11 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 11 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 11 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 687 доба повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень.

Загалом протягом доби ворог завдав 3 авіаційних удари та здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 3 безуспішні штурмові дії на позиції наших військ, але наші підрозділи й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський попереджає, що спостерігається підготовка до відновлення наступальних дій ворога на Сіверському напрямку на сході України.

Для цього ворог переміщує підрозділи "шторм" та здійснює формування штурмових рот.

Командувач повідомив також, що оперативна обстановка на Сході залишається складною. Ворог продовжує наступальні дії на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках.

Зокрема, окупанти не полишають спроб витіснити українські підрозділи з Куп’янського лісу та захопити Синьківку, маючи на меті блокування Куп’янська.

На Лиманському напрямку противник проводить наступальні дії з метою витіснити українські війська за річку Чорний Жеребець. Здійснює інтенсивні артилерійські обстріли. Крім того переміщує з території рф у цей район додаткові штурмові роти та проводить підготовку нових штурмових загонів у базових таборах. Також намагається проводити розмінування шляхів висування.

Серебрянське лісництво продовжує залишатись одним із напрямків зосередження основних зусиль противника. На цьому напрямку здійснюються безуспішні спроби атакувати українські позиції за підтримки бронетехніки в напрямках Діброва, Торське та Діброва, Ямпіль.

У районі Бахмута окупанти докладають усіх зусиль для виходу на рубіж каналу Сіверський Донець – Донбас. З півночі Бахмута противник проводить штурмові дії у напрямку Богданівки. Намагається створити сприятливі умови для наступу на Часів Яр та відновити втрачене положення в районах каскаду озер східніше Кліщіївки та Курдюмівки, для чого залучає підрозділи повітряно-десантних військ та мотострілецькі частини зі складу північного флоту.

Незважаючи на широкомасштабні наступальні дії ворога, українські воїни на всіх напрямках "міцно тримають оборонні рубежі та завдають ворогу значних втрат".

«Усі необхідні рішення наші командири приймають вчасно, ставлячи за мету ефективне ураження живої сили противника та збереження життя наших воїнів».

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ ударили по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 11 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 367 620 (+830) осіб,
  • танків – 6 050 (+12),
  • бойових броньованих машин − 11 238 (+22),
  • артилерійських систем − 8 699 (+15),
  • РСЗВ − 957 (+1),
  • засобів ППО − 641 (+2),
  • літаків − 329,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 834,
  • крилатих ракет − 1 806 (+1),
  • кораблів/катерів − 23
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 596 (+21),
  • спеціальної техніки − 1 337 (+1).

 

  • Командувач ОСУВ "Північ" генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що у прикордонні Чернігівської області утворюють оборонний об'єкт, який має стримати наступ щонайменше батальйону ворожих сил.

«Розбудовуються оборонні рубежі та створюються потужна система інженерних загороджень. Усе це робиться для того, щоб українські громадяни почували себе у безпеці. Адже, на побудовані об’єкти надалі, у разі зростання загрози, готові будуть прибути додаткові бойові бригади, які займуть підготовлені позиції».

Командувач зазначив, що за останні кілька місяців у Північній операційній зоні кількість фортифікацій збільшили на 63%. Вони не відрізняються від тих, які облаштовують в інших північних регіонах від Волині до Харківщини, оскільки вони створені за типовою схемою. 

На прикордонні Чернігівщини обладнують бетонні захисні споруди, бліндажі, а також вогневі позиції. Перед опорним пунктом утворюють систему як вибухових, та і не вибухових інженерних загороджень.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Уряд офіційно повідомив, що відкликав законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації.

Після доопрацювання Міністерством оборони відповідний законопроєкт буде повторно винесений на розгляд Кабінету міністрів.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що команда міністерства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію.

Найближчим часом його збираються виносити на погодження уряду.

  • Україна планує трансформувати митницю в східну митницю Європейського Союзу. Відповідні плани закріплені в Нацстратегії доходів.

Реалізація реформи передбачає серію ініціатив, які спрямовані на вдосконалення української митної системи та включає перехід до здійснення митних формальностей в Україні у відповідності до стандартів ЄС.

У відомстві переконані, що реалізація цих заходів після впровадження митної адміністративної реформи допоможе Україні стати інтегрованою частиною європейського економічного та регуляторного простору, зміцнюючи свою позицію як важливого митного партнера на східному фланзі ЄС.

  • За підсумками 2023 року ВВП України з високою ймовірністю перетнув рівень 5%, тобто буде вищим за жовтневий прогноз Національного банку в 4,9%.

У 2023 році прогнози щоквартально покращували і по ВВП, і по інфляції.

Зазначається, що в Україні реалізувалися дуже суттєві позитивні зрушення. Насамперед ідеться про врожай зернових, овочів, фруктів, що мав позитивний ефект як на показники ВВП, так і на інфляцію.

Також набагато більшими виявились запозичення на внутрішньому ринку, ніж Нацбанк закладав в прогноз.

Усе це свідчить про стабільну роботу української економіки навіть в умовах повномасштабної війни та поступове її відновлення. Вітчизняний бізнес продемонстрував високий рівень адаптивності.

  • Морський коридор для експорту вантажів, який забезпечила Україна, фактично вийшов на потужності до повномасштабного вторгнення.

Як зазначили в Мінінфраструктури, Україна вже перетнула межу 500 суден і понад 10 млн тонн вантажів.

За 5 місяців роботи українського коридору експортовано 15 млн тонн вантажів, з них 10 млн тонн — продукція українських аграріїв. Переважна більшість вантажів — це саме українське збіжжя, якого не вистачає на глобальному Півдні.

Наразі десятки суден завантажуються в портах Одеса, Чорноморськ, Південний. Порти Херсонщини та Миколаївщини як не працювали під час дії «зернової угоди», яку зірвала росія, так і не працюють досі.

  • "Укргідроенерго" розпочало роботу з подання судових позовів до рф з метою притягнення до відповідальності за цілеспрямовані атаки на інфраструктуру, включно зі знищенням Каховської ГЕС.

Наразі компанія залучила дві юридичні компанії для розроблення стратегії арбітражу.

У компанії нагадали, що від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року російська армія атакувала об'єкти «Укргідроенерго» більше ніж 50 разів, що призвело до втрати близько 2,5 тис. МВт потужностей.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW) Кремль використовує міфи так званої "Великої Вітчизняної війни" для проведення уявних паралелей із повномасштабним вторгненням в Україну.

У звіті нагадують, що російське видання "Фонтанка" опублікувало інтерв'ю з головою комітету з оборони Державної думи росії Андрієм Картаполовим 9 січня, в якому він провів хибну аналогію між боротьбою Радянського Союзу проти нацистської Німеччини та неспровокованим вторгненням росії в Україну, стверджуючи, що росія зараз, образно кажучи, десь у грудні 1943 року і переходить у 1944 рік.

У звіті прийшли до висновку: аналогія Картаполова має мало сенсу, особливо з огляду на той факт, що російські війська не здобули помітних успіхів за останні місяці.

В огляді додають: постійні відсилки Кремля на Другу світову війну частково покликані створити абсолютно хибне враження, що сьогоднішня росія може змести своїх ворогів, покладаючись на масу переважної кількості живої сили і техніки, як це нібито зробила Червона армія з нацистською Німеччиною.

  • путін раптом заявив, що ціни на яйця та курятину злетіли, бо росіяни розбагатіли і все скупили.

Він, звичайно, визнав, що влада не відреагувала вчасно, тому утворився дефіцит, при цьому кремлівський диктатор пообіцяв найближчим часом вирішити цю проблему. При цьому росіяни не розраховують на власний продукт, а сподіваються виключно на імпорт з інших держав.

Ймовірно, найближчим часом росіяни можуть так розбагатіти, що скуплять усю муку та хліб. Влітку минулого року багаті росіяни вже билися в чергах за цукром.

При такому керівництві та в ситуації, коли всі гроші влада спрямовує на війну, зникнути з полиць може що завгодно. Але це явно не через зростання добробуту громадян рф.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський вранці 11 січня прибув до Естонії.

Під час брифінгу в Талліні глава держави наголосив, що пауза у війні буде тільки допомагати рф.

«Ми розуміємо обсяги − скільки чого вони виробляють сьогодні. Ми знаємо, скільки вони виробляють дронів, артилерії на добу. І ми бачимо, чого їм не вистачає, і що у них великий дефіцит із дронами і з артилерією. Великий дефіцит. Із ракетами теж».

Саме через дефіцит рф має великі закупки "Шахедів" з Ірану, а також намагається домовитися про поставки ракет, отримала більше мільйона артилерійських снарядів від Північної Кореї, а також деякі ракети.

«Чому вони це роблять? Бо вони не встигають. Бо їх склади були порожніми після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Тоді вони прийшли усією навалою і з великою кількістю всього, що у них було накопичено, а зараз... ця пауза − ще раз кажу − це не просто заморожений конфлікт, це просто пауза, яка допоможе агресору. Вони не встигають».

«І ми бачимо, як цей дефіцит впливає на їх стійкість на полі бою. Дати паузу? Ризикнути? Дати 2-3 роки росії? Ну, вона потім може переїхати нас. Ми би так не ризикували. І, слава Богу, що все це вирішується на території України і тому пауз на користь росії точно не буде».

  • Президент Естонії Алар Каріс заявив, що Таллінн виділить Україні допомогу в розмірі 1,2 млрд євро до 2027 року для кращого її озброєння.

«Україна потребує більшого і кращого озброєння. Потужності військової промисловості ЄС необхідно збільшити, щоб Україна отримувала те, що їй потрібно, не завтра, а сьогодні. У нас не повинно бути жодних обмежень на постачання зброї Україні».

Естонський президент наголосив, що в Естонії є конкретні плани щодо відновлення України, для чого було б також справедливо використовувати заморожені російські кошти.

  • Президент України Володимир Зеленський продовжив свій тур по країнах Балтії і прибув до Латвії.

Глава Української держави зустрівся зі своїм латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом, також заплановані зустрісі з головою Сейму Дайгою Міерінею та прем'єр-міністром Евікою Сілінею.

Під час пресконференції Володимир Зеленський наголосив, що витримати цей рік - це не здати українські території, не дати заморозити конфлікт і не давати можливості для розповсюдження російським наративам, які інколи можна побачити навіть на медійних платформах Європи і США, бо росія вкладає дуже багато грошей у дезінформацію.

«Не дати заморозити конфлікт. Не дати росії підготуватися до потужного контрнаступу за рік, за два, за три, за п'ять... Не дати цього їм зробити, закінчити війну до цього. Не дати можливості їм збільшити їх виробництво. Не дати можливості заморозити конфлікт у цьому році, щоби їх військові почали готуватися, почали потужну підготовку. Щоб молоді люди, які сьогодні не знають для чого вони приходять на нашу землю і вмирають, - щоб вони не перетворилися через інформаційну політику і через додаткові роки й тренування, не перетворилися на ту саму армію, яка на початку війни до нас прийшла і нас вбивала».

Президент додав, що усього цього не можна допустити, щоби не дати росії знову стати потужною.

Президент сказав, що плани України стосуються того, аби не допустити усього цього, і консолідувати суспільства інших держав, аби плани України збігалися з цілями і можливостями міжнародних партнерів.

  • Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі, у тому числі перевезенню зерна з України.

Міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер заявив, що меморандум передбачає створення цільової групи з протимінної діяльності між трьома союзниками по НАТО для боротьби з дрейфуючими мінами.

«Ми спільно вирішили підписати протокол між трьома країнами з метою більш ефективної боротьби з мінною небезпекою в Чорному морі шляхом поліпшення нашої існуючої тісної співпраці і координації».

Гюлер припустив, що інші країни могли б взяти участь у розмінуванні після закінчення війни.

Ініціатива трьох країн має на меті зробити судноплавство безпечнішим, в тому числі для суден, що перевозять зерно з України.

  • Bloomberg із посиланням на меморандум Ради нацбезпеки до комітету Сенату у закордонних справах повідомляє, що Адміністрація президента Байдена підтримала законопроєкт, який дозволить арештувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб надати їх Україні.

«Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України».

Підтримка Байденом цього кроку з'явилася на тлі блокування республіканцями в Конгресі виділення Україні понад 60 мільярдів доларів.

Адміністрація президента також хоче узгодити цей крок із союзниками по G7, особливо в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених активів рф та де менше підтримують їхній арешт, особливо в односторонньому порядку, зауважують автори публікації.

За словами неназваного високопосадовця Білого дому, Рада нацбезпеки підтримує цей захід як частину низки інструментів, які США розглядають для того, щоб змусити росію заплатити за збитки, завдані війною. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 мільярдів доларів.

Очікують, що ця тема буде порушена на зустрічі лідерів G7 в річницю вторгнення рф в Україну наступного місяця

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали