лютого склали 645 осіб, а за попередній тиждень (з 5-го до 11 лютого) – 2947 осіб».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, пункту управління, 3 районах розташування зенітно-ракетних комплексів.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ударів по району зосередження особового складу, 4 артилерійським засобам противника, 1 пункту управління, по 2 складах боєприпасів, засобу радіоелектронної боротьби російських окупантів.

 

Станом на ранок 13 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 397 080 (+1 090) осіб,
  • танків – 6 424 (+8),
  • бойових броньованих машин − 12 004 (+27),
  • артилерійських систем − 9 500 (+19),
  • РСЗВ − 981,
  • засобів ППО − 667 (+1),
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 332 (+30),
  • крилатих ракет − 1 882,
  • кораблів/катерів − 24,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 623 (+24),
  • спеціальної техніки − 1 518 (+4).

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю німецькому мовнику ZDF заявив, що війна України проти Росії повинна закінчитися з виходом на наші кордони.

«Ми її (війну) повинні закінчити з виходом на наші кордони. Це по-перше. Тому що інших варіантів не розглядається, тому що просто виходу в нас немає. А це значить, що все суспільство має згуртуватися навколо загальної справи перемоги. Треба напружитися всім, тому що немає зовні допомоги. Треба налагодити виробництво безпосередньо тут, у нас в Україні. Цей процес запущений. Треба нарощувати обсяги виробництва, тому що ми, в першу чергу, повинні розраховувати на власні сили, не тільки на партнерів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • В Офісі Президента відбулася нарада з керівниками 82 закордонних дипломатичних установ України, присвячена підготовці до першого Саміту миру на рівні лідерів держав та урядів.

Наразі триває активна підготовча робота до проведення Саміту миру на рівні лідерів у Швейцарії, про що було домовлено під час зустрічі Президента Володимира Зеленського і президентки Швейцарської конфедерації Віоли Амхерд у середині січня 2024 року.

Україна підготувала своє бачення проєкту результатів роботи Саміту.

Крім того, на нараді був обговорений статус приєднання до Спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року, до якої вже долучилися 32 держави.

  • Сьогодні відбулося засідання Кабінету міністрів із Донецької області, на ньому обговорювалося посилення української армії і захист України.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, захист держави від російських окупантів, посилення нашої армії, створення передумов для перемоги над агресором – це головний пріоритет держави на 2024 рік

Перша мета – зростання українського ОПК на базі інноваційності й технологічності.

Друга мета нашої оборонної політики – будівництво міцних захисних рубежів.

Третя наша мета – дебюрократизація армії.

Цього року оборонний ресурс сягає 1,7 трильйона гривень – це понад 22% ВВП України. Також 40 млрд грн передбачено на закупівлю дронів – і це ще не межа. За словами прем’єра, ударні дрони лише за пів року вразили понад 14 тисяч цілей: російську техніку, ППО, РЕБ та укріплення ворога.

У 2023 році в Україні виробництво мінометних снарядів було збільшено у 42 рази, а виробництво артилерійських снарядів 2,5 рази. У 2024 році очікується «новий пік зростання» завдяки проведеній дерегуляції.

  • У перший місяць 2024 року українська економіка демонструє продовження тенденції відновлювального зростання. За попередніми даними, Мінекономіки оцінює зростання ВВП в січні на рівні 3,5% [±1%] порівняно з січнем 2023 року.

Ключовими факторами підтримки позитивної економічної динаміки на початку року стали зростаючий інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також доступність зовнішніх ринків для вітчизняних виробників завдяки розширенню логістичних можливостей.

При цьому робота Українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку широкомасштабного вторгнення рф та продовжити нарощувати економічну активність, у першу чергу виробниками аграрної і металургійної продукції, підприємствами з добування металевих руд та діяльності залізничного транспорту.

  • Державний оператор тилу заявив, що міжнародні компанії, які Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку спонсорів війни, не зможуть постачати продукти для української армії.

«Державний оператор тилу» для забезпечення доброчесності використовує додаткові критерії перевірки постачальників. Тому будуть враховуватися санкції не лише РНБО, а й партнерів України: США, Канади, Великої Британії, ЄС.

При цьому санкції стосуються як безпосередньо потенційного постачальника, так і товару, який пропонує постачальник. Крім цього, забороняється участь у торгах постачальників, які будь-яким чином пов'язані з росією чи Білоруссю, мають судимість, борги або є банкрутом.

  • «Укрпошта» отримала ліцензію на торгівлю медикаментами. Це означає, що ліки можна буде придбати в одному з її відділень або замовити доставку додому онлайн або по телефону.

Таким чином буде розв’язана проблема забезпечення доступності ліків по всій країні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін відмовився брати участь у президентських дебатах перед березневими виборами. РосЗМІ нагадують, що диктатор уже вп'яте балотується, але ще жодного разу він не спілкувався зі своїми "опонентами" в такому форматі.

Рішення відмовитися й цього разу пояснили тим, що путін нібито і без того дуже часто робить заяви. До того ж він відрізняється від інших кандидатів напруженим графіком.

Водночас багато хто з експертів зазначає, що після провального інтерв’ю Такеру Карлсону кремлівські політтехнологи побоюються, щоб під час дебатів путін остаточно не підтвердив публічно свою повну відірваність від реалій та зацикленість на історичних міфах.

  • Bloomberg пише, що танкери, які перевозили російську нафту все частіше відмовляються від транзиту через західні санкції, які посилюватимуться.

За інформацією видання, близько половини з 50 танкерів, що транспортували російську нафту, більше не завантажують її, через санкції запроваджені у жовтні 2023 року.

Одразу після перших санкцій щодо обмеження ціни на російську нафту наприкінці 2022 року, а потім і проти російських нафтопродуктів двома місяцями пізніше, росія змогла побудувати мережу «тіньового флоту», а деякі західні компанії продовжували транспортування нафти поза запровадженої стелі цін.

Таємний характер російської торгівлі означає, що важко бути впевненим у тому, наскільки сильно рф зазнає удару.

Тому, цього місяця буде застосовано оновлену версію граничної ціни, яка вимагає від судновласників і страховиків запитувати більш детальну інформацію про те, скільки трейдери фактично платять за вантаж і пов'язані з ним витрати на доставлення.

Протягом останніх тижнів страховики опублікували циркуляри, в яких йдеться про те, що страхове покриття не буде дійсним, якщо вони не отримають підтвердження дотримання граничної ціни, що включає деталізовані додаткові витрати.

Ці обмеження мають сильно вдарити по російському «тіньовому флоту».

  • На думку фахівців Інституту вивчення війни (ISW), російська Дума розглядає законопроєкт, який обмежить діяльність опозиційних ЗМІ в росії в довгостроковій перспективі.

Ідеться про обмеження в'їзду в рф осіб, яких російський уряд визначає як "небажаних".

Аналітики припускають що, ймовірно, це є частиною постійних зусиль із цензури опозиційних ЗМІ та руйнування зв'язків між росією та іноземними й міжнародними неурядовими організаціями.

В ISW додають, що російська влада також може висунути кримінальні звинувачення і позбавити російського громадянства осіб, визнаних винними в участі в "небажаних" організаціях.

  • До 21 лютого Держдума рф та Рада Федерації планують ухвалити рішення про припинення членства росії в Парламентській асамблеї ОБСЄ. Про це заявив глава Держдуми РФ В'ячеслав Володін.

Він традиційно назвав ПА ОБСЄ «абсолютно несамостійною політизованою організацією, що танцює під дудку Вашингтона».

Парламентська асамблея – це міжпарламентський орган, який об'єднує 57 держав – членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Він був створений у 1991 році для контролю за виконанням цілей ОБСЄ, розробки та реалізації механізмів щодо запобігання та вирішення конфліктів та сприяння зміцненню і консолідації демократичних інститутів у державах-учасницях ОБСЄ.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сенат США проголосував за пакетний законопроєкт, до якого входять $60 млрд на підтримку України.

Законопроєкт, що об’єднує в собі кошти на допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та на гуманітарну допомогу, отримав 70 голосів сенаторів при необхідних 60.

Проект розглядають без частини, що стосується найболючішого питання про південний кордон, після того, як початковий проект заблокували республіканці.

 

Президент України Володимир Зеленський подякував за підтримку України.

«Вдячний (лідеру більшості) Чаку Шумеру, (лідеру меншості) Мітчу Макконнеллу та всім сенаторам США, які підтримали продовження допомоги Україні в нашій боротьбі за свободу, демократію та цінності, що мають для нас усіх величезне значення», – зазначив глава держави.

За його словами, подальша допомога США дає змогу Україні рятувати людські життя від російського терору.

«Це означає, що життя в наших містах триватиме й переможе війну. Американська допомога наближає справедливий мир в Україні та відновлює глобальну стабільність, що сприятиме більшій безпеці та процвітанню для всіх американців і всього вільного світу», – додав Президент.

  • Міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі мають намір продовжити координувати зусилля у форматі "Веймарського трикутника" і провести найближчим часом розширену зустріч міністрів закордонних справ «Веймар + Україна».

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі «Веймарського трикутника».

«Зіткнувшись з безпрецедентним погіршенням безпекового середовища в Європі через повномасштабну війну росії проти України, ми підтверджуємо нашу непохитну рішучість підтримувати Україну в захисті її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності та у відбитті російської агресії. У цій війні на карту поставлені інтереси європейської безпеки. Ми зробимо все можливе, щоб російська незаконна агресія зазнала поразки, і будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно».

«росія не може розраховувати на втому Європи, але повинна очікувати повної відповідальності за всі незаконні дії та злочини, скоєні в Україні. Усі російські винуватці мають бути притягнуті до відповідальності».

У своїй заяві «Веймарський трикутник» закликав ЄС до ухвалення 13-го пакету санкцій проти росії.

  • Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за польських фермерів, які відкрили запломбовані українські вантажівки, через що частина зерна, яке везли на експорт, висипалася на дорогу.

«Як на мене, це неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій. Але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації».

Секерський від імені польських фермерів перепросив за такий «вчинок відчаю» та закликав із розумінням ставитися до їхньої «надзвичайно важкої ситуації».

Він заявив, що Польща проводить технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, де хочуть визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, що «порушують стабільність агропродовольчих ринків».

  • Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва повідомила, що для підтримки досягнутих успіхів Україні необхідна міжнародна фінансова допомога у розмірі 42 млрд доларів.

За її словами Україна заслуговує на підтримку міжнародної спільноти своїми дуже розважливими внутрішніми діями.

«Вони зібрали податків на 36% ВВП. Я не знаю багато країн, які це роблять навіть без війни. Вони знизили інфляцію з 27% до 5%. Вони відновили перспективи економічного зростання, яке зараз становить 4,5%».

Очільниця МВФ підкреслила, що Україна, яка бореться за міжнародний порядок і повагу до суверенітету, насправді бореться не лише за себе, вона бореться за те, щоб світ був стабільнішим і кращим місцем для бізнесу для всіх.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему