12 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 12 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 12 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 688 день широкомасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави й нашого народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 68 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 8 безуспішних штурмових дій. Українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що командування російської окупаційної армії не досягло тих цілей, яке воно ставило в останні місяці.

Противник продовжує наступати на декількох напрямках, у нього є ресурси для цього, але в цілому зимовий наступ армії рф не має успіху.

«Я би більше сказав, що наступ російської армії зазнає невдачі… Вони неодноразово визначали для себе терміни захоплення тих чи інших населених пунктів, виходи на певні рубежі, потім їх переносили — ці задачі в них дійсно провалені».

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 21 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також по 4 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 1 артилерійському засобу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 складу боєприпасів та 1 радіолокаційній станції противника.

 

Станом на ранок 12 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 368460 (+840) осіб,
  • танків – 6060 (+10),
  • бойових броньованих машин – 11254 (+16),
  • артилерійських систем – 8710 (+11),
  • РСЗВ – 957,
  • засобів ППО – 642 (+1,
  • літаків – 329,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6836 (+1),
  • крилатих ракет – 1806,
  • кораблів /катерів – 23,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 11612 (+16),
  • спеціальної техніки – 1339 (+2).

 

  • Очільник ГУР Крило Буданов наголосив, що росія з кінця літа 2023 року збільшує кількість вироблених боєприпасів, якщо порівнювати з попередніми роками, проте їхня якість падає.

«З кінця літа 2023 року спостерігаємо збільшення кількості виготовлених росією боєприпасів. Водночас відзначаємо зниження якості цих снарядів. …Усі думали, що у Москви сильна армія, але слабка економіка. Виявилось, що навпаки. Армія слабка …Росія аж ніяк не голодує. З такими темпами вона може протриматись доволі довго».

На думку Буданова, нинішніх західних санкцій недостатньо. Він вважає, що санкції повинні були б зачепити основні сектори економіки рф: енергетику, металургію і фінансову систему загалом.

Очільник розвідки наголосив, що потрібно більше снарядів і артилерійських систем. Він уточнив, що йдеться не лише про сучасні технології, а й про старі, які вже не використовуються.

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала вплив FPV-дронів, які ЗСУ використовують для ураження техніки російських окупаційних військ, на ситуацію на лівобережжі Херсонської області, а також пояснила, чому російським окупантам важко їм протидіяти.

Як зазначили у відомстві, ЗСУ використовують такі дрони разом з артилерією для ураження техніки російських окупаційних військ.

Розвідка наводить дані російського воєнкора, згідно з якими 90 відсотків російської військової техніки в районі села Кринки Херсонської області було знищено.

«Неспроможність росії протидіяти БПЛА FPV, ймовірно, пов'язана з нестачею російських засобів радіоелектронної боротьби в цьому районі», – йдеться у повідомленні.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який прибув до Києва, підписали двосторонню безпекову угоду.

Цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами "Групи семи" та державами, що до них приєдналися.

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО.

Ріші Сунак наголосив, що це «перше з безпекових запевнень, які підписує Україна». Він додав, що Британія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

Лідери також повідомили, що в угоді прописаний термін її дії – десять років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

«Перше, що загалом робить ця угода – вона формалізує ті безпекові домовленості, які у нас зараз є. Друге – гарантує, що ця підтримка є довгостроковою, щоб Росія розуміла, що ми лишаємося з Україною», – сказав Сунак.

Він пояснив також, що є третій компонент, який запобігає новому нападу після завершення поточної війни.

«У разі якщо росія знову нападає, ми надамо ту підтримку, яка потрібна Україні, швидку та надійну безпекову підтримку, сучасне озброєння (для захисту) на землі, на морі і в небі, економічну підтримку, а також запровадимо санкції, які матимуть ціну для росії. Щодо цього є чітке і важливе зобов’язання», – заявив Ріші Сунак.

Президент Володимир Зеленський зі свого боку уточнив, що угода передбачає час на консультації з партнерами у разі повторення російської агресії.

«Це формалізоване зобов’язання наших партнерів. Якщо буде повторення агресії рф, передбачений відповідний час протягом якого ми консультуємося з нашими партнерами згідно цієї угоди», – сказав глава держави.

«Ми будемо розуміти обсяг допомоги, який нам буде потрібен у разі нового нападу рф», – додав він.

«Сьогодні день, коли історія Європи змінилась. Україна та Сполучене Королівство уклали нову й безпрецедентну безпекову угоду. Це не просто декларація. Це реальність, яка настане завдяки нашій співпраці та, зокрема, безпековим гарантіям від визначної глобальної сили – Великої Британії», – сказав Володимир Зеленський.

  • Прем’єр Британії Ріші Сунак оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

«Велика Британія анонсує найбільший єдиний пакет допомоги від початку війни – це пакет на 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Він охоплюватиме додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів. Також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових».

Також Сунак заявив, що Сполучене Королівство виділить 200 мільйонів фунтів стерлінгів на побудову різних типів безпілотних літальних апаратів для української армії.

«Ми надаємо 200 мільйонів фунтів, щоби побудувати тисячі дронів. Це найбільший пакет дронів, який надавала Україні будь-яка держава».

Оскільки йдеться про виготовлення нових дронів, то передбачається їх виробництво в Україні. Утім, лідери не стали вдаватися в деталі з цього приводу.

«Дрони, які ми надаємо, допоможуть вражати російські сили і допоможуть відкинути росію з України, а також вони знизять ризики для українського експорту через Чорне море. (До цього пакета дронів увійдуть) розвідувальні дрони, атакуючі дрони далекої дії, а також FPV-дрони», – заявив Сунак.

  • Президент Володимир Зеленський тепер ще більше вірить, що США нададуть військову та фінансову допомогу Україні, яка затримується через позицію республіканців.

«Що стосується допомоги Вашингтона: я дивлюся на це з більшим позитивом, ніж це було в грудні. Думаю, що ми також додавимо до результату».

Глава держави додав, що рішення про надання Україні довготривалої підтримки в розмірі 50 млрд євро Євросоюзу буде відоме 1 лютого поточного року.

  • Після зниження у грудні облікової ставки до 15%, кредити в Україні, ймовірно, можуть подешевшати. Такий прогноз зробили в НБУ.

Там пояснили, що зараз у корпоративному секторі ситуація з кредитоспроможністю позичальників покращується, судячи з динаміки непрацюючих кредитів та ефективності держпрограм кредитування.

Відповідно, зниження кредитних ставок може відбутися завдяки зменшенню премії за ризик.

«НБУ разом із партнерами розробляє стратегію розвитку кредитування, значна частина заходів якої має бути націлена на те, щоб цю премію за ризик у кредитних ставках, особливо для корпоративного сектора, суттєво зменшити. Це наше пріоритетне середньострокове завдання», - сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Bloomberg пише, що росія розробляє судовий позов, щоб зірвати будь-які спроби США або ЄС конфіскувати частину заморожених активів Центробанку на 300 млрд доларів на користь України.

Посадовці в Москві, які вивчають можливість конфіскації коштів, вважають, що такий результат є малоймовірним.

За даними агентства, наразі Банк росії наближається до укладання угоди з міжнародними юридичними компаніями, які представлятимуть інтереси рф у разі судового розгляду.

Влада рф також замовила експертні висновки з аналізом відповідного законодавства за кордоном та прецедентів за кордоном.

  • Заклики путіна народжувати по вісім дітей й обмеження абортів, які один за одним вводять російські регіони, виявилися безсилими загальмувати падіння народжуваності в росії.

За підрахунками експертів, у 2023 році в країні з'явилися на світ 1,261-1,263 млн. дітей. Порівняно з минулим роком, який уже став найгіршим за народжуваністю за два десятиліття правління путіна, кількість народжень знизилася на 3,3%.

Офіційні дані щодо демографії від Росстату поки доступні лише за січень–жовтень минулого року: за підсумками 9 місяців кількість дітей, що народилися, знизилася на 32,4 тисячі, до 1,059 млн, а відносний рівень народжуваності — 8,7 дітей на 100 тисяч населення — став найнижчим із 2000 року.

  • На тлі рекордного дефіциту робочих рук, викликаного війною в Україні та старінням населення, росія шукає трудових мігрантів за межами країн СНД та звертає свій погляд на Африку.

Перші десять тисяч робітників із чорного континенту прибудуть до росії з Кенії, повідомив офіційний представник Державної палати країни Хусейн Мохамед.

Він не уточнив, у якій галузі працюватимуть кенійці, але підкреслив, що йдеться про кваліфіковану та напівкваліфіковану робочу силу.

  • Слідчий комітет рф затвердив звинувачення Герою росії підполковнику Іреку Магасумову, якого путін нагороджував особисто.

Його звинувачують у вбивстві 18-річної дівчини в окупованому Луганську.

Ось такі «герої» тепер у росії.

  • путін заявив, що на модернізацію інфраструктури ЖКГ було виділено 337 млрд рублів. При цьому програма розрахована на 2023-2027 роки і в 2024 на її виконання передбачено всього 100 млрд рублів.

Водночас згідно з бюджетом на 2024 рік на війну російський диктатор планує витратити 10,8 трлн рублів.

Пріоритети путіна очевидні – заради своїх імперських амбіцій і збереження при владі він готовий лити кров як своїх, так і чужих громадян.

  • Заступник голови Радбезу рф Дмітрій Медведєв розлютився через візити прем′єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака до Києва та почав погрожувати оголошенням війни, якщо британці розмістять в Україні військовий контингент.

Медведєв назвав британців "нахабними" та "одвічними ворогами".

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Євросоюз зможе виготовити мільйон артилерійських снарядів для України. Про це заявила речниця Європейської комісії з питань оборонної промисловості Йоханна Бернсель.

«Європейська промисловість вже має виробничі потужності, які значно перевищують мільйон артилерійських снарядів, і ми досягнемо цієї мети до весни».

Водночас офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що станом на кінець грудня Україні поставили більше 300 тисяч боєприпасів, 3300 ракет було доставлено з наявних запасів.

«Ми також маємо щонайменше 180 тисяч снарядів, на які вже розміщено замовлення станом на кінець грудня, і ця кількість збільшується згідно з контрактами».

  • Речник Пентагону генерал Патрік Райдер заявив, що Україна надала США повну інформацію для обліку та інвентаризації озброєнь, отриманих як військова допомога.

«Важливо відзначити, що українці запропонували безпрецедентний доступ до інформації, що стосується обладнання, яке ми надаємо. Таким чином, вони повністю розуміють і підтримують нашу потребу у звітуванні».

Речник Пентагону підкреслив, що наразі «немає вірогідних доказів незаконного виведення з України сучасної конвенційної зброї, наданої США».

Водночас він указав на випадки поширення росією дезінформації цілковито протилежного змісту.

  • Європейська комісія виділить €126 млн, аби підтримати інвестиції в румунські порти, які після початку повномасштабної війни росії проти України зіткнулися зі збільшенням торгових потоків.

Таке рішення допоможе полегшити торгівлю України.

«Ця схема, вартістю €126 млн, дасть змогу Румунії скоротити вузькі місця, що виникли через раптове збільшення кількості товарів, що прибувають до портів узбережжя Дунаю та Чорного моря. Ця допомога дасть можливість портовим операторам обробляти та зберігати товари, тим самим зменшуючи блокаду, викликану війною росії проти України. Це зробить внесок у план дій ЄС "Шляхи солідарності", не створюючи при цьому надмірну конкуренцію на єдиному ринку», - заявила віцепрезидент Єврокомісії з конкурентної політики Маргрет Вестагер.

  • Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив про запровадження санкцій проти трьох організацій з росії та однієї фізичної особи, причетних до передачі та випробування балістичних ракет КНДР для використання їх рф у війні проти України.

За словами Блінкена, США продовжують уважно стежити за будь-якою підтримкою, яку росія надає КНДР в обмін на цю зброю, та використовуватимуть усі наявні інструменти для виявлення й викриття фізичних та юридичних осіб, причетних до передачі зброї між КНДР і рф.

  • Союз українських організацій Австралії (AFUO) закликав уряд Австралії передати Україні 45 багатоцільових гелікоптерів типу Taipan, які країна хотіла утилізувати.

Цього тижня AFUO порушила питання про передачу гелікоптерів в офісах віцепрем'єр-міністра Річарда Марлса та виконувача обов’язків міністра оборони Метта Тістлетуейта.

У неділю, 14 січня, українська громада проведе мітинг біля Сіднейської ратуші із закликом до австралійського уряду скасувати утилізацію гелікоптерів. Інші австралійські штати організують скоординовані акції протягом наступних тижнів.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали