29 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 29 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 29 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 705 день повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Уночі 29 січня окупанти запустили по Україні 8 ударних безпілотників типу "Shahed-136/131".

Усі дрони знищила ППО у межах Миколаївської, Дніпропетровської, Хмельницької та Рівненської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 51 бойове зіткнення.

Ворог завдав 6 ракетних ударів зенітними керованими ракетами С-300 по цивільній інфраструктурі Мирнограду Донецької та Музиківки Херсонської областей. Також противник завдав 64 авіаційних удари, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби здійснено 7 безуспішних спроб штурму позицій наших військ.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 засобах протиповітряної оборони, 4 артилерійських засобах та станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 29 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 383 180 (+1 070) осіб,
  • танків – 6 290 (+10),
  • бойових броньованих машин − 11 696 (+25),
  • артилерійських систем − 9 113 (+16),
  • РСЗВ − 972,
  • засобів ППО − 660,
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 049 (+8),
  • крилатих ракет − 1 846 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 149 (+46),
  • спеціальної техніки − 1 443 (+7).

 

  • Сили оборони України за тиждень знищили 6080 російських загарбників і 952 одиниці ворожої техніки та озброєння, зокрема 99 танків, 105 безпілотників і 222 артилерійські системи.
  • Центр протидії дезінформації попереджає, що ворог надсилає на електронні скриньки українців повідомлення нібито від "Офісу президента України".

«На електронні скриньки українців почали приходити повідомлення нібито від Офісу президента України. У них йдеться про "припинення вогню з рф" та "передачу країні-агресору частини територій". Насправді поширювані повідомлення – фейк російської ІПСО, яка має на меті вплинути на морально-психологічний стан громадян України та дискредитувати керівництво держави».

У ЦПД просять не переходити за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс, та вводити конфіденційні дані на підозрілих сайтах.

У ЦПД також радять завантажувати програми й застосунки лише з офіційних джерел, використовувати антивірусне програмне забезпечення і вчасно операційну систему.

  • Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснює, що Україна використовує перехоплені та вцілілі дрони-камікадзе, щоб поповнити доказову базу воєнних злочинів рф.

Найцінніше в цих дронах Shahed – це інформація і докази для міжнародних партнерів України, що санкції працюють недостатньо і ворогам вдається отримувати західні мікросхеми для створення зброї і знищення українців. Крім того, завдяки таким вцілілим Shahed українські захисники досліджують, як саме з ними можна боротися.

  • Координаційний штаб ухвалив рішення про примусову евакуацію з дев’яти сіл Мар’їнської та Очеретинської територіальних громад Донецької області.

Ідеться про Антонівку, Іллінку, Зоряне, Олександропіль, Желанне Друге, Межове, Восход, Новоселівку Першу та Желанне.

За даними Донецької ОВА, станом на 24 січня у вказаних територіальних громадах перебувало 72 дитини. Їх разом із батьками необхідно евакуювати до більш безпечних районів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський у річницю бою під Крутами вшанував пам’ять українських героїв на Аскольдовій могилі.

«Усі наші герої, усі, хто віддав життя за українську незалежність, свободу й майбутнє, – назавжди в історії нашого народу. Пам'ятаємо кожного й кожну! Вічна слава і вдячність захисникам і захисницям України!»

  • Володимир Зеленський дав інтерв’ю німецькому телеканалу ARD. Основні тези:

Про фронт і тил:

«У нас 880 тисяч (бійців), у нас мільйонна армія, а при цьому у нас 30 мільйонів громадян працюють, а може й більше – сказати точно не можу, тому що ми не знаємо: 6,5 чи 7,5 мільйонів людей виїхали від початку».

Президент наголосив, що в Україні велика армія, але усі, хто є в країні, захищають Європу і світ на своїх робочих місцях.

Про українців, які виїхали:

«Ми б хотіли, щоб люди, які виїхали поза законом, які мобілізаційного віку, були в Україні. І питання не в тому, знову таки підтверджую, що вони всі повинні бути на фронті, – у нас велика армія, – питання в справедливості. Ці люди повинні сплачувати податки. Є люди, які поїхали і не повернулися. Вони не повернулися на свою роботу. Це їхнє право. Але якщо вони громадяни України, вони б мали сплачувати податки – бажано в Україну. Тому що ці гроші ми потім віддаємо нашим військовим, нашим солдатам, які нас захищають. І захищають не тільки Україну».

Про втрати росіян:

«Перший рік війни росія зовсім не користувалася, мені здається, математикою й просто викидала своїх людей. Але вони до них ставляться як до м’яса. І я не впевнений, що це виснаження для них. Їм все одно: 1, 2, 3 мільйони – скільки загине. І зараз у нас є, наприклад, Авдіївка. Ви просто навіть не уявляєте: це паркани з їхніх людей, просто лежать люди на полі бою один на одному – це вже паркани трупів, вони їх навіть не забирають».

Про мобілізацію:

«Тільки по-справедливості. В питанні мобілізації важливий момент демобілізації. Багато хто відвоював багато днів. Є люди, які 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави, як кожен українець. Вдячності замало від суспільства, я вважаю.

Треба справедливі ротації, треба давати широкі відпустки. Грошима все прикрити не можна. Хоча заробітні плати високі, але, тим не менше, треба справедливість у цьому напрямку.

І так само я очікую від військових сьогодні закону про справедливу мобілізацію або продовження, або зміни до закону – можна по-різному це називати. У будь-якому випадку, я б хотів, щоб це був комплексний, справедливий законопроєкт. Ось і все. Їхнє завдання сьогодні це зробити.

Ніхто не говорить, що це популярне рішення чи непопулярне. Але, мені здається, важливо, щоб військові підготували разом із Міністерством оборони підготували справедливу відповідь на це питання».

Як зупинити росію:

«Треба вірити в себе, вірити в народ, в Україну, вірити в партнерів і вірити в мир. Тому що будь-яка війна закінчується. Я вважаю, що ми знаходимося в дуже складному моменті. І геополітично, і фінансово все ж таки можна зупинити росію з цією війною. Не допустити зруйнування України. Не допустити знищення нашої нації. Не допустити глобальної міграції. Не допустити третьої світової війни».

  • Голова Національного банку Андрій пишний анонсував другий етап валютної лібералізації та валютних пом'якшень.

«У нас попереду другий етап валютної лібералізації, пом'якшення валютних обмежень, який передбачає певні послаблення щодо торгового фінансування. Який передбачає, в тому числі й можливість сплати відсотків по зобов'язаннях українських емітентів», - сказав він.

  • До Києва прибули троє генеральних інспекторів зі Сполучених Штатів Америки для серії зустрічей з розпорядниками наданої США допомоги.

Їхні зустрічі з виконавцями програм, партнерами й українським урядом сприяють нагляду та підзвітності за допомогою Україні, що надається США.

  • МЗС України повідомило, що перемовини міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сійярто в Ужгороді тривали більше шести годин.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що переговори з Сійярто засвідчили взаємне прагнення Києва й Будапешта провести зустріч на найвищому рівні. Конкретні дати не обговорювалися, але обидві сторони висловили зацікавленість, щоб зустріч відбулася якомога швидше.

Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна налаштована на остаточне вирішення суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин, для цього буде працювати спеціальна комісія під егідою МЗС, щоб за 10 днів внести остаточну ясність.

«Ми попросили угорську сторону надати нам вичерпний перелік питань, які у неї є до питання захисту прав представників меншин, ми цей перелік отримали. Ми домовилися, що під егідою МЗС ми зберемо спеціальну комісію, в якої є одна дуже проста задача:  через десять днів вона має представити на розгляд урядів обох країн, конкретне розуміння, як і що з того переліку запитань, які ми отримали, потребує вирішення, або вже врегульовано».

Міністр уточнив, що питанню нацменшин була присвячена значна частина зустрічі в Ужгороді. За його словами, якщо раніше в питанні нацменшин ішлося про ухвалення рішень у контексті членства України в ЄС, то тепер є бажання мати цю дискусію на двосторонньому рівні, для того щоб «остаточно врегулювати питання, яке принципово вже вирішено в інтересах усіх нацменшин».

  • Міністерство оборони оголосило про призначення Марини Безрукової очільницею "Агенції оборонних закупівель".

«Міноборони вибудовує нову архітектуру закупівель, яка унеможливить прояви корупції та буде відповідати стандартам НАТО. Зміна менеджменту - це перший крок до кардинального перезавантаження "Агенції оборонних закупівель. Наш пріоритет - це своєчасне та якісне забезпечення наших воїнів усім необхідним. Без простору для корупції»,- заявили в міністерстві.

Наступний етап трансформації Агенції - створення Наглядової ради з професійних та компетентних менеджерів міжнародного рівня.

Марина Безрукова має понад 20 років досвіду в управлінні ланцюгами постачання та розвитку партнерства з іноземними компаніями (США, Канада, Європа, Близький Схід, Африка). У 2017-2024 роках вона працювала в "Укренерго", де розробила та впровадила сучасну політику закупівель.

  • Угорський ультраправий політик Ласло Тороцкої зробив скандальну заяву, що «вимагатиме Закарпаття, якщо Україна паде». На ці цинічні слова різко відповів глава українського МЗС Дмитро Кулеба, наголосивши, що у противників України нічого не вийде.

«Якщо путін обламав свої зуби об Україну, то окремі угорські політики, які висловлюють такі заяви, обламають їх тим більше».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • 2023 рік став у росії антирекордним за народжуваністю, перегнавши навіть кризовий 1999-й.

Згідно з динамікою, цей рік може стати новим антирекордом з кінця 18 століття. І все це під гучні заклики самого путіна та його оточення, що росіянам треба народжувати більше дітей.

Однак народ не обманеш, люди на підсвідомому рівні розуміють, що найближчим часом росію нічого доброго не чекає, тому вигодувати й виховати дітей буде складно. Крім того, таке становище – чітка відповідь народу владі. Люди не хочуть народжувати дітей, яких путін відправить на війну, гинути за інтереси влади.

  • путін відмовився брати участь у передвиборчих дебатах. Він настільки боїться, що навіть не хоче зустрітися публічно для питань і відповідей із тими людьми, які, за фактом, підтримують його владу.

Експерти зазначають, що путін жодного разу не брав участь у передвиборчих дебатах.

  • путін збирається в лютому відвідати Туреччину. В апараті президента рф заявляють, що «українська тематика, напевно, буде одним з основних предметів переговорів».

Як стверджують аналітики, путін останнім часом намагається розширити коло своїх «друзів», до яких входять диктаторські режими Ірану й КНДР.

  • Кількість доступних у російських аптеках ліків продовжує скорочуватися: 2023 року з асортименту зникли 2,2 тис. торгових позицій. Загалом на аптечних полицях за підсумками року було доступно 19,4 тис. лікарських засобів, або на 11% менше, ніж роком раніше.

Найшвидше за рік скоротилося число найдешевших препаратів – вартістю до 100 руб. за упакування. Їх стало на 24% менше рік до року.

  • Суд у Ростовській області рф засудив місцеву жительку Євгенію Майбороду до п?яти з половиною років колонії у справі про так звані «фейки» про російську армію.

Cуд визнав, що 72-річна пенсіонерка поширювала у мережі "ВКонтакте" «фейки» з мотивів політичної ненависті та заклики до екстремістської діяльності. На сторінці пенсіонерки у "ВКонтакте" містилося багато антивоєнних постів, у тому числі такі, які порівнюють російську владу з керівництвом нацистської Німеччини.

Пенсіонерка визнала авторство постів та пояснила їх тим, що її брат у Дніпрі опинився під завалами будівлі, в яку влучили снаряди.

У січні 2023 року пенсіонерку оштрафували на 40 тисяч рублів за статтею про дискредитацію російської армії у мережі «ВКонтакте».  

За підрахунками «ОВД-Инфо», справи за антивоєнну позицію в росії порушили щонайменше проти 830 людей, у тому числі проти не менш як 250 – за статтею про фейки про російську армію.

Зараз путінський режим дає реальні строки людям за пости в соцмережах, водночас випускає з тюрем убивць, ґвалтівників та злодіїв, яких відправляє на війну ,а потім амністує й усілякими способами героїзує в суспільстві. Як стверджують самі помірковані росіяни, таке суспільство приречене на деградацію та розпад.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада Європейського Союзу продовжила на наступні пів року економічні санкції проти росії, запроваджені за агресію проти України.

Ідеться про всі економічні обмеження, запроваджені ЄС проти Росії, починаючи з перших санкцій у липні 2014 року.

У комюніке наголосили, що ЄС вважає за потрібне зберігати усі санкції доти, доки росія продовжує застосовувати силу і порушувати міжнародне право.

  • Канада допоможе відбудовувати 19 українських громад з семи областей. Відповідний меморандум підписали в межах ініціативи CLIR – спільна ініціатива України і посольства та уряду Канади, мета якої – зробити так, щоб відбудова стосувалася не тільки інфраструктури й економіки, а також соціальних послуг, які надаються на рівні громад.
  • Республіка Корея допоможе Україні відновити пошкоджену через повномасштабну війну водогосподарську інфраструктуру. Пілотним проектом стане Козаровицька дамба.

«Козаровицька дамба була пошкоджена у перші дні повномасштабного вторгнення та мала оборонне значення для захисту міста Києва. Зараз вона потребує термінового відновлення. Вартість робіт оцінили в 14 млн $. У відновленні допоможуть дві корейських компанії: K-Water і KOICA».

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України додали, що відновлення Козаровицької дамби дасть змогу захистити від підтоплення населені пункти на узбережжі річки Ірпінь нижче Київського водосховища.

  • Розпочато постачання Україні дронів Trinity від німецького виробника безпілотників Quantum-Systems.

«Україна вводить ще один безпілотник. Німецький виробник дронів Quantum-Systems розпочав постачання 100 дронів Trinity різних моделей за графіком», - йдеться у повідомленні.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему