5 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 5 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 5 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 650 доба розв’язаної росією повномасштабної війни проти нашої держави й нашого народу.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України. Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 70 бойових зіткнень.

росія вночі 5 грудня атакувала Україну 17 ударними БПЛА типу "Шахед" та 6 зенітними керованими ракетами ЗРК С-300, десять ворожих дронів вдалося збити.

Ракети окупанти спрямували по цивільних об’єктах Донеччини та Херсонщини.

До відбиття повітряного нападу залучали винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних Сил та Сил оборони України.

  • Також ворог завдав 4 ракетних та 53 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Сили оборони Таврійського напрямку повідомляють, що, через значні втрати бронетехніки ворог штурмує позиції ЗСУ піхотою.

На Авдіївському напрямку в районі Степового тривають запеклі бої.

«Ворог рветься за залізницю, але всі російські підрозділи, які намагаються підійти до Авдіївського коксохіму, або відступають, або знищуються. Ворог атакує піхотою, тому що бойова робота його техніки ускладнена погодними умовами, а також значними втратами. Тобто якщо росіяни кидають вперед бронетехніку, то 70% не повертається з поля бою».

  • Повітряні сили ЗСУ повідомили, що сьогодні наші захисники знищили російський бомбардувальник Су-24М у районі острова Зміїний. Літак під прикриттям винищувача Су-30СМ, намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини.
  • Сьогодні вночі відразу в кількох місцях Криму лунали вибухи. Російське командування заявило про масовану атаку дронів.

Як повідомляють інформовані джерела, удари були спрямовані по системі радіолокації «Небо-М» в районі населеного пункту Багерово.

Крім того, біля населеного пункту Стрілкове було уражено стоянку гелікоптерів, радіолокаційну систему П-18 «Терек» та систему управління зенітно-ракетних підрозділів «Байкал-1М».

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 4 по пунктах управління та 3 по зенітно-ракетних комплексах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено російського бомбардувальника Су-24М.
  • Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 1 складу боєприпасів, 2 станціям РЕБ та 11 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 5 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 333 840 (+1 030) осіб,
  • танків – 5 587 (+7),
  • бойових броньованих машин − 10 416 (+15),
  • артилерійських систем − 7 987 (+26),
  • РСЗВ − 913,
  • засобів ППО − 605 (+3),
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 032 (+15),
  • крилатих ракет − 1 570 (+1),
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 483 (+32),
  • спеціальної техніки − 1 148 (+7).

 

  • Минулого тижня ударні підрозділи, які забезпечуються в межах проєкту "Армія дронів", уразили 132 одиниці російської техніки.

Зокрема вдалося уразити вісім танків, 30 бойових броньованих машин, 32 гармати, чотири САУ та 46 одиниць спецтранспорту.

  • Британська розвідка повідомляє, що російські окупанти попри переможні гасла наразі контролюють більшу частину руїн міста Мар'їнка Донецької області, однак повністю місто досі не захопили.

Розвідка нагадує, що Мар’їнка була прифронтовим містом з 2014 року, до російського вторгнення в Україну в ньому проживало 9 тисяч осіб.

Зараз місто зруйноване вщент росіянами.

  • У Держдепі США заявляють, що, незважаючи на складну ситуацію на фронті через позиційне закріплення військ росії, Сили оборони продовжують досягати прогресу.

«Щодо ситуації на полі бою – вона є складною. Українські сили воюють проти російських військових, які потужно закріпилися, та ми вже побачили, як вони (ЗСУ) досягають прогресу», - сказав речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав українських волонтерів зі святом.

«5 грудня ми відзначаємо Всесвітній день волонтерів. І, на мій погляд, символічно, що він проходить напередодні Дня Збройних Сил України. Бо українські волонтери – це фактично ще один рід наших військ, ще одна наша сила. Наша гвардія небайдужих. Наша армія активних українців».

Глава держави подякував усім, хто допомагає Силам безпеки й оборони, переселенцям, звільненим з полону та іншим категоріям людей, які потребують допомоги.

Володимир Зеленський нагородив сорок громадян відзнакою «Золоте серце».

  • Представники українського Міноборони та ЄС обговорили довгострокові безпекові зобов’язання, які Європейський Союз готовий запропонувати Україні.

Представники Європейської служби зовнішньої дії прибули до Києва, щоб розпочати від імені високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля консультації стосовно пакета безпекових зобов’язань для України.

Пакет для України включає дев’ять пріоритетів майбутніх безпекових зобов’язань з боку Євросоюзу для України:

  1. допомогу військовою технікою і обладнанням;
  2. навчання українських військових;
  3. співпрацю з українською оборонною промисловістю;
  4. протистояння кібер- та гібридним загрозам;
  5. допомогу в розмінуванні
  6. реалізацію реформ, пов'язаних з процесом вступу до ЄС
  7. посилення здатності контролювати запаси зброї
  8. підтримку зусиль з ядерної безпеки;
  9. обмін розвідданими, зокрема супутниковими знімками.
  • Міністерство соцполітики перезапустило раніше розроблену програму "Рука допомоги", згідно з якою непрацюючі громадяни з малозабезпечених сімей можуть отримати кредит на започаткування або розвиток власної справи.

Суть програми полягає в тому, що непрацюючі працездатні особи з малозабезпеченої сім'ї можуть отримати одноразову безвідсоткову безповоротну допомогу в розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття або розвитку власної справи.

Фінансова допомога надається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власного бізнесу. Громадяни можуть отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки.

  • У рамках державної програми пільгових кредитів "єОселя" вже видали кредити для 5,4 тисяч сімей на 8 мільярдів гривень.

З 27 листопада до 1 грудня видано 206 кредитів на суму 307,7 млн грн.

Серед учасників програми військовослужбовці та силовики; сім'ї без житла; освітяни й медики; внутрішньо переміщені особи; науковці, ветерани.

Подати заявку на участь у програмі можна в мобільному застосунку "Дія".

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що всі, хто від початку війни отримав звання Героя України, отримають власне житло.

«Ми починаємо втілювати в життя важливу ініціативу, яка спрямована на реалізацію простого принципу: Україна захищає тих, хто захищає Україну. За цією ініціативою всі, хто від початку війни отримав звання Героя України, отримують власне житло. Всі, хто, боронячи державу, став кавалером ордену "Золота Зірка". Всі без винятку. Щонайменше від початку повномасштабного вторгнення це 360 людей. Держава подбає про кожного з них – і про тих, хто з нами, і про родини всіх тих, хто віддав своє життя за країну».

  • Українським школам передали 1600 Wi-Fi-роутерів та 1000 вебкамер. Ці пристрої використовуватимуться у класах інформатики, а також в укриттях та бомбосховищах з метою організації безпечних умов навчання для учнів, навіть під час повітряних тривог.

Нове обладнання отримають десятки шкіл з 23 областей України. Щоб відстежувати передання техніки та зробити процес максимально прозорим, створено публічний дашборд.

  • У Міністерстві інфраструктури повідомили, що блокаду пункту пропуску «Ужгород − Вишнє-Нємецьке» кордоні зі Словаччиною призупинили. Вантажівки через КПП рухаються у звичайному режимі.

Наразі міністерство працює із словацькими колегами, щоб запобігти подальшим протестам. При цьому ведеться багато непублічної роботи та комунікації з партнерами, щоб зберегти транспортний безвіз.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Зусилля пропаганди Кремля, що просуває ідеї «традиційних цінностей», імперської могутності та неприйняття Заходу, не сплинули на російську молодь.

Майже 90% молодих росіян не назвали як елементи стратегії майбутнього країни відродження «національних традицій та цінностей» та повернення «статусу супердержави, як за часів СРСР». Першу тезу підтримали 11,2% громадян віком 14–35 років, а друга — 13,3%, показало опитування, проведене Федеральним науково-дослідним соціологічним центром РАН та Вищою школою економіки.

Головними ідеями майбутнього, як з'ясували соціологи, для молодих людей у рф є боротьба з корупцією (33,2%) та дотримання конституційних прав людини (32,7%). При цьому готовності пожертвувати своїм способом життя заради концепції «суверенітету», що просувається Кремлем, у більшості немає.

  • У росії восени 2023 року число запитів на допомогу для дезертирства з армії зросла на 89% порівняно з літом. Це дані організації «Идите лесом», яка допомагає росіянам уникнути участі у війні в Україні.

Зростання кількості випадків дезертирства фіксує також правозахисна група «Громадянин. Армія. Право».

Військовослужбовці стали майже вдвічі частіше звертатися по послуги з організації дезертирства зі своїх частин до фахівців «Идите лесом». За три осінні місяці було отримано 577 звернень проти 305 за червень – серпень. Від квітня 2023 року юристи та волонтери організації проконсультували понад тисячу військовослужбовців, які намагалися дезертирувати.

Більша частина військовослужбовців наважується на дезертирство після того, як зазнає поранення та потрапляє до шпиталів.

  • путін продовжує вливати у вуха росіян відверту брехню. Так, він закликав не допустити масових політичних репресій після посадки рекордної кількості політв'язнів з часів СРСР.

З 2012 року, коли путін повернувся на пост президента, по 2023-й уже 3424 росіян стали політв'язнями. Такі дані наводить правозахисний проект «ОВД-Інфо». Зараз у росії 1010 осіб перебувають у місцях позбавлення волі за політично мотивованими кримінальними справами.

Тобто сьогодні в рф більше політв'язнів, ніж за часів пізнього СРСР — тоді, за даними правозахисної організації «Меморіал», їх було близько 700.

На фоні зубожіння росіян та невдоволення розв’язаною путіним війною протестні настрої будуть тільки зростати.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерство соціальної політики та Світовий банк підписали угоду щодо започаткування нового проєкту "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності (INSPIRE)".

Мета проєкту полягає у фінансуванні 29 видів соціальних виплат найбільш вразливим верствам населення України, а також підтримка реформ у сфері соціального захисту в Україні

Проєкт INSPIRE фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі 1,2 млрд дол. із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), що підтримується Урядом Японії.

Кошти проєкту будуть спрямовані до загального фонду Держбюджету і забезпечать фінансування 29 соціальних виплат, які вже передбачено в державному бюджеті на 2023 і 2024 роки.

  • У Європейській комісії підтримують збереження Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС. Водночас там наголосили, що умови, в яких водії опинилися через блокаду, є драматичними. Від цієї ситуації обидві сторони отримують збитки.

«Пінг-понг між Україною та Єврокомісією – це несправедливо. Тим часом люди страждають, а наш зовнішній кордон ЄС стає заручником. Отже, ідея повернення до дозволів є неприйнятною», – сказала єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян.

Вона додала, що «твердо вирішила» захищати Угоду про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС і продовжувати пояснювати її переваги як для європейського ринку, так і для України й Молдови.

  • Президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва заявив, що не може запевнити путіна в тому, що його не заарештують, якщо він відвідає саміт «Групи 20» (G20) у Ріо-де-Жанейро наприкінці наступного року.

«Чи буде він заарештований, коли прибуде? Можливо, а може, ні. Це вирішить судова влада», – сказав Лула.

  • Фінський міністр оборони Антті Хяккянен заявив, що Фінляндія найближчим часом почне виробництво артилерійських боєприпасів для України.

«Ми завершили переговори про те, як Фінляндія буде надалі збільшувати виробництво артилерійських боєприпасів для України. Це рішення буде ухвалено дуже скоро. Наразі оголошено про план значного збільшення виробництва боєприпасів. Ми маємо намір підтримати Україну ще сильніше, ніж зараз. Водночас ми ще більше підвищимо готовність Фінляндії та країн Північної Європи до виробництва боєприпасів».

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надасть Україні 20 тисяч тонн металу для захисту об’єктів енергетики від російських атак.

Метал закуплять в українського виробника, після чого його транспортують на будівництво, де вже застосовується перша партія.

Наразі йдеться про будівництво споруд другого рівня захисту. Сюди належать 22 підстанції й 63 автотрансформатори у 14 областях.

  • Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку вважає, що його країна може відіграти ключову роль у відновленні України після завершення розв’язаної рф війни.

Зокрема, Чолаку відзначив, що в цьому контексті сильними сторонами Румунії є безпека, географічна близькість, морське, річкове, залізничне і автодорожнє сполучення – можливості, які можуть зацікавити компанії, що захочуть брати участь у реконструкції України.

Румунський прем'єр додав, що Румунія продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

  • Посли країн Балтії у Варшаві висловили польській владі своє невдоволення тим, що польські водії вантажівок блокують рух вантажного автотранспорту на польсько-українському кордоні.

«У Варшаві відбулася зустріч/демарш трьох послів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури Польщі. Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників і додаткові труднощі для української економіки. Зі свого боку, ми порушуємо це питання з Польщею і сподіваємося, що рішення буде знайдено найближчим часом у співпраці між Польщею, Україною та Європейською комісією», - сказала прессекретар МЗС Естонії Бріта Кікас.

У дипломатії демарш означає звернення одного уряду до іншого уряду з метою привернути увагу до чого-небудь, часто з пропозиціями вжити конкретних заходів.

За словами Бріти Кікас, Естонія продовжить свої зусилля з пошуку рішення з новим польським урядом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему