12 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 12 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини  12 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 719 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 12 лютого противник атакував 17-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131", керованою авіаційною ракетою Х-59 та зенітними керованими ракетами С-300.

У результаті бойової роботи знищено 14 "Шахедів" та одну керовану авіаційну ракету Х-59 у межах Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської, Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 63 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних, 71 авіаційний удар, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 6 розвідувальних БпЛА.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 артилерійському засобу противника.

 

Станом на ранок 12 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 395 990 (+790) осіб,
  • танків – 6 416 (+10),
  • бойових броньованих машин − 11 977 (+21),
  • артилерійських систем − 9 481 (+6),
  • РСЗВ − 981,
  • засобів ППО − 666,
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 302 (+45),
  • крилатих ракет − 1 882 (+1),
  • кораблів/катерів − 24,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 599 (+7),
  • спеціальної техніки − 1 514 (+1).

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що 30-кілометровий так званий "цар-потяг" між Оленівкою і Волновахою на окупованій Донеччині міг бути створений як оборонна лінія проти майбутніх українських наступів.

Загарбники почали збирати потяг у липні 2023 року, з’єднавши понад 2100 вантажних вагонів. Імовірно, окупанти мають намір використовувати цей потяг як оборонну лінію проти майбутніх українських наступальних дій.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 13 травня 2024 року.

Це вже десяте голосування ВР за продовження воєнний стан з початку повномасштабного вторгнення росії.

  • Сьогодні Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача в оновленому складі.

«Перша Ставка в оновленому складі. Пріоритетні питання незмінні: фронт і захист прифронтових регіонів, людей та критичної інфраструктури від російського повітряного терору … Авдіївка, Куп’янськ, південь. Забезпечення армії всім необхідним: снаряди, дрони, РЕБ».

Президент додав, що було заслухано доповіді енергетиків і голів військово-цивільних адміністрацій прифронтових областей щодо подальшої розбудови багаторівневого захисту об’єктів електро-, водо- та теплопостачання.

Ухвалено рішення щодо збільшення кількості та спроможностей мобільних вогневих груп.

  • Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибули з робочим візитом до Києва.

«Команда МВФ на чолі з Умою Рамакрішнан, заступником директора Європейського департаменту МВФ, розпочинає сьогодні у Києві зустрічі з представниками влади України та іншими партнерами. Дискусії фокусуватимуться на цілях економічної політики влади України та викликах, що стоять перед економікою України», – зазначив представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

За його словами, команда МВФ 13 лютого також братиме участь в інаугураційному засіданні Керівного Комітету Фонду розвитку потенціалу України, що адмініструється МВФ. Під час зустрічі сторони обговорюватимуть пріоритети щодо посилення спроможностей України та підтримка МВФ цього важливого завдання.

Після цих зустрічей 17 лютого місія МВФ розпочне дискусії з представниками української влади у Варшаві у контексті третього перегляду програми розширеного фінансування, що підтримується МВФ.

  • Україна у 2024 році виготовить тисячі безпілотників дальнього радіуса дії, здатних завдавати глибоких ударів по росії, і вже має до 10 компаній, які виробляють безпілотники, здатні досягати Москви і Санкт-Петербурга.

Про це сказав віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Зростає категорія безпілотників-камікадзе дальнього радіуса дії – 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало взагалі».

У рамках ініціативи BRAVE1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько 2,5 мільйонів доларів США у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в 10 разів у 2024 році.

На відміну від росії, де у виробництві безпілотників домінує держава, переважна більшість виробників в Україні є приватними. За словами Федорова, лише одна з 10 компаній, чиї безпілотники можуть літати в регіони навколо Москви або Санкт-Петербурга, є державною.

У 2023 році обсяги виробництва та поставок українських безпілотників зросли більш ніж у 120 разів, що є частиною більш широких зусиль, спрямованих на розробку та виробництво безпілотників у воєнний час, щоб скоротити розрив з ударними можливостями росії.

  • Станом на 12 лютого від початку проекту «Армія відновлення» до виконання суспільно корисних робіт залучено 87 852 безробітних.

Як повідомляє Державна служба зайнятості, на заробітну плату безробітним було спрямовано 582 мільйонів гривень.

Найбільше направлень на виконання зазначених робіт видали у Харківській області – 17 180. Також серед областей із найбільшою кількістю залучених безробітних Донецька (11 170), Київська (10 634), Полтавська (10 405) та Чернігівська (9 658).

Загалом до проекту «Армія відновлення» залучено 19 регіонів.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував інцидент із зіпсованим українським зерном на кордоні України та Польщі й заявив, що псування українського зерна – неприпустиме.

Міністр наполягає, що будь-який фермер «повинен знати, скільки важкої праці потрібно, щоб виростити зерно, особливо у воєнний час».

«Заради дружніх українсько-польських відносин винні у цій провокації мають бути притягнуті до відповідальності».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У МВФ вважають, що на економіку росії чекають важкі часи через відтік людей і брак технологій. Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Високі військові витрати, що стимулюють економічне зростання, також маскують проблеми, які перешкоджають підвищенню рівня життя росіян.

Як показали річні дані минулого тижня, економіка різко відновилася після спаду в 2022 році, але зростання значною мірою спирається на державне виробництво озброєнь і боєприпасів.

Прогноз МВФ щодо зростання ВВП Росії на 2,6% цього року є ознакою того, що рф, яка створила значні резерви за багато років фіскальної дисципліни, інвестує у військову економіку.

«Насправді я думаю, що російська економіка переживає дуже важкі часи через відтік людей і через обмежений доступ до технологій, що пов'язано з санкціями. Тому, хоча ця цифра (2,6%) виглядає як хороша цифра, за нею стоїть більша історія, і вона не дуже хороша», - сказала Георгієва.

За її словами, сьогодні в росії військове виробництво зростає, а споживання скорочується.

  • Митниця рф прозвітувала про катастрофу майже на 30% експортних доходів російської економіки

Експорт металів упав на 15%, хімічної продукції – на 35%, деревини – на 30%, машин та обладнання – на 25%.

У порівнянні з першим роком війни сировинний виторг скоротився на 34% після того, як нафтовики були змушені надавати двозначні знижки нечисленним покупцям, а «Газпром» припинив постачання більшості європейських клієнтів. За підсумками року експорт газової монополії став найнижчим з 1985 року, а обсяги видобутку впали до мінімуму за історію компанії.

  • Відмова китайських банків від роботи з компаніями з росії вдарила запасами юанів у російських кредитних організацій — вони почали стрімко скорочуватися.

Станом на 1 січня 2024 року російські банки тримали на кореспондентських рахунках за кордоном залишки в юанях на $6,8 млрд, що на 25,7% менше, ніж було в листопаді. Це мінімальний показник із червня 2022 року (тоді було $5,9 млрд).

При цьому, обсяг китайської валюти на коррахунках за кордоном у російських банків падав останні три місяці.   

Експерти кажуть, що такий сценарій тягне за собою скорочення обсягів зовнішньої торгівлі певними видами товарів, зниження транзакційної активності.

  • У росії за 2023 рік зі шкіл звільнилося понад 190 тисяч учителів. Це максимальний показник за останні 7 років.

Показово, що путін оголошував 2023 рік «Роком педагога».

Цікаво й те, що цей рік у росії оголошено «Роком сім’ї», саме тої сім’ї, чоловіків якої путінський режим відправляє помирати в Україну, а жінок переслідують за будь-які протестні прояви. 

  • Світ продовжує реагувати на інтерв’ю путіна пропагандисту Такеру Карлсону.

Видатний монгольський політичний діяч Цахіагійн Елбегдорж, який у період з 2009 до 2017 рр. обіймав посаду президента країни, з гумором прокоментував заяви російського диктатора, де він виправдовував напад на Україну "історичними землями росії".

«Після виступу Путіна я знайшов історичну карту Монголії», - написав експрезидент. На картах, які оприлюднив Елбегдорж, можна побачити, що сучасна територія країни-агресора росії входила у ті часи до складу Монгольської імперії, причому це тривало кілька століть, тож претензії Путіна на українські землі, які входили до російської імперії та СРСР менш тривалий час, просто смішні.

Водночас колишній глава монгольської держави "заспокоїв" путіна, наголошуючи, що його народ не збирається зараз розпочинати "визвольну" війну, подібну до тієї, яку розв'язав російський диктатор.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд на засіданні Радбезу ООН заявив, що росія скликала засідання Раби Безпеки, щоб засудити насильство, яке вона розпочала, підживлювала й продовжує здійснювати щодня в Україні.

Вуд зауважив, що росія скликала Радбез ООН для «засудження» нібито відмови України від виконання Мінських домовленостей, що призвело до війни.

«Хоч би як росія намагалася, їй не вдасться приховати простий факт: саме рф проігнорувала всі зобов'язання… Саме росія є агресором, а Україна просто захищає свій народ, свою територіальну цілісність і свою свободу відповідно до статті 51 Статуту ООН».

Дипломат нагадав, що росія методично перешкоджала роботі спеціальної моніторингової місії, яка виконувала функції неупередженого спостерігача на місцях.

«А потім росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію суверенної держави Україна, у той час як інші сторони, що підписали Мінські угоди, намагалися сумлінно виконувати свої зобов'язання. Президент Путін відкинув їх на користь реваншистської жадібності».

На переконання Вуда, кінцевою метою росії залишається повне упокорення України та заперечення існування української ідентичності. росія не зацікавлена в мирі.

«І очевидно, що росія не зацікавлена в дотриманні міжнародного права. Якби рф справді була зацікавлена в дотриманні Статуту ООН, вона б давно вивела свої війська з України».

 

Своєю чергою помічник генсека ООН у справах Європи, Центральної Азії та Америки ООН Мирослав Єнча наголосив, що «ООН була й залишатиметься повністю відданою суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України». Він зазначив, що «наближення річниці вторгнення – це не лише привід згадати жахіття останніх двох років, а й нагадування про те, що збройний конфлікт в Україні розпочався не 24 лютого 2022 року, а триває з 2014 року».

За словами Єнча, всі дипломатичні зусилля врегулювати відносини між Україною та росією «не призвели до довготривалого рішення й не зупинили рф від повномасштабного збройного нападу на свого сусіда».

  • Російська структура Siemens AG ТОВ "Системс" планує запустити у лютому 2024 року процедуру добровільної ліквідації.

Компанія визнає неможливість продовжувати роботу, пов'язану з імпортом товарів до росії.

  • Японія передала Україні 1800 габіонів для захисту енергетичного обладнання від атак російських військ. Їх буде встановлено на об’єктах критичної інфраструктури ГТС в різних областях. 320 габіонів уже доставлені в Україну.

Ці габіони довели свої високі противибухові якості та використовуються японськими Силами самооборони.

Габіон – це зварена дротяна клітка, заповнена такими матеріалами, як камінь бут, галька мармурова та гранітна, велика крихта з каменю, ерклез (скляні камені), бетон, пісок або ґрунт, дрова, бита цегла, обрізки труб тощо.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему