4 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 4 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 4 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 649 день з моменту повномасштабного нападу на Україну з боку російської федерації.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України.
  • Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулося 61 бойове зіткнення.

Ворог завдав 5 ракетних та 44 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши керовану ракету Х-59 та 10 БпЛА типу “Shahed-136/131”, 6 ворожих дронів та керовану ракету Х-59 знищено.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Центр стратегічних комунікацій підтвердив, що ЗСУ завдали удару 3 грудня по нафтово-мастильних складах в тимчасово окупованому Луганську.

Як повідомляли напередодні очевидці, на нафтобазі сталася пожежа внаслідок атаки безпілотників.

  • Через тиждень мовчанки у рф офіційно підтвердили ліквідацію генерал-майора Володимира Завадського на війні в Україні.

Він був заступником командувача 14-го армійського корпусу Північного флоту. Російський генерал нібито загинув «на бойовому посту».

Раніше повідомлялося, що Завадський підірвався на встановленій росіянами міні далеко від лінії фронту. 

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 по зенітно-ракетних комплексах та 7 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 4 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 332 810 (+770) осіб,
  • танків – 5 580 (+5),
  • бойових броньованих машин − 10 401 (+5),
  • артилерійських систем − 7 961 (+12),
  • РСЗВ − 913,
  • засобів ППО − 602,
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 017 (+22),
  • крилатих ракет − 1 569,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 451 (+19),
  • спеціальної техніки − 1 141 (+1).

 

  • У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що у збитті російських безпілотників найкращі результати "за співвідношенням витрат та ефективності" показали німецькі зенітні установки Gepard.

«Тому треба нарощувати кількість тих засобів, які будуть раціональними для збиття БПЛА. На сьогодні найкраще у цьому себе показує Gepard – це за співвідношенням затрат та ефективності. Але і він має обмежений радіус дії – 4,5 кілометри для збиття наземними снарядами. Тому їх треба більше – і самих "Гепардів", і їхніх аналогів», - сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він також повідомив, що за пів року атак на енергетику (з 9 вересня по 12 березня) Україна збила 750 крилатих ракет, а запущено було приблизно 1100.

  • Британська розвідка вважає, що серед російських офіційних осіб, ймовірно, існує низький рівень розуміння загальних цифр втрат російських військових у війні в Україні через довготривалу культуру нечесної звітності у збройних силах.

За приблизними підрахунками спецслужб, загальні втрати російських бійців можуть становити від 290 тисяч до 350 тисяч людей. Медіана цього діапазону становить 320 тисяч загальних втрат російської сторони.

У середині листопада видання The Guardian навело оцінку західних посадовців, за якою загальні втрати російських військових з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну оцінюють в 300-400 тисяч.

  • Історик Єльського університету Тімоті Снайдер заявив, що головним успіхом України за останнє півріччя є морська перемога у Чорному морі.

Снайдер наголосив, що практично непоміченою залишається найбільший здобуток ЗСУ останнього півріччя – морська перемога у Чорному морі.

За його словами, деякі репортери висвітлювали це, але загалом це пройшло повз людей. У тому є щось значуще, а саме – ця морська перемога.

Снайдер зауважив, що українцям "на загальний подив" вдалося стримати Чорноморський флот і відкрити коридор для комерційної торгівлі зерном.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський за підсумками щоденного селектора розповів про отримання від партнерів дефіцитних ракет до наявних систем ППО і нових сучасних зенітних комплексів.

«Триває виконання важливих оборонних домовленостей з нашими партнерами. Отримали як дефіцитні ракети до наявних систем ППО, так і нові, сучасні зенітні комплекси. Вдячний нашим друзям».

Водночас, за словами глави держави, Україна нарощує власне виробництво зброї.

«Вперше вийшли на показник шість «Богдан» на місяць, і вже бачимо, як збільшити його ще».

У роботі «зернового коридору» Україна перевищила позначку в 7 млн тонн вантажів.

  • У міністерстві оборони повідомили, що в Україні розробляють нову модифікацію ракети для вітчизняного ракетного комплексу «Нептун».

Наразі ведеться робота щодо створення так званого «довгого Нептуна».

«Йдеться про нову модифікацію ракети для комплексу "Нептун"…Також ведеться активна робота разом з міністерством стратегічних галузей промисловості стосовно зміцнення системи ППО. Наразі про це ми не можемо говорити докладно, скажу лише, що триває робота над модернізацією зенітно-ракетних комплексів "Бук" та С-300».

Початково комплекс «Нептун» розроблявся для ураження бойових кораблів противника. Спеціалісти припускають, що зараз ідеться вже про версію крилатої ракети Р-360 для знищення наземних цілей.

  • Перші сім державних акціонерних товариств, які повністю належать державі, почали продаж своїх активів за новими правилами через онлайн-аукціони в електронній торговій системі Прозорро.Продажі.

Зокрема, електронні торги з продажу та оренди майна оголосили Укрпошта, Національна суспільна телерадіокомпанія України, Укрзалізниця, Укрбуд, Украгролізинг, ВСМПО Титан Україна та Об?єднана гірничо-хімічна компанія.  

Реалізація активів державних АТ на прозорих онлайн-аукціонах — ще один крок до підвищення ефективності управління публічними активами. Це також забезпечить прозорість та підзвітність для власника цих компаній – держави.

  • У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" у ніч на 4 грудня розпочали оформлення порожніх великовагових вантажівок.

Відкриття «Угринова» є першим пунктом з переліку заходів, які реалізовуються для розблокування кордону, зменшення черг та збільшення пропускної спроможності українсько-польського кордону.

Наша влада сподівається, що це дозволить якомога швидше зняти блокаду та налагодити безперебійний транспортний рух через кордон із Польщею.

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і словацький прем’єр Роберт Фіцо провели першу розмову, під час якої окреслили пріоритетні напрямки двосторонньої співпраці. Проросійський очільник уряду Словаччини анонсував зустріч на початку 2024 року.

Словацький прем’єр повторив, що Братислава зацікавлена в наданні допомоги в гуманітарній та цивільній сферах.

Крім того, Братислава «підтримує європейську перспективу України та Молдови, але разом із країнами Західних Балкан», а її позиція щодо перегляду бюджету ЄС на 2024-2027 роки, включно з допомогою Києву, не змінилась.

«Ми зустрінемося з прем'єр-міністром Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року, темою зустрічі буде співпраця у вищезгаданих сферах».

Український прем’єр окремо зазначив, що зі словацьким колегою обговорив ситуацію на кордоні, та висловив сподівання, що Україна й Словаччина найближчим часом укладуть міжурядову угоду про контроль на спільних пунктах пропуску.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим продовжує брехати росіянам про «потєрь нєт», водночас готується до різкого зростання попиту на протези для заміни ампутованих кінцівок. Це випливає із поправки Мінпраці до закону про соціальний захист інвалідів.

«Прогнозована потреба в протезах у найближчий період оцінюється в обсязі не менше 60-70 тисяч виробів на рік з урахуванням нових регіонів», - ідеться в записці пояснення до законопроекту.

При цьому до війни щороку росіянам надавалося близько 5,5 тис. протезів рук та 22 тис. протезів ніг.

У жовтні заступник міністра праці та соцзахисту рф Олексій Вовченко зазначав, що понад 50% учасників війни в Україні, які отримують каліцтва та перебувають на медико-соціальній експертизі, стикаються з ампутацією кінцівок.

«Визнано інвалідами з ампутацією кінцівки близько 54% від усіх проінспектованих, тобто це справді така яскрава проблема, це багато. Серед громадянських інвалідів у нас такого відсотка з ампутацією немає», — наголошував Вовченко. Він також зазначив, що 20% ампутують верхні кінцівки, а 80% — нижні.

  • За останній рік із кадровим голодом зіткнулися 85% російських компаній. Не помітили проблем з персоналом лише 11% організацій, а ще 4% не змогли відповісти. Такі результати дослідження SuperJob.

За даними порталу для пошуку роботи, за рік роботодавці розмістили на 57% більше вакансій, тоді як резюме працівників поменшало на 2%. У результаті конкурс на вакансію знизився одразу на третину (34%), а підбір персоналу значно ускладнився.

Найдефіцитнішими на ринку праці виявилися кваліфіковані робітники, водії вантажних автомобілів, машиністи спецтранспорту, різноробочі та інженери.

Найактивніше шукають нових співробітників промислові підприємства — за рік вони збільшили кількість розміщених вакансій більш ніж у 2,2 рази (на 122%).

Водночас російське керівництво продовжує гнати сотні тисяч своїх громадян на смерть і каліцтва в Україну.

  • Доходи російських компаній різко скоротилися у першій половині 2023 року. У січні-червні вони становили 342,2 трлн руб. проти 694 трлн за той же період роком раніше.

Так, наприклад, виручка "Газпрому" впала на 36%, "Роснефти" - на 8%, "Лукойлу" - на 12%, "Уралкалію" - на 26%, "Акрону" - на 34%, "Інтер РАТ" - на 43%, "Новатеку" - на 9%, "ФосАгро" - на 28%, "Русалу" - на 16,9%.

В огляді фінансової стабільності Банку росії також ідеться про скорочення виручки найбільших експортерів нафти та газу на 41% до аналогічного періоду минулого року.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німецький збройовий концерн Rheinmetall повідомив, що виграв велике замовлення на 155-мм артилерійські боєприпаси для України; замовник – неназвана країна НАТО.

Замовлення обсягом близько 142 млн євро передбачає виготовлення «десятків тисяч» повністю укомплектованих 155-мм снарядів. Виготовляти їх буде нещодавно придбана дочірня компанія  Expal (Rheinmetall Expal Munitions) в Іспанії.

Снаряди з цього замовлення будуть поставлені у 2025 році. У 2024 році Україна зможе отримати близько 40 тисяч снарядів із давнішого замовлення для Rheinmetall.

Концерн також нагадав, що у середині жовтня 2023 року отримав замовлення від Німеччини на 150 тисяч 155-мм боєприпасів для України, а також додаткові осколково-фугасні снаряди.

  • Європейський Союз готовий допомогти Україні в розслідуванні екологічних злочинів росії, оскільки їхній масштаб величезний, але правовий контекст цих злочинів не дуже визначений.

За словами заступника генерального директора директорату Єврокомісії з питань юстиції Нільса Берндта, «масштаби ймовірних екологічних злочинів, скоєних в Україні, величезні».

«Ми не можемо згадати чогось подібного з минулого. При цьому правовий контекст цих злочинів не дуже чіткий».

Берндт наголосив, що Єврокомісія та профільні органи країн-членів ЄС готові допомогти Україні в розслідуванні можливих екологічних злочинів росії.

Берндт також підкреслив, що в сучасній історії вже є випадки, коли країни отримували компенсацію за заподіяну їм екологічну шкоду внаслідок військових конфліктів.

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон відвідає Вашингтон у середу, 6 грудня, в межах свого першого візиту до США з моменту вступу на посаду минулого місяця.

Кемерон візьме участь у дискусіях зі своїми американськими колегами з акцентом на підтримку України в її боротьбі проти російської агресії, йдеться в заяві.

Очікують, що міністр проведе програму двосторонніх зустрічей з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, а також зустрінеться з членами Конгресу від Республіканської та Демократичної партій.

  • Міністр оборони України Рустем Умєров у рамках візиту до Брюсселя зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Міністр розповів, що висловив генсеку Альянсу подяку за лідерство і координацію дій країн-членів НАТО для довгострокової підтримки України.

За його словами, вони обговорили актуальну ситуацію на фронті та нагальні потреби України у зимовий період.

«Міноборони працює над забезпеченням сумісності Збройних сил з НАТО. Вступ України у НАТО – неминучий. Наша країна давно обрала цей шлях, і зараз ми працюємо над практичними кроками для того, щоб наблизитися до членства в НАТО», – зазначив Умєров.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему