28 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 28 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини  28 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 643 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України.
  • Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулося 56 бойових зіткнень. Ворог завдав 11 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Також рф вчергове атакувала Україну ударним БпЛА типу Shahed-136/131, який знищено нашими захисниками.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, 5 засобів протиповітряної оборони, 9 артилерійських засобів та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 28 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 326 440 (+860) осіб,
  • танків – 5 523 (+3),
  • бойових броньованих машин − 10 285 (+3),
  • артилерійських систем − 7 876 (+1),
  • РСЗВ − 907,
  • засобів ППО − 597,
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 905,
  • крилатих ракет − 1 565,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 302 (+3),
  • спеціальної техніки − 1 113.

 

  • За даними розвідки Великої Британії, у боях за Авдіївку Донецької області російські загарбники домоглися незначного прогресу за рахунок тисяч жертв своїх військових.

«Це просування (військ рф), хоча і скромне, але, ймовірно, є одним із найбільших російських досягнень з весни 2023 року. Воно коштувало підрозділам, що брали участь у бойових діях, тисячі жертв».

У відомстві зазначили, що російська окупаційна армія не полишає спроб оточити Авдіївку.

Хоча Авдіївка стала важливою точкою або випуклістю на українській лінії фронту, Україна залишає під контролем коридор шириною приблизно 7 км, через який вона продовжує постачання у місто.

  • росія зі свого боку призупинила обміни військовополоненими, намагаючись вплинути на українське суспільство.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими наголосили, що наша держава демонструє пропозиції. Наприклад, створено координаційний штаб разом із Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українські органи влади створили так звані змішані медичні комісії – це інструмент, який передбачений у Третій Женевській конвенції. Аналогічну комісію має сформувати російська сторона для того, щоб ці комісії, відвідуючи місця утримання, могли виявляти військовополонених, які потребують медичної допомоги і які мають бути репатрійовані.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав бюджет України на 2024 рік.

Загалом доходи державного бюджету встановили на рівні 1,768 трлн грн, видатки 3,35 трлн грн.

Основною статтею видатків є оборона – для забезпечення сил безпеки та оборони будуть спрямовані 22,1% ВВП або 1,69 трлн грн.

Також у бюджеті-2024 передбачили видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу:

  • 43 млрд грн на виробництво БПЛА;
  • 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї.

На соціальний захист буде спрямовано майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів буде спрямовано вдвічі більше ніж в минулому році – майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн - на протезування воїнів.

  • Україна та Італія розпочали перший раунд переговорів про двосторонні безпекові зобов’язання, як це передбачено спільною декларацією G7.

Україна вже розпочала двосторонні консультації з усіма країнами G7.

Надання Італією гарантій безпеки Україні стане важливим кроком до наближення членства нашої держави в ЄС і НАТО.

Під час переговорів сторони обговорили підходи до наповнення й формату майбутньої двосторонньої угоди, а також узгодили графік подальшої комунікації.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС росії Сергія Лаврова.

Як уточнили в МЗС, делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ. Ідеться про засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ 30 листопада – 1 грудня, що проходитиме у Скоп’є.

Північна Македонія погодилася відкрити свій повітряний простір для літака Лаврова попри те, що раніше авіапростір держави був закритий для російських літаків через приєднання до санкцій Євросоюзу.

  • Станом на 28 листопада в енергосистемі України відсутній дефіцит. НЕК "Укренерго" не очікує дефіциту найближчими днями.

За поточними прогнозами погоди, наступного тижня очікується похолодання. Відповідно, очікується збільшення споживання електроенергії.

  • Протягом жовтня-листопада в Міністерстві оборони та Збройних силах запроваджено ще чотири стандарти НАТО.

Ідеться про такі стандарти:

  • "Повітряні та космічні операції".
  • "Освіта та підготовка з проведення операцій в урбанізованому середовищі".
  • "Тактика, методи та процедури повітрянодесантних операцій НАТО".
  • "Проведення сухопутних тактичних дій".

У міністерстві повідомили, що наразі у них та в ЗСУ запроваджено 280 стандартів НАТО: 174 – в рамках Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти НАТО); 106 – так званих "ініціативних", що впроваджуються Україною поза Цілями партнерства.

  • Комісія з європейської та євроатлантичної інтеграції схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (РНП) на 2024 рік – документа, який визначає критерії відповідності України членству в НАТО.

Мета адаптованої Річної національної програми – підготовка України до членства в НАТО, причому зміни до РНП були зроблені з урахуванням повномасштабного вторгнення росії.

В уряді додали, що проект адаптованої РНП представлять у середу, 29 листопада, на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • На фоні війни та масової втечі росіян від мобілізації та утисків путінського режиму росія зіткнулася із найскладнішими демографічними викликами. Сьогодні навіть путін визнав, що їх необхідно подолати й запропонував відроджувати традиції багатодітності у сім'ях.

За словами диктатора, вирішити демографічні проблеми лише за допомогою грошей, пільг, соціальних виплат та допомоги неможливо.

При цьому він не згадав, що саме він відправляє вже сьогодні сотні тисяч чоловіків, синів, батьків на вірну смерть в Україну, а розв’язана ним війна спричинила різке скорочення населення, зубожіння людей і небажання народу народжувати дітей, яких важко утримувати.

  • Фінляндія вирішила тимчасово закрити останній діючий пункт пропуску на кордоні з росією. Причиною рішення стала спроба рф чинити вплив на Фінляндію, і для Гельсінкі це неприйнятно.

Рішення не торкнеться вантажних залізничних перевезень між росією і Фінляндією.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Конференція президентів Європейського парламенту публічно виступила за те, щоб Європейська рада підтвердила початок переговорів про вступ України до ЄС.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола повідомила, що рішення про підтримку переговорів з Україною оголосила "Конференція президентів" – орган, що об’єднує керівництво Європарламенту та усіх політичних груп.

«Україна докладає вражаючих зусиль (для проведення реформ). І конференція президентів Європарламенту підтвердила сьогодні, що Україна продемонструвала тверду основу для того, щоб відкрити переговори про вступ».

Президентка Європарламенту наголосила, що процес вступу країни до Євросоюзу – це не лише перенесення європейських законів і правил у національне законодавство, а цей процес потребує перетворень у суспільстві країни.

Конференція президентів у своєму комюніке зазначила, що вірить у те, що Україна продовжить амбітно втілювати усі необхідні реформи для завершення виконання рекомендацій Єврокомісії, щоб якнайшвидше відкрити переговори про вступ.

Лідери політичних груп зазначили, що вбачають у майбутньому вступі України до ЄС «геостратегічну інвестицію в об’єднану і сильну Європу».

«Україна є і залишатиметься пріоритетом для Європарламенту. Україна може розраховувати на безперервні зусилля і нашу готовність підтримувати легітимні амбіції і прагнення українського народу. Лідери політичних груп планують посилити співпрацю з Верховною Радою у 2024 році, у тому числі шляхом зустрічей між комітетами та ознайомчих візитів».

  • Чеський президент Петр Павел вважає, що Захід має посилити підтримку України.

«У нас немає іншого вибору, окрім як дати Україні все необхідне для виконання її завдання з відновлення суверенітету і контролю над своїми кордонами. Будь-яка менша допомога була б нашою поразкою».

Він підкреслив, що як президент оцінює ситуацію щодо війни в Україні не тільки з військової точки зору, але й з точки зору принципів. Павел переконаний, що перемога росії зміцнила б ідею про те, що інші режими можуть досягати своїх цілей силою і що вони можуть покладатися на слабкість західних демократій.

Також Петр Павел розкритикував недостатнє постачання військової техніки в Україну і недотримання вже даних обіцянок.

«Ми не дотрималися своїх обіцянок щодо постачання українцям артилерійських боєприпасів, тренування на F-16 почалися не так швидко, як мали б».

  • Спікер палати представників США Майк Джонсон заявив, що допомога Україні є «ще одним пріоритетом», і що не можна дозволити російському диктатору путіну «пройти маршем через Європу».

Деталі: Джонсон після коментаря про необхідність підтримки Ізраїлю назвав підтримку України «ще одним пріоритетом».

Джонсон зауважив, що почувається «упевнено й оптимістично» стосовно того, що Конгрес може ухвалити додаткове фінансування як для Ізраїлю, так і для України.

  • Єврокомісія схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів. Найближчим часом документ може бути направлений на розгляд усім країнам-членам Євросоюзу.

Як пише AFP із посиланням на проєкт постанови, Європейський Союз розробляє заборони на російські алмази в рамках свого 12-го пакету санкцій, спрямованих на посилення тиску на військову економіку рф.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не припинить підтримувати Україну в її відбитті російської агресії, а останні заяви на підтримку українського народу є чітким сигналом про це росії.

«Під час нашої сьогоднішньої зустрічі члени Альянсу підтвердили рішучість підтримувати Україну на її шляху до НАТО, і непохитну підтримку в той час, коли українці мужньо захищають свою країну».

  • Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії заявили, що разом з Україною бойкотуватимуть міністерське засідання ОБСЄ в Скоп'є цього тижня у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС росії Лаврова.

«Агресивна війна та звірства рф проти її суверенного та мирного сусіда України грубо порушують міжнародне право, включаючи Статут ООН, і є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи», - ідеться у спільній заяві.

У тексті зазначається, що присутність Лаврова ризикує легітимізувати агресора росію як законного члена спільноти вільних націй, применшити жорстокі злочини, які скоює рф та примиритися з кричущим порушенням і неповагою росії до основоположних принципів і зобов'язань ОБСЄ.

У заяві йдеться, що ОБСЄ спочатку була створена для розбудови європейської безпеки, запобігання конфліктам та збереження миру, тоді як росія своїми незаконними та жорстокими діями знову й знову доводить, що вона не є партнером Європи у сфері безпеки.

«Насправді, сьогодні Європа потребує безпеки від росії і проти росії, а не разом з нею».

  • Мінфін США розіслав листи близько 30 фірмам, що контролюють до сотні нафтових танкерів, у яких міститься попередження про тюремне ув'язнення в разі порушення цінової стелі для російської нафти.

«Згідно з копією одного з листів, Мінфін США просив надати велику інформацію і документацію про постачання і причетні до них організації. Мінфін погрожував тюремним ув'язненням, якщо одержувачі не виконають вимоги в повному обсязі», - пише Bloomberg.

Офіційні особи двох страховиків також заявили, що тон розмов з американською владою змінився в останні тижні.

  • Рада ЄС ухвалила рішення передбачити додаткове фінансування для навчання ЗСУ в межах Місії військової допомоги Європейського Союзу (EUMAM Ukraine).

Розмір додаткової допомоги становить 194 мільйони євро. Загалом витрати на військові навчання з цією сумою сягнули 255 мільйонів євро.

Із моменту запуску місії Україна відправила на навчання понад 34 000 своїх солдатів.

  • Німеччина виділить 300 мільйонів євро на допомогу Україні в енергетичному секторі.

«Спираючись на наше довгострокове партнерство, Німеччина надає "Укренерго" понад 300 млн євро на ремонт і модернізацію мережі», - повідомив посол Німеччини Мартін Єгер.

  • Власники нафтових танкерів в Греції, найпотужнішої судновласницької країни світу, скоротили кількість російської нафти, яку вони перевозять, і це рішення може в кінцевому підсумку порушити поставки російської нафти.

Кількість грецьких танкерів, що прямують до росії, цього місяця скоротиться на чверть порівняно з минулим і на 60% порівняно з червнем, свідчать дані відстеження суден, зібрані агентством Bloomberg.

Це може занепокоїти чиновників у Кремлі, оскільки країна все ще потребує допомоги від іноземних суднових операторів, щоб доставити всі свої барелі на світовий ринок, зазначає видання.

Раніше цього місяця Міністерство фінансів США налякало деяких власників танкерів, попросивши їх пояснити, що вони зробили для дотримання встановленого "Групою семи" граничного рівня цін на російську нафту. Представники двох афінських компаній невдовзі після цього заявили, що вони діють обережно, оцінюючи ситуацію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему