30 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 30 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  30 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 706 доба розв’язаної росією широкомасштабної війни проти нашої держави й нашого народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 30 січня росіяни атакували Україну 35-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131".

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 15 ворожих БпЛА у межах Миколаївської, Сумської, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Харківської, Херсонської та Київської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 78 бойових зіткнень.

Ворог завдав 5 ракетних та 63 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби здійснено 13 безуспішних спроб штурму позицій наших військ.

  • В Управлінні стратегічних комунікацій Генштабу ЗСУ повідомили, що Збройні сили України уразили в тимчасово окупованому Криму радіолокаційну станцію ППО окупантів.

«Вранці 30 січня ЗСУ успішно уразили радіолокаційну станцію російської системи ППО поблизу селища Роздольне в тимчасово окупованому Криму».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження озброєння і військової техніки, 1 складу боєприпасів, 5 артилерійських засобах та 1 радіолокаційній станції противника.

 

Станом на ранок 30 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 384140 (+960) осіб,
  • танків – 6300 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 11725 (+29,
  • артилерійських систем – 9144 (+31),
  • РСЗВ – 972,
  • засоби ППО ? 663 (+3),
  • літаків – 332 (+1),
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7084 (+35),
  • крилаті ракети ? 1846,
  • кораблі /катери ? 23,
  • підводні човни - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12191 (+42),
  • спеціальна техніка ? 1448 (+5).

 

  • Головне управління розвідки Міноборони України оголосило набір добровольців у підрозділи активних дій української розвідки, які працюватимуть у тимчасово окупованому Криму.

«Приєднуйся до підрозділів активних дій ГУР МО України – і в тебе буде можливість влаштувати справжній гуркіт ворогам, де б вони не були і якби вони не ховалися», - йдеться в повідомленні ГУР.

Зазначається, що відповідні підрозділи активних дій реалізовують «найзухваліші плани» ГУР, від чого у російських військових «гуркотить по тилах».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Україна продемонструвала один із найкращих результатів у світі у рейтингу «Індекс сприйняття корупції», складеному організацією Transparency International за 2023 рік.

«36 балів зі 100 можливих отримала Україна в «Індексі сприйняття корупції» (Corruption Perceptions Index) за 2023 рік, і тепер наша країна посідає 104 місце поміж 180 країн. Зростання України на 3 бали – один із найкращих результатів за минулий рік у світі. Також Україна стала однією з 17 країн в цьогорічному СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за увесь час», - йдеться в повідомленні.

  • В уряді заявили, що для побутових споживачів тариф на електроенергію залишається незмінним: 2 гривні 64 копійки за кВтгод.

Загалом цієї зими Кабмін не планує зміни жодних тарифів для населення. Після того, як минулої зими 50% енергосистеми було уражено ворожими ракетами й дронами, Україна провела масштабні ремонти й додали в енергетику 2,2 ГВт потужності.

Зараз у жодному регіоні обмежень та відключень немає і не планується.

Крім того, було збільшено до 1,7 ГВт можливості імпорту електроенергії завдяки повній синхронізації із мережею ENTSO-E.

  • У Міноборони повідомили про перші результати роботи "Державного оператора тилу" - вдалося зекономити 3,3 млрд грн на закупівлі пально-мастильних матеріалів для ЗСУ.

У фокусі - підготовка до нової системи закупівлі харчування для військових.

  • У командуванні Сухопутних військ ЗСУ заявили, що інформація про можливий повторний наступ військ агресора на Харківщину не відповідає дійсності.

«Для того, щоб піти ще раз на Харків, необхідно провести ряд заходів, які в час "війни онлайн" провести непомітно для нас, для нашої розвідки, практично неможливо. Тому для того, щоби піти на Харків, їм треба зібрати дуже великі сили, яких у них немає. Поголів’я російської армії, яке знаходиться на північному кордоні, на Куп’янському напрямку, ми контролюємо, ми бачимо їхні переміщення, і відповідно, поки що загрози для Харкова з півночі саме немає. Там є інженерні укріплення, там знаходяться Сили оборони… Ситуація під контролем і теми для переживання у харків’ян немає».

  • Державна прикордонна служба збільшує свої бойові можливості: на базі Луганського прикордонного загону було створено ще один загін бригадного типу, який уже виконує завдання з відбиття російської агресії.

Він отримав назву "Помста" і входить до бригад Гвардії наступу. Це вже десята бригада Гвардії наступу.

У ДПСУ зазначають, що бойові можливості цього підрозділу зараз значно нарощені, є відповідні засоби – броньована техніка, спецавтомобілі, зенітні, артилерійські та протитанкові засоби, системи аеророзвідки та ударні БПЛА, засоби радіоелектронної боротьби та розвідки, сучасні ПЗРК, снайперське озброєння тощо.

Крім цього військовослужбовці Луганського загону пройшли численні навчання і злагодження, як в Україні, так і за кордоном: Великій Британії, Іспанії, Німеччині та інших країнах.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Економіка рф помітно "перегрівається" і дедалі більше залежить від продовження війни, витрати на яку діють на неї як наркотик. Про це заявив Віденський інститут міжнародних економічних досліджень WIIW.

Підживлювана бумом озброєнь російська економіка більше не може продовжувати своє швидке зростання.

«Вона працює на межі своїх можливостей і демонструє дедалі більше ознак перегріву».

За даними WIIW, минулого року економіка росії зросла на 3,5 відсотка. Але у зв'язку з високою інфляцією і ключовими банківськими ставками, які були підвищені до 16%, аналітики очікують, що цього року зростання становитиме лише 1,5 відсотка.

«росія все більше залежить від продовження війни. Величезні витрати на неї діють на економіку як наркотик».

  • Перед президентськими виборами в рф Центральна виборча комісія росії опублікувала декларацію про доходи диктатора путіна, де вказано, що з 2018 року накопичень на них зросла до майже 54,4 мільйона рублів.

У декларації путіна зазначено, що він володіє 77-метровою квартирою в Петербурзі та одним гаражем на 18 квадратних метрів.

Також не змінився список належних йому транспортних засобів: два ГАЗ М21, випущених у 1960 і 1965 роках, ВАЗ 2121 2009 року і причіп "Скіф" 1987 року.

Це лише офіційна декларація російського диктатора. Російські розслідувачі публікували раніше численні матеріали щодо коштовних активів путіна та його оточення. Зокрема, щодо резиденції на Валдаї чи палацу на березі Чорного моря біля Геленджика.

Днями центр "Досьє" опублікував відеорозслідування, присвячене неофіційній резиденції путіна в Карелії, яку почали будувати близько десяти років тому.

У розслідуванні йдеться, що на березі затоки Ладозького озера Мар'ялахті споруджені три будинки в сучасному стилі. На території також є два вертолітні майданчики, кілька пірсів для яхт, форелева ферма та господарство з коровами для виробництва мармурової яловичини.

За документами площа резиденції – близько 1 квадратного кілометра, але з урахуванням обгороджених лісів та заток виходить територія 4 квадратних кілометри. До неї включили навіть чотириметровий водоспад Мар'ялахті, який є частиною національного парку "Ладозькі шхери".

  • Поки путін облаштовує собі нові місця комфортного проживання, самі росіяни, так званий скрєпний народ, змушені жити без тепла, електрики й води. У багатьох населених пунктах продовжуються масштабні аварії, оскільки влада росії забирає гроші на ремонти житлово-комунального господарства і спрямовує їх на війну.

Як повідомляють ЗМІ, у Росії за два дні розвалилися два житлові будинки після рішення вдвічі скоротити витрати на аварійне житло.

Федеральний проект розселення аварійних будинків у 2024 році вирішили урізати на 60%.

  • Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що росія розпалює та використовує неоімперіалістичні та націоналістичні настрої в Європі, щоб вбити клин між Україною та її західними сусідами.

Аналітики інституту нагадують, що правий угорський політик і лідер партії "Наша Батьківщина" Ласло Тороцкоі 27 січня заявив, що Угорщина має претендувати на Закарпатську область України в разі поразки України у війні.

Водночас, румунський правий політик і лідер партії "Союз румунів" Клаудіу Тарзіу 29 січня наголосив, що Румунії необхідно "реінтегрувати" сусідні з Румунією території України, де проживало румунське населення, щоб зберегти суверенітет.

Експерти вважають, що російські джерела посилили заяви Тороцкоя та Тарзіу та підкреслили ці ультранаціоналістичні претензії Румунії та Угорщини на українську територію. До повномасштабного вторгнення росія пропонувала ідею "розподілу України" між рф та Заходом.

Президент Росії Володимир Путін та інші високопоставлені російські посадовці відновили цей наратив у грудні 2023 року, заявивши, що Україна нібито має історичні "територіальні суперечки" з Польщею, Румунією та Угорщиною, але може зберегти свій "суверенітет", якщо вся країна складатиметься з кордонів Львівської області.

Військові аналітики вважають, що російська ультранаціоналістична концепція "Русского мира", схоже, набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій і їхніх власних націоналістичних ідеологій.

  • Олімпійську збірну росії офіційно позбавили золотих нагород Олімпійських ігор-2022 у командному турнірі з фігурного катання після дискваліфікації на чотири роки російської фігуристки Каміли Валієвої через допінг-справу.

Відповідне рішення затвердив Міжнародний союз ковзанярів, врахувавши рішення CAS щодо дискваліфікації Валієвої.

У вердикті ISU вказано, що результати Валієвої у командному турнірі з фігурного катання (коротка та довільна програма) анульовані.

  • Росстат спрогнозував вимирання найбільших російських міст.

Природне зменшення населення у Москві, Санкт-Петербурзі та Нижньому Новгороді може перевищити 1,5 млн чоловік у найближчі 20 років.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони США Ллойд Остін зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом: говорили про критичну необхідність швидкого збільшення оборонного виробництва для потреб України.

«Кожен відзначив критичність швидкого збільшення оборонного виробництва для продовження підтримки України, поповнення запасів боєприпасів і обладнання Альянсу та задоволення підвищених вимог оборонних планів, прийнятих на Вільнюському саміті», - заявили в Міністерстві оборони США. 

  • Комітет з політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив проект резолюції щодо конфіскації заморожених у країнах Заходу російських активів та їхнє спрямування на відбудову України.

Комітет заявляє, що росія як країна-агресор має надати «повну компенсацію за шкоду, завдану її протиправними діями на міжнародному рівні, у тому числі за руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні збитки та інші негативні наслідки».

На цьому етапі йдеться лише про проект і він ще не схвалений на рівні ПАРЄ.

У тексті пропонують, щоби Рада Європи очолила процес «вилучення російських державних активів та їхнє використання на відбудову України», відзначаючи, що на червень 2023 року завдані Україні збитки внаслідок війни оцінювали у 416 млрд доларів США

Комітет рекомендує створити міжнародний компенсаційний механізм під егідою Ради Європи, що передбачало би створення міжнародного трастового фонду, до якого передали б активи з країн-учасниць Ради Європи та інших держав.

  • Україна та Бельгія підписали меморандум, який покликаний дати поштовх розвитку двосторонніх відносин, зокрема у сфері оборонного виробництва.

Ідеться про плани щодо спільного виробництва певних типів та видів озброєнь, організації ремонту, підготовки спеціалістів та технічного персоналу. Крім того, передбачається реалізація інших заходів, спрямованих на розбудову в Україні сучасної оборонної індустрії.

  • Велика Британія з червня 2022 року видала військовим ЗСУ понад 2,2 млн одиниць спорядження.

«Понад 34 000 солдатів отримали комплекти в чорній сумці, що містить 65-70 предметів, включно з черевиками, шоломом та бронежилетом».

Після прибуття до Великої Британії для навчання в рамках програми Oр Interfleх українські військові отримують необхідні для служби речі на суму близько $3 тис. у логістичному центрі.

Українським новобранцям надають форму, взуття, засоби захисту, аптечку, мультитул, рюкзак і сумку, а також "багато корисних "дрібничок", які знадобляться як під час тренувань, так і на передовій під час повернення в Україну".

  • Міноборони Великобританії оголосило черговий етап фінансування Сил оборони України в рамках ініціативи IFU.

Одне з основних завдань — боротьба з дронами. І з тактичними на лінії зіткнення, і з оперативними баражувальними боєприпасами.

Британці рекомендують зосередитися на малих радарах для ППО, на кшталт того самого Giraffe AMB.

Друге ключове завдання — збір, за колишнім Варшавським пактом, ракет до «Кубів», «Стріл», ПЗРК «Ігла».

  • Уряд Об’єднаних Арабських Еміратів передав Україні гуманітарну допомогу у вигляді 27 евакуаційних автомобілів швидкої допомоги: вони обладнані всім необхідним для екстреного порятунку людей навіть в умовах бездоріжжя.

Це друга партія спецтранспорту від ОАЕ, яка прибула в Україну.  

  • Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель заявив, що безпека Європи буде поставлена під загрозу, якщо путін виграє війну в Україні.

«Ми знову чуємо, що Україна не може перемогти й що підтримка Заходу не буде тривалою. І знову з'являються спокуси примирення. Ці ідеї були помилковими у 2022 році, і вони залишаються помилковими сьогодні. Ми не повинні дозволити їм формувати нашу політику щодо України».

Він наголосив, що путін може погодитися на перемир'я лише на його умовах, додавши, що російський президент говорить про "денацифікацію", "демілітаризацію" і "демонтаж". Три слова, які означають лише одне - капітуляцію.

«Замість того щоб шукати примирення, ми повинні пам'ятати уроки, які ми засвоїли з 2022 року, уникати повторення помилок, яких ми припустилися, і подвоїти наші зусилля в тих сферах, де ми досягли успіху», - пояснив дипломат.

  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Європа має бути готовою більше вкладатися у допомогу Україні, на випадок, якщо підтримка з боку США ослабне.

Макрон сказав, що європейські країни мають бути готовими підтримувати Україну «у довгостроковій перспективі» та компенсувати зменшення американської допомоги, якщо так станеться.

«Ми маємо так спланувати свої дії, щоб якби США зробили суверенний вибір і призупинили допомогу або зменшили її, то це не вплинуло би на ситуацію на місці».

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна обов’язково стане членом НАТО, адже двері Північноатлантичного альянсу для неї відкриті.

«Гадаю, процес, який ми спостерігаємо впродовж рекордно короткого часу - спочатку з Фінляндією, а тепер зі Швецією - демонструє, що двері НАТО відкриті, вони залишаються відкритими, в тому числі для України, яка стане членом НАТО».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему