20 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 24 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини  24 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 639 день від початку повномасштабного збройного вторгнення на територію нашої держави російських окупаційних військ.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо захоплення України.
  • Загарбники не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 68 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Також, в ніч на 24 листопада окупанти атакували Україну ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Усі ворожі дрони знищено.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Куп’янському напрямку окремі військовослужбовці російських окупаційних військ скаржаться на постійні втрати у живій силі через невдалі наступальні дії та заявляють про небажання вести їх у подальшому. Відзначається вкрай низька «якість» новобранців – здебільшого це особи похилого віку, які мають проблеми з алкоголем, наркотиками, азартними іграми тощо.

Серед військовослужбовців російських окупаційних військ шириться думка, що керівництво навмисно відправляє їх на «м’ясні» штурми, не рахуючись із втратами.

Також наявна інформація, що в окупованому Маріуполі російські військовослужбовці з числа колишніх ув’язнених вбили свого командира через його постійні погрози, знущання та вбивства інших загарбників.

Крім того, на Сватівському напрямку відмічається незадовільне тилове забезпечення підрозділів окупантів. Так, військовослужбовці одного з підрозділів рф повідомляють про погане забезпечення зимовим одягом, продовольством, водою тощо.

  • Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та логістичний центр противника.

 

Станом на ранок 24 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 322 900 (+1100) осіб,
  • танків – 5 496 (+30),
  • бойових броньованих машин − 10 256 (+32),
  • артилерійських систем − 7 833 (+31),
  • РСЗВ − 904 (+2),
  • засобів ППО − 595 (+4),
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 800 (+1),
  • крилатих ракет − 1 564,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 230 (+32),
  • спеціальної техніки − 1 108 (+1).

 

  • Російське Міноборони заявило, що сьогодні вночі ППО рф нібито збила над окупованим Кримом і над Волгоградською областю більше десятка БпЛА.

При цьому окупанти заявляють, що знищили всі повітряні цілі.

Водночас очевидці у соцмережах повідомляють про ураження військової частини російських загарбницьких військ у Криму.

Ідеться про військовий об’єкт у Джанкої, де зафіксована масштабна пожежа. Також є повідомлення про 4 вибухи на території військової частини та поранених окупантів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський поставив завдання головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, міністру оборони Рустему Умєрову та іншим представникам уряду презентувати комплексний план щодо проведення мобілізації в Україні вже наступного тижня.

Він зазначив, що на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача у п’ятницю заслухав доповіді щодо викликів у сфері мобілізації, а також щодо варіантів їх вирішення.

«Увесь план буде напрацьовано. Чесно кажучи, деякі питання ми вже вирішили, але я хотів би, щоб люди розуміли весь план дій, куди ми йдемо, які виклики… Комплексний план щодо цього питання буде наступного тижня. Дуже вірю, що наступного тижня. Принаймні, таке завдання поставлено і Залужному, і Умєрову, і міністрам, бо багато речей залежить і від економічних питань, треба врегулювати. Вони всі будуть комплексно доповідати наступного тижня».

  • Після успіху проекту «Армія дронів» в Україні готують запуск «Армії роботів» та «Армії РЕБ» (радіоелектронної боротьби).

«Скоро запустимо «Армію роботів», «Армію РЕБ». Ми будемо спиратися на нашу ідеологію – відкриття ринку, прозорість і максимальна можливість залучити підприємців, які вже створювали різні продукти, вміють масштабувати продукти», - сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

  • Міністерство економіки заявило, що у жовтні 2023 року зростання економіки України прискорилось до 10,5% +/- 2 в.п. У попередньому місяці зростання оцінювалось міністерством на рівні 9,1%.

До позитивних факторів, які посприяли зростанню економіки можна віднести високу врожайність у сільському господарстві й сприятливу погоду, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю. Також позитиву додали стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси.

У жовтні найпозитивніший внесок у ВВП мала сфера послуг, на другому місці – виробнича сфера, яка демонструє стале відновлення.

За січень-жовтень 2023 року зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

  • Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сьогодні прибула з візитом до Києва.

Під час зустрічі з прем’єром України вона заявила, що Литва планує затвердити трирічний план військової та іншої допомоги нашій державі. Цей план включатиме лікування й реабілітацію, навчання військових, проведення гуманітарного й військового розмінування та ремонт воєнної техніки.

Також Литва забезпечила позитивний розгляд звернення щодо надання Україні засобів РЕБ литовського виробництва для протидії російським безпілотникам.

  • Міністерства оборони та цифрової трансформації створили міжвідомчу робочу групу щодо зведення військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

До будівництва 2-3 ліній оборони залучатимуть бізнес, який готовий надавати меценатську допомогу.

Фактично тимчасовий консультативно-дорадчий орган координуватиме зусилля всіх органів військового управління, центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, щоби робота за цим напрямком була системною.

При робочій групі вже створена волонтерська бізнес-спільнота, яка висловила готовність оперативно надавати меценатську допомогу в будівництві фортифікаційних споруд на найбільш «гарячих» напрямках.

  • В Україні поступово завершується збір урожаю, станом на 24 листопада аграрії намолотили 75,7 млн тонн зернових та олійних культур.

Одещина, Миколаївщина та Запоріжжя вже повністю закінчили жнива.

  • Міністерство відновлення та розвитку інфраструктури готує евакуацію водіїв із заблокованих пунктів пропуску на польському кордоні.

Уже розпочався збір даних для такої евакуації. Зараз наші водії при мінусовій температурі потерпають від дій тих людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади.

Кілька разів порушувалося питання на робочому та офіційних рівнях щодо харчування, чергування швидких, пожежних машин, належних санітарних умов, однак цього всього немає.  

Тому Україна буде вивозити всіх водіїв, які висловлять бажання.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Джерела Reuters повідомляють, що «тіньовий флот» путіна пішов на дно: власники танкерів відмовляються возити російську нафту через санкції США.

У нафтових компаній почалися складнощі з пошуком танкерів під вантажі у листопаді.

Так, три великі грецькі судноплавні компанії припинили транспортування російської нафти останніми тижнями, щоб уникнути санкцій, які зараз накладаються на деякі транспортні компанії, що перевозять російську нафту.

  • Кожен третій росіянин побоюється за свій добробут через війну в Україні. Про це повідомляється за результатами дослідження, проведеного групою Russian Field з 21 по 29 жовтня.

Найбільше респонденти стурбовані такими проблемами:

  • Більшість респондентів (62%) висловили тривогу з приводу можливих людських жертв внаслідок воєнних дій.
  • Психологічне становище тих, хто повернувся з фронту (38%): Значна частина (38%) опитаних висловлюють занепокоєння щодо психологічного стану таких військовослужбовців.
  • Зростання бідності, економічна криза (33%): Третина росіян висловлюють побоювання щодо можливого збільшення рівня бідності та настання економічної кризи.

Показово, що розуміння значною кількістю громадян рф наслідків провальної політики путіна наразі не спонукає їх активно виступати проти чинної влади й вимагати припинення війни.

Росіяни й далі продовжують покірно терпіти знущання влади. При цьому путінське оточення й далі користується своїми привілеями й доступом до державних проектів задля збагачення.

  • путін знайшов для росіян нового ворога й звинуватив західний штучний інтелект у русофобії.

За словами російського диктатора, західні алгоритми штучного інтелекту демонструють «ангажованість» стосовно росії, і тому країні потрібні власні розробки з урахуванням «традиційних цінностей».  

путін також наголосив, що потрібен контроль ШІ, що чітко відбиває останні тенденції в росії – влада намагається контролювати всі сфери життя й зачищати там неугодних. Тепер руки дійшли і до штучного інтелекту, який раптом став русофобом. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Взимку в Україні розгорнуть ще одну систему протиповітряної оборони Patriot, яку передасть Німеччина.

Про це повідомив німецький посол в Україні Мартін Єгер. Він наголосив, що Україна зробила все можливе, щоб підготуватися до можливих труднощів узимку, і Німеччина допомогла з підготовкою.

  • Канада передасть Україні понад 11 тисяч штурмових гвинтівок і набої до них. Про це заявив прем’єр Канади Джастін Трюдо.

«Сьогодні я оголошую, що Канада передає Україні понад 11 тисяч штурмових гвинтівок та понад 9 млн набоїв».

Трюдо наголосив, що російська агресія проти України триває і Україна надалі потребує підтримки, щоб оборонятися.

  • Американська транснаціональна корпорація, технологічний гігант Cisco за підтримки Пентагону поставив НЕК "Укренерго" спецобладнання для протистояння кібератакам.

Обладнання має впоратися з російськими радіоперешкодами, які впливають на системи GPS. Вони спрямовані на порушення роботи систем наведення ракет та заважають видимості для операторів електромереж України.

  • Данія збільшить військову підтримку України на 2,3 мільярда данських крон (понад 336 мільйонів доларів США) цього року.

У Міністерстві оборони Данії зазначили, що додаткова допомога є доповненням до 5,4 мільярда данських крон, які держава виділила для фонду, створеного для військових пожертвувань для українських військових.

Окрім цього, парламент скандинавської країни схвалив виділення для фонду додаткових 23,5 мільярда данських крон (3,45 мільярда доларів США) у період з 2025 по 2027 роки.

Данія включить кошти, призначені для допомоги Україні, у свої плани досягнути витрат на оборону у 2% ВВП, узгодженого країнами-членами НАТО.

  • Верхня палата парламенту Німеччини затвердила урядову поставу, якою українцям продовжили посвідки на проживання у ФРН до 4 березня 2025 року.

Біженцям не доведеться подавати заяву на продовження статусу проживання, також не потрібні жодні пов'язані з цим зустрічі з імміграційними органами.  

За даними німецького відомства, наразі у ФРН проживає близько 1,1 мільйона осіб, які в'їхали до Німеччини з 24 лютого 2022 року у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії. Близько 350 тисяч із них — діти та молодь віком до 18 років.

  • Укрзалізниця отримала 30 000 тонн дизельного пального від американської нафтової корпорації Exxon Mobil. Його танкером доправили до порту Клайпеди в Литві. Далі дизпальне буде доправлятися залізничним транспортом в Україну.

Ціна за дизпальне з доставленням, акцизом і розмитненням становитиме орієнтовно 43-44 грн/л.

  • Корейське міжнародне кооперативне агентство передало українським надзвичайникам чотири машини дистанційного механізованого розмінування.

Ідеться про машини MV-4 та MV-10 компанії DOK IN. Комплекси можуть використовуватися для дистанційного розміновування території. Вони здатні знешкоджувати протитанкові й протипіхотні міни та інші боєприпаси.

Загалом ДСНС має 24 такі машини. Чотири нові скерують у підрозділи у Дніпропетровській та Чернігівській областях.

Також Азербайджан передав ДСНС безпілотну машину розмінування Revival P.

Безпілотник поїде на допомогу саперам ДСНС, які проводять гуманітарне розмінування деокупованих територій.

  • У Чехії та Словаччині у рамках ініціативи «Подарунок для Путіна» за тиждень зібрали 400 000 євро на закупівлю гелікоптера Black Hawk для Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Загальна вартість вертольота становить близько 4,3 мільйона євро. За словами організаторів, гелікоптер уже оглянули авіаційні експерти з України ? він у хорошому стані та готовий виконувати бойові завдання.

Щойно буде зібрана необхідна для придбання сума, Міністерство оборони Чехії доправить Black Hawk українським розвідникам.

  • 55 держав-членів ООН та делегація ЄС підписали ініційовану Україною Декларацію до трагічних 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років.

«Жахи Голодомору мають служити чітким нагадуванням нинішнім і майбутнім поколінням про необхідність запобігання подібним звірствам і спробам використання їжі як зброї, яка є одним із ключових компонентів триваючої агресії росії проти України», - зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він наголосив, що українська дипломатія продовжуватиме працювати над відновленням історичної справедливості та вшануванням жертв Голодомору.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему