22 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 22 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 22 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 667 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

З покращенням погодних умов наростив інтенсивність застосування оперативно-тактичної авіації та квадрокоптерів типу “FPV”. Ворог і далі проводить активні штурмові дії за підтримки бронетехніки. Збільшив кількість авіаударів та артилерійських обстрілів.

  • Протягом доби відбулось 60 бойових зіткнень.

Ворог завдав 1 ракетного та 33 авіаційних удари, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Російські війська у ніч на 22 грудня атакували Україну 28 ударними дронами, із них 4 збити не вдалося: є влучання в інфраструктурний об'єкт у Миколаївській області, а уламками дронів пошкоджено зерносховище на Одещині та будинки в Києві й Київській області.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Однією із найскладніших ділянок фронту залишаються околиці міста Авдіївка.

Як повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, російські окупанти намагаються продавити українську оборону в Авдіївці, але місто тримається.

«Русня намагається продавити нашу оборону. Ціна – незліченна кількість смажених макак з оркостану. Авдіївська м?ясорубка працює на повну потужність. Місто тримається. Завдячуючи нашим відважним воїнам. І зусиллям всіх, хто підтримує Сили опору і місцеве населення».

  • Сьогодні опівдні українські захисники знищили відразу три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 на Південному напрямку.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що полювання за літаками, які створювали проблеми для Сил оборони, велося протягом довгого часу.

«Ми відразу отримали звіт (про знищення літаків), розуміємо, про що йдеться. Зараз можна відкрити невеличку таємницю, що полювання за ними тривало довгий проміжок часу. Тому що ці літаки заважали і робили небезпеку для наших воїнів і я щиро вітаю всіх, хто брав у цьому участь. Перфектний результат».

У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що знищення цих літаків сталося завдяки блискуче спланованій операції. Саме ці бойові машини давно не потрапляли в нашу позитивну статистику.

У росії є десятки цих літаків, це одна з найновіших машин країни-агресорки. Саме такими літаками окупанти завдають ударів по Україні керованими авіабомбами, керованими ракетами та іншим озброєнням.

Один винищувач Су-34 коштує десятки мільйонів доларів.

Російські військові пропагандисти вже підтвердили збиття трьох Су-34 й навіть опублікували деякі фото.

  • Ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи з лівобережжя Дніпра, здійснив 17 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат.

Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 2 пункти управління противника.

 

Станом на ранок 22 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 351 350 (+1 080)осіб,
  • танків – 5 837 (+9),
  • бойових броньованих машин − 10 843 (+18),
  • артилерійських систем − 8 250 (+24),
  • РСЗВ − 932,
  • засобів ППО − 611,
  • літаків − 324,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 365 (+23),
  • крилатих ракет − 1 613,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 944 (+25),
  • спеціальної техніки − 1 217 (+9).

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект, який спрощує ввезення, облік та розподіл гуманітарної допомоги.

Також закон запроваджує необхідність використання електронної системи обліку гуманітарної допомоги. Адже з 1 грудня Мінсоцполітики запустило спеціальну платформу – Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги.

  • Міністр закордонних справ Польщі у новому уряді Радослав Сікорський прибув до Києва − це його перший закордонний візит на цій посаді.

У рамках візиту політик зустрінеться з ключовими українськими посадовцями. Відносини з Україною залишаються одним із пріоритетів уряду Дональда Туска.

Приїзд Сікорського став першим візитом високопосадовця з країн ЄС після того, як Рада ЄС підтримала відкриття переговорів про вступ з Україною.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Сікорським.

Сторони обговорили подальшу взаємодію в оборонній сфері та ключові потреби Сил оборони України, створення спільних виробництв, а також можливості закупівлі польської зброї, яка показала результат на полі бою.

Також ішлося про підготовку наступної зустрічі на рівні радників лідерів держав щодо імплементації Формули миру та проведення Глобального саміту миру.

Співрозмовники погодилися, що двосторонні відносини мають отримати новий імпульс, а всі проблемні питання слід вирішувати в дусі взаємної довіри та поваги.

«Сподіваємось на відкриття нової сторінки в наших відносинах. Ми дуже сильні сусіди зі спільною історією. Ми раді вас бачити тут. Сподіваюсь, що прем’єр-міністр Польщі також знайде можливість приїхати до України за найближчої нагоди», – сказав Володимир Зеленський.

  • Кабінет Міністрів продовжив обмеження в торгівлі з росією до 31 грудня 2024 року.

Торік у грудні Україна продовжила на рік заборону на торгівлю низкою товарів з рф.

Ідеться про заборону ввезення в Україну з росії груп промислових товарів, мінеральних добрив, сільськогосподарської продукції, транспортних засобів.

  • Міністерство внутрішніх справ України створило і постійно наповнює інформаційну спеціальну базу «Воєнний злочинець». Нині на обліку перебуває майже 250 тисяч злочинців армії рф, представників незаконних збройних формувань і колаборантів.

МВС активно співпрацюють із іноземними колегами, діляться інформацією каналами Європолу та Інтерполу.

Наразі українські правоохоронці відкрили вже понад 105 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів російської армії. З них понад 90 тисяч – порушення законів та звичаїв війни.

«Переважна більшість проваджень передана за підслідністю до СБУ. Однак деякі великі кейси – як от звірства окупантів проти цивільних у Бучі та Ірпені – в розслідуванні слідчих поліції», - сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

  • В уряді нагадали, що через воєнний стан в Україні не буде додаткових вихідних на Різдво та Новий рік.

Понеділки 25 грудня та 1 січня будуть звичайними робочими днями для всіх органів влади, державних підприємств та підприємств критичної інфраструктури.

Водночас приватний бізнес може встановлювати робочий графік на цей день на власний розсуд.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський диктатор і його оточення забирають в іноземного бізнесу активи. Сьогодні путін своїм указом передав в управління Росімущества акції одного з найбільших автодилерів Росії «Рольф», 100% якого належить кіпрській Delance Ltd.

У вересні колишнього топменеджера компанії Анатолія Кайро засудили до восьми з половиною років колонії у справі про виведення за кордон майже 4 млрд рублів.

Засновник автодилера Сергій Петров, оголошений у міжнародний розшук, пов'язував своє переслідування з рейдерським захопленням бізнесу.

  • Державний Всеросійський центр вивчення громадської думки заявив про рекордний в історії сплеск оптимізму у росіян.

Не дивно, що така інформація з’явилася відразу ж після того, як путін оголосив про те, що буде обиратися на черговий президентський строк.

На думку соціологів, два роки війни в Україні, сотні тисяч жертв, зростання цін та активні репресії путінського режиму зробили росіян щасливими як ніколи.

  • Глава Мінфіну рф Антон Сілуанов запропонував путіну забрати в росіян їхні заощадження, розмір яких оцінюється приблизно в 40 трильйонів рублів. На думку чиновника, заощадження громадян країни потрібно використовувати як «джерело для розвитку» та зміцнення «суверенітету».
  • Опитані виданням The Moscow Times експерти вважають, що заява президента рф про практично стовідсоткову модернізацію озброєння у стратегічних ядерних силах не має чітких підстав.

Аналітики вказують на відсутність виразної методології при орієнтовних «підрахунках», а також на досить відносне розуміння «сучасності» прийнятої на бойове чергування ядерної зброї.

«Усі ці відсотки просто не мають сенсу. Вони є більшою мірою надихаючими гаслами, за якими мало чого варте. Що ж таке «сучасне озброєння»? У трактуванні російських військових це озброєння, яке поступається за своїми характеристиками з того що є в інших промислово розвинених країн», - пише видання.

  • Видання Wall Street Journal, журналісти якого посилаються на представників західної розвідки та колишнього офіцера російської розвідки, пише, що вбивство Пригожина організував соратник путіна, секретар радбезу росії Патрушев.

Він давно попереджав путіна, що залежність Москви від «Вагнера» в Україні дає Пригожину надто великий політичний та військовий вплив, який дедалі більше загрожує Кремлю.

На початку серпня Патрушев наказав своєму помічникові розпочати підготовку до ліквідації Пригожина. Ознайомлений із планами путін не заперечував.

Після турне Африкою, Пригожин чекав у московському аеропорту, поки інспектори з безпеки проводили перевірку літака. За словами представників розвідки, саме під час цієї затримки під крило заклали невелику бомбу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Нідерланди ухвалили рішення почати підготовку до передачі Україні перших вісімнадцяти винищувачів F-16.

Про це стало відомо за підсумками телефонної розмови прем’єра Нідерландів Марка Рютте та Президента України Володимира Зеленського.

«Надання F-16 – один із найважливіших елементів домовленостей щодо військової підтримки України. Окрім дозволу на експорт, до самої передачі мають бути виконані ще кілька критеріїв, у тому числі щодо готовності відповідних фахівців та інфраструктури. Це рішення підтверджує, що Нідерланди не зменшували зобов’язання надавати Україні підтримку, необхідну для відповіді на триваючу російську агресію», – повідомив Рютте.

Він додав, що вони обговорювали також рішення Євроради почати з Україною перемовини про вступ до ЄС.

«Я вражений вже здійсненим прогресом України. Нідерланди готові допомагати Україні продовжувати над втіленням реформ, необхідних для процесу вступу. Також запевнив Президента Зеленського, що Нідерланди докладуть максимум зусиль для того, щоб на саміті лідерів у лютому 2024 року досягли згоди щодо фінансової підтримки з боку ЄС».

  • Делегація Комітету Сенату Франції з питань закордонних справ, оборони та збройних сил після візиту до України та Польщі цього тижня закликала збільшити обсяг військової допомоги Києву, аби допомогти йому протистояти агресії росії.

Делегація з чотирьох сенаторів на чолі з Седріком Перреном протягом 18-22 грудня відвідала Польщу та Україну.

«Уся інформація, зібрана під час цієї місії, підтверджує, що існує нагальна потреба у збільшенні поставок в Україну боєприпасів та обладнання, які є вирішальними у цьому конфлікті (безпілотники, артилерія, засоби радіоелектронної боротьби)».

Голова делегації Седрік Перрен наголосив, що Франція повинна активніше діяти у питанні військової підтримки України, «особливо в питаннях постачання боєприпасів і промислового співробітництва між нашими країнами».

  • Європейська комісія надасть Україні додаткові 500 електрогенераторів: Загалом ЄС передав уже понад 5500 таких приладів.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн уточнила, що генератори забезпечуватимуть електроенергією українські лікарні та школи.

«Це ще один знак нашої непохитної солідарності та підтримки України та її народу».

  • Швейцарія доєдналась до санкцій проти рф, які містяться у 12-му пакеті, ухваленому Європейським Союзом.

Федеральний департамент з питань економіки, освіти та досліджень (EAER) Швейцарії наклав санкції на ще 61 фізичну та 86 юридичних осіб.

Серед осіб, які потрапили до санкційного списку, є військовослужбовці білоруських ЗС, керівники компаній, які підтримують військовий і промисловий потенціал Росії, а також члени Центральної виборчої комісії рф. Під нові санкції Швейцарії потрапили переважно російські компанії, які працюють в оборонному секторі.

  • Президент США Джо Байден підписав указ про економічні заходи проти іноземних фінансових установ, яких виявлять причетними до постачання в росію підсанкційних військових товарів.

Під «іноземними фінансовими установами» маються на увазі будь-які установи, що надають фінансові послуги – від банків до пенсійних фондів чи операторів платіжних систем, а також їхні дочірні компанії.

  • Україна та Німеччина провели четвертий раунд консультацій щодо укладення двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій Києву.

Сторони обмінялися думками щодо основних складових безпекових гарантій для України, порушили питання правових меж майбутньої двосторонньої угоди, а також узгодили план подальшої комунікації.

Німеччина демонструє лідерство у фінансовій та військовій підтримці України.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна назавжди пішла зі сфери впливу росії та стане членом ЄС і Північноатлантичного альянсу

На думку генсека НАТО, метою повномасштабного вторгнення росії було прагнення путіна перешкодити руху України в НАТО та ЄС. Утім, через два роки війни Київ ближчий до НАТО та ЄС, ніж будь-коли.

Очільник Альянсу додав, що він переконаний: Україна врешті-решт досягне своєї мети – вступу в НАТО.

Столтенберг також згадав про величезну ціну, яку росії доводиться платити за війну проти України. Окрім втрат сотень літаків, тисяч танків і 300 тисяч солдатів, через війну зросла інфляція та знизився рівень життя росіян, а також рф сьогодні стала більш політично ізольованою, ніж раніше.

Столтенберг наголосив на необхідності продовжувати допомагати Україні та закликав союзників вивчити можливість надання більшої кількості оборонного обладнання шляхом внесення змін до чинних угод із третіми країнами та нарощування виробництва.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему