9 Січня 2024
Новини

Скарги про порушення мовного закону зросли на рекордні 30% у 2023 році

Скарги про порушення мовного закону зросли на рекордні 30% у 2023 році
Щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у 2023 році на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 3692 звернення громадян.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, така кількість скарг стала найбільшою за всі роки існування інституту уповноваженого. Показник 2022 року вона перевищила на 30%.

«Така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав. В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи», - зауважив Кремінь.

Найбільше проблем, згідно з даними омбудсмена, зафіксовані у сфері обслуговування споживачів (ст. 30). Так, майже половина отриманих у 2023 році звернень (1822) свідчать про системні порушення мовних прав громадян України.

Зокрема, 992 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів й інтернет-представництв, 615 - порушень безпосередньо під час обслуговування, 215 - відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

Сфера інформації для загального ознайомлення (ст. 28) та реклами (ст. 32) традиційно посіла друге місце за кількістю зареєстрованих звернень громадян щодо порушення мовного закону.

557 звернень надійшли щодо зовнішньої реклами та вивісок, що теж є критичною кількістю порушень прав громадян.

156 отриманих у 2023 році звернень стосуються порушення законодавства педагогічними й науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. Ще 170 звернень надійшли щодо освіти дорослих.

«Попри те, що представники органів державної влади та місцевого самоврядування почали приділяти більшу увагу застосуванню української мови, кількість звернень щодо порушення мовного закону чиновниками залишається доволі значною. 186 звернень щодо порушень в органах влади, а також 61 - в установах комунальної та державної власності - далеко не та статистика, яку повинна демонструвати влада. Вважаю, що це неприпустимо», - зазначив омбудсмен.

Високою також є кількість скарг про порушення у сфері культури (103 звернення) та в медіа (174 звернення).

Кремінь наголосив, що регіональна мовна політика потребує більшої уваги з боку органів влади.

Як зауважив він, найбільше повідомлень громадян стосувалися порушення законодавства про державну мову в Києві (1345), а також у Харківській (516), Одеській (486), Дніпропетровській (316), Київській (153), Запорізькій (63), Львівській (59), Полтавській (54) та Миколаївській (53) областях.

«Як бачимо, міста-мільйонники - Київ, Харків, Одеса - залишаються лідерами за кількістю звернень про порушення мовних прав громадян», - констатував уповноважений.

За його даними, у столиці у 2023 році зафіксовано у понад півтора разу більше порушень, ніж у 2022-му, та втричі більше, ніж у 2021-му.

Омбудсмен переконаний, що ухвалення місцевих мовних програм та суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати одним із пріоритетів очільників громад у цьому році.

За результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення подальшого порушення законодавства про державну мову уповноважений ужив заходів реагування. Ідеться, зокрема, про проведення державного контролю й накладення на порушників санкцій, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, українська мова, закон
В тему

Останні матеріали