1 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 1 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 1 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 708 день від початку повномасштабного вторгнення на територію нашої держави російської армії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 1 лютого російські окупанти запустили по Україні 4 ударні безпілотники типу "Shahed-136/131".

Два безпілотники вдалося збити у межах Харківської області.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 58 бойових зіткнень.

Ворог завдав 2 ракетних удари, один з яких керованою авіаційною ракетою Х-59 по цивільній інфраструктурі Мирнограду Донецької області. Також окупанти завдали 66 авіаційних ударів, здійснили 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

  • У ніч із 31 січня на 1 лютого воїни спецпідрозділу "Group 13" Головного управління розвідки Міноборони України знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту рф.

Судно ворога перебувало на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму. Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом ? "Івановєц" дав крен на корму і затонув.

У ГУР зазначають, що вартість втраченого державою-агресором корабля становить орієнтовно $60-70 мільйонів доларів.

Успіх цієї атаки означає, що ЗСУ вдосконалюють тактику боротьби з Чорноморським флотом, коли для ударів по нерухомих цілях у доках та біля причалів застосовуються крилаті ракети, а морських цілях на рейдах та у відкритому морі — безекіпажними кораблями.

Ця тактика вже призвела до того, що багато кораблів Чорноморського флоту змінили базу, перейшовши із Севастополя до Новоросійська.

Успіх цієї тактики, особливо з урахуванням того, що її застосовує держава, яка не має у складі ВМС великих бойових кораблів, може змінити майбутнє військово-морських сил.

У ГУР наголосили, що результативна спецоперація зі знищення «Івановця» відбулася з використанням якісних українських морських дронів, які продовжують показувати свою ефективність. У рф було всього три такі катери у складі Чорноморського флоту – тепер їх два.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 4 артилерійських засобах та станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 1 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 386 230 (+1000) осіб,
  • танків – 6 322 (+12),
  • бойових броньованих машин − 11 773 (+16),
  • артилерійських систем − 9 228 (+33),
  • РСЗВ − 976 (+2),
  • засобів ППО − 663,
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 136 (+36),
  • крилатих ракет − 1 847 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човни − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 267 (+36),
  • спеціальної техніки ? 1 462 (+10).

 

  • За підсумками січня нашим воїнам вдалося поставити рекорд у знищенні спецтехніки – 185 одиниць, також за цей період було спалено 937 одиниць автотехніки ворога, 339 танків, 686 ББМ, 746 артсистем і ліквідовано 26220 окупантів.
  • В ОК "Південь" повідомили, що вчора по аеродрому "Бельбек" у тимчасово окупованому Криму було 5 прильотів.

Цей удар підтвердив, що Сили оборони України можуть бити по військовій інфраструктурі росіян на півострові, бо мають для цього певні інструменти.

Наразі є різна інформація щодо знищення чи пошкодження ворожої техніки, але треба дочекатися і супутникових знімків, і даних розвідки.

Окупанти поки визнали, що не встигли розосередити льотний склад, зокрема, літаки, які були пошкоджені в Бельбеку.

  • Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов припустив, що атаки безпілотників на російську інфраструктуру можуть зрости.

За його словами, Україна утримує свої позиції в повітрі над лінією фронту.

«Саме в безпілотних системах ми більш-менш рівні», - сказав Буданов.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", відому як "труба Медведчука".

Через багато років боротьби Україна нарешті відстояла своє право на це майно. Наразі проводиться реєстрація права власності держави на трубопровід.

  • Протягом 2023 року суттєво масштабовано українське виробництво БПЛА, загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, що займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Наразі 67 моделей українських БпЛА отримали кодифікацію від Міноборони, а 58 – держконтракт.

«Не хочу говорити точну цифру, але йдеться про сотні тисяч різних типів, під виконання різноманітних завдань. Це без FPV — розвідка, корегування вогню, ситуаційна обізнаність в режимі реального часу. Ворог добре знає, що таке українські дрони. Сам факт того, що наш коптер висить у повітрі, є фактом стримування, який змушує ворога тричі подумати, перш ніж висуватися на наші позиції», – сказав міністр Рустем Умєров.

У Міноборони зазначають, що плани на 2024 рік – у рази збільшити кількість дронів на фронті. "Агенція оборонних закупівель" вже зараз укладає довгострокові контракти.

  • Міністерство оборони в січні 2024 року допустило до експлуатації у військах понад 40 зразків озброєння та військової техніки українського й іноземного виробництва.

У новому переліку допущених до експлуатації зразків ОВТ — САУ, міномет, спеціалізовані транспортні засоби, БПЛА.

Зокрема, перелік безпілотників різних модифікацій, які застосовують ЗСУ, збільшився в січні на вісім одиниць. Також додалося вісім одиниць нових боєприпасів для БПЛА

  • Міністерство закордонних справ України відреагувало на рішення Міжнародного суду ООН за позовом проти росії щодо порушення конвенцій про тероризм і расову дискримінацію.

У МЗС зазначили, що напередодні Міжнародний суд ООН встановив, що росія порушила Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

«Це — перший випадок в історії, коли Міжнародний суд ООН виніс остаточне рішення щодо порушень росією норм міжнародного права».

У МЗС підкреслили, що рішення Суду ООН «не залишає жодних сумнівів у тому, що російська федерація зневажає міжнародне право».

«Україна залишається відданою прагненню домогтися справедливості та відповідальності за всі незаконні дії росії, включно з повномасштабним вторгненням, яке росія розпочала в 2022 році».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Збільшення експорту російського газу до Китаю за підсумками 2023 року змогло компенсувати лише 11% обсягів, які раніше рф постачала до ЄС.

Про це свідчать підрахунки російського центробанку на основі даних "Газпрому" та аналітичного центру Bruegel.

Зараз важко говорити про збільшення поставок газу в Китай, адже попри публічні заяви путіна і російських чиновників, про жодні зрушення у будівництві газопроводу "Сила Сибіру-2" офіційно не повідомлялося.

За даними китайських ЗМІ, Китай не планує брати участь у фінансуванні будівництва цього газогону й вимагає від росії нових знижок на газ.

  • Після заклику путіна до чиновників пересісти на автомобілі виробництва рф, державні структури витратили 1,6 млрд рублів на придбання іномарок.

Таким чином російські чиновники чітко засвідчили, що красиве життя вони люблять більше, ніж виконувати заклики путіна. Крім того, звиклі до комфорту посадовці своїми діями дали однозначну характеристику продуктам російського автопрому, які нормальна людина не може назвати автомобілем.

  • Російський «суверенний рунет», який розробляли з 2017 року на вимогу путіна, не пройшов перевірку на міцність.

Під час масштабного збою в зоні .ru, який залишив без доступу до сайтів мільйони користувачів у росії та за кордоном, Роскомнагляд доручив операторам зв'язку перейти на національну систему доменних імен (НСДІ). При цьому перехід, який де-факто був би рівносильним запуску окремого, замкнутого інтернету для росії, провалився.

Збій рунету, який, можливо, став найбільшим за всю його історію, здивувала навіть урядовців. У кабміні рф відбулася екстрена нарада, але в чому причина того, що сталося, поки встановити не вдалося.

  • Російська влада, яка без зупинки репресує противників війни всередині країни, намагається дотягнутися і до своїх критиків за кордоном.

Міністерство закордонних справ рф дало вказівку своїм дипломатам переслідувати російських артистів та знаменитостей, які виступають проти путіна та розв'язаної ним війни, а також підтримують Україну. Оскільки робити це у західних країнах, які запровадили санкції та вислали сотні російських дипломатів, важко, полювання на критиків війни пропонується вести у так званих «дружніх» країнах.

Показовим є ситуація з групою «Би-2», яку все ж вдалося вивезти в Ізраїль і не допустити екстрадиції в Москву. Багато росіян цю ситуацію сприйняло як поразку дипломатії рф. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Лідери ЄС досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро. Рішення ухвалили всі 27 країн-членів Євросоюзу.

«Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону», – підкреслив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Президент України Володимир Зеленський подякував Мішелю і лідерам ЄС за допомогу.

«Дуже важливо, що рішення було ухвалене всіма 27 лідерами. Це вкотре доводить потужну єдність Євросоюзу. Продовження фінансової підтримки ЄС для України зміцнить нашу довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на росію», - написав глава держави.

  • У ЄС вказали, що ключову роль в управлінні програмою програми Ukraine Facility відіграватиме Рада Євросоюзу.

«На основі річного звіту Єврокомісії про реалізацію програми для України Європейська рада щороку проводитиме дебати щодо реалізації програми з метою надання рекомендацій».

Рішення Ради Євросоюзу будуть ухвалюватися кваліфікованою більшістю голосів для ухвалення та внесення змін до програми, а також для затвердження та призупинення виплат на основі відповідних оцінок та пропозицій Єврокомісії.

Лідери ЄС також зазначили, що у разі необхідності, через два роки Європейська рада може запросити Єврокомісію внести пропозицію для розгляду в контексті нової багаторічної фінансової рамки.

  • Низка європейських лідерів радісно відреагували на нарешті погоджене рішення Євросоюзу про 50 млрд євро на багаторічну макрофінансову підтримку України:

Прем’єр-міністр головуючої в Раді ЄС Бельгії Александр де Кроо зазначив, що рішення засвідчує збереження єдності всередині ЄС, та нагадав, що Україна веде боротьбу не лише за себе, а й за свободу для усіх європейців.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагадала, що йдеться не лише про кошти на допомогу Україні, а й про низку інших пріоритетів ЄС.

Прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що дуже задоволений домовленістю, і що вона забезпечує більшу структурованість, прозорість і прогнозованість допомоги.

«Сигнал для президента Зеленського і усіх українців абсолютно чіткий: Україні гарантована наша підтримка, зараз і надалі», – зазначив він.

Прем’єрка Латвії Евіка Сіліня назвала домовленість «чудовою новиною для безпеки Латвії та усієї Європи».

Прем’єрка Естонії Кая Каллас: «Це ще один доказ єдності у ЄС і того, що разом ми можемо досягати результатів. Важливий сигнал для України про те, що ЄС поруч з нею на довгий час, до перемоги».

  • Державний департамент США заперечив, що адміністрація президента Джо Байдена виступає проти членства України в НАТО. Про це сказав речник Державного департаменту США Метью Міллер, відповідаючи на питання, що нібито Адміністрація президента США виступає проти вступу України в Альянс.

«Ці повідомлення не відповідають дійсності. Ви чули, як сам президент, а також держсекретар неодноразово говорили про те, що Україна буде членом НАТО».

  • Під час національного молитовного сніданку у Вашингтоні президент США Джо Байден закликав усіх забезпечити продовження підтримки України у її рішучому протистоянні російській агресії.

На заході зібралися американські урядовці, члени Конгресу, духовні діячі, а також гості з інших країн.

«Ми працювали заради миру, безпеки та гідності українського народу, який демонструє неймовірну рішучість і стійкість проти агресії путіна, ми повинні продовжувати йому допомагати», - наголосив американський лідер.

  • До державного бюджету України надійшло близько 390 млн доларів від Японії, які вона виділила в межах проєкту Світового банку.

Кошти підуть на соціальний захист та відновлення сільського господарства в Україні.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему