9 Грудня 2023
Новини

Хто став новим головою Комітету з питань свободи слова

Хто став новим головою Комітету з питань свободи слова
На заміну Нестора Шуфрича Рада 9 грудня новим очільником Комітету Верховної Ради з питань свободи слова призначила Ярослава Юрчишина.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Тепер голова комітету — депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин. Заступником комітету є Євгеній Брагар від «Слуги Народу», секретарем — ще один «слуга» Сергій Швець. Нестор Шуфрич залишається членом комітету.

Раніше, 20 вересня цього року, парламент зняв Нестора Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова. Обов'язки голови комітету виконував депутат Євген Брагар. 

Довідково про Юрчишина: у 2019 році його обрали народним депутатом від партії «Голос» (№ 7 у списку). Він — член однойменної фракції. Перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики.

До цього Юрчишин з 2016 року до 2018 року був виконавчим директором Transparency International Україна, вказали на сайті руху «ЧЕСНО». Також він був членом Ради громадського контролю при НАБУ та членом конкурсних комісій з обрання прокурорів САП і голови АРМА.

Нагадаємо, Нестору Шуфричу 15 вересня оголосили про підозру в державній зраді — ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Печерський райсуд Києва призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави. За цим обвинуваченням Шуфричу загрожує до 15 років за ґратами.

За даними слідства, парламентар тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича. Самого Сівковича підозрюють у роботі на російські спецслужби та в управлінні українською частиною угруповання, яке шпигувало на користь росії.

У 2014 році Сівкович утік до москви та, за даними слідства, створив «кротоферму» для підривної діяльності проти України. Як зазначають правоохоронці, він курував колишнього начальника Управління СБУ в Криму Олега Кулініча, якого також підозрюють у державній зраді.

За даними СБУ, одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. За місцями проживання Шуфрича та його близького оточення проводять 45 обшуків. Джерело у правоохоронних органах розповіло, що у Шуфрича знайшли радянські документи, кітелі, військові відзнаки, зокрема медаль «Ветеран збройних сил рф». А також — документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, Україна
В тему

Останні матеріали