16 Листопада 2023
Новини

Блокування кордону України: ЄС може покарати Польщу

Блокування кордону України: ЄС може покарати Польщу

Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі, якщо влада країни не вирішить проблему блокування перевізниками прикордонних переходів з Україною,

Про це інформує кореспондент польського RMF FM у Брюсселі, пише "Європейська правда"

У Єврокомісії наголошують, що польська влада зобов'язана забезпечити потік товарів з України через так звані "коридори солідарності". Польська влада повинна за законодавством ЄС забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах, повідомив RMF FM речник Єврокомісії. 

Дехто в ЄК вважає, що польська влада робить не все, щоб вирішити проблему і припинити протест польських перевізників, і Брюссель явно втрачає терпіння. 

З неофіційних джерел RMF FM стало відомо, що у Єврокомісії розглядають питання про порушення польською владою регламенту ЄС щодо лібералізації торгівлі з Україною, дію якого нещодавно продовжили до червня 2024 року. Наразі Єврокомісія має дослідити правові підстави для запуску каральної процедури.

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які вона може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

"Європейська комісія все ще перебуває в контакті з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки дискусії тривають", - зазначає речник Єврокомісії.

Нагадаємо, 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають, серед іншого, запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, за винятком гуманітарної допомоги та поставок для українських військових, призупинення дії ліцензій для компаній, які були створені після початку війни в Україні, та проведення їх перевірок.

13 листопада польські автоперевізники заявили, що переговори з українським урядом не вирішили суперечку і вони продовжать блокувати кордон з Україною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: євросоюз, польща, Україна, митниця
В тему