27 Грудня 2023
Новини

У Криму після атаки на «Новочеркаськ» зникли безвісти 33 моряки

У Криму після атаки на «Новочеркаськ» зникли безвісти 33 моряки
На борту російського великого десантного корабля «Новочеркаськ» у Феодосії на момент атаки було 77 моряків. 

Майже половина з них зникла безвісти після удару. Про це пише Telegram-канал Astra із посиланням на джерела.

Як зазначається, 33 моряків вважаються зниклими безвісти, 19 поранені. Унаслідок атаки загинула 64-річна працівниця охорони порту, ще 4 цивільних поранено. Ставленик росії у Криму Аксьонов визнавав, що унаслідок атаки у Феодосії загинула лише одна людина, двоє поранені.

Про те, що на борту «Новочеркаська» були моряки пишуть й інші ресурси. Анонімний російський канал «ВЧК-ОГПУ» пише, що одразу після удару по кораблю під питанням була доля 57 членів екіпажу та 16 місцевих жителів, які брали участь у розвантажувальних роботах.

Видання «Агентство» стверджує, що принаймні два офіцери могли перебувати на ВДК у момент ракетного удару по ньому.

Про те, що офіцер ВМФ рф Євген Івашев перебував на «Новочеркаську» в ніч проти вівторка, «Агентству» повідомила його дружина. На уточнююче питання, у якому він стані, жінка відповіла: «Нормально». Детальніше розповідати вона не стала і поклала слухавку.

«Агентству» також вдалося додзвонитися до дружини командира корабля Миколи Степаненка. На запитання, чи він перебував під час удару на кораблі, жінка відповіла: «Напевно, я підозрюю». При цьому вона уточнила, що сьогодні ще не спілкувалася із чоловіком. Сам Степаненко, до якого також додзвонилися журналісти, на запитання, чи постраждав він або хтось із членів екіпажу відповів: «Ніхто не постраждав, все рівно, все чудово».

Як пише Astra, на місці атаки знайшли фрагменти обшивки та вузол кріплення ракети Storm Shadow.

Сам корабель «Новочеркаськ» повністю вигорів і затонув. Напередодні OSINT-аналітик Олівер Александер також заявив що від судна практично нічого не залишилося. У соцмережах поширилися фото з порту, де видно лише вигорілі залишки. Міноборони рф стверджувало, що корабель пошкоджено.

Нагадаємо, в ніч проти 26 грудня тактична авіація Сил оборони України завдала удару по кораблю Чорноморського флоту рф «Новочеркаськ» поблизу Феодосії у тимчасово окупованому Криму. Унаслідок атаки корабель знищено.

Ігнат зазначив, що українські військові філігранно організували цю операцію. У корабель влучили крилатими ракетами (на озброєнні в України є ракети Storm Shadow і Scalp).

У російському Міністерстві оборони визнали атаку на корабель «Новочеркаськ». Там заявили, що корабель зазнав пошкодження «під час відбиття удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет».

Військові зазначають, що на борту «Новочеркаська» були боєприпаси (можливо, і «шахеди») — саме тому був такий великий вибух.

Начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк припустила, що у Феодосії могли пошкодити ще один корабель, адже об'єкти в порту розташовуються щільно. російська служба «Радіо Свобода» з посиланням на супутникові фото пише, що постраждав старий навчально-тренувальний корабель УТС-150. Згідно з фотографіями з порту, він перебував там щонайменше від 2007 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, крим
В тему

Останні матеріали