25 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 25 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 25 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 670 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 76 бойових зіткнень.

Ворог завдав 1 ракетного та 19 авіаційних ударів, здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • У ніч на 25 грудня росіяни атакували Україну 31 ударним безпілотником типу "Шахед" та двома ракетами.

Знищено 28 ударних БпЛА в межах Одеської, Херсонської, Миколаївської, Донецької, Кіровоградської та Хмельницької областей.

Також окупанти застосували керовану авіаційну ракету Х-59 на Запорізькому напрямку та протирадіолокаційну ракету Х-31П із акваторії Чорного моря. Обидві ракети збили.

У Повітряних силах нагадали, що напередодні знищили два ворожі літаки: один Су-34 – на Донеччині та один Су-30СМ – над акваторією Чорного моря.  .

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони таврійського напрямку спростували заяву російських пропагандистів про захоплення міста Мар’їнка у Донецькій області.

«Бої за Мар’їнку тривають. Наразі наші військовослужбовці знаходяться в адміністративних кордонах Мар’їнки. Але місто вщент знищено. Говорити про повне захоплення Мар’їнки некоректно».

Перед цим російські пропагандисти повідомили, що міністр оборони рф  Шойгу доповів путіну про захоплення Мар’їнки.

  • У районі Авдіївки тривають активні бойові дії, однак наразі немає реальної загрози оточення українських військ, і Сили оборони підтягують резерви та переформатовуються на цьому напрямку.

«Наразі ми стійко тримаємо оборону. Загроза оточення і прориву завжди є, але ми підтягуємо резерви, переформатовуємось, завдаємо ворогу втрат. Щодня він там втрачає 300-400 осіб мертвими та пораненими і дуже багато військової техніки», - повідомляють у ЗСУ.

  • Також командування Сил оборони Таврійського напрямку повідомило, що наразі є інформація про все більшу кількість відмов окупантів брати участь у штурмових діях, зокрема це фіксується в підрозділах 1-го армійського корпусу ЗС рф.

«В полон почали здаватися цілі групи російських військовослужбовців. Так, за останні три доби одну [групу] з шести осіб взяли у недовготривалому бою, а одна, майже така сама за кількістю, здалася в полон взагалі без бою».

Однією з причин є нелюдське ставлення з боку російського командування.

«За відмову йти у безглузді штурми чи за якісь інші провини офіцери роздягають їх догола, це взимку, саджають у такому вигляді в холодні ями, б’ють і погрожують розстрілами».

Зараз лише невеликі групи росіян відкрито відмовляються брати участь у штурмах, але все більше окупантів саботують або імітують атаки.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 12 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 3 зенітно-ракетних комплекси противника.

 

Станом на ранок 25 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 353 950 (+760) осіб,
  • танків – 5 877 (+19),
  • бойових броньованих машин − 10 919 (+31),
  • артилерійських систем − 8 347 (+33),
  • РСЗВ − 934 (+2),
  • засобів ППО − 613 (+2),
  • літаків – 329 (+2),
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 436 (+32),
  • крилатих ракет − 1 616,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 075 (+53),
  • спеціальної техніки − 1 234 (+5).

 

  • Російські пропагандисти масово розганяють фейки про те, що в Одеській області нібито були знищені передані Україні літаки F-16. При цьому поширюються фото, що зроблені взагалі не в Україні. Показово, що навіть самі росіяни вже не вірять пропагандистам, а в соцмережах поширюється велика кількість мемів на цю тему.

Тим часом у командуванні Повітряних сил заявили, що багатоцільові винищувачі F-16 варто доставляти в Україну тоді, коли будуть готові інфраструктура, льотчики та інженерно-авіаційний склад.

Він зазначив, що Нідерланди готові передати Україні літаки, але наразі такої потреби в Повітряних силах не бачать.

«Треба дочекатися, щоб усе на 100% було готове: інфраструктура, льотчики, які зараз проходять навчання з інструкторами, а також інженерно-авіаційний склад. Інженери будуть не лише обслуговувати літаки, а й займатись озброєнням».

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили, що росія хоче якнайшвидше закінчити війну проти України, але на своїх умовах.

За міжнародним правом росія є злочинною державою і має понести покарання.

«Вони хотіли б якнайшвидше закінчити вторгнення. Інша річ – на яких умовах. Україна, звісно, зацікавлена в тому, щоб закінчилася ця геноцидна війна, але з відновленням нашої територіальної цілісності та покаранням злочинців».

Матеріали у західних виданнях на тему нібито бажання росії почати переговори свідчать про те, що там не забувають про Україну.

«Потрібен моніторинг, аналіз та роз'яснення можливих намірів, які стоять за цими публікаціями. Ми бачимо зараз цілу низку присвячених Україні матеріалів на перших сторінках провідних видань. Це часто дискусійні матеріали, і ми повинні доносити нашу позицію», – наголосили в ГУР.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський похвалив роботу ППО, яка за останні дні збила п'ять російських «сушок», а також 30 «Шахедів» та кілька ракет у Різдвяний вечір.

«Різдвяний вечір під час війни. Наші воїни збили не лише майже 30 "шахедів" і кілька ракет, але й ще дві російські "сушки". Всього за тиждень у терористів мінус 5 літаків. Це Різдво задає правильний настрій на весь наступний рік – настрій наших можливостей. Можливостей у переговорах із партнерами. Можливостей у зміцненні нашого повітряного щита. Можливостей у захисті нашого дому від російських терористів. Що сильніша буде наша ППО, то менше російських чортів буде і в нашому небі, і на нашій землі».

  • Україна виконала один зі структурних маяків Міжнародного валютного фонду у сфері інвестицій - схвалено проект Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями.

Дорожня карта є рамковим документом, що розроблений з урахуванням рекомендацій Світового банку, МВФ та європейських практик, а також потреб у швидкому відновленні й післявоєнній відбудові.

Метою Дорожньої карти є формування основних принципів та напрямів побудови системи управління публічними інвестиціями.

  • Банківська сфера в Україні залишається надійною і стабільною.

Більшість членів Комітету монетарної політики Національного банку України бачать можливість для зниження облікової ставки на 1-2 відсоткових пункти протягом 2024 року.

Якщо макроекономічна ситуація розвиватиметься близько до базового сценарію і реалізації ключових негативних ризиків вдасться уникнути, НБУ зможе продовжити цикл пом'якшення процентної політики.

Важливою передумовою цього є, зокрема, відновлення ритмічності надходження зовнішньої допомоги.

Водночас члени комітету погодилися, що в умовах війни Нацбанк має діяти обережно, щоб не підірвати макрофінансову стабільність.

  • Міністерство юстиції ініціювало стягнення в дохід держави активи ТОВ "Роял Пей", що більш відоме як букмекерська компанія 1xbet.

Ідеться про цінні папери та грошові кошти на загальну суму понад 1,8 млрд грн.

У березні президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти 120 фізичних та 287 юридичних осіб, серед яких ТОВ «Роял Пей Юроп» (Sia Royal Pay Europe).

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Голова Банку росії Ельвіра Набіулліна заявила, що готується до посилення санкцій, спрямованих на економіку країни.

За її словами, транскордонні платежі залишаються проблемою для багатьох компаній. Також існують дуже серйозні проблеми у розвитку довгострокового фінансування.

Також Набіулліна заявила про готовність ЦП до зупинки валютних торгів у росії.

У разі санкцій проти Московської біржі біржовий ринок долара та євро піде в минуле. А курси будуть визначатися «поза біржею».

  • Російська влада різко «закручує гайки» валютного регулювання для великих компаній, гроші яких конче потрібні Кремлю, щоб стабілізувати рубль напередодні виборів 2024 року.

Сьогодні путін підписав закон, який запроваджує практично тотальний контроль за валютними «запасами» компаній-експортерів.

З 1 березня 2024 року «учасники зовнішньоекономічної діяльності» будуть зобов'язані надавати ЦБ повну інформацію про валютні активи та зобов'язання, причому не лише свої, а й ті, що належать усім дочірнім структурам за кордоном.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Держбюджет України отримав 1,34 млрд доларів як шосте додаткове фінансування від Світового банку.

Кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків держбюджету України не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати та виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

  • Влада Латвії передала Україні вже 271 автомобіль, конфіскований поліцією у нетверезих водіїв. Загальна вартість переданих Києву транспортних засобів оцінюється в 903,4 тисяч євро.

В уряді Латвії нині готуються до передачі українській стороні ще 34 автомобілів, сумарна вартість яких становить 161,8 тисяч євро.

Автомобілі до України переправляє волонтерська організація «Twitter-конвой». За словами її керівника Рейніса Позняка, усього з лютого 2022 по листопад 2023 року з Латвії в Україну відправили понад 1 800 різних автомобілів на суму понад два мільйони євро. Половина з цих транспортних засобів є добровільними пожертвами громадян Латвії.

  • Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що головний виклик для Праги полягає в тому, щоб тримати росію якомога далі від чеських кордонів і продовжувати підтримку України.

«Якщо Україна впаде, ми зіткнемося з росією трохи ближче – буквально на кордонах Євросоюзу, дуже близько до Чехії, і ми не повинні цього допустити».

За словами Ліпавського, допомога Україні – військова, гуманітарна, фінансова, політична чи моральна – також на користь і європейській безпеці.

«Ми повинні пам'ятати, що в Україні ми стримуємо імперську експансію росії, яка також гострить зуби на центральноєвропейський регіон, на країни Балтії».

Глава МЗС вказав, що втома від війни, про яку часто говорять, проявляється по-різному, тому він вважає важливим пояснювати громадськості необхідність підтримки України.

  • Колишній Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО Джеймс Ставрідіс звернувся зі святковим закликом про надання більшої допомоги Україні. Він зазначив, що стурбований ситуацією і назвав справу України справедливою.

«Це дуже небезпечна ситуація, і тут реальні дії відбуваються не в Києві. Реальна дія відбувається у Вашингтоні. Ми повинні надати військову підтримку Україні. Їхня справа справедлива. Ми можемо собі це дозволити, і ми повинні це зробити. Тому я турбуюся про війну в Україні тільки в тому випадку, якщо США і наші європейські союзники не зможуть виконати зобов'язання, які ми взяли на себе щодо підтримки України».

Ставрідіс заявив, що половина російської армії була знищена, при цьому жоден американський солдат не загинув «і навіть не був поставлений під загрозу», і країна зробила це, витративши «еквівалент 5%» річного оборонного бюджету США.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему