24 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 24 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 24 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Сьогодні рівно 700 днів з моменту широкомасштабного нападу на територію України з боку росії. Весь наш народ героїчно бореться проти окупантів і не дає Кремлю реалізувати жоден із його планів.

  • Водночас рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 50 бойових зіткнень.

Також ворог завдав 2 ракетних та 53 авіаційних удари, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 7 безуспішних штурмів позицій наших військ.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 24 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 378 660 (+840) осіб,
  • танків – 6 227 (+13),
  • бойових броньованих машин − 11 579 (+31),
  • артилерійських систем − 9 008 (+61),
  • РСЗВ − 971 (+1),
  • засобів ППО − 659 (+2),
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 998 (+37),
  • крилатих ракет − 1 842 (+22),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 005 (+49),
  • спеціальної техніки − 1 416 (+7).

 

  • Після появи інформації щодо падіння в росії Іл-76 Генеральний штаб ЗСУ видав заяву, що продовжить контроль за повітряним простором для знищення терористичної загрози, у тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку.

Збройні сили України вживають усіх заходів для захисту України та українців.

У ГШ нагадали, що неспроможність противника досягти будь-яких результатів на полі бою, продовжує його стратегію терору, зокрема і на Харківському напрямку. Лише за останній тиждень противник завдав 19 ракетних ударів по Харківщині.

Зафіксована інтенсивність обстрілів прямо пов’язана із зростанням кількості військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода. Тому наші Сили оборони

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна будує масштабну трирівневу лінію оборонних рубежів на усіх напрямках.

«Уряд виділив на це десятки мільярдів гривень. Такий захист дозволить як стримувати ворога, так і просуватися вперед».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • За підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо глава уряду України Денис Шмигаль підписав в Ужгороді спільну заяву, яка покликана посилити двосторонні відносини.

Заява відзначає тверду та послідовну підтримку Словаччиною європейської інтеграції України. Вона також висловлює підтримку "формули миру" Президента Володимира Зеленського і наголошує на важливості участі Словаччини у відновленні України та призначення віцепрем'єр-міністра з плану відновлення, стійкості та економіки знань Словацької Республіки.

Заява підтверджує важливість участі Словаччини у гуманітарному розмінуванні України та відзначає важливість спільних зусиль щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, підвищення транзитного потенціалу для експорту української сільськогосподарської продукції.

Після зустрічі Денис Шмигаль повідомив, що уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу та підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку ЄС.

  • РНБО ухвалила рішення щодо економічної безпеки під час воєнного стану, пов’язане з тиском на український бізнес.

За словами Президента Володимира Зеленського, буде сформовано Раду з підтримки підприємництва, до якої увійдуть відомі представники бізнесу різних галузей.

Також прийнято рішення щодо змін у роботі Бюро економічної безпеки та деяких законів, щоб максимально обмежити потенціал будь-якого можливого тиску на білий, легальний бізнес.  

Президент повідомив, що РНБО запровадила мораторій на проведення процесуальних дій, які можуть заблокувати роботу компаній, терміном на три місяці.

«Чітко визначені кроки, які допоможуть і українським підприємцям, і державним інституціям вирішити увесь той комплекс проблем, про який багато говорилося цими тижнями», — прокоментував Володимир Зеленський.

Водночас Президент закликав підприємців виконати «свою частину домовленостей» — платити податки, працювати легально та не співпрацювати з країною-агресором.

  • Україна готується до потенційної пандемії «хвороби Х» на основі здобутого досвіду під час пандемії COVID-19.

У МОЗ заявили, що в системі охорони здоров’я забезпечили кадровий ресурс, покращили матеріальну технічну базу й запустили глобальне партнерство, яке дозволяє бути готовими до викликів, пов’язаних з "хворобою Х".

Протягом останніх 3 років влада майже вдвічі збільшила фінансування галузі охорони здоров’я – у 2021 році держава виділяла 2,6 млрд грн, а зараз – 4,9 млрд грн.

Міністерство посилило співпрацю із країнами Європи, щоб у разі необхідності, Україна могла отримати необхідні ліки з інших держав.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Держдума рф ухвалила у першому читанні закон, що посилює покарання за так звані "фейки" про російську армію та публічний осуд диктатури. Скоро у росії будуть не тільки саджати надовго до в'язниці тих, хто наважився публічно виступити проти путінської "СВО" й інших проявів диктатури, а й відбирати у них нерухомість, гроші та цінності.

Ухвалення законопроекту відбулося через 2 дні після внесення його в парламент. Такий поспіх є черговим підтвердженням, що путінський режим намагається максимально швидко «закрутити гайки» для унеможливлення будь-яких форм протесту, залякування опозиції та знищення тих людей, які намагаються протистояти путінському оточенню.

  • Російська влада різко скоротила витрати на держзакупівлі ліків, щоб заощадити гроші в бюджеті, який витратив понад 11 трлн рублів на армію за останні два роки і планує виділити ще стільки ж 2024 року.

За січень-листопад 2023 року держзамовники всіх рівнів, включаючи федеральний та регіональний, придбали ліків на 649,8 млрд. рублів. Порівняно з тим же періодом 2022 року, держзакупівлі медикаментів впали на 23%. Ідеться про закупівлю для забезпечення терапією пільговиків, людей із різними тяжкими захворюваннями, а також пацієнтів у лікарнях.

  • Уряд рф скасував участь росії в міжнародній виставці ЕКСПО-2025, що відбудеться в японській Осаці.

ЕКСПО – найпрестижніша міжнародна виставка у світі, яка є символом індустріалізації та відкритим майданчиком для демонстрації технічних та технологічних досягнень країн.

росії там показати нічого, адже практично все, що вона зараз виробляє, купується в Китаї.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна отримає від Канади 10 багатофункціональних надувних суден на загальну суму 15 млн доларів США.

Як оголосили в Міністерстві оборони Канади, багатомоторні надувні човни з жорстким корпусом допомагатимуть Україні в різноманітних морських операціях, включаючи пошук і порятунок, транспортування військ і вантажів, спостереження та розвідку.

Судна, а також запасні деталі до них, мають надійти до України до кінця весни цього року.

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус після 18-го "Рамштайну", заявив про те, що Україна отримає 6 гвинтокрилів Sea King із німецького військового запасу.

Поставка гвинтокрилів розпочнеться з другого кварталу 2024 року.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав європейські країни збільшити обсяги поставок озброєнь Україні, побоюючись, що допомога з боку США може припинитися.

«Європа повинна робити більше для підтримки України у її захистіВнески, які європейські країни виділили на 2024 рік, поки що недостатньо великі».

Шольц закликав обговорити, як кожна країна може «значно розширити підтримку» Києва.

  • Міністр оборони Британії Грант Шаппс наголосив, що 2024 рік може стати визначальним у тому, як далі складеться доля України, і це значною мірою залежить від дій західних союзників. Він констатував, що росія збільшує витрати на війну і не турбується про те, скільки ще своїх військових покладе на фронті.

«путін вважає, що Захід можна "вимотати" Він вірить, що у нас не вистачить стратегічного терпіння. А ми маємо довести, що він помиляється… У цей визначний "рік демократії" доля України – у руках Заходу. І ми не можемо їх підвести... Ми маємо втримати імпульс. І для цього потрібно більше дипломатичної, економічної та військової підтримки. Неможливо допустити перемогу путіна. Це не лише додасть йому впевненості та поставить під загрозу наших партнерів у Східній Європі, а й надішле сигнал Китаю… Не може бути ніяких коливань. Ніяких спроб "маневрувати посередині" і вичікувань, куди подме вітер».

  • Financial Times із посиланням на власні джерела пише, що ЄС готує нові санкції проти росії та фінансову підтримку для Києва напередодні других роковин повномасштабного вторгнення рф, намагаючись відновити зменшення обсягів західної допомоги Україні.

«Пакет включає 13-й набір обмежень для юридичних і фізичних осіб, пов'язаних з повномасштабним вторгненням рф в Україну у лютому 2022 року, а також довгоочікувану угоду про виділення Києву 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років, частина з яких може бути виплачена одразу після укладення угоди. Ще 5 млрд євро військової допомоги на рік і рішення передати Україні прибутки, отриманих від заморожених активів Росії, також є частиною загального набору заходів підтримки», - пише газета.

  • Естонія приєднується до британської програми Ор Interfleks із навчання українських військових.

«Естонія оголосила про приєднання до навчальної операції Interfleks під керівництвом Великобританії. Ор Interfleks надала понад 34 тис. українським солдатам основні навички ведення бойових дій на передовій», - йдеться у заяві.

  • Данія виділяє 91 мільйон данських крон (понад 12 млн євро), які виділять на проекти з кібербезпеки ЗСУ та Міністерства оборони України.

Ці кошти є важливим внеском у довгострокову підтримку зміцнення кіберзахисту України.

«З початку вторгнення Данія зробила значний внесок у боротьбу України за свободу, це також стосується кіберсфери. Ми кілька разів передавали пожертви на підтримку кіберзахисту та критичної ІТ-інфраструктури в Україні. Тому також природно, що ми робимо внесок у підтримку України в тій сфері, де ми вже активно працюємо».

  • Уряд Латвії ухвалив рішення безоплатно передати Україні ще одну партію автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв.

Дев'ять автомобілів призначені армійським частинам Міноборони України, комунальному медичному підприємству в Ізюмському районі Харківської області, Арбузинській сільраді Миколаївської області, військовій частині Нацгвардії, Кам'янець-Подільській райраді Хмельницької області та Китайгородській сільраді Хмельницької області.

Загалом Латвія передасть Україні партію з 14 автівок, загальна ринкова вартість яких становить понад 100 тисяч євро.

Минулого року Латвія сумарно відправила в Україну 271 автомобіль, конфіскований у нетверезих водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему