19 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 19 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 19 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 664 доба героїчного спротиву українського народу широкомасштабній збройній агресії з боку росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 69 бойових зіткнень.

Ворог завдав 1 ракетний та 10 авіаційних ударів, здійснив 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що російські війська наступають на Куп‘янському, Лиманському та Бахмутському напрямках, аби захопити нові населені пункти Донецької та Харківської областей.

Бахмутський напрямок залишається надзвичайно важливим для російських загарбників. На ньому вони зосереджують основні зусилля і для ведення штурмових дій застосовують найбільш боєздатні підрозділи десантних військ, морську піхоту та сформовані з колишніх злочинців підрозділи "Шторм Z" та "Шторм V".

На Лиманському напрямку російські окупаційні війська перейшли до постійних атак позицій українських військ в напрямках Макіївки та Тернів. Ведуться бойові дії на Сіверському напрямку.

«Ситуація складна. Нам доводиться воювати в умовах переваги ворога як в озброєнні, так і в кількості особового складу. Втім, командири і штаби в режимі 24/7 відстежують зміни в обстановці, аналізують дії противника та своїх військ, приймають ефективні управлінські рішення для посилення оборони та знищення ворога».

Сирський заявив, що на всіх трьох напрямках українські війська тримають оборону та знищують ворога, тож противник несе великі втрати, які поповнює резервами штурмових батальйонів сформованих з колишніх в‘язнів.

Попри щоденні втрати в особовому складі та техніці російські окупанти продовжують проведення наступальних дій.

«За першу половину грудня ворог втратив у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця" близько восьми тисяч військовослужбовців. Крім того, було знищено або ушкоджено понад п’ятсот одиниць ворожої військової техніки. Серед них: 67 танків, понад сто бойових броньованих машин, 77 гармат і мінометів різних калібрів. На відміну від агресора, українські сили оборони намагаються досягати успіху шляхом продуманого планування бойових дій та ефективного використання артилерії, мінометів, ударних дронів та стрілецького озброєння. А найбільшою цінністю для нас є життя наших воїнів. Мінімізація втрат завжди у пріоритеті під час планування операцій».

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • У Херсонській ОВА заявили, що утримання плацдарму на лівому березі Дніпра – це важка й дуже небезпечна робота. Завдяки нашим мужнім воїнам зменшилася кількість обстрілів Херсона. Хлопці беруть на себе удар і снаряди, які могли б летіти на лікарні, дитячі садочки на правобережній частині. Росіяни продовжують застосовувати авіацію, але Сили оборони роблять усе, щоб утримувати плацдарм й просуватися далі.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, 3 артилерійських засоби та 4 склади боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 19 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 348 300 (+1 140) осіб,
  • танків – 5 798 (+15),
  • бойових броньованих машин − 10 771 (+19),
  • артилерійських систем − 8 190 (+15),
  • РСЗВ − 926,
  • засобів ППО − 611 (+1),
  • літаків − 324,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 299 (+9),
  • крилатих ракет − 1 611 (+1),
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 842 (+20),
  • спеціальної техніки − 1 200 (+2).

 

  • Британська розвідка констатувала успіхи України у перехопленні російської «суперзброї» – ракет «Кинджал», якими досі хвалиться путін.

Самі ці ракети повинні відігравати важливу роль у майбутній військовій доктрині росії.

Британські аналітики наголосили, що «Кинджал» мав неоднозначний бойовий дебют. Багато пусків цих ракет не досягли поставлених цілей, а Україна досягла успіху в перехопленні атак цієї нібито «непереможної» системи.

  • У Міноборони повідомили, що Україна нарощує виробництво дронів-камікадзе, щоб компенсувати брак снарядів.

Крім того, нарощується власне виробництво боєприпасів практично всіх номенклатур колишнього СРСР.

Водночаc разом із західними компаніями планується виробництво 155-мм снарядів на нашій території. Українська оборонна промисловість наступного року виробить їх достатньо кількість, щоб покрити різницю між тим, що потрібно на передовій, і кількістю снарядів, які можуть дати партнери.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів велику пресконференцію. Зустріч із журналістами була присвячена підсумкам 2023 року.

Основні тези:

Про допомогу США:

«Що стосується фінансової допомоги. Працюємо дуже сильно над цим. Я впевнений, що США нас не зрадять і те, про що ми домовилися в США буде виконано в повному обсязі».

За словами Президента, допомога від США стане сигналом країнам ЄС щодо відкриття їхньої допомоги.

Про посилення ППО:

«Ми щомісяця стаємо потужнішими. У мене було серйозне відрядження… кілька, не говоритиму кількість, кілька нових систем Patriot в Україні захищатимуть нашу країну взимку. Обіцяв не говорити кількість, поки не захищатимуть. Але хочу подякувати партнерам. І Patriot, та NASAMS, потужний новий пакет, і це важливо»

Про наступ росії:

«Жодного результату Росія не досягла за цей рік. Я не характеризую рік минулий, 2022-й, я говорю про 2023 рік. Жодної з цілей. Це, до речі, доводить і той факт, що меседжі кремля не змінилися, у них незмінні цілі СВО і вони зрозумілі - окупація нашої держави, а потім ціль, яку вони самі в риториці змінювали - це вихід на адміністративні кордони Донбасу. Вони не досягли цієї цілі. Тому про поразки (України) немає що говорити. Жодної перемоги Росія не досягла. Які там три дні... Два роки. Бійці наші молодці, люди наші молодці. Я ще раз їм за це вдячний»

Про фінансову допомогу від партнерів:

Україна має багаторічні зобов’язання щодо фінансової допомоги від Бельгії, Данії, Кореї, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Франції, Німеччини, Швеції та Японії.

«Довгострокова допомога, я думаю, все одно буде тим плечем, якщо будуть якісь ризики. Хоча я вважаю, що нас партнери не підведуть. Принаймні, такий був результат нашого візиту».

Ці кошти мають різні цілі: гуманітарна допомога, підтримка економіки, соціальні виплати, але дуже велика сума від цих держав – військова допомога Україні.

«Я впевнений у наших партнерах. Я вважаю, що ми зробили все».

Про вітчизняні дрони:

«Будуть отримувати наші бригади вітчизняні дрони. Щодо виробництва – мільйон дронів наступного року ми виробимо. Зробимо все, щоб так і було».

Глава держави сказав, що нині на засіданні Ставки верховного головнокомандувача питання виробництва і постачання дронів розглядалось теж.

За словами Володимира Зеленського, йому не подобається бюрократичний радянський процес.

Про вступ до НАТО:

Повноцінний вступ України до Альянсу є "найпотужнішим варіантом" для гарантування безпеки нашої держави.

Володимир Зеленський не вважає реалістичною ідею про те, що Північноатлантичний альянс поширить гарантії безпеки на частину території України.

«Сигнали з приводу часткової участі якоїсь (в Альянсі) – це маячня. Без образ для тих, хто таке говорить».

Про важливість цивільних платників податків:

«Хотів би трішки захистити цивільних. Коли ти розумієш, який фінансовий вклад потрібен для підтримки наших воїнів. Ми повинні з вами розуміти, що зарплату їм платять наші люди, наше населення, люди, які сплачують податки. Коли ми говоримо про ту чи іншу мобілізацію, ми повинні знати, що один воїн – це шість людей в цивільному житті, які сплачують податки.

І тому візьміть 500 тисяч людей, помножте на 6 і зрозумійте, як мені уряду, мені, всім нам знайти плюс 3 млн платників податків з січня місяця».

Про обмін полоненими:

«Ви праві, процес (повернення полонених) ускладнено. Він дійсно уповільнився через причини – причини з боку рф, але є відповідні дуже конкретні ці причини. Трек відкриється... Зараз працюють над достатньо непоганою кількістю наших хлопців, щоб їх повернути. Дай Бог, вдасться»

Про стратегію України у війні:

«Стратегія не може бути зміненою, згідно нашої Конституції. Це – всі наші території. Що стосується тактики – може бути змінена тактика після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України в 2023 році. До кінця року ми отримаємо розуміння… Наші наступні плани, наступні кроки – вибачте, залишаться поки що тільки з нами».

  • Центр дезінформації РНБО заявив, що інформація про мобілізацію українських жінок є російською пропагандою. Адже в Україні не мовиться про примусову мобілізацію жінок.

Наразі обов'язковому військовому обліку підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Але облік – це не призов. Служба для жінок у ЗСУ – тільки добровільна.

  • Українським коридором у Чорному морі вже експортували 10 мільйонів тонн продукції до 24 країн світу.

З початку роботи збільшили товарообіг продукції з 278 тисяч тонн за перший місяць до майже 5 мільйонів тонн.

Попри систематичні атаки на портову інфраструктуру, порти прийняли під завантаження 337 суден, які пройшли коридором.

  • «Укргазвидобування» ввело в експлуатацію дві високодебітні свердловини, які дають близько 200 тисяч кубометрів газу на добу.

За останні півтора року попри воєнний стан і пов’язані з ним складнощі діючий фонд уже поповнили 15 нових експлуатаційних свердловин, наразі буряться та випробовуються ще кілька.

Таким чином Україна продовжує роботу над забезпеченням власної енергетичної незалежності.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін продовжує залякувати росіян, створюючи образ зовнішнього ворога. Сьогодні він озвучив чергову страшилку про те, що Захід нібито намагався поділити рф на п'ять частин.

Диктатор заявив, що відразу ж після розвалу СРСР Захід «найактивнішим чином почав працювати в росії» і «розтягувати утворені незалежні держави».

Крім того, путін у своїй промові згадав, як західні країни начебто «працювали з російською п'ятою колоною, сепаратистами та міжнародними терористичними організаціями», намагаючись розвалити росію.

Ці чергові вигадки дуже нагадують історію з Лукашенком, який обіцяв показати на карті, звідкіля готувався напад на Білорусь із чотирьох позицій, але так ніхто цю карту досі й не побачив.

Також сьогодні путін знову звинуватив США в тому, що нібито це вони змусили російське керівництво діяти збройним шляхом проти України з 2014 року.

Принаймні зараз кремлівський диктатор непрямо зізнався, що рф веде війну проти України саме з моменту окупації Криму.

  • Після завуальованих погроз путіна в бік Фінляндії рф на рівні зовнішньополітичного відомства почала здійснювати тиск на сусідню державу.

До МЗС росії викликали посла Фінляндії в Москві, якому заявили, що російська сторона «не залишить без відповіді» нарощування військового потенціалу НАТО на кордоні з рф.

Зокрема Марія Захарова через схвалення угоди про оборонне співробітництво між Фінляндією і США заявила, що ця угода «загрожує безпеці російської федерації», тому рф вживе «необхідних заходів для протидії агресивним рішенням Фінляндії та її натовських союзників».

Вона також додала, що фінська влада понесе відповідальність за «перетворення зони добросусідства в цьому регіоні на зону можливої конфронтації».

  • Російським пропагандистським медіа влада заборонила говорити про злочини, вчинені людьми, які повернулися з війни. При цьому кількість таких злочинів постійно зростає. Зокрема, уже близько 30 людей було вбито в рф людьми, які повернулися з фронту.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Євросоюз у рамках дванадцятого пакета санкцій проти росії ввів персональні обмеження проти 61 людини і 86 організацій.

Серед фізичних осіб, які опинилися під санкціями, - син заступника голови Радбезу Дмитра Медведєва Ілля, племінниця путіна Анна Цивільова, голова Мосміськдуми Олексій Шапошніков, глава Росфінмоніторингу Юрій Чиханчин, директор "Уралвагонзаводу" Олександр Потапов, глава Башкирії Радій Хабіров, а також 14 членів ЦВК росії.

У чорний список юридичних осіб потрапили пропагандистські телеканали "Царьград" і "Спас", група "АльфаСтрахування", особлива економічна зона "Алабуга".

Під нові санкції ЄС також потрапили російські оператори зв'язку та IT-компанії. Зокрема, в чорному списку опинилися "Міранда-медіа" і її структури "Мир Телеком" і "Кримтелеком", а також екс-очільник компанії Іван Зима. Санкції введені проти постачальників рішень з кібербезпеки "Інформзахист", bi.ZONE і "Інфотекс". Обгрунтовані вони тим, що у компаній є ліцензії Роскомнадзору і ФСБ, а щодо "Міранда-медіа" - і наявністю обладнання для фільтрації трафіку.

  • Британія використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море в рамках 10-річного пакту про безпеку, який буде підписано найближчими тижнями.

Меморандум про взаєморозуміння передбачає підтримку нашої держави у боротьбі з росією, надання військової підтримки, зосередженої на військово-морських засобах, а також фінансової допомоги та обміну розвідданими.

Документ також міститиме обіцянки післявоєнних гарантій безпеки, які стримуватимуть Москву, якщо вона знову зважиться на напад.

  • Кабінет міністрів Італії ухвалив закон, яким продовжується постачання в Україну до кінця 2024 року "засобів, матеріалів та обладнання" для підтримки військових зусиль проти росії.

У заяві МО Італії йдеться, що поставки включатимуть зброю, електрогенератори та все необхідне для підтримки військових операцій із захисту беззбройного цивільного населення.

«Не існує жодних політичних проблем щодо підтримки України в урядовій більшості, яка має намір поважати роль і контроль парламенту. Італія вирішила бути на боці свободи націй та поваги до міжнародного права з метою досягнення справедливого та тривалого миру», - заявив міністр оборони Гвідо Крозетто.

  • США протягом п'яти наступних років виділять Україні $150 млн для підтримки програм цифрової трансформації, зокрема "Мрії" та Prozorro.

Це допоможе розвинути зусилля для подальшого економічного розвитку, інвестицій і цифрової інфраструктури, цифрування процесів розвитку малого і середнього бізнесу та культивації нового бізнесового середовища в Україні.

  • Щонайменше 66% американців вважають, що рівень підтримки, яку США надають Україні, є достатнім або має бути більшим, причому цей показник зріс упродовж останнього місяця.

Про це йдеться у свіжому опитуванні, проведеному телеканалом Fox News.

«Щодо України, 31% вважають, що США повинні робити більше, щоби допомогти їй у війні з росією, натомість 30% вважають, що США повинні робити менше. Щонайменше 35% вважають поточний рівень підтримки правильним», – зазначає телеканал.

  • Понад чотири десятки членів The Alphen Group – глобального об’єднання експертів із питань безпеки – звернулись із відкритим листом до Конгресу США, закликаючи його схвалити додаткове фінансування для України.

Підписанти, серед яких колишні топдипломати й військові, наголошують, що повномасштабна війна рф проти України «перебуває на переломному етапі», у якому рішення США та їхніх союзників визначатимуть, чи буде її результат сприятливим для їхніх інтересів, чи катастрофічним для України і Заходу.

«Захід повинен переконати путіна, що час не на його боці. Американська допомога в поєднанні з подальшою європейською допомогою зробить це. Відмова США від лідерства створить умови для перемоги росії», – йдеться в листі.

  • Високий суд Англії та Уельсу підтвердив рішення арбітражу в Гаазі, який зобов’язав росію виплатити 5 мільярдів доларів компаніям групи "Нафтогаз" через збитки, завдані в результаті протиправної анексії Криму.

Припис британського суду визнає арбітражне рішення про відшкодування "Нафтогазу" збитків, включно з відсотками, у розмірі 5 млрд доларів, а також часткового арбітражного рішення щодо юрисдикції та відповідальності.

  • Колишній вагнерівець Ігор Саліков втік до Нідерландів — він хоче виступити в Міжнародному кримінальному суді з заявою щодо воєнних злочинів росії в Україні.

60-річний Саліков дослужився до звання полковника у російській армії і тривалий час працював у ПВК «Вагнер». В Україні ексвагнерівець воював ще з 2014 року — він визнає, що на власні очі бачив багато російських злочинів. Зокрема, Саліков був свідком звірств проти цивільних, викрадень дітей, вбивств, погроз тощо.

Тепер росіянин хоче подати звіт до МКС в Гаазі. Після того, як він нібито відмовився розстріляти кількох мирних жителів, йому стало небезпечно перебувати в росії, тож колишній вагнерівець утік до Нідерландів.

В Офісі генпрокурора України підтвердили, що вже понад пів року працюють із Саліковим, який надає нам свідчення про дії росії, починаючи з 2013 року, з підготовки до відкритого вторгнення, особливості відкритого вторгнення.

Він дав важливі свідчення, частина з яких уже знайшла своє підтвердження, зокрема пов’язані з відкритим вторгненням з 24 лютого 2022 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему