9 Грудня 2023
Новини

У Раді ухвалили закон про криміналізацію контрабанди: що треба знати

У Раді ухвалили закон про криміналізацію контрабанди: що треба знати
У Верховній Раді 248 народних депутатів 9 грудня підтримали в другому читанні та в цілому законопроєкт щодо криміналізації контрабанди.

Про це повідомив парламентар Ярослав Железняк.

Ініціатором проєкту закону №5420 виступив президент Володимир Зеленський. Він подав документ ще у 2021 році, і тоді його ухвалили в першому читанні.

Железняк вказує, що ухвалення цього законопроєкту було вимогою для надання Європейським Союзом макрофінансової допомоги на 1,5 мільярда євро в цьому році.

Прем?єр-міністр Денис Шмигаль подякував народним депутатам за своєчасне ухвалення пакета законів на виконання зобов’язань України перед Міжнародним валютним фондом.

У цьому пакеті — ухвалені законопроєкти про посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, про криміналізацію контрабанди та про комплекс заходів зі зміцнення незалежного судочинства.

«Ухвалені заходи є умовами до третього перегляду програми МВФ, що відбудеться наступного року», — зазначив глава уряду.

Що закон передбачає?

Запровадження кримінальної відповідальності, згідно з законом, набиратиме чинності поетапно. Так, за контрабанду підакцизних товарів — з 1 січня 2024 року, а контрабанду всіх інших товарів — з 1 липня 2024 року, писала пресслужба ВРУ.

Депутати також позбавили слідчих органів безпеки права проведення досудового розслідування у кримінальних справах, які стосуються розслідування контрабанди. Цим займатимуться детективи органів Бюро економічної безпеки України.

Досудове розслідування злочинів, передбачених статтею 201 ККУ (контрабанда), відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня набрання чинності цим законом, продовжують здійснювати слідчі органів безпеки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, депутати, контрабанда, закон
В тему