2 Лютого 2024
Новини

Якими дронами атакувала російський ракетний катер «Ивановец»

Якими дронами атакувала російський ракетний катер «Ивановец»

Ракетний катер «Ивановец» Чорноморського флоту рф в ніч проти 1 лютого українські розвідники знищили за допомогою морських дронів MAGURA V5.

Про це керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов розповів у коментарі виданню Warzone.

«Було здійснено шість прямих влучань морськими безпілотниками в корпус корабля. Внаслідок пошкодження катер перекинувся на корму і затонув. За попередніми даними, пошуково-рятувальна операція противника не мала успіху», — зазначив Буданов.

Водночас він відмовився сказати, звідки були запущені безпілотники. Нагадаємо, що російське судно перебувало на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму.

У ВМС України зазначили, що втрата цього катера є «суттєвою». Всього у складі Чорноморського флоту рф були три такі катери проєкту 1241.1. А вартість такого судна становить орієнтовно 60-70 мільйонів доларів.

MAGURA — це абревіатура з повної назви — Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus. Тобто морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат.

Це розроблений в Україні багатоцільовий безпілотний надводний безпілотник нового покоління, зазначає видання «Мілітарний». Він може виконувати різноманітні операції, як-от спостереження, розвідка, протимінна боротьба, охорона морського флоту, бойові місії.

«Це доступне рішення, яке легко запускається з будь-якого віддаленого місця. Безпілотне керування V5 зводить до мінімуму потребу в людських ресурсах для виконання місій, зменшуючи потенційну смертність під час роботи в суворих умовах», — заявляли розробники.

Максимальна швидкість такого безпілотника — 42 вузли. А дальність, яку він може досягати, становить 450 морських миль (приблизно 833 км). Warzone пише, що ГУР і раніше використовувала ці дрони. Наприклад, під час атаки на десантні катери в окупованому Криму торік в листопаді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, крим
В тему