13 Листопада 2023
Новини

Скільки штамів коронавірусу циркулює в Україні

Скільки штамів коронавірусу циркулює в Україні

Понад 13 штамів коронавірусу нині циркулює в Україні – це все відхилення штаму «Омікрон».

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Починаючи з вересня, як і прогнозував МОЗ, в Україні реєструється збільшення кількості випадків захворювання на ковід. «Стосовно тяжкості перебігу. Зараз територією України циркулює понад 13 штамів «ковіду», тобто вірусу SARS-CoV-2. Це різні штами, але це все відхилення штаму «Омікрон», до якого ми звикли. Є певні особливості, напевно, в кожному штамі, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання. У людей, які мають повний курс вакцинації, звісно, що перебіг буде більш легкий. Випадки з госпіталізацією або смертельні випадки у нас, на жаль, припадають саме на вікову групу старше 60 років або серед тих людей, які мають супутні захворювання», – розповів Кузін.

За словами головного санітарного лікаря, рівень смертності від COVID-19 в Україні на період завершення спалаху був у середньому на рівні 2% – це середньоєвропейський рівень. Зараз, додав він, рівень трохи менший.

Рівень вакцинації населення України проти коронавірусу становить трохи більше ніж 50%. Кузін зазначив, що дуже мало країн досягли рівня вакцинації населення у 80%.

«І Україна стикнулася, на жаль, з тим же. Бо в деяких населених пунктах або в деяких громадах ми так і не змогли вакцинувати людей через їхні релігійні переконання або особисті упередження. Є ще одна проблема, яка полягає в тому, що в Україні, на жаль, спостерігається певна нерівномірність у вакцинації. Мова йде про те, що рівні вакцинації сільського населення є набагато менші, аніж міського. Це пов'язано з тим, що сільське населення менш охоплювалося інформаційними програмами, було інколи важко доїхати до обласного центру, а потужностей або потенціалу локального пункту щеплень, може, і не вистачало», – сказав він. Крім того, є велика кількість людей, які пройшли базовий курс щеплень, але не отримали жодного бустера.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Україна
В тему

Останні матеріали