17 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 17 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини  17 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 632 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 53 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 24 авіаційних ударів, здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
  • Вночі 17 листопада противник атакував Україну 10 ударними БпЛА типу Shahed. У результаті бойової роботи 9 ворожих ударних дронів знищено в межах Миколаївської, Одеської, Житомирської та Хмельницької областей.
  • На лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку, завдяки мужності та професійності українських морських піхотинців, у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони, вдалося закріпитися на декількох плацдармах.
  • Командування морської піхоти ВМС ЗСУ підтвердили, що українські військові провели серію успішних дій на лівому березі Дніпра. У ході боїв російські окупанти зазнали важких втрат у живій силі та техніці.
  • Генштаб ЗСУ повідомив, що одна з цілей Сил оборони на лівому березі Дніпра на Херсонському напрямку – відтіснити ворога далі від правого берега, щоб убезпечити цивільне населення.

«Сили оборони України провели серію успішних дій на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку. Проводяться диверсійні, рейдові та розвідувальні дії. Виявляються шляхи логістичного постачання боєприпасів та продовольства окупантів. Здійснюється розвідка місць розташування особового складу та техніки російсько-окупаційних сил, позицій артилерії тощо, з метою їх подальшого знищення відповідними засобами ураження. Тривають важкі бої».

У Генштабі ЗСУ додали, що українські військові завдають значних втрат ворожим силам, знищують техніку та особовий склад. Попри достатньо серйозну лінію укріплень та потужний опір ворога, вдалося провести декілька вдалих та успішних дій.

Ворог намагається вибити українських воїнів із займаних позицій, через що має великі втрати. Зокрема, майже щодня загарбники здійснюють від 4 до 10 таких спроб. Як наслідок, у результаті значних втрат ворог вимушений перекидати підрозділи з інших напрямків.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських засобах, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 пункту управління та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 17 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 316 760 (+1 140) осіб,
  • танків – 5 415 (+27),
  • бойових броньованих машин − 10 132 (+11),
  • артилерійських систем − 7 712 (+29),
  • РСЗВ − 895 (+3),
  • засобів ППО − 585,
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 709 (+20),
  • крилатих ракет − 1 563,
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 077 (+17),
  • спеціальної техніки − 1 086 (+2).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що Сили оборони України мають підтверджені територіальні здобутки біля Роботиного.

В аналітичному звіті зазначається, що українські війська продовжили наступальні операції на заході Запорізької області.

В огляді зазначають і те, що російські війська продовжили наступальні операції під Бахмутом 16 листопада, але не досягли підтверджених успіхів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що Москва прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створити хаос усередині країни і, зрештою, усунути президента.

«Наша розвідка має інформацію, яка також надійшла від наших партнерів».

Український лідер описав план дезінформації, який для внутрішнього вжитку називають «Майдан 3». Це відсилка до акцій протесту в центрі Києва 2004 та 2013-2014 років. Після Євромайдану колишній президент Віктор Янукович утік до росії.

«Майдан для них (росіян) – це переворот, тому операція зрозуміла».

Президент також наголосив, що його команда не схилятиметься до чогось, що нагадує заморожений конфлікт.

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача і дав доручення розробити рішення, щоб тривалі повітряні тривоги через зліт МіГів не паралізували життя країни.

«Окремо доручив Міністерству оборони, Генштабу та Кабміну запропонувати рішення, щоб вильоти носіїв "Кинджалів" не паралізували країну на години».

На засіданні Президент заслухав велику доповідь міністра оборони Умєрова про потреби українських воїнів у техніці, ракетах, боєприпасах, обладнанні та послугах – в усьому необхідному для подальшої деокупації України.

Ще на порядку денному були реалізація поточних контрактів, контрактування на наступний рік як із вітчизняним ОПК, так і з закордонними постачальниками, систематизація очікуваної міжнародної технічної допомоги.

На Ставці була доповідь міністра стратегпрому Камишіна щодо нарощування обсягів виробництва на підприємствах вітчизняного ОПК.

  • 62-а Генеральна Асамблея ПАЧЕС завершила свою роботу. Відбулося підсумкове засідання , а делегати сесії обговорили передачу головування від України до Албанії на наступну, 63-ю, весняну сесію Генасамблеї.

За підсумками триденної роботи Генеральної Асамблеї було ухвалено Декларацію, у якій рішуче засудили агресію рф проти України.

  • Президент України Володимир Зеленський підписав закон про переспрямування так званого військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів до державного, щоб спрямувати ці кошти переважно на закупівлю дронів і озброєння.

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

  • В Україні продовжується відновлення інфраструктури, знищеної окупантами. Сьогодні відкрито черговий, уже 21-й міст, відновлений завдяки донорам програми UNITED24.

60-метровий міст знову з'єднуватиме Житомирську та Київську області дорогою обласного значення.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • В уряді рф констатували фіаско програми «золотих віз» росії: попит виявився в 10 разів нижчим за прогнози.

Інвестиційна посвідка на приживання в рф виявилася майже нікому не потрібна: заявки подали 20 осіб на 1,2 млрд рублів. Влада очікувала не менше 12 млрд.

Так звані «золоті візи» виявилися нікому не потрібні, натомість багаті росіяни намагаються всіма правдами й неправдами отримати можливість закріпитися в Європі чи США.

  • Ціна російської нафти на світовому ринку різко впала нижче $60 після санкцій проти «тіньового флоту» путіна.

Знижка до Brent досягла $20 після того, як американський Мінфін почав вносити до «чорних списків» танкери та їх власників.

  • Російський автопром, який торік пережив «клінічну смерть» через відхід західних концернів, потрапив під удар нових санкцій США.

Через обмежувальні заходи, введені у вересні, випуск автомобілів скоротиться на 10% щодо запланованого рівня, повідомив гендиректор АвтоВАЗу Максим Соколов.  

Через санкції американського Мінфіну, який вніс АвтоВАЗ у чорні списки разом із постачальниками технологій та компаніями промисловості, стався «повторний збій логістичних, фінансових ланцюжків і багато-багато всього».

  • Прагнення Кремля створити під час війни для росіян ілюзію нормального життя та уникнути нової мобілізації, щоб не допустити повторення подій вересня 2022 р., обертається активним пошуком солдатів для фронту у маргінальних групах — серед безробітних, боржників, алкоголіків, зеків, а також мігрантів. На останніх уже близько півроку організуються облави.

Як наслідок – мігранти з Азії почали залишати росію та повертатися додому. До них і до війни найчастіше ставилися як до людей другого сорту, а тепер до цього додалася й загроза потрапляння на фронт.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Нідерланди нададуть Україні військової допомоги на суму €2 млрд.

«Нідерланди продовжують надавати Україні постійну підтримку. На 2024 рік уряд виділив понад €2 млрд. Ця сума призначена переважно для військової підтримки», - йдеться у повідомленні Міноборони Нідерландів.

Виділені кошти будуть спрямовані на постачання боєприпасів, технічне обслуговування техніки та озброєнь, підвищення кібербезпеки, а також на відновлення та реконструкцію країни.

  • Президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив пропозицію уряду про передачу Україні вже 20-го пакета військової допомоги з початку повномасштабного російського вторгнення. Його вартість складає приблизно 100 мільйонів євро.

Традиційно фінський уряд не оголошує вміст пакетів, а також графік та спосіб їхньої доставки.

  • Міністерство оборони Литви заявило про надання нової партії допомоги Україні. Зокрема країною були передані генератори та сухпайки.

В оборонному відомстві Литви заявили, що ця допомога «сприятиме нагальній потребі України у підтримці на полі бою, особливо протягом холодної пори року».

  • П’ять італійських компаній, що виробляють озброєння та військову техніку, долучилися до Альянсу оборонних індустрій України.

Як повідомили у Мінстратегпромі, до України прибула італійська делегація на чолі з заступником міністра оборони Італії генерал-лейтенантом Люціано Портолано.

До складу делегації увійшли представники великих італійських компаній, що виробляють широкий спектр озброєння, військової техніки та оборонних систем.

Сторони обговорили співпрацю в різних секторах ОПК, в інтересах посилення обороноздатності України.

Італійські компанії запропонували свої проєкти для реалізації. Також ішлося про кооперацію італійських та українських виробників продукції військового призначення. Італійська сторона висловила зацікавленість у співпраці в авіаційній галузі, виробництві бронеавтомобілів, захисті повітряного простору, розмінуванні території України, обміні технологічними інноваціями.

  • Блокування десятків об’єктів російської нерухомості в Чехії, запроваджене у відповідь на напад росії на Україну, вже внесене у кадастр нерухомості Чеської Республіки.

Заморожено близько 70 об’єктів російської нерухомості, переважно у Празі, Центральній Чехії та Карлових Варах. У Карлових Варах, зокрема, заблокували будівлю колишнього консульства рф.

  • Уряд Великої Британії підтримуватиме британські оборонні компанії, які зокрема надають допомогу Україні.

«Ми всіляко підтримуватимемо їх проти тих, хто хоче позбавити фінансування галузі через так звані етичні правила інвестування, які є не лише аморальними, але й небезпечними», – заявив британський міністр оборони Грант Шаппс.

  • Сполучені Штати продовжать посилювати стійкість енергетичної системи України, яка перебуває під загрозою російських ударів, та виділять на це ще близько $500 мільйонів.

Ці кошти спрямовані головним чином на задоволення термінових потреб, серед яких пошук нових трансформаторів та потужностей для відновлення енергетичної інфраструктури, яку зруйнували росіяни.  

  • Президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда домовилися посилити санкції проти росії.

«Що стосується агресії росії проти України, два лідери домовилися про продовження жорстких санкцій проти рф і рішучу підтримку України», - йдеться у повідомленні.

  • Уряд Швеції оголосив про виділення 75 млн шведських крон (6,52 млн євро) до фонду ЮНЕСКО з відновлення й відбудови зруйнованих і пошкоджених шкіл і дитсадків в Україні.

Кошти будуть використані на облаштування укриттів у школах і дитсадках та підготовку до зимового періоду, а також налагодження водопостачання й туалету.

  • Штат Айова видав прокламацію у зв'язку з 90-ми роковинами Голодомору в Україні та став 33-м штатом США і восьмим штатом консульського округу в Чикаго, який визнав Голодомор 1932-33 рр. геноцидом українського народу і проголосив листопад місяцем пам'яті українського Голодомору-геноциду в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали