16 Листопада 2023
Новини

Через етер з Фаріон перевірять «5 канал»

Через етер з Фаріон перевірять «5 канал»

Позапланову перевірку 5 каналу через трансляцію програми "Рандеву з Яніною Соколовою", де гостем була екснардепка Ірина Фаріон, призначила Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

Про це пише "Укрінформ".

Зазначається, що таке рішення прийняли на засіданні 16 листопада.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, приводом до проведення моніторингу стали листи уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Служби безпеки України.

Онопрієнко зауважив, що за результатами проведення моніторингу програма має ознаки порушення закону "Про медіа", який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі та інших ознак.

Терміни проведення перевірки з 7 по 15 грудня 2023 року.

Нагадаємо, в інтерв'ю журналістці Соколовій екснардепка Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців "Азову" та 3-ї ОШБр, в тому, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати" їх українцями. ЇЇ висловлювання викликали хвилю обурення в суспільстві. 

Пізніше Фаріон опублікувала в своїх соцмережах лист проукраїнського студента з окупованого Криму, в якому він висловлював їй підтримку. Незабаром до студента прийшли російські спецслужби, адже Фаріон не приховала його ім'я, прізвище, місто проживання та місце навчання. Вона відмовилася приховати його дані, навіть коли про це просили її читачі. Коли студента схопили окупанти, мовознавиця не вибачилася, а сказала, що "не може знати, звідки ці люди", хоча місце проживання студента було зазначено в його листі.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Фаріон.  15 листопада Національний університет "Львівська політехніка" звільнив Фаріон з посади професорки кафедри української мови на тлі її звинувачень у бік військових в тому, що вони спілкуються російською мовою.

Фаріон відреагувала на своє звільнення з "Львівської політехніки", повідомивши, що готує позов до суду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: українська мова, телебачення
В тему

Останні матеріали