2 Лютого 2024
Новини

Викрили злочинну групу, яка під час окупації пограбувала будинок ексмера Харкова

Викрили злочинну групу, яка під час окупації пограбувала будинок ексмера Харкова
Вісьмох учасників злочинної схеми на чолі з кримінальним авторитетом «Чижом», які, за даними слідства, грабували цивільних під час тимчасової окупації Вовчанської громади Харківської області, ідентифікували.

Про це повідомили в обласному управлінні прокуратури.

За даними слідства, під час окупації Вовчанська місцевий житель, відомий кримінальний авторитет на прізвисько «Чиж», вирішив грабувати та обкрадати цивільне населення.

Для цього чоловік залучив чотирьох російських військовослужбовців і трьох жителів Вовчанська: 33-річного мешканця, 47-річного раніше судимого чоловіка та 37-річну жінку. Злочини вони вчиняли в період з кінця лютого 2022 року до травня того ж року.

Так, у березні 2022 року підозрювані приїхали до будинку колишнього мера Харкова в окупованому селі Бугаївка Вовчанської громади. Учасники угруповання почали вимагати від двох охоронців, які на той момент перебували в маєтку, всі автівки та майно сім’ї, погрожуючи вогнепальною зброєю. Вони забрали два прогулянкових судна, мотоцикл, два причепи до нього та побутову техніку. 

У садовому товаристві в селі Бугаївка вони забрали з приватних будинків квадроцикл Outlander, автомобіль Land Rover Range Rover Autobiography, гроші у сумі 2500 доларів, побутову техніку тощо. Під час чергового грабежу одного з будинків вони наказали двом охоронцям залізти в шафу та не виходити звідти дві години. 

Відтак, за даними слідства, 13 квітня 2022 року двоє підозрюваних — 47-річний раніше судимий чоловік і 37-річна жінка — пограбували брата директора Вовчанського лісгоспу: вони заволоділи автомобілями та снігоходом. У вбивстві самого директора лісгоспу обвинувачують «Чижа». Справа про це перебуває на розгляді в суді.

Крім того, «Чиж», за даними слідства, насильно посадив до автомобіля чоловіка, який 24 лютого 2022 року зірвав прапор рф, що був піднятий на площі Вовчанська. Підозрюваний привіз потерпілого до місця, де окупанти здійснювали допити й утримували цивільних.

Правоохоронці дізналися, що чоловіка побили руками та кувалдою, одягнули на голову мішок та приблизно 4 години утримували і катували. Потім його вивезли на узбіччя дороги й відпустили. 

Аналогічним чином постраждав ще один місцевий мешканець. У нього вимагали повернути зброю, яку він забрав з розбитої колони Збройних сил рф біля околиць села Шестакове. У чоловіка забрали двох синів та помістили до камери. Одного з них піддавали тортурам, поки батько не повернув зброю окупантам.  

Попередньо, загальна сума збитків, завдана всім потерпілим, сягає майже 9 мільйонів гривень.

Прокурори повідомили про підозру чотирьом військовим російської армії та чотирьом громадянам України за фактами порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Сімом із них підозру оголосили заочно.

Наразі «Чиж» вже отримав вирок за іншою кримінальною справою. Його визнали винним у державній зраді. Суд призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі. Тож правоохоронці вручили йому підозру за місцем відбуття покарання — у колонії у Запорізькій області.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харків, війна з Росією, крадіжка
В тему