19 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 19 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 19 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 695 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 87 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетний та 16 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 9 безуспішних штурмів позицій наших військ.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 артилерійських засоби противника.

 

Станом на ранок 19 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 374 520 (+920) осіб,
  • танків – 6 167 (+20),
  • бойових броньованих машин − 11 445 (+35),
  • артилерійських систем − 8 854 (+19),
  • РСЗВ − 966,
  • засобів ППО − 654 (+1),
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 929 (+4),
  • крилатих ракет − 1 818,
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 831 (+37),
  • спеціальної техніки − 1 384 (+4).

 

  • Кримські агенти партизанського руху «Атеш» виявили потоплений російський сторожовий корабель типу "Тарантул" на пристані бухти "Графська" у тимчасово окупованому Севастополі.

Як припускає рух «Атеш», корабель підбили під час атаки морськими дронами на військові об'єкти російських окупантів кілька тижнів тому.

  • Британська розвідка розповіла, що після втрати літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 росія з більшою обачністю використовує інший А-50 - над сухопутною територією рф поблизу Краснодарського краю.

Розвідники пояснюють, що це свідчить про зниження готовності рф ризикувати літаками та намагання зберегти решту А-50 на шкоду їхній загальній ефективності в Україні.

«Попри відсутність офіційної позиції рф щодо втрати А-50, така активність демонструє мовчазне визнання росією успішної операції, проведеної українцями проти високоцінного об'єкта».

  • У Головному управлінні розвідки України заявили, що ураження російської нафтобази у Клинцях негативно впливає на постачання армії окупанта і збільшує можливості для маневру українській армії.

База задіяна в постачанні окупаційного корпусу паливо-мастильними матеріалами і не тільки, її знищення ускладнює логістику для окупантів. Це зриває графіки постачання, графіки забезпечення. Відповідно, дає простір і запас часу для маневру для наших захисників.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський вручив сертифікати на отримання квартир захисникам, яким надано звання Героя України, та членам сімей загиблих бійців.

«Кожен із наших героїв — Героїв України — заслуговує на найвищу шану та вдячність нашої держави й усіх наших людей. Це воїни, чия хоробрість є порятунком для України та справедливим покаранням для російських окупантів», — зазначив глава держави.

Президент наголосив, що держава «завжди буде вдячна своїм Героям, завжди берегтиме пам'ять про те, що зробили наші Герої».

«І завжди Україна буде країною достойною, що поважає своїх Героїв — кожного й кожну, своїх людей, свою історію і незалежність», — додав президент.

  • Кабінет Міністрів України виділив 17,5 млрд грн на облаштування оборонних інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

«Продовжуємо постійно посилювати нашу обороноздатність. Сьогодні виділяємо рекордну суму на облаштування оборонних рубежів. Ідеться про 17,5 млрд грн, які буде спрямовано на будівництво інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, відповідне обладнання та систему невибухових загороджень», - повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

  • Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) виявили під час досудового розслідування на території морського порту 26 000 тонн металевої продукції: арматуру, труби та сталеві заготовки, власником яких є компанія з Білорусі. Орієнтовна вартість товару становить понад $61 млн.

Уся продукція - 412 вагонів - була вилучена й передана армії.

  • Міністерство оборони України планує запустити електронний кабінет військовозобов'язаного у другому кварталі 2024 року.

У кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації і далі ці дані уже будуть використовувати ТЦК.

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт №10062 про цифровізацію армії удосконалив взаємодію між реєстрами, розширив перелік відомостей про військовозобов’язаних, резервістів і призовників у системі «Оберіг».

Це дозволить наповнювати «Оберіг» за спрощеною процедурою без зайвої бюрократії, довідок і ксерокопій.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Стан тепломереж у росії досяг критичного зносу, розвал інфраструктури ЖКГ торкнувся, зокрема, й окупованих територій України. Такі дані оприлюднив Росстат.

При цьому йдеться про дані 2022 року. Інформації за 2023 рік, коли колапс системи ЖКГ - вимкнення тепла, води і світла охопили половину регіонів росії - наразі ще немає.

Уже 2022 році найскладніша ситуація спостерігалася в окупованому Севастополі. Після 10 років окупації знос тепломереж там перевищив 92%.

Що стосується регіонів росії, то у Північній Осетії, Липецькій області, Кабардино-Балкарії, Томській і Свердловській областях - заміни потребують понад 50% тепло- і парових мереж. У Підмосков'ї, жителі якого в 30-градусні морози опинилися без тепла, знос тепломереж трохи менший за середньоросійський рівень - 29%.

  • Через проблеми з теплопостачанням у Новосибірську запроваджено в режим надзвичайної ситуації.

У системі теплопостачання Ленінського району міста сталася масштабна аварія – це вже третій прорив трубопроводу, через що житлові будинки залишилися без опалення та гарячої води.

З початку 2024 року у регіонах росії на тлі морозів сталося кілька комунальних аварій. Одна з найбільших зафіксована на котельні в Подольську, через що без опалення залишилося більш як 170 багатоквартирних будинків, у яких мешкають 20 тис. людей.

Тим часом путінський режим не планує

  • Центробанк рф прозвітував про падіння на 30% експортних доходів російської економіки.

Порівняно з 2022 роком експорт зменшився на $170 млрд і став мінімальним з часу пандемії.

  • У російських аптеках по всій країні стрімко зникає інсулін. Хворі на цукровий діабет кажуть про проблеми у придбанні препарату, ринок якого традиційно забезпечували іноземні виробники.

Скарги на відсутність у продажу інсуліну, насамперед "короткого", уколи якого використовуються, щоб знизити рівень цукру після їжі, надходять з усієї росії – від Москви до Далекого Сходу.

За даними МОЗ, у росії понад 10 мільйонів діабетиків.

  • Відеохостинг YouTube заблокував канал путінського пропагандиста Нікіти Міхалкова "Бесогон TV" за порушення правил щодо дискримінаційних висловлювань.

На момент блокування у Міхалкова було близько 1,6 мільйона підписників.

У грудні 2022 року ЄС у рамках дев'ятого пакета санкцій проти рф додав Міхалкова до свого чорного списку як пропагандиста.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейський Союз розпочав обговорення нового, 13-го пакету санкцій проти росії, який він прагне затвердити до 24 лютого, другої річниці вторгнення рф в Україну.

Bloomberg із посиланням на людей, знайомих з цим питанням,  зазначає, що потенційні заходи можуть включати нові санкційні списки, більше торгових обмежень і боротьбу з постійними спробами Москви обійти санкції Євросоюзу як через треті країни, так і через компанії всередині ЄС.

Можливі санкції обговорювалися на зустрічі послів країн-членів ЄС, де держави-члени думали, як найкраще підтримати Київ у довгостроковій перспективі.

Тривають також дискусії щодо планів створення нового фонду для військової підтримки України, який деякі країни ЄС хочуть використати як спосіб модернізації нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру.

  • Президент США Джо Байден після зустрічі з лідерами Конгресу напередодні заявив, що більшість американських законодавців підтримує подальшу допомогу Україні, але її затримує "невелика меншість".

«Я думаю, що переважна більшість членів Конгресу підтримують допомогу Україні. Питання в тому, чи буде невелика меншість далі затримувати її, що буде катастрофою», – зазначив президент США.

  • Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадило санкції проти 19 танкерів, які під прапорами Ліберії та Панами займалися перевезення російської нафти.
  • Посольство України в Сербії направило офіційний протест до Міністерства закордонних справ цієї країни з обґрунтуванням прохання припинити діяльність представництва громадської організації "Другая Украина" Віктора Медведчука.

У посольстві України пояснили, що ліквідація цього представництва наразі перебуває в юридичній площині, але є й політичний аспект.

Сербія є країною-кандидатом на членство в ЄС, яка разом зі 140 іншими країнами світу засудила кровопролитну війну проти України, оголосивши рф країною-агресором, сказали у посольстві.

«Прикро констатувати, що тривають спроби окремих політичних сил реалізувати антиукраїнський сценарій, сприяти поширенню брудних провокацій з боку кума міжнародного злочинця путіна», – йдеться у заяві українського посольства.

Дипломати додають, що про це особливо неприємно говорити «в той час, коли Україна стікає кров'ю, намагаючись консолідувати зусилля міжнародної спільноти, створити платформу для відновлення світового правопорядку та мирного співіснування в межах "формули миру" президента України Володимира Зеленського».

  • Естонія передасть Україні археологічні артефакти, вилучені під час спроби незаконно ввезти на територію країни кілька років тому.

У колекції 274 предмети, які належать до культур ранньої залізної та залізної доби від 5-4 століть до нашої ери до 7-10 століть нашої ери. Експонати є частиною культурної спадщини України.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему