2 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 2 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини  2 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 708 доба від початку широкомасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Вночі 2 лютого росіяни запустили по Україні 25 ударних безпілотників типу «Shahed-136/131».

Силами та засобами протиповітряної оборони України 11 ворожих дронів знищено в межах Дніпропетровської, Херсонської, Кіровоградської та Харківської областей".

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 55 бойових зіткнень.

Також ворог завдав 50 авіаційних ударів та здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Як повідомили в ОК «Південь», втрати росіян на Херсонщині та Запоріжжі дуже високі. В середньому кожна штурмова група ворога втрачає близько 70% особового складу під час боєзіткнень із Силами оборони.

«Втрати, яких ворог зазнає, змушують міняти кількісний і якісний склад особового складу військ… Середній показник для кожної штурмової групи - це мінус 70% кожного такого підрозділу, який брав участь у штурмі».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 складах боєприпасів ворога.

 

Станом на ранок 2 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 387 060 (+830) осіб,
  • танків – 6 331 (+9),
  • бойових броньованих машин − 11 792 (+19),
  • артилерійських систем − 9 274 (+46),
  • РСЗВ − 978 (+2),
  • засобів ППО − 663,
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 146 (+5),
  • крилатих ракет − 1 847,
  • кораблів/катерів − 24 (+1),
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 316 (+49),
  • спеціальної техніки − 1 470 (+8).

 

  • Видання Forbes порахувало використання росіянами дронів-камікадзе "Ланцет" у 2023 році та дійшло висновку про падіння їхнього виробництва, що може бути пов’язано з вибухом на території «Загорського оптико-механічного заводу» в Сергієвому Посаді Підмосков'я 9 серпня минулого року.

Видання зазначає, що «Ланцет» складається з імпортних компонентів, включаючи двигун і бортову електроніку. Єдині елементи, які виготовляють росіяни самостійно, це планери, блок живлення та камери.

Вказується, що вибух на «Загорському оптико-механічному заводі» міг перервати саме постачання камер для дронів-камікадзе.

  • У ГУР уточнили, що російський ракетний катер "Івановєц" затонув в ніч на 1 лютого на рейді озера Донузлав в результаті шести прямих влучань українських морських безпілотників.

«У ході проведення спеціальних заходів у період з 31 січня по 1 лютого управлінням було сплановано та здійснено знищення "Іванівця" на рейді озера Донузлав. Під час знищення зазначеного корабля було здійснено шість прямих влучень морськими безпілотниками в корпус корабля. В результаті отриманих пошкоджень корабель перекинувся на корму і затонув. За попередніми даними, пошуково-рятувальна операція, яку проводив противник, не увінчалася успіхом».

  • У Повітряних силах зазначили, що в результаті удару по аеродрому Бельбек у тимчасово окупованому Криму 31 січня ймовірно було уражено щонайменше три літаки ворога, а також особовий склад.

Водночас деякі російські джерела повідомляють, що внаслідок удару загинув командувач 11-ї армії ВПС та ППО ВПО рф генерал-лейтенант Татаренко Олександр Юрійович.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки.

«Провів засідання Ставки. Сьогодні п?ять питань. Перше – українське виробництво дронів. План на 2024 рік. Збільшено контракти. Спланували додатковий бюджет саме на дрони і забезпечимо його виконання

Загалом на цей рік більше 90% дронів на фронті – це вітчизняне виробництво. Дякую кожній українській компанії, яка працює заради такої нашої сили. Дякую кожному, хто тренує операторів дронів. Дякую кожному волонтеру, який допомагає".

Другим питанням Президент назвав снаряди: виробництво та імпорт.  

Третє – на ставці обговорили ситуацію на фронті: «Усі ключові напрямки. Авдіївка – особливо складно».

Четверте питання – фортифікації: «Нарощування фортифікаційних споруд».

І п'яте питання на ставці – енергетика: «Відновлення після російських ударів, фізичний захист енергетики, наші системні кроки. Детальні доповіді».

  • Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим.

Глава Української держави подякував казахському народу та бізнесу за надану Україні гуманітарну допомогу. Володимир Зеленський поінформував про результати роботи радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики з реалізації української Формули миру та заходи для проведення Глобального саміту миру.

Також сьогодні в Києві відбувається засідання Міжнародної коаліції з повернення примусово переміщених українських дітей.

  • Сьогодні до Києва з неанонсованим візитом прибула міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. Вона зустрілася з українським колегою Дмитром Кулебою.

За підсумками переговорів сторони оголосили про заснування міжнародної коаліції, яка працюватиме над поверненням в Україну дітей, примусово вивезених з окупованих територій до інших окупованих регіонів чи в росію.

За словами Мелані Жолі, у рамках цього механізму планується співпрацювати з багатьма країнами світу, усіх регіонів, і через них намагатися тиснути на Москву.

«Особиста відданість міністерки і Канади цьому питанню – це яскравий приклад лідерства у захисті прав людини. Механізм який запропонувала Канада, є дієвим, і ми сподіваємося, що країни активно братимуть участь у зусиллях з повернення наших дітей», – сказав Дмитро Кулеба.

  • Уже 500 українських родин використали житловий сертифікат у рамках програми "єВідновлення". Вони отримали нове житло замість зруйнованого війною.

Загалом українці реалізували житлові сертифікати на середню суму – 2,2 млн грн. Більшість з них купувала квартири, а решта – будинки.

Нове житло родини купили в Києві та області, Харківській, Чернігівській та Миколаївській областях.

Усього українці подали понад 9 тисяч заяв про отримання компенсації за зруйноване майно. А понад 2,5 тисяч вже мають сформовані житлові сертифікати на суму понад 4,5 млрд грн.

  • Міністерство аграрної політики та продовольства у 2024 році продовжить реалізацію низки програм з підтримки аграріїв. Окрему увагу приділятимуть сільгоспвиробникам на деокупованих територіях.

Торік української аграрної продукції експортували майже на 22 млрд дол., що свідчить про те, що агросектор продовжує працювати і розвиватися, попри війну та майже 20% тимчасово окупованих територій.

«Підтримка аграріїв, особливо на деокупованих територіях, важлива з точки зору соціальної складової, справедливості і можливості працювати всім сільгоспвиробникам. Тому в 2024 році буде реалізована програма підтримки малих фермерів, які мають до 120 га», – зазначили в міністерстві.

  • Уряд погодив пропозицію Мінсоцполітики щодо запровадження додаткових заходів із соціальної підтримки осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю.

Допомога призначатиметься особам, які проживають на території України (крім тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться (велися) бойові дії) і є отримувачами державної соціальної допомоги як особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю. При цьому розмір відповідної соціальної допомоги у зазначених осіб становить менше ніж 3 250 грн на місяць.

  • В Україні запрацював Державний реєстр санкцій. Відтепер кожен бажаючий може отримати доступ до актуальної та достовірної інформації про підсанкційних юридичних і фізичних осіб.

У реєстрі – 17 202 фізичні та юридичні особи, які вважаються підсанкційними. Ведення реєстру забезпечує Апарат РНБО України.

«Згідно з рішенням РНБОУ, реєстр – це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб'єктів щодо яких застосовано санкції. Джерелами інформації Реєстру є рішення Ради національної безпеки і оборони України, а також судові рішення про застосування санкцій», – повідомили в РНБО.

  • Міністерство закордонних справ України закликає німецький телеканал ZDF пояснити поїздку свого репортера до Маріуполя, яка відбулася без погодження з Україною.

«Закликаємо ZDF надати офіційні пояснення. Порушення законодавства України може вплинути на подальшу діяльність цього телеканалу в Україні».

У МЗС наголосили, що викривлення реальності не може вважатися журналістською роботою, і що очільник московського бюро ZDF не отримував від Києва згоди на поїздку до Маріуполя, що є порушенням українського законодавства.

  • За матеріалами СБУ суд арештував нерухомість колаборанта і колишнього народного депутата Олега Царьова, який причетний до фінансування збройної агресії росії. Загальна вартість арештованого майна – понад 460 млн грн.

Ідеться про квартиру у центральній частині Дніпра, земельну ділянку на Київщині, а також два майнові комплекси у тимчасово окупованому Криму. Зокрема, йдеться про санаторій «Кірова» та музей «Садиба княгині Барятинської», де наразі проживає зрадник.

 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія визнала, що через атаки безпілотників, які у січні щонайменше шість разів атакували об'єкти нафтогазової інфраструктури рф, вдарили по експорту великих нафтових компаній.

За підсумками першого місяця 2024 року російські нафтовики скоротили вивезення за кордон бензину на 37%. Про це прозвітував Міненерго рф.

Продаж дизельного пального — найбільшої статті експорту нафтопродуктів — знизився на 23%. Скорочення експорту стало результатом «позапланових ремонтів» на нафтопереробних заводах та необхідності постачати внутрішній ринок.

  • Експерти Альфа-банку попереджають, що, переживши найсильнішу за вісім років девальвацію рубля і різке прискорення інфляції, російська економіка цього року може зіткнутися з новим шоком.

Незважаючи на екстрене підвищення ставки ЦБ і жорсткий валютний контроль, який вимагає від великих компаній продавати на біржі майже всю експортну виручку, владі не вдасться утримати рубль на поточних рівнях.

За прогнозом аналітиків, до кінця року курс долара знову підніметься до позначки 100 рублів, яку пробивав минулого літа.

«Ключовим фактором для курсу рубля має стати пошук нових ринків збуту» для російських товарів: якщо це вдасться зробити, збільшиться приплив валютної виручки. Але поки що з цим проблеми: за підсумками минулого року експортні доходи російської економіки впали майже на 30%».

  • соціологами Russian Field провели опитування, згідно з яким майже третина російських громадян не вважають «чесними виборами» процедуру, яка відбудеться в березні 2024 року, щоб путін, який править країною чверть століття, зміг переобратися на п'ятий термін.

У «чесність» майбутнього голосування, яке пройде в умовах жорсткої цензури, репресій проти опозиції, не вірять 30% росіян.

Згідно з дослідженням, яке проходило у січні 2024 року, «чесними» майбутні вибори вважають 60% опитаних. Ще 9% «не змогли відповісти», а 1% відмовилися відповідати на відповідне питання.

  • У міру того, як війна проти України наближається до своєї другої річниці, дедалі більше російських громадян вважають її помилкою.

За даними опитування соціологів Russian Field, станом на січень 2024 року 37% росіян «скасували б рішення» про початок вторгнення, якби вони мали таку можливість.

Частка тих, хто вважає, що війну не слід було розпочинати, досягла рекорду за весь час бойових дій: у березні 2022 року такої точки зору дотримувалися 28% респондентів, до травня-2022 цей показник знизився до 26%, після чого почав стійко зростати і додав 11 процентних пунктів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Нижня палата німецького парламенту, Бундестаг проголосувала за бюджет на 2024 рік.

У документі закладені майже 8 мільярдів євро військової допомоги Україні, оголошені минулого року.

  • Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що його країна робить внески у Фонд миру ЄС, що допомагає Україні. Через свій нейтралітет вона може фінансувати лише нелетальні речі, як, наприклад, захисне спорядження.

Глава австрійського уряду запевнив у підтримці Австрією України та санкцій ЄС проти росії.

«Ми повністю на борту, і солідарні з санкціями проти Російської Федерації. Україна потребує підтримки. І Австрія відіграє в цьому конструктивну роль, але як нейтральна країна».

  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що виділення 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС дає передбачуваність у підтримці Києва через довгострокові зобов'язання.

За словами Макрона, росія отримала послання, що їй не варто розраховувати на будь-яку втому Європи від України. Європейці беруть на себе двосторонні зобов'язання у військовій допомозі Києву.

«Франція надає критично важливі можливості, що можуть мати вирішальне значення на полі бою, зокрема ракети SCALP, протиповітряну оборону й артилерійські системи Caesar».

  • У Великій Британії група з 13 депутатів парламенту та 5 перів закликала міністра закордонних справ Девіда Кемерона розглянути можливість внесення росії до переліку держав-спонсорів тероризму.

Про це йдеться у листі на підтримку кампанії з визнання росії державою-спонсором тероризму.

Автори листа нагадали, що наближається друга річниця повномасштабного вторгнення рф в Україну, водночас російські атаки тривають майже дев'ять років. Парламентарії підкреслили, що шоковані діями росії.

«Тому ми чітко заявляємо, що росія має бути визнана урядом Сполученого Королівства державою-спонсором тероризму. Сполучене Королівство може стати першою великою західною країною, яка оголосить російську державу поза законом».

  • Литва передала Україні ще одну партію військової допомоги.

До пакета увійшла понад тисяча пострілів до шведського ручного протитанкового гранатомета "Карл Густав", а також системи дистанційної детонації RISE-1.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему