8 Грудня 2023
Новини

Парламент частково скасував «Правки Лозового»

Парламент частково скасував «Правки Лозового»
Громадська організація «Центр протидії корупції» готує петицію до Володимира Зеленського, адже ВРУ на засіданні 8 грудня не скасувала повністю «правки Лозового» в межах законопроєкту №10060 про реформу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Нардепи ухвалили в цілому законопроєкт про зміни до законодавства щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, - пише hromadske.

Зокрема цим документом САП виводять зі структури Офісу генерального прокурора та організовують в окремий орган прокуратури. Водночас як зауважив депутат Ярослав Железняк, у законопроєкті скасовані деякі норми щодо «правок Лозового», але «дуже частково».

У «Центрі протидії корупції» зауважили, що фінальну версію законопроєкту підготував голова правоохоронного комітету Ради та нардеп від «Слуги народу» Сергій Іонушас.

«Таким кроком Іонушас фактично допомагає уникнути відповідальності підозрюваним або обвинуваченим у корупції у більш ніж 30 справах НАБУ і САП, включно з олігархом Ігорем Коломойським», — заявили у громадській організації.

Зокрема правоохоронний комітет лишив у законопроєкті №10060 ключову норму «правок Лозового» — п. 10 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу.

«Посилаючись саме на цю норму і розвалюють усі корупційні справи. Без її скасування інші зміни просто не мають жодного сенсу», — кажуть у ЦПК. І додали, що зареєструють петицію до президента Зеленського з вимогою скасувати «правки Лозового» в повному обсязі.

«Прийнята Радою ганебна версія законопроєкту — продукт президентської фракції. Після підписання законопроєкту у такому вигляді кожна закрита справа щодо корупціонера стане безпосередньою відповідальністю Зеленського», — пишуть у ЦПК.

Водночас депутат Ярослав Юрчишин зазначав, що в парламенті є два законопроєкти — №10100 та №10060-2 (альтернативний ухваленому) — серед норм яких є скасування «правок Лозового». Перший документ подала група депутатів на чолі з Давидом Арахамією. 

Але як зауважила у коментарі керівниця комунікацій ЦПК Валерія Радченко, профільний комітет ще навіть не розглядав законопроєкт №10100. А посли G7 сказали, що розв'язання питання щодо «правок» має бути частиною реформи САП, додала Радченко.

Варто зауважити, що «Центр протидії корупції» заявив, що нині вимальовується тенденція до закриття справ з використанням «правок Лозового». Так, у жовтні 2023 року ВАКС закрив справу щодо «короля контрабанди» — одеського бізнесмена Вадима Альперіна. До цього за тією ж схемою закрили перший епізод справи «Роттердам+». 

Юрист ЦПК Вадим Валько в коментарі припустив, що якщо правки повністю не скасують, відбудеться «справопад», коли провадження закриватимуть у суді одне за одним. Це буде щось схоже на те, як закривали справи про брехню в деклараціях і незаконне збагачення після рішення Конституційного суду у 2020 році.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, Корупція, володимир зеленський, Україна, закон
В тему

Останні матеріали