12 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 12 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 12 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 657 день героїчного спротиву українського народу широкомасштабній агресії з боку росії.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 73 бойових зіткнення.

Ворог завдав 1 ракетного та 3 авіаційних удари, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомив Президент Володимир Зеленський, штурмова група 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила відбила один з териконів в межах населеного пункту Горлівка на Донеччині та встановила там український прапор.

«Наші герої – штурмова група 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила, королівської бригади. Попри складні умови, відбила один із териконів у межах Горлівки та захопила позиції противника».

  • Сьогодні міністр оборони Рустем Умєров та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відвідали позиції воїнів на Східному напрямку.

Міністр і генерал привітали бійців з Днем Сухопутних військ. Міністр вручив державні нагороди військовим.

Командувач ОСУВ "Хортиця" генерал-полковник Олександр Сирський ознайомив Умєрова та Залужного з ситуацією на Східному напрямку. Також сторони обговорили ключові потреби українських воїнів, які необхідні для ефективного знищення ворога.

Міністр оборони зазначив, що окрім фронтового забезпечення та ключових потреб війська, під час поїздки обговорили питання підготовки рекрутів та посилення фортифікацій уздовж всієї лінії зіткнення.

Міністерство оборони та Генеральний штаб розвивають спільний план дій та оцінює потенційні загрози.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала удару по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдали ураження по пункту управління російських окупантів, 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 12 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 340650 (+800) осіб,
  • танків – 5664 (+9),
  • бойових броньованих машин – 10579 (+19),
  • артилерійських систем – 8073 (+3),
  • РСЗВ – 919,
  • засобів ППО – 605,
  • літаків – 324,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6163 (+9),
  • крилатих ракет – 1596 (+10),
  • кораблів /катерів – 22,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 10650 (+14),
  • спеціальної техніки – 1170 (+2).

 

  • У розвідці Міноборони Британії проаналізували проблеми, з якими стикаються російські загарбницькі війська під час бойових дій в Україні у нічний час, їм не вистачає відповідного обладнання і військової підготовки.

Як вказують аналітики, прилади нічного бачення часто фігурують у списках обладнання, яке російські підрозділи просять у своїх родин та прихильників. Українські війська часто отримують прилади нічного бачення від міжнародних партнерів.

  • За даними українського Генштабу, російський генерал-полковник Михайло Теплінський, який командує угрупованням "Днєпр", наказав створювати штурмові підрозділи із офіцерів, як було сто років тому.

«Це такі собі ударні батальйони, за зразком білогвардійських частин 20-х років минулого століття. Основні критерії для офіцерів, якими комплектують штурмові підрозділи, – це нездатність до командування підлеглими, особиста недисциплінованість та слабка мотивація».

Сам Теплінський не користується авторитетом серед військовослужбовців російської армії.

  • Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони здійснили чергову успішну спецоперацію на території росії: відомство атакувало податкову систему агресора.

«Під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів Федеральної податкової служби рф, а далі ? у понад 2300 її регіональних серверів по всій росії, а також на території тимчасово окупованого Криму».

ГУР зауважує, що внаслідок атаки усі сервери відомства окупантів отримали шкідливе програмне забезпечення, а паралельно із цим таким же чином була атакована російська ІТ-компанія Office.ed-it.ru, яка обслуговувала податкову службу рф.

За даними воєнної розвідки, дві кібератаки повністю ліквідували конфігураційні файли, котрі роками забезпечували роботу розгалуженої податкової системи рф – була знищена вся база даних та її резервні копії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Більше половини українців вважають, що у разі суттєвого скорочення допомоги від Заходу необхідно продовжувати визвольну війну проти росії, навіть якщо є ризик для втрати нових територій.

Такі результати опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

«Більшість респондентів − 58% − наразі схиляються до думки, що навіть у разі суттєвого скорочення Західної допомоги варто все одно продовжувати бойові дії для тиску на окупантів, навіть з урахування ризиків для територій, які контролюються Україною зараз».

Кожен третій респондент (32%) вважає, що краще йти на припинення бойових за умов дійсно серйозних гарантій безпеки від Заходу, навіть якщо визволення окупованих територій затягнеться на невизначений термін.

  • Президент Володимир Зеленський під час візиту до США провів зустріч із американськими сенаторами, де закликав схвалити додаткове фінансування для України для її підтримки супроти російської агресії.

Глава держави назвав розмову в Сенаті США «дружньою й відвертою». Він додав, що розповів американським сенаторам про військову та економічну ситуацію в Україні та важливість збереження підтримки з боку США.

«Вдячний лідеру сенатської більшості Чаку Шумеру та лідеру республіканців Мітчу Макконнеллу за їхнє особисте лідерство у гуртуванні двопартійної підтримки України серед американських законодавців».

  • Представники угорської громади Закарпаття звернулися до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та президента Європейської ради Шарля Мішеля з проханням допустити Україну до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Відповідний документ опублікувала Демократична спільнота угорців України.

У зверненні йдеться, що закарпатські угорці просять підтримати рішення про відкриття переговорів про членство України в ЄС, ухвалення якого заплановано на 14-15 грудня.

  • Спілка словаків Закарпаття закликала президента Євроради Шарля Мішеля та прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на майбутньому саміті ЄС підтримати рішення про відкриття з Україною переговорів про вступ до Євросоюзу.

Текст листа від імені Товариства словацької інтелігенції Закарпаття опублікував її очільник Ернест Горват.

  • Міжнародний валютний фонд покращив прогноз по ВВП України за підсумками цього року до 4,5% та переглянув прогноз на 2024 рік.

«Незважаючи на війну росії в Україні, макроекономічні показники виявилися сильнішими, ніж очікувалося, що сприяло перегляду прогнозу зростання в бік підвищення. Стійкість економіки призвела до кращих показників зростання, тривалого стрімкого зниження інфляції та стабільного валютного ринку, в тому числі після виходу Національного банку України з прив’язки обмінного курсу, підкріпленого потужними резервами», – йдеться в повідомленні.

  • Влада Харківської області розглядає можливість розширення переліку прифронтових громад, з яких здійснюватимуть примусову евакуацію у зв’язку з російськими обстрілами. Усе залежатиме від військової обстановки, яка там складеться.

Наразі в області найнебезпечніші два напрямки: в Ізюмському районі − Борівсько-Лиманський напрямок і Куп'янський.

На останньому, за даними ОВА, нині проживає майже 2,5-3 тисяч осіб, зокрема 256 дітей.

Раніше з прифронтових громад Куп'янського району під час примусової евакуації вивезли 299 дітей.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Уряд росії запровадив тимчасову заборону на вивезення твердої пшениці з країни до 31 травня 2024 року. Винятки робляться для поставок у рамках міжнародної гуманітарної допомоги.

Влада пояснила, що тимчасові обмеження вводяться з метою гарантування продовольчої безпеки та стабілізації цін на продукцію із твердої пшениці на внутрішньому ринку.

За цим формулюванням криється побоювання того, що в рф вслід за яйцями дефіцитними стануть макаронні вироби.

  • У Чеченській республіці поскаржилися, що їм не вистачає коштів на розвиток соціальних об'єктів та виплати зарплат бюджетникам. І це незважаючи на щорічні дотації в десятки мільярдів рублів із федерального бюджету.

Місцева влада пояснює, що дефіцит пов'язаний насамперед із тим, що в Чечні економічна база була зруйнована внаслідок війни, а також через демографічне зростання в регіоні.

Водночас користувачі соцмереж зазначають, що і в Кадирова, і в усіх його соратників найдорожчі автопарки, які часто за розкішшю та кількістю перевершують авто російських олігархів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейці загалом відкриті до ідеї вступу України до ЄС. Так результати опитування в шести країнах-членах ЄС оприлюднила Європейська рада з міжнародних відносин (ECFR).

Опитування виявило значну підтримку кандидатури України і, меншою мірою, Молдови та Чорногорії.

Опитування показало, що найбільшу підтримку вступу України до ЄС мають Данія (50%) та Польща (47%), тоді як думки розділилися в Румунії (32% за, 29% проти), Німеччині (37% за, 39% проти) та Франції (29% за, 35% проти). В Австрії 52% висловилися проти.

43% респондентів у Польщі та 37% у Румунії вбачають позитивний вплив на економіку ЄС від членства України.

  • Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про те, що його уряд буде вимагати повної мобілізації Заходу для допомоги Україні.

«Я не можу більше слухати політиків, які говорять про втому від ситуації (війни) в Україні. Вони кажуть президенту (України) Зеленському, що вони втомилися від ситуації».

За словами Туска, напад на Україну – це «напад на всіх нас». Прем'єр закликав одним голосом говорити про Україну, що, переконаний він, має об'єднувати поляків.

Новий очільник уряду додав, що допомога Польщі Україні є дуже важливою, але водночас вказав, що Варшава має бути наполегливою, коли йдеться про інтереси, зокрема, польських фермерів.

«Але ми повинні пам'ятати, за що йде війна. Що українці воюють за щось надзвичайно важливе, що їхня битва почалася на Майдані, що вони воюють за те, щоб приєднатися до спільноти західного світу. Вони хочуть, щоб Україна була демократичною, правовою державою, як західні країни. І вони за це зараз борються».

Прем'єр також оголосив, що через кілька десятків годин він вирушає до Брюсселя, сподіваючись переконати союзників захистити демократичні цінності та Україну від російської агресії.

«Тільки об'єднаний Захід може допомогти Україні перемогти в боротьбі за демократичні цінності».

  • Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що Вашингтон і його союзники допоможуть Києву створити сили для відбиття російської агресії в найближчі роки.

Ллойд Остін під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у Національному університеті оборони США говорив про подальшу підтримку.

«Разом з нашими союзниками та партнерами ми сповнені рішучості допомогти Україні консолідувати й розширити її здобутки на полі бою, а також побудувати майбутні сили, здатні відбити російську агресію в найближчі роки».

За словами керівника Пентагону, зобов'язання Вашингтона підтримувати Київ проти російської агресії є непохитним, а сама Україна має величезне значення для безпеки США та для траєкторії глобальної безпеки в 21-му столітті.

«І Америка буде в більшій безпеці, якщо ми дамо зрозуміти потенційним агресорам в усьому світі, що вони не можуть вирішувати, яким країнам жити, а яким вмирати».

  • Європейська комісія схвалила підготовлену пропозицію про механізм використання доходів від заморожених суверенних активів росії на користь України.

Єврокомісія не публікуватиме пропозицій, а передасть їх Європейській раді для вивчення й ухвалення рішення.

Як зазначає «Financial Times», Брюссель хоче обмежити прибутки, отримані від заморожених активів росії в ЄС, з метою зрештою вилучити до 15 млрд євро для України. Єврокомісія спочатку вимагатиме від депозитаріїв цінних паперів, що володіють активами російського центробанку, розміщувати прибуток, отриманий від них, на окремих рахунках.

Депозитарії цінних паперів отримують прибуток, реінвестуючи кошти від погашення цінних паперів, таких як державні облігації, оскільки платежі в Москву заборонені через санкції.

На другому етапі плану прибутки будуть перераховані до спільного бюджету ЄС, щоб допомогти підтримати Україну. При цьому країни-члени ЄС мають одностайно підтримати цей план, а також подальші кроки з його реалізації, перш ніж Київ отримає гроші.

  • Міністерство оборони Фінляндії ухвалило рішення про двократне збільшення виробництва боєприпасів для того, аби мати змогу тривалий час підтримувати Україну.

Відомство зобов’язалось інвестувати близько 24 мільйонів євро у збільшення виробництва великокаліберних боєприпасів та отримати довгострокові замовлення від фінської промисловості.

Крім того, фінська промисловість зможе звернутися до ЄС по підтримку.

«Нинішнє рішення значно збільшить потужності з виробництва важких боєприпасів у Фінляндії, що уможливить довгострокову підтримку України до 2030-х років. Збільшення виробництва є значним у європейському масштабі, а також посилить обороноздатність Фінляндії».

  • Словаччина готова підтримати рішення відкрити з Україною переговори про вступ до Євросоюзу на грудневому саміті.

«Оцінивши реформаторські зусилля у Києві, ми готові підтримати відкриття переговорів про вступ, про що буде йтися на майбутньому засіданні Євроради. Втім, попереду у нашого східного сусіда ще довгий і тернистий шлях, усі необхідні заходи потрібно не лише схвалити, але й втілити у життя та стежити за їхнім дотриманням», - сказав очільник МЗС Словаччини Юрай Бланар.

  • Палата представників ухвалила закон, який забороняє імпорт російського урану для атомних електростанцій до США.

Для остаточного введення обмежень на імпорт потрібне схвалення Сенатом США і президентом Джо Байденом.

  • Міністерство фінансів Сполучених Штатів оголосило про санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб, причетних до посилення військово-промислового комплексу рф та до ухиляння росії від обмежень.

Санкції спрямовані на припинення діяльності фізичних, юридичних осіб та мереж у третіх країнах, які сприяють продажу ключових технологій, обладнання та ресурсів для російської військово-промислової бази.

Серед іншого, під обмеження потрапили десятки компаній у Туреччині, Об'єднаних Арабських Еміратах, Китаї, Швейцарії, Сінгапурі, Киргизстані, Таджикистані й на Мальдівах.

Інший пакет санкцій США спрямований проти російських компаній, що займаються імпортом, виробництвом, модифікацією та продажем оборонних і промислових технологій, дронів, машин, деталей, матеріалів та компонентів.  

  • Швейцарська компанія Global Clearance Solutions (GCS) до середини 2024 року планує доставити в Україну 60 машин для розмінування на дистанційному керуванні

Комплекс розмінування GCS-200 проводити очищення території від вибухонебезпечних предметів, здійснювати легкі земляні роботи, транспортувати вантажі, розкопувати ґрунт та викорчовувати дерева.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему