24 Січня 2024
Новини

росія не попереджала, що полонених можуть доставити літаком, - ГУР

росія не попереджала, що полонених можуть доставити літаком, - ГУР
Про перевезення українських полонених на точку обміну літаком росія не попереджала. 

Наразі немає достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме перебував на борту російського літака Іл-76, який упав у Бєлгородській області рф. Про це йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міноборони. Розвідники офіційно підтвердили, що 24 січня мав відбутися обмін полоненими, але не відбувся. 

Україна зі свого боку виконала всі домовленості для підготовки обміну. російських полонених вчасно доставили на обумовлену точку для обміну, де вони перебували в безпеці. 

Безпеку українських військових повинна була забезпечити російська сторона. Водночас українську сторону не попередили про необхідність забезпечити безпеку повітряного простору в районі міста Бєлгород на той час. Хоча це неодноразово робилось у минулому. 

Україні не повідомили про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставлення полонених. Адже доставка полонених відбувається і літаками, і залізницею, і машинами.

У ГУР зазначають: це може свідчити про навмисні дії росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. 

«Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну. Виходячи з цього, може йтися про сплановані та навмисні дії рф для дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, вранці 24 січня російські Telegram-канали, які пов'язують з російськими силовиками, повідомили, що у регіоні впав Іл-76 — військово-транспортний літак, призначений для транспортування і десантування особового складу, техніки та вантажів різного призначення. Повідомлялося про десятки загиблих, які були на борту.

«Українська правда» з посиланням на джерела у Силах оборони повідомила, що збиття російського Іл-76 — це робота ЗСУ. У Генштабі повідомили виданню, що літак перевозив ракети до комплексів С-300, якими росіяни обстрілюють Харківщину. «Інтерфакс-Україна» з посиланням на поінформоване джерело, близьке до Міноборони України, пише, що російський літак Іл-76 був збитий на зльоті.

Джерело NV у Повітряних силах ЗСУ повідомило, що цим літаком Іл-76 кілька разів на день підвозять боєприпаси на фронт: «Це їхній перевірений маршрут, яким вони щонайменше тричі на день підвозять не тільки боєприпаси, а й С-300. Ми впевнені, що полонених там не було».

Тим часом кремлівські ЗМІ із посиланням на Міноборони росії пишуть, що на борту Іл-76 нібито були 65 українських військовополонених, яких перевозили для обміну, а також 6 членів екіпажу та троє супроводжуючих. У росії заявляють, нібито 24 січня готувався великий обмін полоненими, яких везли літаком, і українську сторону нібито про це попередили.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: авіація, росія, війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали