9 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 9 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини  9 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 716 день героїчного спротиву українського народу широкомасштабному вторгненню з боку росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 9 лютого росіяни завдали удару по Україні 16-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131".

У результаті бойової роботи знищено 10 "Шахедів" у межах Миколаївської, Херсонської та Харківської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 91 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 49 авіаційних ударів, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 пунктах управління, 2 складах боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 9 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 393290 (+910) осіб,
  • танків – 6385 (+2),
  • бойових броньованих машин ? 11921 (+22),
  • артилерійських систем – 9435 (+24),
  • РСЗВ – 981 (+1),
  • засоби ППО ? 666,
  • літаків – 332,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7209 (+18),
  • крилаті ракети ? 1881 (+1),
  • кораблі /катери ? 24,
  • підводні човни - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12551 (+38),
  • спеціальна техніка ? 1509 (+4).

 

  • У Краснодарському краї росії вночі невідомі дрони атакували другий нафтопереробний завод – Афіпський. Інформацію про пожежу на заводі офіційно підтвердила російська влада.

Ще один безпілотник у цей самий час упав на територію нафтобази в селищі Сталевий Кінь Орловської області. Після падіння дрон вибухнув.

Напередодні у Сєвєрському районі Краснодарського краю рф горів Ільський нафтопереробний завод нібито через атаку безпілотника.

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала нещодавні вибухи на промислових об'єктах росії та прогнозує збільшення аварій через тиск Кремля щодо нарощення обсягів військово-промислового виробництва для підтримки війни в Україні.

Зокрема, як стверджують аналітики, існує реальна ймовірність того, що вибух на заводі в Іжевську стався через недбале поводження та зберігання легкозаймистих, горючих і вибухонебезпечних матеріалів.

«Це щонайменше п'ятий незрозумілий вибух на військово-промисловому заводі (в рф) за останні чотири місяці. Попередні вибухи відбулися на хімічному заводі Каменський під Ростовом 15 січня 2024 року, Челябінському танковому заводі 26 листопада 2023 року, а також на заводах з виробництва пороху й боєприпасів у Котовську 10 листопада 2023 року та Солікамську 31 жовтня 2023 року».

  • 8 лютого Україна повернула додому ще 100 захисників з російського полону. Це вже 51-й обмін полоненими.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими уточнив, що серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 нацгвардійців, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців.

Усі визволені – рядового та сержантського складу. 84 врятованих воїнів захищали Маріуполь (в т.ч. 82 – оборонці "Азовсталі"), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Цей обмін відбувся завдяки посередництву та сприянню Об’єднаних Арабських Еміратів.

Загалом від моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3135 захисників та захисниць.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України ексголовнокомандувачу Валерію Залужному та очільнику Головного управління розвідки Кирилу Буданову.

«За визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові постановляю: присвоїти звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" Залужному Валерію Федоровичу – генералу.

...За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: присвоїти звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" Буданову Кирилу Олексійовичу — генерал-лейтенанту».

  • Міністр оборони Рустем Умєров представив у Генеральному штабі нового головнокомандувача Олександра Сирського, на церемонії також був присутній ексголовнокомандувач Валерій Залужний.

«Подякував генералу Валерію Залужному, який був присутній під час цієї події, за лідерство у непростий час і пророблену роботу. Як міністр оборони, гарантую всю можливу підтримку дій і рішень командування Збройних сил України. Оборона – в надійних руках. До перемоги», - сказав Умєров.

  • Новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів про нові завдання, які стоять перед ним зараз.

«На порядку денному стоять нові завдання. Насамперед це чітке та детальне планування дій усіх органів військового управління, об’єднань, з’єднань і частин з урахуванням потреб фронту у новітній зброї, яка надходить від міжнародних партнерів.

Найшвидший і раціональний розподіл та доставка усього необхідного для бойових частин була і залишається основним завданням військової логістики».

Головною цінністю української армії Сирський назвав життя і здоров’я військовослужбовців. Тому, за його словами, нині як ніколи актуальним залишається «дотримання балансу між виконанням бойових завдань та відновленням частин і підрозділів з інтенсифікацією навчання та підготовки особового складу».

Одним із майбутніх векторів побудови перемоги у визвольній війні Сирський назвав «запровадження нових технічних рішень і масштабування успішного досвіду», зокрема, застосування безпілотників і сучасних засобів радіоелектронної боротьби.

«Лише зміни та постійне вдосконалення засобів і методів ведення бойових дій дасть змогу досягти успіху на цьому шляху. Та, безумовно, надійний тил є однією з головних складових загального успіху у війні».

  • До Києва прибула двопартійна делегація Конгресу Сполучених Штатів Америки.

Делегацію очолює голова комітету з розвідки Палати представників, республіканець Майк Тернер, також у складі – члени цього ж комітету республіканець Френч Гілл, демократ Джейсон Крау, демократка Ебігейл Спанбергер та член комітету з фінансових послуг, республіканець Зак Нанн.

  • Кабінет Міністрів вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), дозволивши їм працювати цілодобово.

Внесеними змінами передбачено, що під час проведення мобілізації та/або під час дії правового режиму воєнного ТЦК мають право цілодобово:

  • розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • організовувати з визначеною періодичністю проведення медичних оглядів та психологічних обстежень військово-лікарськими комісіями військовозобов?язаних і резервістів (для районних ТЦК та СП);
  • вести персонально-якісний облік призовників, військовозобов?язаних та резервістів, облік транспортних засобів, що підлягають передачі Збройним Силам України та іншим військовим формуванням під час мобілізації та у воєнний час.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Розпіарене російськими пропагандистами інтерв’ю путіна американському блогеру Такеру Карлсону виявилося повним пшиком.

Кремлівський диктатор вчергове повторив усі ті міфи й наративи пропаганди, які впродовж кількох останніх років рф намагалася просувати в усьому світі.

Інститут вивчення війни проаналізував інтерв’ю і дійшов до висновку, що президент рф використав його для поширення брехні, перекручування історії і для того, щоб виставити росію жертвою, а не агресором, як це є насправді.

«путін спробував використати інтерв'ю для абсурдного переосмислення росії як потерпілої сторони, а не ініціатора неспровокованої загарбницької війни проти України. Путін неправдиво стверджував, що українські "неонацисти" розпочали війну в Україні у 2014 році і що повномасштабне вторгнення росії є спробою покласти край цій війні. Путін повторив набридливу російську риторику, представляючи анексію Криму та інтервенцію на Донбасі у 2014 році і повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році як оборонну кампанію, спрямовану на захист російського народу та російської нації».

Аналітики підкреслюють, що ця триваюча інформаційна операція має на меті приховати очевидний факт, що росія розпочала агресивну війну проти свого сусіда у 2022 році, щоб заплутати пам'ять Заходу про те, що сталося насправді. 

ISW нагадує, що в цьому інтерв’ю російський диктатор «продовжив спроби виправдати вторгнення росії в Україну в 2014 і 2022 роках як відповідь на дії України і Заходу, щоб захистити свої давні заклики до зміни режиму в Києві і "демілітаризації", "денацифікації" та "нейтралітету" України».

Також аналітики звернули увагу, що путін звинуватив НАТО нібито в експлуатації України з метою будівництва військових баз в Україні.

«Ніяких військових баз НАТО в Україні не було і немає. Ці наративи спрямовані на підтримку давніх закликів путіна до "демілітаризації" України, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб позбавити Україну засобів для самозахисту і дозволити росії нав'язувати свою волю Україні силою, коли Кремль цього забажає».

Крім того, аналітики звернули увагу, що президент рф продовжував поширювати псевдоісторію, намагаючись заперечити українську державність і націю.

«путін повторив давні російські інформаційні операції, спрямовані на заперечення існування української державності та ідентичності. Путін стверджував, що українці в принципі не існують як нація, і що українці − це росіяни, яких різні політичні гравці переосмислили як українців, щоб підірвати здатність росії контролювати прикордонні території з іншими державами Східної та Центральної Європи. Для цього путін переписав багатовікову історію».

Аналітики наголошують, що путін регулярно заперечував український суверенітет, державність та ідентичність, щоб представити повномасштабне вторгнення росії як спробу повернути нібито "історично російські землі" до складу росії.

Також повідомляється, що путін вкотре озвучив свій квазіреалістичний світогляд про ослаблення Заходу і демонтаж НАТО як передумову для створення багатополярного світу під проводом росії.

Російський диктатор спробував використати це інтерв’ю для поширення брехні про те, що росія нібито зацікавлена у припиненні війни в Україні шляхом переговорів.

ISW продовжує вважати, що переговорна позиція путіна не змінилася: він як і раніше прагне знищення України і намагається використати перемир'я для створення сприятливих умов для російських військових, щоб розпочати наступну, більш успішну війну проти України.

  • У Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України вважають, що інтерв'ю президента путіна американському журналісту Такеру Карлсону не могло не бути російською спецоперацією.

«Безумовно, це засіб впливу, це інформаційно-психологічна спецоперація. Так, російська спецоперація. Тому що цільова аудиторія цього інтерв'ю – це вільний світ, західний світ. Ці наративи брехливі і пропаганда мали б у чомусь переконати вільний демократичний світ».

  • У ГУР путіна назвали «геополітичним божевільним», який розповідає якісь нісенітниці про міжнародне право, історію, вирішує, якій нації існувати чи не існувати тощо.

«Використали вони цю ІПСО так собі. Але сам факт, що російські спецслужби витрачають колосальні кошти для того, щоб здійснювати вплив на західну аудиторію, говорить про те, що для них ця аудиторія важлива. Вони розуміють, що саме можливість впливати на демократичний світ для них є критично важливою».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Фінляндія надсилає Україні 22-й вантаж військової допомоги на суму близько 190 мільйонів євро.

У Міністерстві оборони Фінляндії стверджують, що допомога враховує як потреби України, так і ресурсне становище Сил оборони Фінляндії. Детальний вміст вантажу не повідомляють з міркувань безпеки.

Цей пакет допомоги також включає продукцію, яка була закуплена у фінських виробників. Для її придбання виділили окреме фінансування у розмірі 30 мільйонів євро.

Зараз Фінляндія розробляє довгостроковий план підтримки України.

Крім того, країна вирішила брати участь в артилерійських і розмінувальних коаліціях.

  • Палата депутатів парламенту Італії остаточно затвердила рішення уряду щодо надання військової допомоги Україні у 2024 році.

Відповідне рішення продовжує дозвіл Рима на передачу військових активів нашій державі до 31 грудня 2024 року відповідно до міжнародних зобов'язань Італії щодо допомоги Україні в боротьбі із вторгненням рф.

  • Речник Пентагону Патрик Райдер заявив, що США продовжуватимуть постачати Україні озброєння для системи протиповітряної оборони (ППО).

«Є деякі засоби, які постачаються за укладеним контрактом в межах програми USAI, що включає певні можливості ППО … Ми також продовжуватимемо дуже тісно співпрацювати з союзниками та партнерами щодо визначення потреб України, а потім працюватимемо з ними над тим, щоб сприяти цьому процесу».

  • Уряд Норвегії запропонував парламенту замовити у виробника більше пускових установок та центрів управління вогнем систем ППО NASAMS, щоб передати їх, зокрема, Україні. Інвестиції замовлення сягнуть 3,45 млрд норвезьких крон – понад 300 млн євро.

За словами міністра оборони Бйорна Арільда, норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури.

  • В Україну надійшов новий пакет військової підтримки від Литви. Цього разу українським військовим передано необхідне для зимового сезону обладнання та десятки тисяч комплектів теплого одягу.

«Ми забезпечуємо десятки тисяч українських воїнів екіпіруванням та одягом, який вкрай необхідний у холодну пору року для проживання просто неба. Кожен наш пакет підтримки – це додатковий крок до перемоги», – сказав міністр оборони Арвідас Анушаускас.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін разом із головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Чарльзом Брауном наступного тижня відвідає Брюссель, де 14 лютого очолить засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»).

Остін та Чарльз приєднаються до міністрів оборони та вищого військового керівництва з майже 50 країн, щоб обговорити війну в Україні та подальшу підтримку Києва з боку міжнародної спільноти.

  • Міністерство фінансів США запровадило санкції проти трьох компаній з Об'єднаних Арабських Еміратів та одного танкера, зареєстрованого в Ліберії, за порушення запровадженого західними країнами обмеження цін на російську нафту.

Мінфін США також повідомив, що вжив заходів з метою заборонити імпорт деяких категорій алмазів, які видобувають у росії.

  • Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі провела телефонну розмову зі своїм британським колегою Девідом Кемероном, під час якої обговорювались "гарантії безпеки" для України.

«Ми обговорили нашу співпрацю на Близькому Сході, зокрема необхідність звільнення заручників та збільшення гуманітарної допомоги, що надходить до Гази, а також довгострокові зобов'язання щодо безпеки України», - зазначила глава МЗС Канади.

  • Високопоставлені законодавці країн Північної Європи та Балтії, які відвідали Вашингтон, висловили занепокоєння щодо відсутності терміновості та чіткої стратегії з боку США щодо допомоги Україні у боротьбі з російською агресією.

Як заявили європейські законодавці, якщо путін переможе в Україні, то він захопить більше територій Європи, що підвищує небезпеку конфлікту з очолюваним США альянсом НАТО, який призведе до величезних людських та економічних втрат.

«Хлопці, прокидайтеся. Чи готові ви перемогти ворога № 1, який діє, як сучасний Гітлер?» - заявив голова комітету парламенту Литви із закордонних справ Жигімантас Павіленіс, звертаючись до демократів і республіканців.

Голови парламентських комітетів із закордонних справ із Латвії, Естонії, Литви, Швеції, Данії, Ісландії та Норвегії виступили наприкінці дводенного візиту, наполягаючи на новій допомозі США Україні.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему