27 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 27 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини 27 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 642 день широкомасштабної збройної агресії росії проти нашої держави й нашого народу.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України.
  • Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 79 бойових зіткнень. Ворог завдав 1 ракетний та 3 авіаційних удари, здійснив 13 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що російські окупанти з початку листопада втратили в зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" 8690 особового складу і 1002 одиниці військової техніки. Зокрема 109 танків, 175 бойових броньованих машин та понад двісті артилерійських систем та мінометів різного калібру.

За словами командувача, на Куп’янському напрямку для штурмів українських позицій росіяни використовують підрозділи, сформовані з колишніх ув’язнених шторм, шторм z, шторм v.

Також там фіксують присутність колишніх так званих "вагнерів", які теж долучаються до штурмів.

Жодних успіхів на цьому напрямку російські окупанти не мають.

На Лиманському напрямку ворог намагається штурмувати в районі Серебрянського лісу. Там окупанти активно застосовують бомбардувальну, винищувальну авіацію та гелікоптери вогневої підтримки.

На Бахмутському напрямку російські окупанти не полишають спроб витіснити українські підрозділи з позицій у Кліщіївці. На цьому напрямку російські окупанти активізували використання дронів-камікадзе. Успіхи у ворога на цьому напрямку відсутні.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, підрозділи ракетних військ уразили райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 27 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 325 580 (+750) осіб,
  • танків – 5 520 (+7),
  • бойових броньованих машин − 10 282 (+3),
  • артилерійських систем − 7 875 (+1),
  • РСЗВ − 907,
  • засобів ППО − 597,
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 905 (+4),
  • крилатих ракет − 1 565,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 299 (+11),
  • спеціальної техніки − 1 113.

 

  • Британська розвідка вважає, що протягом останніх шести тижнів втрати російських окупаційних військ - найвищі з початку повномасштабного вторгнення в Україну і є результатом наступу на Авдіївку Донецької області.

Спецслужба зауважує, що не може перевірити дані ро втрати росіян, однак зазначає, що виглядають вони достовірними.

  • У Мелітопольському районі Запорізької області в районі селища Мирне у вихідні партизани підірвали автомобіль кадировців.

За інформацією від місцевих мешканців, машина згоріла. Кількість жертв встановлюється.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський і спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммад бін Салман аль Сауд обговорили імплементацію української Формули миру та зміцнення українсько-саудівських зв’язків.

Розмова пройшла в телефонному режимі. Серед іншого, сторони обговорили також нещодавні події на Близькому Сході.

  • Майже після 10 років Нідерланди повернули України колекцію скіфського золота. Київська митниця розпочала митне оформлення скарбів, їх завезли на територію Києво-Печерської лаври, де у Скарбниці Національного музею України митники ідентифікують цінності.

«Скіфське золото» — це колекція із 565 музейних експонатів, яку привезли на виставку «Крим — золотий острів у Чорному морі» до Амстердама із чотирьох музеїв Криму ще до окупації півострова росією.

У червні 2023 року Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

  • Міністерство цифрової трансформації повідомило, що компенсацію за зруйноване майно за програмою «єВідновлення» відтепер можуть отримати й співвласники знищених домівок.

Для отримання компенсації потрібно подати в «Дії» спільну заяву або декілька окремих.

Після подання заявки потрібно дочекатися, коли комісія органу місцевого самоврядування опрацює та визначить суму компенсації для кожного співвласника.

Кожен зі співвласників отримає окремий житловий сертифікат у «Дії». Його можна буде використати, щоб самостійно придбати нову квартиру чи будинок. Або об’єднати житлові сертифікати з іншими людьми, щоб придбати нове спільне житло.

Щоб скористатися сертифікатом, потрібно припинити право власності на знищений об’єкт нерухомості за згодою всіх співвласників. Робити це необхідно виключно після того, як кожен зі співвласників отримає житловий сертифікат.

  • Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова прибула до Києва, аби обговорити питання боротьби з корупцією.

«Я рада, що змогла приїхати до Києва. З нашими українськими друзями обговорюватиму їхні ініціативи з питань розширення, особливо у сфері боротьби з корупцією».

Зокрема, Юрова пообіцяла «підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, і так довго, скільки буде потрібно».

  • Міністерство оборони України і посольство США домовилися про розширений моніторинг кінцевого використання зброї.

Будуть регулярні інвентаризації, спільні фізичні перевірки з партнерами та спецперевірки. У Міноборони зазначили, що окремі типи ракет, пускових установок, БпЛА та прилади нічного бачення, які передали американські партнери, потребують ретельного контролю та особливих умов зберігання.

Відповідно до домовленостей, посадові особи ЗСУ пройдуть підготовку щодо використання спеціальних електронних пристроїв та проводитимуть інвентаризації на арсеналах, базах, складах по всій Україні. Необхідний нагляд за наявністю, обліком та дотриманням належних умов збереження відтепер здійснюватиме Міноборони з іноземними партнерами.

Фахівці США регулярно братимуть участь у спільних перевірках на місцях та консультуватимуть з необхідних питань.

  • Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що росія активізувала в Україні мережу шпигунів і СБУ активно працює з цим,.

За словами секретаря РНБО, мета російських агентів – «вбити клин між політичним і військовим керівництвом України, а також розпалити антиурядові настрої серед населення».

Секретар РНБО також наголосив, що росія намагається «поширити дезінформацію та пропаганду, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що росія надалі стикається з дефіцитом кваліфікованої та некваліфікованої робочої сили на тлі непослідовної та суперечливої політики Кремля, яка позбавляє росіян, що втекли з рф, та трудових мігрантів стимулів до роботи в країні, водночас намагаючись збільшити російський промисловий потенціал та чисельність збройних сил.

Російський уряд, схоже, намагається узгодити непослідовні та суперечливі цілі, надаючи пріоритет зусиллям з криптомобілізації для відправки робочої сили на фронт за допомогою національної робочої сили росії, одночасно впроваджуючи політику, яка обмежує перспективи мігрантів працювати в рф.

Російські правоохоронні органи також примушують мігрантів, як з російським громадянством, так і без нього, проходити російську військову службу, що ще більше зменшує здатність мігрантів поповнювати російську робочу силу.

  • Українські хакери проникли в Департамент інформації та масових комунікацій Міністерства оборони росії, який очолює Ігор Конашенков, та отримали доступ до російської системи моніторингу та аналітики медіа "Катюша".

Спільнота InformNapalm повідомила, що щотижня Конашенкову на затвердження надсилають звіт про кількість випущених матеріалів та темпи виконання планів.

Пізніше цей документ розсилають разом із запланованими інформаційними заходами у Збройних силах рф на наступний тиждень та тижневим звітом щодо друкованих ЗМІ всім начальникам пресслужб округів, родів військ, флотам тощо.

  • росія втрачає можливості будівництва нового газопроводу в Китай, крім того, Піднебесна вимагає ще більші знижки на газ.

Проект газопроводу «Сила Сибіру – 2», який Кремль розраховує протягнути до Китаю, щоб замінити «Газпрому» втрачений європейський ринок, продовжує висіти в повітрі.

Китай не бажає інвестувати ні юаня в нову трубу, пропонуючи Росії повністю сплатити багатомільярдний рахунок за будівництво, а також вимагає знижок на російський газ.

Джерела зазначають, тиск чиниться на рівні глав держав і зводиться до того, що Китай хоче платити за російську сировину якнайменше. Газ, який «Газпром» з 2019 року качає трубопроводом «Сила Сибіру — 1», уже коштує КНР майже вдвічі дешевше, ніж європейським країнам.  

Наступного року знижка для Китаю збільшиться до 46%, але цього мало КНР. Він може вимагати ще більших знижок.

Чи знайдуться гроші на новий мегапроект у Газпрому, залишається незрозумілим. Після відключення газу європейським країнам компанія отримала трильйон рублів чистих збитків за рік і зіткнулася з касовими розривами, на покриття яких їй довелося витратити дві третини готівкових запасів на рахунках. З 2 трлн рублів «грошової подушки», яку «Газпром» мав перед початком війни, до липня 2023 залишилося близько 700 млрд.

  • Reuters зазначає, що один із найприбутковіших маршрутів торгівлі російською нафтою - Азія - з моменту запровадження західних санкцій через російське вторгнення в Україну стикається з серйозними проблемами.

Короткострокового рішення на горизонті не видно - спроби знайти альтернативу долару наштовхнулися на труднощі конвертації, а також політичні перешкоди.

Проблема пошуку життєздатної альтернативи долару залишається, і ці проблеми зачіпають покупців в Африці, Китаї та Туреччині, які стали найбільшими покупцями російської нафти.

Найбільша проблема, однак, стосується Індії, яка купує понад 60% російської нафти, що постачається морським шляхом.

Проблеми, ймовірно, загострюватимуться в міру посилення контролю за торгівлею. За останні тижні Вашингтон запровадив перші санкції проти власників танкерів, що перевозять російську нафту за ціною, вищою за західну верхню межу, що стало першим застосуванням верхньої межі з моменту її запровадження наприкінці минулого року.

  • У росії заявили про втрату 76 пасажирських літаків. Причиною окупанти називають санкції Заходу.

За словами очільника міністерства транспорту росії Віталія Савельєв, рф не очікувала, що західні лізингові компанії захочуть раптово забрати літаки.

Санкції проти російської авіагалузі були введені після початку повномасштабної війни. У рамках обмежень США та ЄС припинили постачати до росії літаки та комплектуючі.

Вони зобов’язали лізингодавців повернути літаки, що були здані в лізинг. Їхня кількість, за даними Bloomberg, становила до 40% російського флоту. У зв'язку з цим іноземні судна авіакомпаній країни-агресора були заарештовані.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив на важливості проведення реформ Україною на шляху до членства в НАТО.

«Союзники погоджуються, що Україна стане членом НАТО. На зустрічі (Україна - НАТО) ми погодимо рекомендації для українців... щодо реформ, оскільки ми продовжуємо підтримувати Київ на цьому шляху до членства в НАТО».

  • З 1 грудня 2023 року на двосторонньому рівні між Україною і Євросоюзом запроваджуються Альтернативні правила походження товарів.

Зокрема, угода передбачає появу в Гармонізованій системі опису та кодування товарів нових термінів «взаємозамінні товари», «максимальний вміст матеріалів, походженням з третіх країн», «групи» та «позиції».

Оновлено також перелік товарів, які повністю отримано в країнах-учасницях Конвенції.

Передбачено використання тільки двох документів для підтвердження походження: це сертифікат EUR.1 та декларація про походження замість чотирьох (виключено документи EUR-MED), що спростить процедуру підтвердження походження.

Окрім цього, термін дії документів про походження з чотирьох місяців збільшено до десяти (стаття 23).

Уточнено перелік документів, необхідних для підтвердження походження матеріалів/сировини, які використовуються у виробництві готового товару, зокрема це декларація постачальника та довгострокова декларація постачальника.

Спрощено також механізм надання статусу уповноваженого (схваленого) експортера.

  • Президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників 33-ї асамблеї Міжнародної морської організації заявив, що за останні десятиліття ніхто не завдав більшої шкоди вільному мореплаванню, ніж росія. Тому рф не заслуговує на місце у цій організації.

Президент України зазначив, що з початком війни рф проти України, свобода мореплавства у водах Чорного моря зазнала найсильнішого удару з часів Другої світової війни.

За словами Володимира Зеленського, попри те, що росія вийшла із Зернової угоди та численні обстріли українських портів, Україна змогла випустити сотні суден із вантажами до країн Європи, Азії та Африки.

«Ми відігнали її флот із нашої частини морської акваторії. І це дало нам змогу запустити альтернативні маршрути в Чорному морі: уже майже 6 млн тонн вантажів перевезено менше ніж за три місяці».

Водночас глава держави зазначив, що Міжнародна морська організація як створена для гарантування глобальної безпеки мореплавства установа має приділяти значно більше власної уваги питанням безпечного функціонування морських портів і в Україні, і в тих регіонах, де відбувається або може відбутися агресія.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему