16 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 16 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини  16 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 631 доба широкомасштабної загарбницької війни, розв’язаної росією проти України.

  • Незважаючи на значні втрати, ворог не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 62 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 9 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
  • У ніч на 16 листопада рашисти атакували Україну 18-ма ударними БпЛА типу "Shahed".

Наша ППО знищила 16 ворожих безпілотників. Задіяно підрозділи мобільних вогневих груп, винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи.

Крім того, увечері 15 листопада на Полтавщині знищено керовану авіаційну ракету Х-59.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських засобів, 2 пункти управління та 2 склади боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 16 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 315 620 (+1 130) осіб,
  • танків – 5 388 (+11),
  • бойових броньованих машин − 10 121 (+17),
  • артилерійських систем − 7 683 (+36),
  • РСЗВ − 892 (+8),
  • засобів ППО − 585 (+3),
  • літаків − 323,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 689 (+14),
  • крилатих ракет − 1 563 (+1),
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 060 (+40),
  • спеціальної техніки − 1 084 (+1).

 

  • Перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив, що станом на 16 листопада 12 тисяч українських військових пройшли навчання за стандартами НАТО.

Військові проходили навчання в межах програми DEEP, у якій Україна бере участь уже 10 років. Це допомагає вдосконалювати та підвищувати сумісність освіти українських воїнів з Альянсом.

«Ідеться про підготовку науково-педагогічних працівників, інструкторів та інших фахівців – як для викладання процедур планування та ухвалення рішень за стандартами НАТО (TLP, MDMP, OPP), так і в частині посилення мовних спроможностей».

У межах програми військовослужбовців також готують на курсах командирів та інструкторів сержантського складу.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів кілька нарад, зокрема керівник СБУ доповів йому про тих, хто свідомо розпалює ворожнечу всередині країни.

«Відзначу нараду з представниками правоохоронного сектору, зокрема був керівник Служби безпеки України. Доповів щодо протидії колаборантам і щодо захисту українців від тих, хто свідомо розпалює ворожнечу всередині нашої країни».

Також глава держави повідомив, що на нараді з міністром оборони Рустемом Умєровим та іншими урядовцями обговорили ключові питання забезпечення захисту людей, можливості України проводити наступальні операції і спроможності зміцнювати Україну.

«Ми маємо пам’ятати всі в Україні, і особливо ті, хто перестав помічати війну, бо всю свою увагу віддає політиці: росія ще здатна нести зло. Заплющити очі ні в кого не вийде. Ми маємо боротися. Ми маємо берегти саме нашу оборону головним пріоритетом. І маємо щодня додавати нашій державі більше сили».

  • У Києві розпочала роботу 62-га Генеральна Асамблея Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС). Протягом трьох днів делегати працюватимуть у форматі роботи комітетів, а також матимуть пленарне засідання Генеральної Асамблеї.

У засіданнях беруть участь представники парламентів та секретаріатів 12 країн та міжнародних організацій-спостерігачів.

Як стало сьогодні відомо, росія припинила свою участь у ПАЧЕС, хоча була засновницею цієї організації.

Завдяки зусиллям української делегації після повномасштабного вторгнення вдалося блокувати практично всі спроби рф перетворити ПАЧЕС на майданчик для посилення свого впливу в Чорноморському регіоні та поширення російських пропагандистських наративів.

  • Президент Володимир Зеленський, виступаючи на саміті ПАЧЕС, зазначив, що Організація Чорноморського економічного співробітництва заслуговує на перезапуск і значну активізацію.

«Це потрібний формат роботи. І потрібний усім нам із вами. Важливо створювати нові лінії співпраці. Важливо не мовчати щодо російської агресії та обмежувати можливості агресора тиснути на будь-який із народів нашого регіону. Важливо використовувати й цей наш майданчик для того, щоб наблизити відновлення реального чесного миру та реінтеграції всієї акваторії Чорного моря у глобальний безпековий та економічний простір. Ми здатні це забезпечити. Але разом. Та обмежуючи агресора».

  • Україна виробляє десятки так званих українських "Шахедів" на місяць, що є аналогами іранських безпілотників.

Як повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, наразі саме оборонна галузь робить значний внесок у зростання економіки країни і в майбутньому має стати її головним сектором.

«Починаючи з того, що називають "українським "Шахедом", ми не кажемо назву цього продукту, але вийшли на серійне виробництво його і зараз (виробляємо) десятки на місяць, продовжуючи багатьма іншими позиціями, які ми раніше виробляли зовсім мало, а зараз маємо пристойні цифри».

  • Міністерство фінансів відзвітувало, що у жовтні 2023 року видатки загального фонду державного бюджету становили 228,5 млрд грн, з яких 111,6 млрд грн були спрямовані на підтримку ЗСУ та зарплати військовослужбовців.

31,8 млрд грн було виділено на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування;

На грошове утримання військовослужбовців у жовтні спрямували 79,8 млрд грн.

  • Новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон перший робочий візит за кордон на своїй посаді здійснив в Україну.

Сьогодні він зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським. Він повідомив, що обговорив із новим очільником британської дипломатії зброю для фронту, посилення ППО, «захист наших людей і критичної інфраструктури».

На зустрічі глава держави наголосив, що зараз світ не так сильно сфокусований на ситуації в Україні, а «розділення фокуса не допомагає».

Він подякував Британії за те, що вона «завжди підтримує Україну».

Кемерон запевнив, що Британія працюватиме над тим, аби зберегти увагу до України.

На зустрічі окремо обговорили безпекову ситуацію в Чорному морі та подальшу роботу альтернативного «зернового коридору».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Держдума схвалила рекордне зростання витрат на армію та скорочення фінансування медицини та економіки.

На оборону бюджет витратить рекордні з 1990 року 30% видатків. При цьому «під ніж» підуть проекти охорони здоров'я, науки, малого бізнесу та підтримка регіонів.

Путінський режим чітко показує, що не готовий відмовлятися від своїх загарбницьких планів, адже все оточення російського диктатора розуміє, що поразка у війні – це кінець їхньої влади. Зрештою, підтримування війни, це просто відтягування неминучого краху нинішнього політичного керівництва рф. 

  • Російська економіка переживає «колосальне зростання» кількості компаній, що перебувають у стадії банкрутства.

Як заявив представник Федеральної податкової служби (ФНП), за січень-червень кількість справ про банкрутство, які перебувають на розгляді російських судів, зросла майже на чверть — з 50,3 до 62,6 тисяч.

Судова система «перевантажена» банкрутствами: із 800 тисяч арбітражних справ близько 150 тисяч складають справи про неспроможність, проте понад це існує ще мільйон відокремлених суперечок — окремих справ, які виникають під час розгляду справи про банкрутство.

Як правило, кредитори збанкрутілих компаній у росії залишаються ні з чим: минулого року їхні вимоги були задоволені лише у 4,2% випадків. А у 57% справ із «банкрутів» не вдалося стягнути ні рубля.

  • У рф різко погіршився стан федеральної дорожньої мережі за останні три роки.

У 2020 році 85% «федералок» було в нормативному стані, а 2023-го показник упав до 73%.

  • путін може зіткнутися з новою справою про воєнний злочин, оскільки експерти та міжнародні юристи зібрали докази, які свідчать про те, що ще до військового вторгнення росія розпочала підготовку голодомору в Україні.

Як повідомляє The Independent, закупівлі російським оборонним підрядником свідчать про те, що Москва планувала вкрасти величезну кількість українського зерна за кілька місяців до того, як війська перетнули кордон.

Згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, росія активно готувалася до викрадення запасів зерна, що мало позбавити українське населення продовольства. Підготовка до цього розпочалася і тривала протягом кількох місяців до 24 лютого 2022 року.

Після перетину кордону російські війська навмисно спочатку націлилися на райони, багаті на зерно, та інфраструктуру виробництва продовольства. Про це йдеться у новому звіті міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance.

GRC з'ясувала, що ще в грудні 2021 року російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажні судна, що свідчить про попереднє планування пограбування українських продовольчих ресурсів у безпрецедентних масштабах.

Докази скоординованого рівня попереднього планування будуть надані Міжнародному кримінальному суду.

GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного переслідування проти путіна за воєнний злочин голоду як методу ведення війни. Якщо так станеться, путін може зіткнутися з ще одним ордером на арешт МКС на додаток до того, який був виданий у березні цього року за незаконну депортацію дітей з окупованих українських територій.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Всесвітня продовольча програма ООН підписала з 11 областями України договори щодо підтримки щоденних шкільних обідів для понад 60 тисяч дітей у 420 школах.

Упродовж 2023-2024 навчального року ВПП фінансуватиме 30% щоденних гарячих обідів для учнів 1-4 класів. Кошти, отримані в межах програми, школи спрямують на поліпшення якості харчування або зменшення вартості обідів, яку покривають батьки.

Програма підтримки діятиме у школах таких областей: Київської; Львівської; Закарпатської; Тернопільської; Хмельницької; Чернігівської; Чернівецької; Черкаської; Миколаївської; Одеської; Полтавської.

Області обирали на підставі низки критеріїв, зокрема рівня продовольчої безпеки і кількості внутрішньо переміщених осіб.

  • Швейцарія підтримала ідею створення спеціального трибуналу для засудження російської агресії проти України.

Відповідна заява пролунала на зустрічі в Берліні групи країн, які виступають за створення такого трибуналу.

Швейцарія твердо переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною.

МЗС Швейцарії заявило, що хоча Міжнародний кримінальний суд має повноваження переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в Україні, йому не вистачає юрисдикції щодо злочину агресії в цьому конфлікті, оскільки ні рф, ні Україна не ратифікували Римський статут.

За останні місяці ініціативу підтримали 38 країн, зокрема Франція, Німеччина, Норвегія, Гватемала, Японія та Канада.

  • Військово-морські сили України отримали від уряду Данії автономні гідрографічні комплекси.

Цей комплекс обладнаний багатопроменевим ехолотом, призначений для зйомки рельєфу дна.

Головне завдання багатопроменевого ехолота – збирати точні дані про морське дно та морське середовище. Потім їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт та планшетів для підтримки безпечної навігації у районі.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг упевнений, що США не відмовляться від допомоги Україні, попри суперечки в Конгресі. Союзники також готові надавати підтримку Києву.

«Я впевнений, що США продовжать надавати підтримку Україні… Союзники готові продовжити надавати Україні підтримку, посилювати цей процес».

  • США збільшують тиск на «тіньовий флот», зібраний росією для перевезення нафти в обхід західних санкцій. У четвер американський Мінфін оголосив про введення санкцій проти ще 14 компаній і трьох танкерів, які були викриті у транспортуванні барелів із порушенням механізму «цінової стелі».

Під блокуючі обмеження, які включають заморожування всіх активів, заборону на операції з американськими компаніями та де-факто «бан» на доларові транзакції, потрапили три зареєстровані в ОАЕ фірми — Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited та Gallion Navigation Incorporated.

США націлені на те, додав він, щоб відрізати Кремль від прибутків, якими фінансується війна з Україною, і мають намір непохитно карати тих, хто допомагає порушувати «цінову стелю».

Наразі під розслідуванням американського Мінфіну перебувають десятки судноплавних компаній із 30 країн. Судновим операторам надіслано запити щодо 100 суден — це майже весь «тіньовий флот», який вдалося зібрати російським нафтовикам, скуповуючи старі танкери, призначені для списання на металобрухт.

  • Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн відбудеться 22 листопада. Воно пройде в онлайн форматі.
  • Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) вперше в історії не обрала росію до складу одного зі своїх основних органів – Виконавчої ради.

«Епоха російського впливу закінчилася, і це справедливо. Російським терористам не місце на чолі важливих міжнародних організацій. Міжнародна роль росії далі буде тільки слабшати», – зазначив Президент Володимир Зеленський.

Виконавча рада ЮНЕСКО – один із трьох ключових органів Організації (поруч із Генеральною конференцією та Секретаріатом), який керує її бюджетною та програмною діяльністю.

Минулого тижня представника росії вперше не обрали до складу Міжнародного суду ООН.

  • Уряд Фінляндії вирішив закрити деякі пункти пропуску на кордоні з росією через зростаючий потік шукачів притулку.

Як заявив прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, обмеження діятимуть до 18 лютого 2024 року.

«Це не гостра надзвичайна ситуація, а організована операція. Робота російських прикордонних органів змінилася і вони стали пускати людей без належних документів через кордон».

Фінляндія повинна була відреагувати на зростаючу кількість прохачів притулку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему