31 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 31 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 31 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 707 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Вночі 31 січня росіяни атакували Україну 20 "Шахедами" та трьома ракетами "Іскандер-М".

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищено 14 ворожих БпЛА у межах Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Харківської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 52 бойових зіткнення.

Також ворог завдав 7 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби здійснено 3 безуспішні спроби штурму позицій наших військ.

  • На території військового аеродрому Бельбек у Криму пролунав вибух.

За словами очевидців, після вибуху, у сторону аеродрому їхали пожежні машини, а також карети швидкої допомоги.

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук підтвердив удар і подякував усім, хто долучився до атаки по аеродрому Бельбек.

Він також наголосив, що українські авіатори обов’язково повернуться додому на рідне летовище.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 5 артилерійських засобах та 4 засобах протиповітряної оборони противника.

 

Станом на ранок 31 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 385230 (+1090) осіб,
  • танків – 6310 (+10),
  • бойових броньованих машин – 11757 (+32),
  • артилерійських систем – 9195 (+51),
  • РСЗВ – 974 (+2),
  • засобів ППО – 663,
  • літаків – 332,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7100 (+16),
  • крилатих ракет – 1846,
  • кораблів/катерів – 23,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12231 (+40),
  • спеціальної техніки – 1452 (+4).

 

  • За спостереженнями аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), у рамках наступу зими-весни 2024 року росіяни свої імовірні тактичні досягнення в районі Куп'янська навряд чи зможуть перетворити на більш широкі механізовані маневри, необхідні для оперативно значущого просування.
  • Україна повернула з російського полону 207 військових та цивільних українців.

«Зараз є хороша новина. Саме таких новин ми всі чекаємо. Сьогодні вдалося звільнити з російського полону ще 207 українців. 180 рядових і сержантів. 27 офіцерів. Майже половина - захисники Маріуполя. Воїни Збройних сил, Нацгвардії, підрозділів Державної прикордонної служби та Національної поліції», - повідомив Президент Володимир Зеленський.

Він зауважив, що це вже 50-й обмін за час повномасштабної війни. Загалом вдалося повернути вже 3 тис. 35 людей.

«І ми зробимо все, щоб повернути кожного й кожну. Ми ні про кого не забули. По кожному прізвищу шукаємо».

У Координаційному штабі уточнили, що з полону звільнили 95 воїнів ЗСУ, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Тероборони й одного поліцейського.

У щонайменше 36 звільнених поранення або серйозні хвороби. Серед звільнених військовослужбовців - захисники Маріуполя, Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • До державного бюджету України вперше надійшли гроші, які були конфісковані в підсанкційних осіб.

Так, бюджет отримав 32 млн гривень, що раніше належали російським колаборантам Дмитру Вороні та Володимиру Сальдо. А ще українську скарбницю поповнили конфісковані кошти з підприємства російського олігарха Олега Дерипаски.

  • У Кабміні зазначили, що Україна вперше в історії проходить опалювальний сезон на газі власного видобутку. На сьогодні у сховищах – близько 10 мільярдів кубів газу.

«Нафтогаз України» і державне підприємство «Укргазвидобування» збільшили обсяги видобутку на 11%, а також відкрили нові свердловини видобутку газу доволі великого об'єму.

Україна також проходить цю зиму зі збалансованою електроенергосистемою.

  • У Міненерго вкотре закликали українців до розумного споживання» електроенергії.

«Дефіциту електроенергії в енергосистемі не зафіксовано. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб споживачів. Також планується комерційний імпорт електроенергії», – йдеться у повідомленні.

У резерві є вісім блоків теплової генерації, які буде підключено до мережі у разі потреби. Система збалансована, стабілізаційні графіки відключень не застосовуються, додали у відомстві.

Водночас важливо зменшити навантаження на енергосистему у пікові години споживання (з 10:00 до 12:00 та з 17:00 до 19:00 години).

  • Від початку повномасштабного вторгнення ворог завдав шкоди українському довкіллю на 2,2 трлн грн. За інформацією Міндовкілля, під час повномасштабного вторгнення зафіксовано майже 3,6 тис російських злочинів проти довкілля.

Крім того, сотні тисяч квадратних кілометрів землі потенційно забруднені мінами та снарядами.

Зараз спільна мета України й партнерів – змусити агресора заплатити за всі здійсненні злочини, зокрема злочини проти довкілля.

«Принцип "росія заплатить" для нас є надзвичайно важливим і фундаментальним. Очікуємо на дієві рішення з боку ЄС, США та інших країн, які дозволять спрямувати ресурси рф на допомогу Україні», – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

  • США та Україна після зустрічі в Києві представників Міноборони України з посадовцями Офісу генерального інспектора Пентагону підписали меморандум щодо контролю за використанням міжнародної допомоги, наданої Україні.

Метою меморандуму є посилення співпраці у сфері контролю за використанням міжнародної допомоги.

У рамках зустрічі міністр оборони Рустем Умєров розповів про запровадження у МОУ системи нагляду, менеджменту ризиків, відповідності, запобігання корупції у сфері закупівель, інструментів демократичного контролю у сфері оборони.

Міністр зазначив, що всі наглядові механізми мають належним чином запрацювати до кінця квітня.

  • До Києва прибула з візитом заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд. У неї заплановані зустрічі з представниками української влади, громадянського суспільства та ветеранами.
  • Протягом січня в Україні обстежили понад 21 тис га сільгоспземель, сертифікували нових операторів та відкрили доступ до державних стандартів в сфері протимінної діяльності.

Найбільше в січні обстежено земель сільгосппризначення в Херсонській області – майже 19,7 тис га. Понад 1,1 тис га обстежено в Миколаївській області, біля 200 га – в Харківській.

У грудні минулого року в Україні було 26 сертифікованих операторів, а зараз їх уже 29. Отже, спроможності збільшуються. Сьогодні триває роба над удосконаленням, цифровізацією та пришвидшенням процесів сертифікації.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська банківська система продовжує рухатися до «валютного голоду» у міру того, як санкції відрізають економіку від зв'язків із західними ринками, а клієнти виводять гроші за кордон.

За підсумками 2023 року запаси валюти на клієнтських рахунках у банках рф скоротилися на $30,9 млрд, або 16%, випливає із статистики ЦБ рф. Станом на 1 січня у банків залишилося $170,4 млрд клієнтської валюти — це мінімальний обсяг з листопада 2010 року.

Обсяг валюти на рахунках юросіб за рік зменшився на $16,1 млрд, а валютні рахунки громадян схудли на $8,1 млрд. За два роки війни, за даними Центробанку, банки втратили $107,7 млрд із валютних клієнтських рахунків — майже 40% від обсягу.

Самі банки також втрачають валютну ліквідність — головним чином готівку на рахунках за кордоном, якою забезпечують зобов'язання перед клієнтами. На кінець року обсяг таких банківських «валютних резервів» опустився до $44,7 млрд найнижчого рівня з пандемії-2020.

  • Державна Дума ухвалила законопроект про конфіскацію майна за фейки про російську армію.

Закон дозволяє конфіскувати гроші, цінності чи інше майно, які «використовуються або призначені для фінансування злочинної діяльності».

Путінський режим остаточно закручує гайки всім, хто має сміливість виступати проти влади чи критикувати її дії.

Наступним кроком може бути хіба що повернення до репресій 30-х років минулого століття з «воронками» та розстрільними трійками.

  • Зусилля російської держпропаганди, яка вселяє громадянам рф культ армії, війни та особистості президента, виявилися марними. Менше 10% росіян відчувають гордість за путіна, російські збройні сили та їхні дії на українському фронті. Це підтвердило опитування ВЦВГД, проведене в січні.

Згідно з дослідженням, більше половини громадян рф — 52% — стверджують, що відчувають «почуття гордості», коли «думають про росію». При цьому лише 9% респондентів сказали, що пишаються президентом та урядом.

Гордість за армію та російську зброю відчувають лише 5%, а за «перемоги у СВО» — 8%. Ідея повернення втраченої могутності у світі також не знайшла масового відгуку: «статус на міжнародній арені» та «зовнішню політику» як предмет гордості назвали лише 9%.

Активно насаджуваний культ Великої Вітчизняної війни виявився ще менш затребуваним: про гордість за перемогу над фашистською Німеччиною 1945 року заявили нікчемні 2% респондентів. Стільки ж, за даними ВЦВГД, відчувають «гордість» за «традиції та цінності», які Кремль просуває як нову основу державної політики. Російську медицину, технології та «порядок у країні» назвали предметом гордості лише 1% респондентів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єри Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петр Фіала, Естонії Кая Каллас та Нідерландів Марк Рютте написали спільний лист, в якому закликали до колективних зусиль для довгострокової підтримки України.

«Ми закликаємо друзів і партнерів України підтвердити свою прихильність стійкій довгостроковій військовій підтримці України як спільній європейській відповідальності. Це рішення має ухвалити кожна країна. Тільки тоді Україна зможе досягти успіху в захисті від російської агресії», – йдеться у зверненні.

Лідери урядів п'яти країн наполягають, що ЄС та його держави-члени повинні відновити свої зусилля та посилити військову підтримку. За їхніми словами, цей тягар настільки великий, що всі держави повинні зробити все можливе, щоб підтримати Україну.

У своєму зверненні лідери наголосили, що потрібно негайно передати Києву боєприпаси та системи озброєння, зокрема гаубиці, танки, безпілотні літальні апарати та засоби протиповітряної оборони, оскільки нові замовлення, які розміщують сьогодні, потраплять на поле бою лише наступного року.

Лідери наголосили, що росія ні на кого не чекає, тому потрібно діяти зараз.

«Якщо Україна програє, довгострокові наслідки та витрати будуть набагато вищими для всіх нас. Ми, європейці, несемо особливу відповідальність. Тому ми повинні діяти. Від цього залежить майбутнє Європи».

  • Уряд Німеччини оголосив про передачу Україні чергового пакета військової допомоги. Оновлений перелік оприлюднено на сайті німецького уряду, згідно зі списком, Україна отримала:
  • 24 бронетранспортери;
  • чотири гусеничні всюдиходи Bandvagn 206;
  • ракети до систем протиповітряної оборони IRIS-T SLS;
  • понад 1000 155-мм боєприпасів;
  • три танки для розмінування WISENT;
  • мостоукладальник BEAVER із запчастинами;
  • 14 мінних плугів;
  • морську систему розмінування, систему супутникового спостереження, а також чотири автомобілі для прикордонних служб;
  • 450 ланцюгів протиковзання, 194 тисячі пайків.
  • ЄС у рамках своєї навчальної місії планує підготувати ще 20 тисяч українських солдатів.

«Ми майже досягли мети підготувати 40 тисяч українських солдатів в рамках нашої навчальної місії для України. І сьогодні ми погодилися додати ще 20 тисяч військових до цієї місії, і це підніме планку до 60 тисяч підготовлених солдатів загалом», - сказав очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

За його словами, цифру у 60 тисяч планують досягти до кінця літа.

Боррель також повідомив, що Європейські інституції і країни-члени ЄС взяли зобов’язання виділити Україні цього року військову підтримку щонайменше на 21 мільярд євро.

«Згідно зі списком, наданим державами-членами, йдеться про 21 млрд євро на військову підтримку України, закладених у бюджети на 2024 рік», – заявив топдипломат.

Він наголосив, що це мінімум, оскільки окремі держави-члени ще не представили цифри своєї підтримки.

  • Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, водночас включивши туди запобіжники для агропродукції.

У Єврокомісії зазначають, що загальний імпорт з України до ЄС з жовтня 2022 до жовтня 2023 року зріс сягнув 24,3 млрд євро.

  • Міжнародний суд ООН виніс рішення за позовом України проти росії щодо порушення останньою Міжнародної конвенції про заборону расової дискримінації.

Суд визнав, що росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти. Президентка Суду Джоан Доног’ю, зокрема, звернула у вагу на дані про вибухове зменшення кількості школярів, що навчаються українською.  

Також суд підтвердив, що росія порушувала наказ цього Суду від 2017 року про тимчасові заходи (зокрема, щодо заборони Меджлісу). Але оскільки у підсумку суд не знайшов у цьому порушення Конвенції про заборону расової дискримінації, то жодних покарань за це росії не призначили.

  • Федеральна рада Швейцарії схвалила приєднання до майже всіх обмежувальних заходів дванадцятого санкційного пакета ЄС проти росії.

Швейцарія долучилась до заборони на імпорт російських діамантів, чавуну та скрапленого нафтового газу (LPG), а також заборонила експорт низки товарів подвійного призначення до рф, зокрема хімікатів, літієвих батарей, двигунів для дронів, верстатів і деталей до них.

Також росіянам заборонять контролювати у Швейцарії компанії з операцій із криптовалютою, буде посилений контроль за дотриманням стелі цін на російську нафту.

Додатково країна приєднується до заборони надавати компаніям з росії програмне забезпечення для управління підприємствами, промислового дизайну і виробництва.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему