18 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 18 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 18 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 694 день спротиву всього українського народу повномасштабній агресії з боку російської федерації.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 114 бойових зіткнень.

Загалом протягом доби ворог завдав 1 ракетного та 48 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 11 безуспішних штурмів позицій наших військ.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав військові частини, які тримають оборону на Куп’янському напрямку, та спланував із їхніми командирами застосування резервів.

Як повідомив військовий, ситуація на Куп’янському напрямку залишається напруженою. Ворог не припиняє вести активні штурмові дії та здійснювати інтенсивне вогневе ураження. Основні зусилля противник зосередив на витісненні наших підрозділів з Куп’янського лісу та на захопленні Синьківки.

«Разом з командирами військових частин проаналізували імовірні подальші дії противника та визначили оптимальні варіанти дій наших військ. Спланували застосування резервів та порядок вогневого ураження», – повідомив Сирський.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських загарбників.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 пункту управління російських окупантів.

 

Станом на ранок 18 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 373 600 (+780) осіб,
  • танків – 6 147 (+21),
  • бойових броньованих машин − 11 410 (+38),
  • артилерійських систем − 8 835 (+24),
  • РСЗВ − 966 (+2),
  • засобів ППО − 653,
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 925 (+41),
  • крилатих ракет − 1 818 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 794 (+39),
  • спеціальної техніки − 1 380 (+13).

 

  • Командувач об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв повідомив, що накопичення сил ворога на північному кордоні не помічено.

«Станом на сьогодні ситуація на північному кордоні стабільна. Накопичення сил ворога не помічаються. Військове командування та військовослужбовці цілодобово працюють над покращенням своїх навичок, аби зупинити ворожі наміри. Зокрема, у Північній операційній зоні триває підготовка протидиверсійних і протидесантних резервів».

Наєв повідомив, що військові вчаться протидіяти умовному ворогу із залученням безпілотної авіації, виставляли вибухові інженерні загородження, створювати спостережні пости та висувати протидиверсійний резерв.

  • У Головному управлінні розвідки України прокоментували атаку БПЛА в ніч на 18 січня по нафтобазі у Санкт-Петербурзі.

«Ми традиційно не підтверджуємо і не спростовуємо, а просто констатуємо. Бавовна була в Ленінградській області і раніше, але цього разу це нова якість "бавовни" і що стосується географії і що стосується засобів ураження. І так, для ворога є підстави переживати за свої військові об’єкти, які дислокуються на території Петербургу і Ленінградської області. Та сама нафтобаза, яка активно використовується для обходу санкцій і відповідно використовується для постачання і фінансування військ загарбників і окупаційного корпусу в Україні – це предметні і законні цілі для подібного роду інцидентів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • З 1 січня в Україні стартував другий етап земельної реформи, у рамках якого юридичні особи отримали право купувати землю обсягом. Дотепер таке право мали лише фізичні особи. Крім того, для обох категорій зросли ліміти землі "в одні руки" – зі 100 га до 10 тис га.

На 18 січня бізнес придбав 68 ділянок загальною площею 216 га. Переважно купують землю у фізосіб, які придбали її у ході попереднього етапу реформи (вторинний продаж).

  • Перша мобільна аптека розпочала свою роботу в Харківській області. Вона охоплюватиме 80 населених пунктів.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Аптека має вигляд транспортного засобу, де є касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

  • Хакери угрупування Blackjack «зламали» російське держпідприємство, яке будує військові об’єкти по всій території росії.

Українські кібервоїни викачали понад 1,2 ТБ даних "Головного військово-будівельного управління зі спеціальних об’єктів", а це понад 500 паспортів військових об’єктів Міноборони рф.  

Ідеться про дані про арсенали озброєння, майданчики зенітно-ракетних комплексів, штаби, казарми, в т.ч. розташовані на захоплених ворогом територіях України та іншу технічно-проектну документацію.

і

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Міністр закордонних справ рф Сергій Лавров озвучив нову тезу, розроблену кремлівськими політтехнологами. Він стверджує, що це західні країни погрожують застосуванням ядерної зброї, а не путін.

Фактично росія знову чорне називає білим і перекладає відповідальність із себе на інших. Адже інших аргументів у країни-терориста вже немає. Світ не вірить жодному слову путінського режиму.

Також, за словами Лаврова, війна в Україні допомогла очистити та згуртувати російське суспільство.

При цьому найкраще наслідки такого «очищення» та «згуртування» простежити за величезною кількістю могил російських військових на цвинтарях.

До того ж вагнерівці очистили російські тюрми, звільнивши десятки місць для політв’язнів, з якими розправляється путінський режим.  

  • Reuters із посиланням на джерела, наближені до влади в Кремлі, повідомляє, що російська влада не бачить реальних можливостей перешкодити конфіскації 300 млрд доларів валютних резервів рф, заморожених західними країнами після повномасштабного вторгнення в Україну.

Зокрема, за словами джерел, хоча публічно чиновники погрожують жорсткими заходами у відповідь і планують судитися, якщо сотні мільярдів заморожених суверенних активів буде вилучено та передано Україні, на ділі в Москві вважають, що резерви вже де-факто втрачено.

«У душі всі вже попрощалися з резервами», - сказало одне з джерел Reuters.

  • Британська розвідка вважає, що продовження вторгнення рф в Україну з високою ймовірністю негативно вплине на перспективи російської економіки.

Аналітики переконані, що існує ризик перегріву російської економіки оскільки рф нарощує витрати на оборону за рахунок інших сфер.

Так, інфляція в росії продовжила прискорюватися наприкінці 2023 року, збільшившись до 7,5% у річному вимірі в листопаді з 6,7% у жовтні.

  • Війна в Україні прискорила «витік мізків» із росії: за два роки війни наука в рф втратила близько 2500 учених,.

Найбільший відтік наукових співробітників (23%) припав на московські університети: ВШЕ, МДУ, Сколково та МФТІ.

Змінились напрями міграції вчених. До війни до топ-3 країн для переїзду входили США, Німеччина та Великобританія. Після початку війни третє місце посів Ізраїль - частка переїздів збільшилася на 175%. Абсолютними лідерами зі зростання стали Узбекистан, Вірменія, Киргизстан і ОАЕ — частка вчених, що перемістилися туди, перевищила 1% від усіх, що виїхали, а середнє зростання склало 300%.

Внаслідок відтоку вчених впала публікаційна активність та частка російських наукових публікацій. За оцінкою Інституту стратегічних досліджень та економіки знань ВШЕ, за кількістю міжнародних публікацій росія вже опустилася на 11-е місце, повернувшись на рівень 2016–17 років. Знизилася також якість наукових публікацій і заявок на студентські гранти.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Парижі відкрили Коаліцію артилерії для України. Її очолюватимуть Франція та США, а метою є об'єднання зусиль країн-учасниць, аби допомогти України мати в короткостроковій та довгостроковій перспективі артилерійські сили, адаптовані до потреб контрнаступу та її армії майбутнього.

Учасницями коаліції зараз є 23 країни. Коаліція артилерії є частиною створеної на базі Контактної групи з питань оборони України "коаліції спроможностей".

Кілька таких коаліцій було створено останніми тижнями: Велика Британія та Норвегія очолюють коаліцію, присвячену морським озброєнням, Естонія та Люксембург – коаліцію щодо інформаційних технологій, Сполучені Штати очолюють коаліцію, присвячену військово-повітряним силам.

  • Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що його країна почне щомісяця передавати Києву десятки авіабомб, які адаптували до літаків радянських моделей, та на тисячу більше артилерійських снарядів.

За словами міністра, Франція запланувала постачання Україні високоточних авіабомб "повітря-земля" AASM.

«Ми будемо постачати 50 авіабомб на місяць, починаючи з січня, протягом 2024 року».

Міністр додав, що Франція також збільшить місячні обсяги снарядів, які передає Україні. За його словами, з перших місяців війни і до початку 2023 року Франція надавала по тисячі снарядів на місяць.

«З минулого лютого це вже 2000 на місяць, а з цього місяця це буде 3000 снарядів щомісяця».

Він також зазначив, що найближчими тижнями Париж поставить шість гаубиць Caesar і зможе виготовити ще 72 гармати до початку 2025 року.

  • Президент США Джо Байден провів зустріч з лідерами Конгресу США та очільниками профільних комітетів, на якій закликав швидше розблокувати фінансування на подальшу допомогу для України.

Байден наголосив на важливості того, щоби Конгрес забезпечив, що Україна отримуватиме ресурси яких потребує, включно з засобами протиповітряної оборони та артилерією, щоб захищатися від варварського російського вторгнення і пояснив стратегічні наслідки нерішучості у питанні підтримки для України, США та у глобальних масштабах.

«Президент чітко наголосив: триваюча нездатність Конгресу ухвалити рішення ставить під загрозу нацбезпеку США, НАТО і решту вільного світу. Президент закликав Конгрес швидко виділити додаткове фінансування на підтримку України і надіслати сильний сигнал про рішучість США», – зазначають у повідомленні Білого дому.

  • Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконелл каже, що очікує розгляду двопартійної угоди у Сенаті щодо безпеки південного кордону і фінансування для України наступного тижня, а лідер демократів у Сенаті Чак Шумер заявив, що «вперше оптимістичний» з приводу домовленості.
  • Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон вважає, що сьогоднішні події у світі нагадують передвоєнні 1930-ті роки, коли Захід намагався умиротворити Адольфа Гітлера.

Британський міністр заявив, що війна в Україні залишається для нього «абсолютним пріоритетом номер один».

Дипломат порівняв сьогоднішні події у світі у контексті російської агресії з періодом, який передував Другій світовій війні.

«Це все одно, що бути міністром закордонних справ або лідером Європи в 1930-х роках, ми не повинні умиротворяти путіна. Ми повинні протистояти злу, яке являє собою його вторгнення».

  • Парламент Словаччини підтримав поправку, яка надає міністерству оборони країни повноваження схвалювати експорт озброєння, відкриваючи шлях для державних і приватних збройових компаній продовжувати військову підтримку України.

Це знаменує повний розворот влади країни від передвиборчої обіцянки прем’єра Роберта Фіцо «не надавати жодного патрона» Києву.

  • Польський уряд продовжив до 4 березня 2025 року механізм тимчасового захисту осіб, які були вимушені втікати від війни в Україні.

Законодавство не передбачає правових підстав для заміни вже виданих посвідок у зв'язку з продовженням строку дії тимчасового захисту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали