6 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 6 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 6 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 651 день від початку широкомасштабного збройного вторгнення росії в Україну.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України. Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 83 бойових зіткнення.

Ворог завдав 2 ракетних та 71 авіаційний удар, здійснив  65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Повітряні сили повідомили, що в ніч на 6 грудня 2023 року окупанти атакували Україну безпілотниками типу Shahed з двох напрямків - мис Чауда (Крим) та Курська область.

У результаті протиповітряного бою силами та засобами ППО знищено 41 ударний БПЛА противника.

Для відбиття ворожої атаки залучалась винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи Сил оборони України.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Бійці Національної гвардії знищили на Херсонщині російський зенітний ракетний комплекс С-350 «Витязь».

Це новітній російський ЗРК малої та середньої дальності, призначений для точкового захисту від літаків, балістичних ракет, дронів та високоточних атак.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 по пункту управління та 3 по зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 вертольоту, 1 зенітно-ракетному комплексу, 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів та 2 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 6 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 335110 (+1270) осіб,
  • танків – 5600 (+13),
  • бойових броньованих машин – 10456 (+40),
  • артилерійських систем – 8024 (+37),
  • РСЗВ – 919 (+6),
  • засобів ППО – 605,
  • літаків – 324 (+1),
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6083 (+51),
  • крилатих ракет – 1570,
  • кораблів /катерів – 22,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 10532 (+49),
  • спеціальної техніки – 1153 (+5).

 

  • Міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв?ю FoxNews повідомив, що українські військові добре працюють на фронті, бо вже пройшли дві лінії оборони росіян і зараз перебувають перед третьою.

За словами міністра, загалом росіяни мають три лінії оборони на фронті.

«Ми деокупували 50% нашої території, ми перемагаємо росію на нашій землі, повернули територію, звільнили її. І зараз у нас є план на 2024 рік».

Умєров також зазначив, що всьому цивілізованому світу має бути соромно, якщо він не може себе захистити від авторитарного режиму.

Міністр оборони наголосив, що в інтересах американців, щоб такий авторитарний режим не існував, тому не треба показувати своєї слабкості.

Він підкреслив, що Україна хоче бути частиною НАТО і «говорити з ним однією мовою». Тому всі розрахунки на наступний рік, закупівлі і планування операцій будуть проходити відповідно до стандартів НАТО, щоб між нами не було ніякої різниці.

  • За даними фахівців Інституту вивчення війни (ISW), Сили оборони контратакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу, змусивши окупантів відступити з двох передових позицій.
  • У Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили інформацію про ліквідацію колишнього народного депутата Іллі Киви.

«Ми можемо підтвердити, що Кива «всьо». І така доля спіткатиме і інших зрадників України, а також посіпак путінського режиму», - сказав представник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, Кива був «одним із найбільш огидних покидьків, зрадників і колаборантів».

«Тому можна констатувати, що справедливість має дуже різні форми».

Сьогодні російські пропагандисти поширили інформацію, що тіло колишнього народного депутата Іллі Киви знайшли в Московській області рф.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав українських військових із Днем Збройних сил України.

«6 грудня. День Збройних Сил України. День сильних. День сміливих. День незламних. Чоловіків і жінок. Воїнів. Героїв. Усіх, хто продовжує боронити державу. І всіх, хто віддав своє життя, аби не віддати України. І саме зараз я йду до Стіни їхньої пам’яті. Багато хто знає, де це, багато хто був там. Ну а тим, хто поки не був, варто сходити. Побачити обличчя наших героїв. Зазирнути їм в очі. І просто помовчати. Та в цій тиші подумати. Пригадати. Усвідомити. Порівняти цей ранок і ранок 651 день тому. Як було гучно. І чимало кому було страшно. Але страх програв. І тепер про нас почули всі. Як було важко тоді і як не соромно тепер».

Глава держави подякував воїнам, які дають бій на фронті і боронять мирні регіони.

«Сьогодні тільки одне слово - "молодці". Тільки одна емоція - вдячність. І тільки одне побажання - перемогти. Командири, будь ласка, бережіть своїх солдатів. Бережіть себе, будьте собою. Я вітаю вас з Днем Збройних Сил України!»

  • Темпи відновлення економіки України у 2023 році перевищили початкові прогнози, а локомотивом позитивних змін стала здатність українського бізнесу адаптуватись до роботи у надскладних умовах повномасштабної війни.

У Нацбанку назвали такі причини швидкого відновлення економіка України:

  • Успішна робота агросектора.
  • Стабільний курс при помірній інфляції.
  • Бюджетний «розгін». Витрати з державного кошторису на армію, соціальну підтримку та проєкти відновлення пошкодженої інфраструктури сприяють пожвавленню економіки.

Тепер, за прогнозами НБУ, за підсумками 2024 року очікується зростання реального ВВП ще на 3,6%.

  • Центр протидії дезінформації при РНБО попередив про підготовку кампанії з дискредитації проти найвищого керівництва держави. За його даними, в іноземних ЗМІ планують зробити серію публікацій з дезінформацією проти військово-політичного керівництва України.

Публікації будуть на англомовних ресурсах. Їх готують іноземні журналісти, які мають досвід роботи в рф, зокрема в часи початку влади путіна. Метою таких дій є розкол в українському суспільстві.

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов уточнив, що росіяни планують залучати експертів, політологів, лідерів суспільної думки, журналістів, які мають певний бекграунд роботи на території росії.

«Матеріали можуть бути різні. Йдеться не про один матеріал, це саме хвиля і серія, і вони можуть відрізнятися між собою. Але, зокрема, йдеться про конкретні прізвища військового і політичного керівництва нашої держави».

Юсов додав, що спалах такої дезінформаційної хвилі планується у надзвичайно важливий період, коли партнери ухвалюють ключові рішення щодо підтримки України.

  • За даними Мінагрополітики станом на останній день осені українські аграрії намолотили майже 77 млн тонн нового врожаю: зернових – 56 млн 254,2 тис. тонн та олійних культур – 20 млн 719 тис. тонн. П’ять областей України вже завершили жнива. Це аграрії Вінниччини, Київщини, Одещини, Запоріжжя та Миколаївщини.

Лідерами з намолоту зернових є аграрії Вінниччини, вони зібрали понад 5 млн тонн зерна. На Полтавщині та Черкащині сільгоспвиробники намолотили по 4 млн тонн зерна.

Як уточнили в Українській зерновій асоціації, урожай зернових в Україні 2023 року виявився рекордним майже за всіма культурами. Урожайність компенсувала втрати 6 млн га сільгоспземель, які зараз перебувають в окупації та на лінії фронту.

  • За даними Мінекономіки у листопаді в Україні спеціалісти обстежили понад 17 тис. га земель сільськогосподарського призначення. У межах пріоритетного розмінування сільгоспземель всього з початку року обстежено понад 257 тис. га угідь.

Попри ускладнення погодних умов піротехнічні підрозділи продовжують роботу з обстеження та розмінування найбільш цінних українських земель. За останній тиждень листопада обстежено більше трьох тисяч гектарів, понад півтори тисячі гектарів очищено чи розміновано. З початку року майже 195 тис. га повернуто аграріям для господарської експлуатації.  

4 грудня було підписано угоду між урядами Словенії та України про надання Словенією €1,5 млн гуманітарної допомоги на безповоротній основі на цілі гуманітарного розмінування, які будуть направлені на забезпечення саперів ДСНС та Державної служби спецтранспорту необхідним індивідуальним захистом, обладнанням та технікою для розмінування.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • До так званої «прямої лінії» з путіним залишається ще більше тижня, а росіяни вже визначилися із найпопулярнішим питанням, яке хочуть поставити кремлівському диктатору.

коли та чим закінчиться війна Росії проти України.

За даними «Левада-центру», 21% росіян хочуть знати, коли закінчиться війна. Це запитання вони формулюють по-різному: «Коли буде мир?», «Коли закінчиться СВО?», «Коли переможемо?», «Що роблять, щоб закінчити цю операцію?» і «Коли закінчиться мобілізація?».

Питання про війну з величезним відривом лідирує серед усіх інших.

Звичайно ж, аналітики вже стверджують, що путін якщо й відповідатиме на нього, то знову буде крутитися у полі російських пропагандистських наративів про нібито напад на росію та бажання відновити мир у всьому світі.

8% росіян хочуть запитати путіна про пенсії, соціальні програми, недоступне житло, погану медицину та освіту.

Ще 7% хвилюють низькі зарплати і питання, коли підніметься рівень життя.

6% хотіли б запитати, коли російський диктатор піде з влади, як він бачить майбутнє росії і «як далі жити».

Питання щодо зовнішньої політики та корупції поставили б лише 2% опитаних.

  • Російська влада вирішила занижені ціни на електроенергію у тимчасово окупованих регіонах України компенсувати за рахунок підвищення цін споживачам у європейській частині росії та на Уралі. Таку ідею Федеральної антимонопольної служби (ФАС) зараз обговорюють в уряді.

Влада призначила ТОВ «Єдиний закупник» постачальником електроенергії у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях України. З 1 жовтня компанія закуповує частину електроенергії у місцевих електростанцій за регіональними тарифами, а частина за ринковими цінами в росії. При цьому кінцеві тарифи на електроенергію не окупають витрат, тож різницю необхідно субсидувати.

У 2023 році субсидію у розмірі 6,2 млрд руб. надасть федеральний бюджет, але в 2024 році на це потрібно 36 млрд руб., З яких бюджет може надати тільки 3 млрд.

  • Падіння рубля продовжується всупереч усім зусиллям влади рф. Курс долара вже перевищив 92 руб., а євро знову перейшов позначку 100 руб. Інформація про плани запровадити тотальний контроль за валютним виторгом експортерів нічого не змінила.

Причини падіння курсу попередні: податковий період залишився позаду, грудень зазвичай важкий місяць для рубля, а тут ще й нафта подешевшала.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • За посередництва Катару, команді Офісу та уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця вдалося повернути з окупації ще вісьмох українських дітей. Вік повернутих — від 8 до 18 років.

Катар уже вдруге долучається до процесу повернення депортованих дітей і тих, які опинилися в окупації.

  • Уряд Великої Британії оголосив про запровадження нових санкцій щодо окремих осіб і груп, які займаються експортом військового обладнання до рф.

«У співпраці з нашими партнерами із Групи семи (G7) та міжнародними союзниками ми продовжуватимемо посилювати тиск на Путіна та боротися з третіми сторонами, які постачають санкційні товари та технології в росію», – заявила міністр з питань санкцій Анн-Марі Тревельян.

Британія наклала санкції на підприємства з Білорусі, Китаю, Сербії, Туреччини, ОАЕ та Узбекистану. Зокрема, запроваджені обмеження щодо більш як 30 організацій, які підтримують військові дії рф в Україні.

Під санкції потрапили російські виробники зброї та імпортери оборонної продукції, а також 3 суб’єкти, які підтримують мережу ПВК «Вагнер», та 4 оператори суден «тіньового флоту», які росія використовує для обходу накладених на нафтову галузь обмежень.

Окрім цього, Британія включила до санкційного списку 31 фізичну та юридичну особу з росії, які пов’язані з розробкою та виробництвом БпЛА і частин ракет, а також імпортом і постачанням ключових електронних компонентів.

  • Напередодні візиту до США міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон оголосив про новий зимовий пакет гуманітарної допомоги в розмірі 37 млн фунтів стерлінгів (46,6 млн доларів) для України.

Зокрема, із цієї суми Британія виділяє 7,75 млн фунтів стерлінгів (9,7 млн доларів) на гуманітарну діяльність, яка буде зосереджена на потребах найбільш уразливих верств населення України, таких як жінки, літні люди та люди з обмеженими можливостями.

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав затримки з постачанням зброї в Україну, проте запевнив, що потужності з її виробництва будуть збільшені якомога швидше.

«У нас є добре відома проблема: оборонна промисловість не встигає за попитом, який є в певних сферах».

За словами німецького політика, це стосується як боєприпасів, так і систем протиповітряної оборони, але оборонна промисловість нарощує потужності скрізь, де тільки може.

  • Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України домовилось з урядом Німеччини та ЄІБ підписати грант на суму 20 мільйонів євро для програми "Renewable Energy Solution Programme" ("Програма рішень для відновлюваної енергетики").

Грант покликаний підтримати розвиток відновлюваної енергетики в Україні, зокрема під час відновлення муніципальної інфраструктури у громадах.

  • Колегія Єврокомісії затвердила Анну Ярош-Фріз на посаді директора «Української служби» в Генеральному директораті з Європейського сусідства та переговорів про розширення.

Рішення набуде чинності з 16 грудня 2023 року.

  • Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що диктатор путін погрозами на адресу його країни продовжує свою стратегію щодо залякування Заходу.

Він зазначив, що росіяни, які проживають у Латвії, не зазнають дискримінації, проте в країні є законні вимоги щодо знання національної мови.

Політик наголосив, що рф намагається розділити не лише Латвію, а й західні суспільства, щоб зменшити підтримку України.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що західні союзники працюють над збільшенням кількості винищувачів F-16, які мають передати Україні. За його словами, всі політичні рішення щодо цього вже ухвалені.

«Стосовно F-16, по-перше, усі політичні рішення ухвалені. Ми вже у фазі технічної підготовки. Тому, щойно технічна підготовка завершиться пілотів, техніків і інфраструктури в Україні - ці літаки будуть в Україні, будуть захищати наше небо і будуть захищати наших солдатів, які будуть контрнаступати».

Міністр додав, що триває робота з розбудови центру підготовки українських пілотів та техніків в Румуні.

  • У Непалі поліція затримала 10 чоловіків, які відправляли молодих людей до росії для вербування в російську армію.

За даними поліції округу Катманду, затримані збирали з постраждалих до $9 тис. і відправляли в рф за туристичними візами через ОАЕ.

  • Після цього їх вербували в російську армію. Фактично, ідеться про контрабанду людей.
  • Президент Володимир Зеленський нині звернувся до учасників онлайн-саміту лідерів G7. Він подякував партнерам за підтримку нашої держави і висловив сподівання, що головування Італії в G7 після Японії буде плідним для України.

Президент відзначив ураження в Чорному морі російського флоту, через що рф була вимушена відступити. Глава держави закликав підтримати Україну в протидії російським атакам на нашу енергетику.

«Цієї зими ми маємо шанс виграти битву за енергетику... Зараз ми посилюємо ППО, зокрема, з вашою підтримкою, і якщо продовжимо це робити, якщо вистоїмо цієї зими енергетично, російський терор зазнає одного з найбільших програшів».

Президент підкреслив, що «путін не виграв жодної операції за цей рік».

«Ми зберігаємо важливі плацдарми на кількох напрямках фронту і готуємося до наступних кроків, і далекобійні засоби в цьому допомагають і дуже допоможуть».

Володимир Зеленський наголосив на важливості продовження підтримки України.

«Росія сподівається лише на одне – що наступного року консолідація світу зруйнується. росія вірить, що Америка і Європа проявлять слабкість і не збережуть підтримку України на належному рівні... Ми з вами маємо дати відповідь на ці питання. Вільному світу життєво необхідно зберегти свою консолідованість. Зберегти взаємодію. Зберегти підтримку того, чию свободу намагаються знищити. Я вірю, що ми разом здатні зробити результативним для нас із вами наступний рік».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему